20 april 2024
torsdag, 14 juni 2012 20:00

Swedbanks HK säljs

Skrivet av 
alt
Swedbanks nya huvudkontor ska bli klart vid årsskiftet 2013/2014. Bild 3XN.

 

Analys av Stefan Fröjdendahl

 

Länsförsäkringar Liv säljer stora delar av sitt fastighetsbetånd. Orsaken är att livbolaget har stora problem med solvensgraden. Därför fortsätter Länsförsäkringar Liv sitt säljrally. I höstas hade solvensgraden sjunkit från 127 procent till 112 procent. Nu kan den vara ännu lägre. Finansinspektionen hissar varningsflagg redan vid 130 procent. Enligt lag får solvensgraden inte sjunka under 104 procent.

 

I oktober 2011 sålde Länsförsäkringar Liv bolaget Fondliv för 5 350 Mkr till Länsförsäkringar AB eftersom livbolaget inte kunde återbetala inbetalda premier med en garanterad ränta om 3 procent.

 

Före dagens försäljningar har livbolaget i år sålt fastigheter för 2,4 Mdr. Men i och med dagens två stora affärer, dels försäljningen av Swedbanks nya huvudkontor i Solna/Sundbyberg för cirka 4 Mdr kr, dels försäljningen av Whites kontor vid Skanstull för cirka 250 Mkr, innebär detta att Länsförsäkringar Liv sålt för totalt drygt 6,6 Mdr kr i år.

 

Orsaken till Länsförsäkringar Livs svaga solvens är sjunkande aktiekurser samt den svaga utvecklingen för obligationer. Swedish T-bond, femåringen, ligger nu på 1,18 procent. Även för långräntorna känns de hopplöst. Det har till och med varit så illa att långräntorna i Tyskland varit negativa, vilket har inneburit att en långivare har fått betala för besväret att låna ut till den tyska staten.

 

Nu köper Humlegården Fastigheter av Länsförsäkringar Liv i Solna fastigheterna Apelsinen 5, Aprikosen 3, Smultronet 2 och Stenhöga 1, även kallad Stora Blå, om totalt 145 000 kvm. Och i Sundbyberg säljer livbolaget Sprängaren 8 och Cirkusängen 6, om totalt 57 500 kvm, således projektet som ska bli Swedbanks nya huvudkontor. Före storaffären ägde Humlegården fastigheter till ett marknadsvärde om cirka 1 Mdr i Solna och Sundbyberg. Efter affären och efter färdigställandet av Swedbanks huvudkontor ökar värdet till cirka 5 Mdr.


Humlegården Fastigheter som under flera år har haft negativa resultat redovisar nu en vinst på 124,5 Mkr för år 2011, vilket visar att det är lönsamt att äga fastigheter i Stockholm. I pressmeddelande säger vd Per-Arne Rudbert att:

– Vårt fastighetsbestånd blir ännu bättre sammansatt av fastigheter med god värdetillväxt och starkt kassaflöde.


Södra Europa lever i ett finansiellt kaos vilket skapar problem för Sverige. Finansinspektionen begär nu av pensions- och försäkringsbolagen att de rapporterar sin solvens varje månad. Helt klart är att eurokrisen kan bli mycket långvarig. Problemen i Grekland, Spanien och Portugal löses inte på tre till fyra år, kanske inte ens på tio år.

 

Varför fick Europa en gemensam euro när länderna i valutaunionen inte har gemensam skattepolitik? Den stora arbetslösheten i Grekland, Spanien och Portugal visar att den redan svarta ekonomin blivit ännu svartare. Som bekant går pengar under bordet märkligt sällan till mannen på golvet. Var har alla pengar tagit vägen som bankerna har förlorat i Spanien? Vem har fått dem? Möjligt är att en del byggbolag och en del finansaktörer gjort stora vinster.


I den stora eurokrisen känns obligationsmarknaderna som mycket osäkra och för den delen även stora delar av aktiemarknaden. Men å andra sidan kan dessa scenarier innebära att fastigheter värderas för högt samtidigt som bankerna i Sverige inte längre förmår att finansierar den kommersiella fastighetsmarknaden på grund av för stor exponering mot bolån.


Detta är komplexa men även tragiska problem för alltfler.