18 april 2024

 

 

 

 

 


Ilija Batljan, vd för SBB.

 


SBB säljer innehav i Entra för 3.139 MNOK samt avbryter planer på sekundärnotering på Oslo Börs eftersom bolaget under måndagen den 14 juni 2021 avyttrat 14.947.109 aktier i Entra ASA till en kurs om 210 norska kronor per aktie till Castellum, motsvarande cirka 3,14 miljarder NOK.

Försäljningen innebär cirka 10 procent avkastning under innehavstiden, motsvarande 20 procent på årsbasis.

SBB har också beslutat avbryta den planerade sekundärnoteringen av bolagets stamaktier av serie B på Oslo Börs, då det i dagsläget inte finns förutsättningar att uppnå tillfredsställande likviditet.

– Med denna försäljning sätter vi punkt för SBB:s intresse för Entra och jag får konstatera att utfallet inte blev vad vi först hade tänkt oss. Det känns dock bra att vi kan få lite avkastning även på affärer som inte går vägen, och försäljningen ger oss ytterligare möjligheter att satsa på bostäder och äldreboenden, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

– Entra är en bra investering i form av ett unikt, högkvalitativt fastighetsbestånd med bra geografisk exponering, en mycket intressant projektportfölj, stort kundinslag av statliga myndigheter och en sund balansräkning. Således finns alla förutsättningar för att skapa god tillväxt framöver, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.




 






Publicerad i Nyheter 2021

 


Kungsleden rekryterar Patrick Heddini som ny projektchef i Stockholm och Joakim Riström som ny affärsutvecklare i Mälardalen. Båda tillträder sina tjänster efter sommaren och blir en viktig del i arbetet med projekt- och fastighetsutveckling. Samtidigt internrekryteras Malin Evertsson som ny projektledare i Mälardalen.





Från vänster: Patrick Heddini, Joakim Riström och Malin Evertsson.

 

Patrick Heddini börjar sin tjänst som projektchef Stockholm i augusti. Han kommer närmast från Fabege där han arbetat sedan 2012, varav de senaste 3,5 åren som projektchef. Rekryteringen av Patrick är ett led i Kungsledens ambition att arbeta än mer aktivt med värdeskapande fastighetsutveckling.

Samtidigt tillträder Joakim Riström tjänsten som affärsutvecklare i Mälardalen. Joakim kommer närmast från en tjänst som fastighetschef på Mälarenergi. Dessförinnan var han projektchef på NCC samt affärsutvecklare på Castellum.

– Vi är glada över två starka rekryteringar i Patrick och Joakim. De kommer att bli centrala i Kungsledens arbete med värdeskapande fastighetsutveckling vilket är en viktig del i vår affärsstrategi, säger Hanna Brandström, Head of People and Culture på Kungsleden.

Kungsleden internrekryterar även Malin Evertsson som ny projektledare i Mälardalen. Malin har tidigare arbetat som förvaltare och har lång erfarenhet inom Kungsleden av nära arbete med kund och hyresgästanpassningar vilket blir en tillgång i hennes nya roll.






Publicerad i Nytt jobb 2021

 

 

 

 

 


Castellums fastighet Werket i Jönköping får en uthyrningsbar yta om cirka 20.700 kvm, varav 16.400 kvm kontor, 2.000 kvm service och 2.300 kvm källare.

 

 



Med inflyttning i oktober 2021 samlokaliserar Region Jönköpings län verksamheterna för Länstrafiken, Kommunal utveckling och Smålands Turism med sina cirka 150 medarbetare, till Castellums Werket i Jönköping. Avtalet som är tecknat gäller för sju år och avser kontors- och möteslokaler om cirka 3.700 kvm.

Stort fokus har lagts på att hitta hållbara lösningar med exempelvis återbruk av interiöra material, samtidigt har alla verksamheter varit delaktiga i anpassningarna av lokalerna – allt för att uppnå ändamålsenliga och verksamhetsanpassade kontor. En viktig aspekt har även varit stora mötesrum och utbildningslokaler för kommunal utveckling, då regionen tidigare tvingats hyra dessa externt.

– Att regionen valt Werket är mycket glädjande och ett bevis på attraktionskraften i vad vi kan erbjuda. Werket är möjligheternas arena, där traditionella kontorslösningar tillsammans med mer flexibla lösningar som Coworking och nyckelfärdiga kontor, ger en mycket intressant mix av företag och individer, berättar Andreas Georgii, affärsområdeschef för Castellum i Jönköping.

