23 april 2024
söndag, 26 oktober 2014 18:24

Balder säljer för 800 Mkr

Skrivet av 
alt

Balder och Oscar Properties ska konvertera Murmästaren 3 på Kungsholmen till bostäder. Den pampiga byggnaden, som uppfördes år 1926 efter ritningar av arkitekten Axel Lindegren, har haft Länsstyrelsen som hyresgäst i många år.

 

Fastighets AB Balder har, i två olika transaktioner, avtalat om att sälja fastigheter via bolagsöverlåtelser till ett överenskommet fastighetsvärde om cirka 800 Mkr. Den första transaktionen avser cirka 44 000 kvm kommersiella lokaler som säljs till Header Compression Sweden Holding AB under namnändring till Stendörren Fastigheter AB. Balder kommer som dellikvid att teckna aktier motsvarande 100 Mkr. De sålda fastigheterna är Solna Puman 1, Stockholm Doggen 1, Stockholm Doggen 2, Stockholm Magneten 32 samt tomträtterna Stockholm Vattenkraften 1, Stockholm Holar 3, Stockholm Miklaholt 2 och Stockholm Singeln 9.

 

I den andra transaktionen säljer Balder 50 procent av fastigheten Murmästaren 7 till Oscar Properties Holding AB. Balder kommer att fortsätta äga 50 procent av fastigheten och tillsammans med Oscar Properties utveckla fastigheten, som Balder köpte för 490 Mkr av Vasakronan för ett år sedan. Försäljningen till Oscar sker också till underliggande fastighetsvärde om 490 Mkr. Fastigheten har en uthyrbar yta om cirka 16 000 kvm och ligger invid Kungsholmstorg med adress Hantverkargatan 29 och Garvargatan 8-12. För många Stockholmare är byggnaden känd som hemvist för Länsstyrelsen, som under nästa år lämnar Kungsholmen för Kungsgatan och GIC Real Estates fastighet Kungshuset.

 

Oscar och Balder planerar att konvertera Länsstyrelsens gamla kontor till bostäder.

 

– Murmästaren 3 är en fastighet som vi är mycket glada över att ha i vår portfölj. Fastigheten har stor potential och ligger på ett av Kungsholmens bästa lägen, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.