25 april 2024
onsdag, 19 december 2012 17:16

Citycon storköper Kista Galleria för 4,6 Mdr kr

Skrivet av 

 

alt
Kista Galleria övergår från norskt ägande till finskt-kanadensiskt. Bild: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor

 

alt

Thomas Persson, vd Catella Corporate Finance.

 

 

Norrmännen och DNB Livforsikring går ur Kista Galleria och säljer till finska Citycon (Nasdaq OMX) för 4,6 Mdr kr. Idag tecknade Citycon ett avtal om att förvärva Kista Galleria tillsammans med Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) för cirka 4,6 miljarder kronor (526 miljoner euro). Köpeskillingen är den största i Sverige för en enskild fastighet. Köpcentrumet kommer att ägas som ett joint-venture mellan Citycon och CPPIB, som vardera kommer att äga 50 procent.

 

Citycon förvaltar före köpet av Kista Galleria, ett fastighetskapital om cirka 26 Mdr kr, varav 19 Mdr finns i Finland och Baltikum och cirka 7 Mdr kr finns i Sverige.


CPP, Canada Pension Plan, förvaltar pensionstillgångar om 170,1 miljarder kanadensiska dollar, cirka 1 123 Mdr kr, varav cirka 121 Mdr är fastighetstillgångar.

 

Säljarens, DNB Livforsikrings rådgivare var Catella Corporate Finance och Mannheimer Swartling. Leimdörfer var finansiell rådgivare, medan Jones Lang LaSalle var fastighetsrådgivare och Roschier juridisk rådgivare till Citycon och CPPIB.

 

I en kommentar till affären säger Thomas Persson, vd Catella Corporate Finance:

– Affären visar på ett ökat internationellt, institutionellt intresse för Sverige.

 

Kista Galleria har en total uthyrningsbar yta om 90 000 kvm med 185 affärer och restauranger, biografer, bowlingbana samt studentbostäder, vårdcentral och andra kommunala verksamheter. Gallerian äger cirka 2 500 parkeringsplatser. I Kista bor drygt 125 000 personer och över 70 000 arbetar i det primära upptagningsområdet. Köpcentrumet har årligen cirka 18 miljoner besökare och 2,4 Mdr kr i försäljning. Detta gör Kista Galleria till ett av det mest välbesökta köpcentrumet i Stockholmsområdet och det tredje största mätt i försäljning.

 

– Det här är ett strategiskt förvärv som ger oss en unik möjlighet att stärka positionen på den svenska marknaden. Sverige präglas av en snabb urbanisering. I dagsläget utgörs upptagningsområdet för Kista Galleria av cirka 345 000 personer och det förväntas öka avsevärt under de kommande åren. Dessutom väntas Stockholm växa med en halv miljon invånare de närmaste 15 åren, säger Citycons koncernchef Marcel Kokkeel.

 

– Förvärvet finansieras till hälften med ett externt säkerställt lån tillsammans med CPPIB, med en löptid på fem år, utgivet av SEB (samordnande), Swedbank och Aareal Bank. Den andra hälften av Citycons del finansieras kontant och genom befintliga kreditfaciliteter. Citycon ser även över möjligheten att återfinansiera upp till 50 procent av företagets investeringar, delvis genom en nyemission, för att stärka sin balansräkning. Detaljerna för nyemissionen är fortfarande i planeringsstadiet och beslutet måste godkännas av aktieägarna på bolagsstämman, säger Citycons finanschef och vice vd Eero Sihvonen.

 

I en kommentar kan sägas att det var Skanska som uppförde och byggde ut Kista Galleria.

 

I november 2001 blev det klar att Bavaria Objekt- und Baubetreung GmbH investerade 1,1 Mdr kr som därmed blev partner med Länsfastigheter. Då omfattade Kista Galleria 25 000 kvm butiker och cirka 8 000 kontorslokaler.

 

Under hösten 2005 förvärvade Vital förvärvade 50,1 procent av Kista Galleria av IBI Real Estate för 1,2 Mdr kr. Länsförsäkringar kvarstod som hälftenägare.

 

Efter trubbel om byggnadskostnaderna erhöll Skanska i februari 2006, vid ett skiljeförfarande mellan Skanska och Kista Galleria KB, ett större icke publikt belopp, troligen cirka 600 Mkr.

 

I mars 2008 försökte Länsförsäkringar Liv via Humlegården Fastigheter sälja sin hälftendel i Kista Galleria. Intresset var stort, över 60 indikativa bud kom till Catella, men inget bud godtogs och få hade finansiering på grund av den oroliga finansmarknaden det året.

 

I oktober 2010 sålde Länsförsäkringar Liv/Humlegården Fastigheter sina 49,9 procent av Kista Galleria för cirka 2,25 Mdr kr, vilket innebar att DNB blev helägare. I denna affär var KLP Eiendom med och bjöd på Kista Galleria i en slutomgång. Säljarens mäklare då som nu, var Thomas Persson på Catella.

 

Orsaken till varför DNB Livforsikring säljer är förmodligen att bolaget har räknat ut att de tjänar bättre på en annan fastighetsinvestering. SF