Med Werkets läge uppfyller Castellum även regionens önskan om gångavstånd till Resecentrum, då det finns en uttalad vision om kollektivt pendlande både för personal och det stora antalet besökare.

– Arbetsplatsens betydelse kopplat till välmående, service och att förenkla vardagen gör att många lockas av vad vi kan erbjuda i Werket. Vi har dialog med flertalet potentiella hyresgäster från olika branscher gällande kontor, men även aktörer som kan förstärka serviceutbudet i Werket, säger Åsa Brantgården, kommersiell förvaltare för Castellum i Jönköping.

Werket blir en dynamisk och modern mötesplats skapad för att möta framtidens arbetsliv. Med en utpräglad hälsoprofil, WELL- samt Breeamcertifiering, gym och utomhuskontor blir Werket en av Jönköpings mest attraktiva arbetsplatser. Werket har en uthyrningsbar yta om cirka 20.700 kvm, varav 16.400 kvm kontor, 2.000 kvm service och 2.300 kvm källare.

 






Publicerad i Nyheter 2021

 

 

 

 

 


Kvarteret Infinity i Hagastaden omfattar 12 våningar ovan mark samt 2 källarplan. LOA är cirka 19.800 kvm. Byggstart: skedde i maj 2021 och beräknad inflyttning är år 2025.

 

Nyligen togs det första spadtaget till Infinity som uppförs i Hagastaden med en investeringskostnad på totalt cirka 1,7 Mdr kr. Byggnaden kommer omfatta cirka 20.000 kvm kontor med ett öppnande och välkomnande entréplan utformat för publik verksamhet.

– Det känns bra att vara igång med Infinity, vårt största projekt i Hagastaden. Här ser vi fram emot att kunna tillskapa moderna arbetsplatser med stort fokus på möte och utbyte mellan de som kommer att jobba i fastigheten. Parallellt med våra övriga projekt i Hagastaden är vi stolta över att kunna bidra till stadsutvecklingen i hela Hagastaden, säger Martin Bjöörn, vd för Castellum Region Stockholm-Norr.

Infinity planeras stå färdigt 2025 efter omfattande husbyggnads- och grundläggningsarbeten från Castellum samt uppfyllnads- och infrastrukturarbeten från Stockholms stad. Sedan tidigare finns Castellum på plats i Hagastaden med Isotopen, belägen på Torsplan. Utöver Infinity planeras för projekten Emerald House och Jubileumshuset - de två sistnämnda i samarbete med HSB för att skapa synergier mellan boende och arbetsplatser som säkerställer liv och aktivitet alla dagar i veckan.

– Infinity får alla de kvaliteter som är vägledande när vi bygger för framtiden. Med fokus på hälsa och välmående, solceller på taket och WELL-certifiering bidrar vi med vårt kunnande inom framtidens flexibla och hållbara arbetsplatser, säger Martin Bjöörn.

Fakta om Infinity

Antal våningsplan: 12 våningar ovan mark samt 2 källarplan. LOA: cirka 19.800 kvm BTA: cirks 26 600 kvm.
Byggstart: maj 2021. Beräknad inflyttning: 2025. Miljöcertifiering: Miljöbyggnad Guld och WELL.

 






Publicerad i Stockholmsnyheter 2021

 

 

 

 

 


Castellums GreenHaus, ett över 8.000 kvm stort kontorshus i Oceanhamnen i Helsingborg, ska stå färdigt i maj 2022.

 

Castellums innovativa kontorshus GreenHaus i Helsingborg fortsätter intressera och locka fler hyresgäster. Framsynta verksamheter har redan skrivit kontrakt på två tredjedelar av huset, och nyfikenheten växer i takt med det pågående bygget.

– Husets koncept har visat sig vara attraktivt trots den osäkerhet vi alla levt med under pandemin, säger Ola Orsmark, vd för Castellum Region Öresund.

GreenHaus är kontorshuset som förkroppsligar framtidens arbetsliv med hållbarhet som bottenplatta och flexibilitet, coworking och hälsa som hörnstenar.

