19 april 2024
måndag, 11 augusti 2014 18:43

Skanska byggstartar Nya Södertälje sjukhus

Skrivet av 
alt

Nya Södertälje sjukhus ska stå klart 2018. Bild: BSK Arkitekter.

 

I höst påbörjas den största etappen för byggnationen av Nya Södertälje sjukhus. För denna etapp har Locum AB tecknat avtal med Skanska. Etappen på Södertälje sjukhus innefattar en tillbyggnad på 22 000 kvm som rymmer bland annat akutmottagning, intensivvård och förlossning samt en ombyggnad på 8 000 kvm för vårdavdelningar.

 

Satsningen på Södertälje sjukhus är en del av landstingets planerade investeringar om 25 Mdr kr, där bland annat Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, S:t Görans sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge ingår. Satsningen i Södertälje uppgår till 1,2 Mdr kr.

 

– Det känns riktigt bra att vi nu går in i det mest omfattande genomförandet för Södertälje sjukhus. I och med dessa investeringar kommer vi att skapa hållbara vårdmiljöer som är i framkant avseende inomhusmiljö, patientsäkerhet och arbetsmiljö, säger Fredrik Hagel, projektchef på Locum.

 

Ambitionen är att klassificera nybyggnationen som Miljöbyggnad Guld som bland annat innebär att lokalerna får en låg energianvändning, en god inomhusmiljö och består av hälsosamma material.

 

Första etappen av Nya Södertälje sjukhus påbörjades hösten 2013 och under sommaren färdigställs: tillbyggnad vid huvudentrén, paviljonger för evakuering av vårdmottagningar, ny reservkraftsbyggnad, ny sterilcentral samt ny kulvert. Byggstart för nästa etapp är planerad till i augusti och inflyttningen beräknas ske i maj 2018.