Skriv ut denna sida
tisdag, 04 november 2014 20:08

Bygglov för SEB i Arenastaden

Skrivet av 
alt

SEB:s nya kontorskvarter i Arenastaden. Bild Alessandro Ripellino Arkitekter

 

Solna Stad har nu beslutat att ge bygglov för det som ska bli SEB:s nya kontorskvarter. Här kommer banken att, med första inflyttning 2017, samla sin verksamhet i tre byggnader med sammanlagt cirka 67 500 kvm kontorsyta, som ska stimulera till samarbete och interaktion mellan bankens olika verksamhetsgrenar.

 

Alessandro Ripellino Arkitekter har, sedan vinsten i parallelluppdraget 2012, på uppdrag av Fabege, varit ansvariga för att ta fram detaljplan, programhandling, bygglov och systemhandling.  Det betyder att Alessandro Ripellino Arkitekter inleder i samband med byggstarten en utvecklingsfas för den exteriöra designen.

 

Byggnadernas framträdande läge i stadsdelen gör att det ställs stora krav på utformningen av fasaderna som byggs upp av betongelement klädda med mönstrat glas.

 

Just nu tar arkitekterna fram prover i full skala. Det gör man för att kunna testa glasets mönsterverkan och optimera montagemetoderna, viktigt inte minst för att kunna hålla projektets tuffa tidplan.

 

– Vi är vana vid kombinationen av korta produktionstider och höga krav på arkitektonisk gestaltning, därför arbetar vi alltid med en hög grad av prefabricering, säger Alessandro Ripellino.

 

Förutom 4500 arbetsplatser i ett varierat kontorslandskap ska byggnaderna att innehålla en mängd service- och stödfunktioner, bland annat restauranger och caféer, service center, motionsanläggning och hörsalar.

 

Byggnaderna projekteras för att uppnå miljöklass BREEAM Excellent och kommer därför att ha egen elproduktion och planterade tak.

Senaste från Redaktionen