19 april 2024

Redaktionen

fredag, 20 december 2019 14:35

Intrum hyr 3.000 kvm i Sickla Front

 

Sickla Front etapp II består av två hus om totalt 25.000 kvm och är en entré till Nacka från Södermalm. Fotograf: Erik Lefvander.

 

 

Atrium Ljungberg har tecknat nytt avtal med Intrum om att flytta sitt huvudkontor och Sverigekontor till Sickla Front. Totalt innefattar uthyrningen drygt 3.000 kvm.

År 2012 etablerade Intrum sitt nuvarande kontor vid Hesselmans torg i Sickla. Under de senaste åren har verksamheten utvecklats och bolaget kommer under 2020 att ställa om till ett modernt, aktivitetsbaserat arbetssätt. I samband med övergången väljer man att flytta kontoret till nya, effektiva lokaler i Sickla Front, som gränsar mot Hammarby Sjöstad.

– Intrum är på en förändringsresa och nästa steg för oss är att skapa möjligheternas arbetsplats. Vi genomförde en mätning som visade att vi använder våra fasta arbetsplatser ungefär hälften av dagen. Vi bestämde oss för att bygga en ny behovsanpassad arbetsmiljö som ger möjlighet för våra kollegor att mötas och samarbeta på ett nytt sätt. Det hjälper oss att bygga den kultur vi vill ha för framtiden. Ett stort plus var att den miljön gick att hitta i Sickla, där vi trivs och har varit etablerade i många år, säger HR-chef Rakel Segefalk, Intrum Sverige AB.

Intrum är marknadsledande i Europa inom kredithanteringstjänster inklusive inkasso och köp av fordringar. Intrum grundandes 1923 och har idag över 9.000 anställda i 25 länder. Bolaget omsatte 2018 13,4 miljarder kronor och är sedan 2002 noterat vid Nasdaq OMX Stockholm.

– Vi är väldigt glada att Intrum fortsättningsvis väljer Sickla som bas för sitt huvudkontor och Sverigekontor. Vi har ett nästan tjugoårigt samarbete och bakom oss och det känns väldigt bra att få förtroendet att vara med och utveckla deras nya kontor för framtiden, säger Robert Otterstål, fastighetschef västra Sickla på Atrium Ljungberg.

Sickla Front etapp II består av två hus om totalt 25.000 kvm och är en entré till Nacka från Södermalm. Största hyresgäster i fastigheten är Domstolsverkets tre verksamheter Nacka tingsrätt, Mark- och miljödomstolen samt Hyres- och arrendenämnden som tillsammans hyr totalt 11 000 kvadratmeter. I byggnaden finns parkeringshus med 400 parkeringsplatser, varav 100 för elbilar, samt ett cykelgarage med plats för 500 cyklar. Huset har certifierats med betyget Excellent från Breeam och bidragande del i certifieringen är bland annat närheten till Tvärbanan, Saltsjöbanan, bussar och den kommande tunnelbanan.

Hyresavtalet med Intrum är ett så kallat grönt hyresavtal - en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda. Tenant & Partner har agerat rådgivare till Intrum Sverige i processen både avseende framtida arbetsplats och arbetssätt.

 

Den nio våningar höga kontorsbyggnaden, som utvecklats och byggts av Skanska UK, omfattar cirka 4.300 kvm på 51 Moorgate i London City.

 

 

 



Byggandet av 51 Moorgate inleddes under det första kvartalet 2018 och slutfördes under det tredje kvartalet 2019.

 

 




Kontors- och detaljhandelsfastigheten 51 Moorgate hyrs i sin helhet ut till Skanska UK på ett 15-årigt hyresavtal.



Skanska har sålt kontors- och detaljhandelsfastigheten 51 Moorgate till en av Deka Immobiliens fastighetsfonder för cirka 56 miljoner pund, cirka 686 Mkr. Transaktionen kommer att bokföras av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling i det fjärde kvartalet 2019. Tillträdet väntas också ske under fjärde kvartalet 2019.

Den nio våningar höga kontorsbyggnaden, som utvecklats och byggts av Skanska UK, omfattar cirka 4.300 kvm och kombinerar ytor för kontor och detaljhandel i London City. Byggnaden hyrs i sin helhet ut till Skanska UK på ett 15-årigt hyresavtal.

Fastigheten är utformad enligt högsta miljöstandard för att uppnå en BREEAM Excellent klassificering samt WELL-certifiering. Byggnaden har utformats med hållbara materialval och en modern fasad, designad för att maximera naturligt solljus.

Byggandet av 51 Moorgate inleddes under det första kvartalet 2018 och slutfördes under det tredje kvartalet 2019.

Skanska är ett av de ledande projektutvecklings- och byggföretagen i Europa. Utanför Norden har företaget verksamhet inom husbyggnad samt infrastrukturbyggande i Polen, Tjeckien & Slovakien och i Storbritannien. Skanska utvecklar kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader i Polen, Tjeckien, Rumänien och Ungern, medan bostadsutvecklingen är aktiv i Prag och Warszawa. Skanska omsatte 36 Mdr kr under 2018 och hade cirka 14.200 anställda i sina europeiska verksamheter.