Just medarbetarnas välmående säkerställs genom certifiering enligt WELL, en standard utvecklad av forskare, läkare och arkitekter. Konceptet omfattar luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande. I en WELL-­byggnad ställs extra höga krav på de faktorer som mest påverkar människans hälsa, prestation och välbefinnande.

– Certifieringen väger tungt. Förutom att stödja individens välbefinnande är den också profilerande för hyresgästernas varumärke och konkurrenskraft. WELL ger färre sjukdagar, större kreativitet och ökad produktivitet. Det är tydligt att alla bolag oavsett verksamhet är intresserade av att ta plats i ett hus som prioriterar service, hälsa och välmående, konstaterar Ola Gunnefur, affärsutvecklare för Castellum Region Öresund.

I dagsläget är cirka 62 procent av kontorsytorna uthyrda på långa kontrakt med Grant Thornton, Bengt Dahlgren Syd AB, Helsingborgs Vårdcentral, Juhlin & Partners, United Spaces och miljöförvaltningen i Helsingborgs stad. Dialoger pågår kring de översta våningarna med fantastisk utsikt över sundet som ännu är tillgängliga.

Störst yta hyrs av coworking-bolaget United Spaces, som etablerar sin första coworking site i Helsingborg med kreativa och flexibla miljöer för såväl enskilda entreprenörer och kreatörer som större företag. Lokalerna i GreenHaus är som skräddarsydda för coworking i alla aspekter och fylls med inspirerande föreläsningar, samlingsytor och fantastisk service.

Bygget av GreenHaus i Oceanhamnen i Helsingborg är i full gång. Inflyttning är planerad att synkas med invigningen av den internationella stadsmässan H22 som sker den 30 maj 2022.

Publicerad i Nyheter 2021

 



 

 

 


Den fullstora banan drivs av aktören Padler som dessutom har en butik på Torsgatan 26 med ett brett utbud av racket, skor och annan utrustning.

 

 

Som en stormvind drog trenden med padel in över Sverige och inga tecken på avmattning syns än. Padeln är här för att stanna och efterfrågan på centrala banor är stor. I dagarna öppnades Castellums padelbana på Torsgatan – en efterlängtad bana öppen för både hyresgäster och allmänheten.

– Sedan nyheten om att vi planerade för en padelbana på en av Torsgatans innergårdar kom ut har intresset varit jättestort, både bland våra hyresgäster och boende i närområdet. Det märks att bristen på banor i centrala lägen är stor och vi är glada över med den nya banan kunna bidra till att allt fler kan spela padel, säger Martin Bjöörn, vd för Castellum Region Stockholm-Norr.

Den fullstora banan drivs av aktören Padler som dessutom har en butik på Torsgatan 26 med ett brett utbud av racket, skor och annan utrustning. För nybörjaren eller den som vill vässa sitt spel går det att boka en instruktör som lyfter spelet till nästa nivå. Padelbanan är möjlig att boka 07-22 på vardagar och 08-21 på helger.

I anslutning till banan kommer det även att finnas läktare och på den andra av de två innergårdarna finns ett utegym. Målet med gårdarnas utformning har varit att skapa aktiva ytor som inbjuder till möten, aktivitet och avkoppling. Här finns utearbetsplatser och möjligheter till såväl föreläsningar som mingel.

– Vi tillbringar i genomsnitt 90 procent av tiden inomhus. Det är på tok för mycket. Bättre välbefinnande, minskad stress och ökad kreativitet är bara några av många positiva effekter som forskningen visar att vi får av att vistas utomhus, oavsett vi svarar på mail eller spelar en pulshöjande padelmatch ute, avslutar Martin Bjöörn.


På ett centralt läge i Stockholm på Torsgatan 26 ligger fastigheten Öskaret 1. Castellum förvärvade det tomställda huset för Stockholm Vatten Torsgatan under våren 2017. Byggnaden är ritad av arkitekt Ferdinand Boberg och färdigställdes 1906 för Stockholms Vatten- och Gasverk.

 

Castellum förvärvade fastigheten med en vision att skapa en ny mötesplats i Stockholm, att skapa ett nytt attraktivt kvarter med en blandning av verksamheter med fokus på nya moderna kontorsytor. Fojab har ansvarat för fastighetens konceptarbete, program-, system- och färdigställande av bygghandlingar samt hyresgästanpassningar

Publicerad i Stockholmsnyheter 2021

 



 

 

 


Markförsäljning i Lockarp, i södra Malmö,  ger 500 nya arbetstillfällen då Castellum uppför ett logistikcentrum för uthyrning till företaget Budbee.

