29 januari 2023
tisdag, 28 oktober 2014 20:06

NCC i täten på världskonferens om hållbarhet

Skrivet av 
alt

Greenhouse Augustenberg. Bild: Jaenecke Arkitekter

 

alt

Rådhus Skåne. Foto Felix Gerlach

 

alt

Hållbar renovering i Lagersberg.  Foto Ulf Huett

 

 

alt

Christina Lindbäck, NCC:s hållbarhetschef.

 

NCC har byggt tre av de tio hållbara byggprojekt som representerar Sveriges bästa exempel på världskonferensen om hållbart byggande; SB14 i Barcelona som startade igår. De är Greenhouse i Malmö, Rådhus Skåne i Kristianstad, och området Lagersberg i Eskilstuna.

 

– Svensk bygg- och fastighetsbransch tillhör världsledarna i hållbart byggande och stadsutveckling. NCC är en av få entreprenörer som byggt flera av Sveriges bästa exempel på världskonferensen, och den enda som återfinns i alla kategorier. Det visar att vi är ett av världens ledande företag i hållbart byggande, säger Christina Lindbäck, NCC:s hållbarhetschef.

 

På World Sustainable Building Conference visas världens mest hållbara ny- och ombyggnader samt stadsdelsprojekt. På plats för att presentera Sveriges tio bästa exempel är Sweden Green Building Council, forskningsrådet Formas och Boverket. De har även satt samman den jury som valde ut vinnarna bland nästan 50 nominerade projekt i Sverige.

 

Greenhouse Augustenborg i Malmö är MKB:s nya bostadskvarter som förtätar ett 1950-talsområde och har en mycket låg energianvändning som kombineras med åtgärder för att inspirera till en hållbar livsstil.

 

Rådhus Skåne i Kristianstad – visar att det går att med varsamhet bygga om en äldre byggnad till en modern miljöbyggnad med gott inneklimat. Så mycket som möjligt av tidigare byggnader har bevarats och fuktsäkerhetsarbetet har särskilt betonats.

 

Lagersberg i Eskilstuna är ett miljonprogramsområde som byggs om. Här är fokus på miljonprogrammets socio-ekonomiska utmaningar, som många städer i världen står inför. Det visar hur hållbara städer kan skapas med små medel och vikten av en dialog med de boende.

 

Övriga svenska bidrag är Backsippans förskola i Ronneby, Väla Gård i Helsingborg, Masthusen kv11 i Malmö, Herrestaskolan i Järfälla, Swecohuset i Stockholm, Albano i Stockholm och Brunnshög i Lund.