Skriv ut denna sida
tisdag, 19 augusti 2014 15:08

Förbifart Stockholm är byggstartad

Skrivet av 
alt
Miljövänliga Förbifart Stockholm ska stå klar år 2024.

 

Tisdagen den 19 augusti är historisk för Stockholm eftersom under den dagen byggstartades Förbifart Stockholm genom ett spadtag där bland annat finansborgarrådet Sten Nordin (M) och infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) deltog.

 

Även om Förbifarten börjar byggas idag kan arbetet stoppas av en rödgrön regering vid eventuellt maktskifte efter valet i september, eftersom Miljöpartiet vill stoppa Förbifart Stockholm till förmån för fler satsningar på kollektivtrafik.

 

– Nu är bygget av Förbifart Stockholm äntligen igång. Stockholmsregionen kommer att hållas samman av Förbifarten som kopplar ihop norra och södra Stockholm. Samtidigt minskar trafiken och miljöpåverkan i innerstaden, säger Sten Nordin (M), finansborgarrådet och kommunstyrelsens ordförande Stockholms stad.

 

– Trots att Förbifarten är mycket viktigt för Stockholm är den hotad av de rödgröna partierna. Den kommer inte bli av om det sker ett maktskifte i Stockholm och på nationell nivå. Väljarna avgör om Förbifarten ska byggas, förtydligar Sten Nordin (M).

 

I en kommentar kan sägas att ett starkt växande Stockholm behöver en ringled förbi centrala Stockholm och Norrtull. Det är miljövänligt och därför är det min förhoppning att beslutet om Förbifart Stockholm ej rivs upp. Leden binder samman de norra och södra länsdelarna, avlastar Essingeleden och innerstaden och minskar känsligheten för störningar i Stockholms trafiksystem. Se fakta nedan. SF

 

Fakta om Förbifart Stockholm

Vad: En drygt 21 km lång ny väg varav drygt 18 km i tunnel. Restiden för hela sträckan beräknas till knappt 15 minuter.  

Vem: Trafikverket bygger ny sträckning för E4 väster om Stockholm.

Varför: Leden binder samman de norra och södra länsdelarna, avlastar Essingeleden och innerstaden och minskar känsligheten för störningar i Stockholms trafiksystem.

Byggtid: Cirka 10 år.

Budget: Knappt 28 Mdr kr (2009 års prisnivå).

Finansiering: Cirka 80 procent via trängselskatt och cirka 20 procent från staten. Ingen trängselskatt planeras på Förbifart Stockholm.

Senaste från Redaktionen