29 januari 2023
fredag, 31 oktober 2014 16:38

Skandalerna kring ECB:s skyskrapa

Skrivet av 
alt
ECB Towers, högst i Frankfurt, är nu klart för 2600 anställda. Arkitekt Wolf D. Prix.

 

Efter tre års försening kommer 2600 banktjänstemän i ECB att flytta in i det nya huvudkontoret i Frankfurt. ECB Towers är högst i Frankfurt med 185 meter och 45 våningar. Enligt Der Spiegel var det den 19 maj 2010 som Jean-Claude Trichet, ECB:s dåvarande ordförande, hade bjudit in sina gäster för ett första spadtag. Då deklarerade Trichet att ECB skulle noggrant hålla budget för bygget av skrapan. Men verkligheten blev något helt annat. Ursprungligen skulle skrapan vara klar år 2011, men inflyttningen fick flyttas fram till den 3 november 2014. Skyskrapan i Frankfurts Ostend, skulle kosta 850 MEUR, men slutkostnaden blev hela 1,3 miljarder euro.

 

Historien upprepas, ännu har ett storprojekt i Tyskland nu färdigställts utan kostnadskontroll, liksom fallen med de nya flygplatserna i Berlin och Hamburg eller den stora konserthallen Elbphilharmonie i Hamburg.

 

Med de stora problemen med euro har även inneburit att ECB:s personal har utökats kraftigt, vilken nu innebär att alla ECB:s banktjänstemän inte får plats i den nya skrapan, utan de lägre banktjänstemännen får nöja sig med att sitta kvar i Eurotower. Så avundsjuka kan uppstå när de högsta ledarna i ECB sitter i takvåningen på 170 meter med luxuös matsal och eleganta mötesrum, högt ovan alla klagomål och bekymmer.

 

Nu lär det blir rättegångar om anbudsförfarandet eftersom projektet, som tilldelades Gassmann + Grossmann har hamnat i en intressekonflikt när bolaget Drees & Sommer erhöll en 39-procentig andel i ett holdingbolag som äger Gassmann + Grossmann, enligt ett företag som förlorade budgivningen och som nu stämmer ECB.