 

 


Rekryteringen av Daniel Fornbrandt (bilden) innebär att han blir en ny affärsutvecklingschef på John Mattson. Vidare är det klart att Christian Herold lämnar sin anställning den 29 februari 2020 som chef för projekt på John Mattson.

Som kommunicerats i samband med delårsrapporten för Q3 2019 lämnar även den tidigare affärsutvecklingschefen, Jonas Hermansson, John Mattson för nya utmaningar i januari 2020. Bolaget har därför anställt Daniel Fornbrandt som ny affärsutvecklingschef.

Daniel Fornbrandt kommer att ingå i koncernledningen och tillträder under våren 2020. Han har lång erfarenhet från fastighetsbranschen och kommer närmast från Bonava där han arbetat som affärsutvecklare samt i sin nuvarande roll som transaktionsansvarig för hyresrättsaffären. Dessförinnan har Daniel Fornbrandt arbetat för PWC med fastighets- och bolagstransaktioner. Han är född 1979 och han är ekonomie magister från Uppsala universitet.

– Vi är mycket glada att Daniel Fornbrandt valt att börja på John Mattson. Daniels erfarenhet och breda kompetens passar perfekt i rollen som affärsutvecklingschef hos oss nu när vi går in i en mer expansiv fas med tydliga tillväxtmål, säger Siv Malmgren, vd för John Mattson.


 

Flygbild över Runmarö.


Skärgårdsstiftelsen äger och förvaltar cirka 11 procent av marken i Stockholms skärgård och cirka 2.000 tillhörande byggnader. Samtidigt verkar Skärgårdsstiftelsen för att bevara Stockholms skärgårds egenart och naturvärden samt främjar utvecklingen av friluftsliv, kultur och turism. Nu har ett nytt avtal om den framtida finansieringen tecknats mellan Region Stockholm och Skärgårdsstiftelsen för de kommande fyra åren.


– Skärgårdsstiftelsen har under den senaste avtalsperioden gjort ett bra jobb, lyckats öka de egna intäkterna och har även kommit igång med investeringar. Vi i Regionen tycker det är viktigt att fortsätta ge särskilda pengar till investeringar. Utan investeringar riskerar besöksanläggningar att stängas och då blir det både färre skärgårdsupplevelser för besökare och lägre inkomster från hyror och arrenden. Ökade egna hyresinkomster är bra både för besöksverksamhet och den viktiga naturvården, säger skärgårdsregionrådet Gustav Hemming (C).

– Vi är mycket glada över det förtroende som Region Stockholm visar för Skärgårdsstiftelsens verksamhet. Avtalet innebär att vi nu kan fortsätta komma ikapp med det eftersatta underhållet på våra byggnader och vår mark, säger Skärgårdsstiftelsens ordförande Elisabeth Tandh Ringqvist.

– Vi känner stöd i att Region Stockholm ser stort värde i att vi arbetar för en ökad självfinansieringsgrad med målbilden att den kommersiella delen ska vara självbärande. Det kommer ge oss ökade möjligheter att bevara och utveckla våra områden för alla som vill besöka skärgården, säger Skärgårdsstiftelsens vd Anna Waxin.

Sedan ombildandet 1998 är Region Stockholm huvudfinansiär för Skärgårdsstiftelsens verksamhet och Skärgårdsstiftelsen har därför erhållit årliga driftsbidrag från Region Stockholm. Detta är andra gången Region Stockholm och Skärgårdsstiftelsen tecknar ett flerårigt avtal för att främja möjligheterna till långsiktighet i Skärgårdsstiftelsens arbete. Den nya avtalsperioden sträcker sig från 2020 till 2023.

Avtalet omfattar 24 Mkr i investeringsbidrag årligen och år 2020 ett driftsbidrag på drygt 55 Mkr. Driftsbidraget kommer sedan att minska med en miljon kr per år då Skärgårdsstiftelsens mål är att bli mer självfinansierade.

Skärgårdsstiftelsen
Skärgårdsstiftelsens ändamål är att med donerade och förvärvade fastigheter som grund verka för att bevara Stockholms skärgårds egenart, naturvärden och landskapsbild och samtidigt främja utvecklingen av friluftsliv, kultur, rekreation och turism med beaktande av den bofasta befolkningens intressen.

Skärgårdsstiftelsen äger och förvaltar: A. 11.000 hektar mark. B. 20.000 hektar vatten. C. 2.000 byggnader om 106.000 kvm lokalyta. D. 40 naturreservat.

