23 april 2024
tisdag, 05 november 2013 20:13

Skanska moderniserar Karsudden för 300 Mkr

Skrivet av 
alt

Karsudden omfattas av 9 000 kvm nyproduktion och 4 000 kvm ombyggnation. Bild: Carlstedt Arkitekter.

 

Skanska har slutit avtal med Landstinget i Sörmland om modernisering av Karsuddens sjukhus. Avtalet innebär ny- och ombyggnad samt en allmän modernisering av lokaler och teknik. Ordervärdet är cirka 300 Mkr.

 

Regionsjukhuset Karsudden är beläget utanför Katrineholm och är landets största rättspsykiatriska vårdenhet. Sjukhuset byggdes under 1960-talet och har renoverats i mindre omfattning på 1990-talet.

 

Skanskas uppdrag omfattar cirka 9 000 kvm nyproduktion samt 4 000 kvm ombyggnad. Bland annat ska det hus där matsalen tidigare funnits rivas för att ge plats åt ett helt nytt hus med plats för en ny säkerhetsexpedition. Vidare ska två befintliga hus med vårdavdelningar byggas om, samtidigt som samtliga hus ska byggas ihop för att det ska bli enklare och säkrare att ta sig mellan de olika delarna av sjukhuset.

 

Byggstart sker omgående och målet är att arbetena ska vara färdiga till sommaren 2016.

 

Med detta projekt inleder Landstinget i Sörmland sitt största investeringsprojekt någonsin. Enligt Åsa Kullgren (S), finanslandstingsråd, ska Landstinget satsa cirka 4 Mdr kr under de närmsta tio åren på nybyggnationer.

 

Vid sidan av Karsudden ska investeringarna genomföras på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, inom Mälarsjukhuset i Eskilstuna och på Nyköpings lasarett.