29 januari 2023
torsdag, 22 november 2012 20:43

Fabege ny storägare i Catena

Skrivet av 
alt
Ny detaljplan har antagits för 800 bostäder och 70 000 kvm kontor/handel för Stora Frösunda, Solna.

 

Erik Selin Gruppen säljer hela sitt aktieinnehav om totalt 2,35 miljoner aktier till Fabege, som även förvärvar 1,16 miljoner aktier av Peabs innehav i Catena. Det betyder att Fabege har samma antal aktier i Catena, cirka 3,47 miljoner aktier, som Endicott Sweden AB (CLS Holdings plc). Det betyder även i sin tur att entreprenörerna Erik Paulsson i Fabege och Sten Mörtstedt nu totalt äger 29,9 procent av kapital och röster vardera i bolaget. Därmed äger de båda bolagen innehav strax under budpliktens 30 procent.


Affären medförde att Catena steg på börsen med 7 procent till 67,50 kr.

 

I Catena finns nu endast den stora Bilia-fastigheten i Frösunda, nära E4:an och Arenastaden.

 

I ett pressmeddelande säger Christian Hermelin, vd Fabege:

 

– Vi ser att området kring Arenastaden kommer att vara en av stockholmsregionens mest dynamiska delmarknader med en stark framtida utveckling. Catenas byggrätter kompletterar väl Fabeges utvecklingsportfölj i Solna.

 

I en kommentar kan sägas att Catenas mark, om totalt 53 000 kvm, vid Haga Norra/Stora Frösunda nu har fått en detaljplan. Sammanlagt medger denna plan cirka 800 bostäder och 70 000 kvm ytor för handel/kontor. Det är troligt att den skicklige Erik Paulsson redan nu börjar med att förhandla med Sten Mörtstedt i London om att förvärva CLS Holdings innehav om 29,9 procent i Catena. Kommer parterna överens och Fabege köper CLS Holdings aktier är det troligt att Catena avnoteras och en ny vd utses i bolaget.


Nu finns det ett framgångsrikt samarbete mellan Erik Selin/Balder och Peab i bolaget Centur som äger hela beståndet av gamla Catenas fastigheter, utom Haga Norra. Detta Centur, med drygt 2 Mdr i fastighetstillgångar, ägs till 50 procent vardera av Peab och Balder. Nu är Centur, med den arbetande styrelseordföranden Christian Hahne, ett aktivt bolag med flera stora projekt för växande handels- och bostadsområden runt om i Sverige, belägna på starka lägen där Bilia har verksamhet idag. SF