30 november 2023
onsdag, 09 oktober 2013 16:34

Landmärket Aula Medica invigs

Skrivet av 
alt
Wingårdhs Aula Medica har blivit ett landmärke i Hagastaden. Foto: KÅ Nilsson

 

alt

Gert Wingårdh filmas under pressvisningen av Aula Medica. Filmkamera: Adele Edling

 

alt

Aula Medicas hörsal rymmer 1 000 personer. Bild: Wingårdh Arkitektkontor

 

alt

Aula Medica, interiör. Bild: Wingårdh Arkitektkontor

 

alt

Aula Medica, interiör. Bild: Wingårdh Arkitektkontor

 

 

Nu har vårt världsledande medicinska universitet, Karolinska Institutet, KI, fått sin efterlängtade Aula Medica, som är mötesplats för 1 000 personer. Idag var det en pressvisning av Aula Medica och på fredag sker den officiella invigningen. Tidigare har KI endast haft tillgång till en aula för drygt 300 personer för sina vetenskapliga symposier.

 

Aula Medica har ritats av Gert Wingårdh och Jonas Edblad. Redan år 2001 vann Wingårdh Arkitektkontor tävlingen om att få rita Karolinska Institutets aula. Men av ekonomiska skäl lades projektet på is.

 

En bidragande orsak till att projektet kunde byggstartas i september 2010 var att KI:s kampanjkommitté, med rektor Harriet Wallberg-Henriksson i spetsen, lyckades samla in 1 Mdr kr, varav 350 Mkr donerades av Stefan Persson, för medel till nio forskningsområden samt till pengar till en ny aula.

 

Intressant är att redan år 1937 ritades de första skisserna på en stor aula på Karolinska Institutet, men bristen på pengar och andra världskriget medförde att projekt lades på is.

 

Beställare av Aula Medica är Akademiska Hus och huvudentreprenör har NCC Construction Sverige varit, som har byggt aulan i en samverkansentreprenad för kontraktsumman 270 Mkr.

 

Den sju våningar höga byggnaden har en spektakulärt lutande form och innehåller, förutom en aula för 1 000 personer, även restaurang, café och kontorslokaler.

 

Byggnaden har en mjuk, triangulär form där ena hörnet ”lutar” kraftigt över Solnavägen. Fasaden är förankrad i en limträstomme vilket bidrar till husets speciella utseende. Stora glasytor skapar transparens och en inbjudande öppenhet.

 

Byggnaden om drygt 10 000 kvm lokalytan har en fasad som lutar som mest 33 grader, med ett överhäng om 23 meter över Solnavägen.

 

Fastighetsaktien gjorde intervju med Gert Wingård under dagens pressvisning, där delar av intervjun kommer ingå i långfilmen: Stockholm – The Capital of Scandinavia – Is Growing, med premiär på MIPIM i Cannes den 13 mars 2014.

 

Vid intervjun under pressvisningen sa Gert Wingård:

– Den här byggnaden utgår mycket från sin funktion. Den har ett V-formad auditorium, vilket ger byggnaden ett V-format plan. Sedan finns byggnaden i ett sammanhang som växer med Karolinska sjukhuset och nya Biomedicum. Aulan finns i ett akademiskt stråk där fasaden lutar utåt som en mötande gest. En gest som markerar mötesplatsen mellan forskning på Institutet, Karolinska, och läkekonsten på sjukhuset, Karolinska. Det är fokalpunkten, altartavlan i den stora kompositionen kring det Biomedicinska centrumet. I någon mån finns aulan på den mest preciösa platsen i stadsplanegestaltningen. Det har betytt att vi skapat en byggnad lite i guld och med en komplicerad mosaik.

 

Några korta fakta om Aula Medica

1. Höjd: 32 meter. 2. Stomme av 900 ton stål och bjälklag av betong. 3. Sex stycken fackverk som bär upp de översta våningarna utan pelarstöd. 4. Fasadens konstruktion består av 15 km österrikiskt limträ. 5. Totalytan utvändigt är cirka 5 000 kvm och utgörs av 90 ton glas. 6. Totalt har byggnaden 6 000 triangelformade glasrutor sammanfogade av gummilister. 7. Glasrutorna har sex olika färger: dovt gul, tät vit, tät guld, transparent och två transparenta varianter i vitt och guld. 8. Lokalytan är drygt 10 000 kvm. 9. Golv och trappor invändigt är gjorda av ek, i aularummet vitlaserad ek och i foajén rökt ek. 10. Aulans hörsal sträcker sig över tre våningar med en takhöjd på 13 meter och med plats för 1 000 personer. 11. Väggpaneler är gjorda av vitlaserad furu liksom panelundertaket. 12. På taket är fetbladiga sedumväxter utlagda på en särskildmatta, vilket bland annat isolerar byggnadens innerutrymmen och sparar energi. 13. Byggnaden är certifierad enligt EU GreenBuilding och Miljöbyggnad. 14. Huvudentrén ligger på plan 2 med adress Nobels väg 6. 15. Framför entrén ligger byggnadsminnet Gammelgården.