20 april 2024
måndag, 07 oktober 2013 18:41

Projektstart för Citycon och Skanska i Villmanstrand

Skrivet av 
alt

Iso Kristiina i Villmanstrand blir världens första köpcentrum med inbyggd

stadsteater.

 

Igår inleddes moderniserings- och utbyggnationen av köpcentrumet IsoKristiina och bygg-nationen av Villmanstrands (Lappeeranta) stadsteater. Bakom projektet står Citycon och Ilmarinen, Villmanstrand stad och Skanska. Projektet är unikt på så sätt att stadsteatern inryms i köpcentrumet – en kombination som inte finns någon annanstans i världen.

 

Villmanstrand, beläget i sydöstra Finland nära ryska gränsen, räknar med ökande turistströmmar under kommande år och stadens borgmästare Kimmo Jarva framhöll under invigningsceremonin att den nya teatern kommer att förstärka Villmanstrand rykte som en vidsynt kulturell stad. Sammanslagningen av projekt förväntas dessutom skapa besparingar i byggkostnader och i ett senare skede underhållskostnader.

 

IsoKristiina Shoppingcenter kommer att öppnas i två steg, i maj och oktober 2015, medan Villmanstrands stadsteater ska flytta till sina nya lokaler i slutet av 2015.

 

Citycon och Ilmarinen investerar cirka 100 MEUR i renovering och utbyggnad, vilken kommer att resultera att den uthyrningsbara yta ökar från nuvarande 21 000 kvm till 34 000 kvm. Byggandet av teatern beräknas kosta drygt 20 MEUR, varav 4 MEUR är statlig finansiering.