27 juli 2021
torsdag, 14 november 2013 18:55

White skapar Nordens största solcellsfasad

Skrivet av 
alt

På Whites hus i Uppsala finns 1 800 solcellspaneler.

 


De första hyresgästerna flyttar nu in i ett av landets mest spektakulära bostadshus, kvarteret Frodeparken intill Uppsala Resecentrum. White har ritat det bågformade huset som med sin fasad av integrerade solceller är en energimässig milstolpe. 

 

År 2006 vann White uppdraget att för Uppsalahem skapa ett bostadshus som kombinerar energiprofil med särpräglad arkitektur och bidrar till att forma den nya bilden av Uppsala som rikets fjärde storstad.

 

Båghuset är den avslutande byggstenen i det omfattande arbete som White genomfört i området kring Uppsala Resecentrum sedan 2002, från stadsnivå ner till detaljnivå. Med kraftfull arkitektur och smarta energisystem är kvarteret Frodeparken en skimrande representant för kunskapsstaden Uppsala där landets främsta solcellsforskning bedrivs.

 

Fasaden består av integrerade solceller, vilket gör den till Nordens största solcellsfasad på ett bostadshus. Totalt finns 1 800 solcellspaneler som producerar 70 000 kWh om året. Det räcker för att täcka husets behov av fastighetsel för hissar, belysning och ventilation. Solceller är ett material som återbetalar sig självt, och deras långa livslängd gör att de kan räknas hem ekonomiskt.