25 april 2024
onsdag, 09 oktober 2013 18:32

NCC bygger campus för 155 Mkr i Linköping

Skrivet av 
alt

NCC bygger ut Hälsouniversitetet i Linköping, vilket ger plats för ytterligare 220 läkarstudenter. Illustration: Carlstedt arkitekter

 

NCC bygger ut Linköpings Universitetssjukhus med en egen byggnad för Hälsouniversitetet. Det ger den utspridda medicinska fakulteten ett samlat campus med fler undervisningssalar och plats för 220 fler läkarstudenter. Landstinget i Östergötlands order är värd 155 Mkr.

 

– Vi har brist på undervisningslokaler och en del av de som finns är inte funktionella. Vi är också utspridda på flera ställen på sjukhusområdet. Det nya huset bidrar till ett samlat campuskvarter för fakulteten och plats för 20 fler läkarstuderande per termin, säger Irene Rydberg, Hälsouniversitetets fakultetskoordinator.

 

Det nya huset kommer att omfatta 8 000 kvm fördelat på sju plan. Dessutom ska 4 000 kvm renoveras i en intilliggande befintlig byggnad. Projektet beräknas vara klart i april 2015.

 

Miljökraven för utbyggnaderna på Linköpings universitetssjukhus är genomgående höga. Det nya och det ombyggda huset får mycket låg energiförbrukning.
 

– Den maximala energianvändningen blir 40 kilowattimmar per kvadratmeter och år i det nya huset och 62 kilowattimmar i ombyggnaden. Det är bara hälften av vad byggreglerna kräver för en nybyggnad och två tredjedelar av kraven för en ombyggnad, säger Joakim Sternander, affärschef, NCC Construction region Syd.