1 juni 2023
måndag, 25 november 2013 16:36

HSB valde Berg | CF Møller och DinellJohansson

Skrivet av 
alt

HSB:s skrapa om 34 våningar vid Västerbroplan.

Bild: Berg | CF Møller

 

alt

Perspektiv från Västerbron. Bild: Berg | CF Møller

 

 

alt

HSB-Hub, en helt ny mötesplats för Norrtull, kan bli ett socialt centrum med funktioner och tjänster öppna för hela området.

Bild: DinellJohansson

 

Arkitektsamarbetet Berg | C.F Möller Architects och DinellJohansson tog hem segern i HSB Stockholms tävling om Stockholms nya landmärke. Arkitekterna har bland annat ritat en skyskrapa byggd i trä som skulle kunna bli världens högsta träbyggnad.

 

– Vi är mycket nöjda med de tre förslag som Berg | C.F Möller och DinellJohansson lämnat in och vi ser fram emot att samarbeta kring att skapa en spektakulär byggnad tillsammans med dem, säger Anders Svensson, vd på HSB Stockholm.

 

Under året har HSB Stockholm ordnat en tävling där tre arkitektkontor tävlar om att bygga framtidens bostäder på tre centrala platser: Västerbroplan, Tekniska nämndhuset och Hagastaden. Under tävlingens gång har allmänheten kunnat rösta på det förslag de helst skulle vilja se på varje plats via HSB Stockholms facebook. Projektets har också haft en jury, bestående av tidigare stadsarkitekten Per Kallstenius, Karin Ahlzén, tidigare chefsarkitekt för White Arkitekter, antropologen Katarina Graffman och representanter från HSB. Juryn och allmänheten var eniga i val av vinnare.

 

Juryns motivering lyder:

– Berg/CFMöller-Dinelljohansson har på ett utomordentligt sätt tagit sig an uppgiften att skapa framtidens bostäder, med innovativa angreppsätt för såväl lägenhetsutformning och arkitektonisk gestaltning, som för husens placering i stadsmiljön. Med visioner för hur husets smarta funktioner kan komma till nytta både för boende och för allmänheten, skapar de ett genomtänkt helhetskoncept för en bostadsrättsförening redo att möta framtiden.”

– Vi för en nära dialog med Stockholms stad om var det här landmärket skulle passa bäst in i staden. Stockholm behöver en arkitektoniskt djärv byggnad som stärker identiteten som Sveriges huvudstad och samtidigt innehåller innovativa lägenhetslösningar, säger Anders Svensson.

 

För Västerbroplan tomt i Marieberg har Berg | CF Møller i samarbete med Dinell Johansson utarbetat planer för en 34-våningar högt hyreshus i trä. Byggnaden är konstruerad kring en träkonstruktion med stabiliserande konkreta kärnor och som kommer att fungera som ett nytt inslag landmärke och mötesplats i staden.

Berg | CF Møller säger att pelare och balkar kommer att byggas med hjälp av massivt trä och inne i lägenheterna kommer alla fönster, tak och fönsterkarmar att göras av trä, vilket gör att materialet kommer även att vara synligt från utsidan genom de stora fönstren. Trä är det naturliga valet när det kommer till material för innovativ bostadsutveckling. Trä är ett miljövänligt och slitstarkt material som ger ett bekvämt och hälsosamt inomhusklimat och med en träkonstruktion som även utgör ett mycket effektivt skydd mot brand.

Både social och miljömässig hållbarhet har betraktats som en del av detta projekt. Varje lägenhet kommer att utrustas med en energieffektiv glasfasad balkong och byggnaden i sig kommer att få energi från solpaneler som ligger på taket. På gatunivåkommer kommer det att finnas ett kafé och en förskola och i en ny stadsdelsbyggnad kommer alla boende i området att kunna njuta av en marknadsplats, gym och cykelförvaring plats. En gemensam vinterträdgård kommer att göra tilldelningar möjligt.

 

Dinell Johansson säger om sitt förslag att byrån har ritat ett heterogent och hållbart bostadskvarter med ekologisk träarkitektur och innovativa funktioner för de boende. Dubbelskalsfasaderna med gröna vinterträdgårdar återspeglar bostadshusets variation av lägenhetstyper. ”HSB-Hub” är den gemensamma lobbyn där flera servicefunktioner ger synergieffekter för individen, föreningen, staden och för mötesplatsen Norrtull.