 




Markförsäljning i Lockarp ger 500 nya arbetstillfällen, Castellum uppför ett logistikcentrum för uthyrning till företaget Budbee.

Totalt 500 nya jobb skapas när Malmö stad säljer fastigheten Bolaget 1 till Castellum. Under tisdagen den 25 maj 2021 gav Malmö stads tekniska nämnd klartecken till affären, som gör det möjligt för Castellum att här uppföra ett logistikcentrum för uthyrning till företaget Budbee.

Fastigheten Bolaget 1 ligger inom detaljplan 5466 i Lockarp utanför Yttre Ringvägen i södra delen av Malmö. Området omfattar 1,7 hektar byggklar mark avsedd för särskilt verksamhetsområde med logistik- och kontorsfunktioner.

Castellum avser att bygga och förvalta en industri- och kontorsbyggnad för uthyrning till företaget Budbee som är ett techbolag som arbetar med logistiklösningar för främst hemleverans av e-handel.

Försäljningen och etableringen möjliggör för cirka 500 arbetstillfällen av terminalanställda och chaufförer. I avtalet ingår en överenskommelse om social hållbarhet i projektet med Castellum.

Köpesumman för tomten är 25 Mkr. Tillträdesdatum är 1 juli 2021.

– Det här är bra för Malmöborna och för hela regionen. För Malmös del har vi de senaste åren sett en kraftig tillväxt inom tjänsteföretag, besöksnäringen och i den offentliga välfärden. Just logistik är en bransch som vi i kommunen har pekat ut som särskilt prioriterad för att växa. Det finns många arbetslösa Malmöbor som förhoppningsvis kan hitta arbete i det här nya området. Jag är väldigt glad åt företagens satsning, säger Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande.

– E-handeln växer stadigt och som en effekt av Coronapandemin ser den bara ut att öka. Det är mycket positivt att en aktör inom denna framtidsbransch etablerar sig i Malmö och som med 500 nya arbetstillfällen bidrar till stadens långsiktiga tillväxt, säger Håkan Linné (L), förste vice ordförande i tekniska nämnden.

– Utöver Castellums åtaganden har arbetsmarknads- och socialförvaltningen tillsammans med Budbee inlett ett samarbete angående rekryteringsprocessen, berättar, Julia Källquist, projektledare på fastighets- och gatukontoret.


Publicerad i Nyheter 2021

 



 

 

 


Mariette Hilmersson, vd för Castellum Väst och Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

 

 

 

 

 

 

 


Fastigheten Hamnen återbrukas och blir kreativt nav på Ringön i Göteborg.

 

 




Ringön har gått från att vara ett åsidosatt industriområde till en plats med potential för både Göteborgs stad och Castellum. Genom att vara ett komplement till den planerade stadsutvecklingen blir Ringön med sina låga hyror som en vagga för framtidens stora entreprenörer. Till sommaren öppnar Castellum Ringöns nya kreativa nav Hamnen.

Fastigheten Hamnen på Ringön ser kanske inte mycket ut för världen på utsidan ännu, men här är det insidan och möjligheterna den erbjuder som räknas. Här planerar Castellum för en basar med olika typer av produktion, reparation och renovering. I 18 stycken bås kan hyresgästerna forma sin egen verksamhet, som exempelvis cykelverkstad eller syateljé, konstnärskollektiv, skomakeri eller silversmedja. Dessutom planeras för ett kafé.

– Vi älskar Ringön. Här finns något enormt unikt som skapats av de människor och verksamheter som samlats här. Fastigheten Hamnen kommer ett bli ett nav på Ringön - ett levande hus där hyresgästerna kommer att vara delaktig i driften för att skapa gemenskap och hålla kostnaderna nere, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Väst.

Allt startade 2015, under planeringen inför Göteborgs 400-årsjubileum. Då presenterades en idé om Ringöns framtid som ”en tillåtande oas” där ”alla får plats”. På den vägen skapades Business Region Göteborgs projektgrupp Saltet. Steg för steg har man fått företag att etablera sig på ön, många av dem i Castellums lokaler. I dag är Ringön en tryggare, mer befolkad plats än tidigare. De gamla verkstadsföretagen finns kvar och har fått sällskap av entreprenörer och företag inom mode, design, mat, arkitektur, konst, film och musik som sett charmen och möjligheterna med att etablera sig i ett område där hyrorna är betydligt lägre än i andra delar av staden.

