Skriv ut denna sida
onsdag, 06 november 2013 20:14

Spansk domare arresterar fem seniora bankirer

Skrivet av 
alt

Spaniens stora sparbank CAM såldes för en euro.

 

Spanska medier rapporterar om att en spansk domare har beordrat gripandet av fem seniora bankirer för sin inblandning kring härvan med CAM, den numera nedlagda regionala sparbanken som tidigt blev en symbol för Spaniens ekonomiska kris.

 

Gripandet utfärdades under onsdagen av Audiencia Nacional, Spaniens högsta brottmålsdomstol. En av de gripna är Roberto López Abad, som arbetade som vd för CAM, medan en annan av de gripna är Daniel Gil, som var ansvarig för bankens stora fastighetsutlåning.

 

De fem före detta bankirerna är de första som har häktats sedan Spaniens bankkris inleddes år 2007, en bankkris som bland annat har lett till att staden Madrid har tvingats söka ett bankstöd om 100 miljarder euro av EU.

 

Enligt nyligen publicerade uppgifter från Bank of Spain, har landets finansiella sektor hittills kostat de spanska skattebetalarna drygt 60 miljarder euro.

 

Tidigare i år, häktades Miguel Blesa, före detta chef för Caja Madrid, en av de största sparbanker i Spanien innan den övertogs av Bankia. Blesa anklagas för den stora förlust som Caja Madrid gjorde år 2008, då banken förvärvade en förlustbringande amerikansk bank.

 

Banken CAM blev en stor förlust för den spanska staten eftersom den såldes till Banco Sabadell för det symboliska priset av en euro, ett symboliskt pris som sockrades med en statlig garanti som avtalar att staten ska svara för upp mot 80 procent av bankens eventuella totala förluster som kan uppstå i CAM under de kommande 10 åren. SF

Senaste från Redaktionen