3 december 2022
torsdag, 24 oktober 2013 20:48

White vann tävlingen om orkanskydd i New York

Skrivet av 
alt

White vann arkitekttävlingen om hållbar stadsbyggnad för stadsdelen Rockaway i New York.

 

Ett år efter orkanen Sandy offentliggjordes i kväll att svenska White valts som vinnare i arkitekttävlingen om hållbar stadsbyggnad för stadsdelen Rockaway i New York.

 

Staden New York kan även komma att använda förslaget i andra stadsdelar vid kusten för att de ska stå emot stormar och klimatförändringar i framtiden.

 

– Detta är ett viktigt erkännande för vårt sätt att skapa hållbara lösningar i ett brett perspektiv med människan i fokus, säger Monica von Schmalensee, vd på White.

 

Målet med arkitekttävlingen ”For a resilient Rockaway”,  Far Roc, var att ta fram en plan för hållbar stadsbyggnad för området Arverne East i The Rockaways, ett bostadsområde på cirka 32 hektar som drabbades hårt av orkanen Sandys framfart i oktober 2012. Totalt 117 bidrag från 20 länder skickades in till tävlingen.

 

Whites vinnande förslag heter ”Small Means and Great Ends” (ung. enkla medel med stor effekt) och är en stadsplan som hanterar vatten på ett smart sätt. Den bygger på en serie småskaliga enheter som anpassar sig efter extrema väderförhållanden i en motståndskraftig helhet och samspelar med naturens krafter, likt en surfare på vågorna.

 

Det omfångsrika programmet sträcker sig från orkanrelaterade lösningar som t.ex. en mer motståndskraftig strandpromenad och konstgjorda öar för att bromsa havets krafter, till bostäder, publika och kommersiella funktioner, äldreboende, stora anlagda parker och annat som kännetecknar ett attraktivt och hållbart samhälle.