– Med låga hyror fungerar Ringön som en vagga för framtidens stora entreprenörer. Och det betyder mycket både för oss som bolag och för Göteborg som stad och region, säger Mariette Hilmersson.


Det faktum att den ursprungliga miljön tillåts vara kvar gör Ringön till en viktig pusselbit för staden och regionen i den globala konkurrensen om arbetskraft och talang.

– I alltför sterila miljöer växer varken små eller stora bolag. På Ringön får företagen leva sina egna liv som ett komplement till den stora stadsutvecklingen som pågår i andra delar av staden. Jag vet att många städer världen över drömmer om att ha en sådan här plats, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Publicerad i Nyheter 2021

 



 

 

 


Huset, med fastighetsbeteckning Tullen 8, byggdes 1976 för Statistikmyndigheten SCB och är med en total area om cirka 27.000 kvm Örebros största hus. En överenskommelse har träffats med befintlig hyresgäst, Statistiska centralbyrån, om att lämna hela plan 7 i förtid för att påbörja ombyggnationen om 2.500 kvm åt IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

 


Castellum i Örebro har tecknat ett nytt sexårigt hyresavtal med IVO, Inspektionen för vård och omsorg, om cirka 2.500 kvm kontorslokaler på Klostergatan 23. Idag arbetar cirka 1.200 människor och ett sextiotal företag i fastigheten, som är Örebros största kontorshus, och i april 2022 flyttar IVO med sina 120 medarbetare in i huset.  

Ombyggnation av lokalen kommer att påbörjas efter sommaren och Castellum gör stora investeringar för att anpassa lokalerna till moderna, flexibla, verksamhetsanpassade och öppna aktivitetsbaserade kontor.

– Intresset för Tullen 8 på Klostergatan är mycket stort och vi är självklart mycket glada och stolta att vi fått fortsatt förtroende av IVO. Vi ser fram emot att få skapa nya ändamålsenliga lokaler att längta till för IVO:s medarbetare, säger Nicklas Westberg, affärsområdesansvarig på Castellum i Örebro.

– Vi ser fram emot att få flytta in i de nya lokalerna, som kommer ge oss goda förutsättningar att bedriva vår verksamhet, säger avdelningschef Peder Carlsson på IVO.


Publicerad i Nyheter 2021

 



 

 

 


Christoffer Bladh Nord, Head of Industrial & Logistics, CBRE.

 

 

 







CBRE agerade rådgivare till Castellum i förmedlingen av GPBM Nordic AB, som är en marknadsledande leverantör av batterier, belysning och säkerhetsprodukter i Norden.

GPBM Nordic AB avser hyra en lokal i Hisingen logistikpark om cirka 10.000 kvm. Lokalen är en del av en större logistikbyggnad på cirka 30.000 km som uppfördes 2018 av Castellum.

Lokalen hyrs idag av e-handelsaktören Bagaren och Kocken som flyttar till en större lokal i området. Tillträde för GPBM Nordic AB sker 1/4 2022.

CBRE:s rådgivare Christoffer Bladh Nord, Head of Industrial & Logistics, CBRE, kommenterar:
– En riktigt smidig affär och mycket bra lokal för GPBM Nordic AB. Glädjande att nuvarande hyresgäst hittade nya lokaler som passade dem perfekt. Jag och teamet på CBRE tackar för ett smidigt och bra samarbete med både Castellum och GPBM Nordic AB”

Gunnar Axelsson,
CFO för GPBM Nordic AB, säger:
– Vi ser fram emot att flytta vår lagerverksamhet till nya fina och effektiva lokaler i Hisingens Logistikpark hos Castellum. Logistiskt ligger lokalerna väldigt bra och vi får nu möjlighet att utveckla vår verksamhet.

CBRE har medverkat till flera uthyrningar i Hisingen logistikpark. Totalt har CBRE hyrt ut 60.000 kvm under perioden 2018-2021 i Hisingen logistikpark.

Publicerad i Nyheter 2021