24 april 2024

Humlegården nödsäljer till Olov Lindgren

  • PDF
olov-lindgren-vd-och-r-nmb
Från vänster: Jan Ellström, vd, och Rune Nämberg,
styrelseordförande i Olov Lindgren.

Av Stefan Fröjdendahl

Humlegården har sålt praktfastigheten Styckjunkaren 6 på Birger Jarlsgatan 12, nära Stureplan i Stockholm, till Olov Lindgren. Fastigheten, som är fullt uthyrd, har en uthyrbar area om cirka 1 700 kvm bestående av kontor och butiker.

per-arnerudbertPer-Arne Rudbert, vd, Humlegården fastigheter, säger i ett pressmeddelande:

– Humlegården har ägt fastigheten utifrån ett evighetsperspektiv och utan tanke på framtida försäljning. Vi har kontaktats av Olov Lindgren och efter en fin dialog har vi nått fram till en affär.

Enligt en uppgift till Fastighetsaktien har Olov Lindgren haft en av våra mer professionella fastighetskonsulter som rådgivare, en konsult som i affären vill vara anonym.

styckjunkaren-6-wI en kommentar kan sägas att det inte otänkbart att Humlegården Fastigheter framgent kommer att sälja fler välbelägna obligationsfastigheter. Orsaken är att Humlegården Fastigheter är förlusttyngt. Humlegården Holding I AB redovisade för år 2009 en förlust om 29,8 Mkr samt förlust om 35,6 Mkr för år 2008. Humlegården Holding II AB visade en förlust om 9 Mkr för 2009 och 10,4 Mkr för 2008. Vidare gjorde Humlegården Holding III AB en förlust om 13 Mkr för 2009. För år 2008 gjorde dock Humlegården Fastigheter en blygsam vinst om 0,7 Mkr efter en förlust om 2,5 Mkr för 2007.

Frågan blir varför Humlegården redovisar förluster i ett starkt fastighetsbestånd med starka kassaflöden? En del av svaret är förmodligen nedskrivningar, dyra hyresgästanpassningar och kostsamma projektutvecklingar. Men det är inte säkert att det är hela svaret. Någon gång kräver ägaren Länsförsäkringsgruppen att deras fastighetsföretag redovisar vinst.

Nämnda försäljning är ett trendbrott, eftersom ägarstrukturen för centrala kommersiella fastigheter i Stockholm är finansiellt starka aktörer, som inte behöver sälja. Därför blir Humlegården Fastigheter ett undantag.

Styckjunkaren 6 har sålts på en hög nivå, troligen för 85 000 till 90 000 kr/kvm, motsvarande en köpeskilling om 144-153 Mkr, vilket innebär att Humlegården Fastigheter erhåller en stor reavinst, efter tydliga vinstkrav från ägarna.

Efterfrågan för cityfastigheter i Stockholm är mycket stor. Följaktligen kommer ytterst få objekt ut på marknaden och därför är priserna mycket höga. I maj 2007 sålde Handelsbanken Liv Rännilen 15 vid Norrmalmstorg i Stockholm. För fastigheten, omfattande 3 353 kvm, betalade Hufvudstaden 312,5 Mkr, således 93 200 kr/kvm.

Det är sannolikt att avkastningsnivån för fastigheter med bästa läge i Stockholms city är gradvis sjunkande, vilket troligtvis blir en lång trend på grund av oroliga finansmarknader. Det betyder att prisbilden för obligationsfastigheter i Stockholms city fortsätter att stiga.

I en kommentar till förvärvet säger Jan Ellström, vd Olov Lindgren:

– Förvärvet av Styckjunkaren 6 kostade mycket – men fastigheten ger oss en bättre avkastning än vad våra bostadsfastigheter ger.


Senast uppdaterad 2010-06-08 21:31