29 januari 2023
tisdag, 26 november 2013 20:19

Göteborg kan få kunskapspark i city

Skrivet av 
alt

Den nuvarande biblioteksbyggnaden föreslås ge plats för universitetets konstnärliga fakulteter.

 

Göteborgs universitet samlar sina konstnärliga och humanistiska fakulteter samt Universitetsbiblioteket till området kring Näckrosdammen i centrala Göteborg. Därigenom läggs grunden för en världsunik kunskapspark för konst, humaniora och kultur. Ett förslag som nu läggs fram av Göteborgs universitet tillsammans med Göteborgs stad och Akademiska Hus, bereder även plats för näringsliv, bostäder och turism.

 

– Förslaget visar på en viktig möjlighet att vitalisera området och att knyta samman staden från Korsvägen via Götaplatsen, Avenyn och hela vägen ner till Operan och de planerade nya områdena vid Frihamnen, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborgs stad.

 

Förslaget rymmer många idéer om hur området kring Näckrosdammen ska kunna utvecklas till en öppen mötesplats och ett sjudande kulturnav för studenter, forskare, besökare och alla göteborgare. Hit ska alla kunna komma för att utbyta idéer, arbeta, studera, läsa, gå på konserter och utställningar. Här ska även finnas plats för nya bostäder, restauranger och kreativa näringar.