1 juni 2023
onsdag, 23 oktober 2013 17:49

Hornstull får färg

Skrivet av 
alt

Fem konstverk i form av föränderliga skärmar är nu en del av husfasaden längs med Långholmsgatan och Högalidsspången.

 

Sedan måndagen 14 oktober har boende och besökande i Hornstull tagit del av ett nytt inslag i stadsbilden då fem färgglada skärmar monterats på fondbyggnaden vid det nya torget i Hornstull. Konstverken är skapade av konstnären Jacob Dahlgren och fungerar både som solskydd och insynsskydd i byggnaden, men främst som glädje för omgivningen. Beroende på var betraktaren står i förhållande till stålkonstverken framträder olika formationer och optiska effekter. Skärmarna är tillverkade av lackerat stål och är nu ett permanent inslag i Hornstulls stadsmiljö.

 

Konstverket har tagits fram genom ett samarbete mellan Bonnier Fastigheter och Bonniers Konsthall. Konsthallen tog fram ett antal förslag på intressanta konstnärer som sedan fick presentera sina idéer och sin syn på offentliga installationer. Jacob Dahlgren utsågs bland dessa konstnärer av en jury bestående av Jeanette Bonnier,  stadsarkitekten Karolina Keyzer samt representanter från Bonnier Fastigheter och Bonniers Konsthall.

 

– Det har varit meningen att byggnaden skulle utsmyckas ända sedan den uppfördes. Vi ville tillföra något till platsen och samtidigt skapa en mötesplats. Ett landmärke i form av en konstinstallation blir ofta ett välkänt inslag i stadsbilden och därför en naturlig plats att mötas på, säger Thomas Tranberg, chef för fastighetsutveckling på Bonnier Fastigheter.