 

Stockholmshems nya huvudkontor vid Portholmsgången i Skärholmen. Bild: Söderberg och Söderberg arkitekter


Nu är detaljplanen klubbad den 12 december för cirka 100 nya bostäder samt för Stockholmshems nya huvudkontor med 300 arbetsplatser i Skärholmen. Detaljplanen avser en tillbyggnad av fastigheten Måsholmen 21, som idag är en del av Skärholmens gymnasium. Byggherre är AB Stockholmshem som planerar att flytta sitt huvudkontor till platsen.

Förslaget innebär ett 21 våningar högt hus, som till viss del står på en lägre byggnad om tre våningar. Det höga huset kommer innehålla bostäder och den lägre kontor- och kulturverksamhet.

Planförslaget består av en byggnad med cirka 3.000 kvm kontor och verksamheter i en sockelbyggnad på tre våningar med en smalare byggnadsdel med huvudsakligen bostäder ovanpå.

Den nya bebyggelsen tillför ytor för cirka 300 arbetsplatser och cirka 100 bostäder, vilket skapar förutsättningar för liv över dygnets alla timmar och vitaliserar en del av centrum som idag kan upplevas som folktom och otrygg.

 

Visionen är att byggnaden dels ska utgöra en gestalt och symbol för det nya Skärholmen genom stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen, dels en riktningsgivare och markör för stadsdelen på långt avstånd.

Den berörda fastigheten är Måsholmen 21, del av Skärholmens gymnasium invid Bredholmstorget. En av gymnasiebyggnaderna som idag innehåller lokaler för ett yrkesgymnasium, planeras att tas ur bruk och rivas.

 

En av de fastigheter som SBB köper av KKB fastigheter AB i Kävlinge kommun är Arvid 1, Svens Gränd 2, Kävlinge.


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, köper en fastighetsportfölj med sex bostadsfastigheter av det kommunala bostadsbolaget KKB fastigheter AB i Kävlinge kommun, en dryg mil norr om Lund. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till totalt cirka 545 Mkr.

Fastigheterna omfattar drygt 26.600 kvm uthyrningsbar yta och genomsnittlig lägenhetsstorlek är 65 kvm. Hyresintäkten uppgår per år till cirka 32 Mkr.

– Med försäljningen av de sex fastigheterna skapar vi möjligheter att öka bostadsbyggandet i kommunen och frigör resurser för att investera i befintligt fastighetsbestånd, säger Mikael Strand, vd för KKB.

SBB har som grundidé att äga och förvalta långsiktigt. SBB äger och förvaltar hyreslägenheter på ett 30-tal orter i Sverige och samhällsfastigheter i hela Norden och är en del av Sveriges Allmännytta. Genom bolagets stora samhällsengagemang är SBB en  långsiktig samarbetspartner till kommunen.

– Vi har fokuserat på att hitta en välkänd aktör med gott rykte och som investerar i hyresfastigheter på lång sikt. Vi är övertygade om att KKBs hyresgäster kommer uppleva sin nya hyresvärd på samma positiva sätt som KKB, säger Mikael Strand.

– Vi fullföljer vår strategi att investera i hyresrätter i tillväxtkommuner. Det är fantastiskt fina bostäder som vi förvärvar av KKB. Vi kommer att ta en aktiv roll i kommunens samhällsutveckling genom det bosociala arbetet och genom att producera nya bostäder i kommunen, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

– Det känns roligt att vi växer ytterligare i södra Sverige och Öresundsregionen. Vi ser fram emot att fortsätta växa men också utveckla det goda arbete som KKB gjort med fastigheterna, säger Ola Svensson, regionchef Öresund, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

De fastigheter som ingår i affären är: Arvid 1, Svens Gränd 2, Kävlinge.  Kristallen 1-3, Nordanväg 26-48, Kävlinge. Sandhammaren 4, Föreningsgatan, Västra Långgatan och Sjövallagränd, Kävlinge. Servitutet 2, Möllegatan 11-31, Furulund. Tillträde sker den 3 februari 2020.


 

Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.


Nyfosa har förvärvat en fastighet till ett värde om 300 Mkr, som är en lagerfastighet belägen i Örebro. I affären i Örebro har Cushman & Wakefield varit säljarens rådgivare. Nyfosa har även avyttrat fastigheten Källsta 1:5 i Eskilstuna till ett värde om 240 Mkr.

Den förvärvade fastigheten är belägen i Örebro och har en total yta om cirka 47.000 kvm med ett årligt hyresvärde om 22,1 Mkr. De två hyresgästerna är Mitsubishi och KGA Logistik. Genomsnittlig återstående avtalstid är 4,2 år och uthyrningsgraden uppgår till 93 procent. Tillträde för fastigheten är den 24 januari 2020. Förvärvet finansieras genom utnyttjande av befintlig kreditfacilitet.

Den avyttrade fastigheten Källsta 1:5, som är belägen i Eskilstuna, omfattar en yta om cirka 34.000 kvm bestående av logistiklokaler och fden örvärvas av nuvarande hyresgäst. Frånträde av fastigheten genomfördes den 12 december 2019. Fastigheten hade ett hyresvärde på 15,5 Mkr med ett år kvar på hyresavtalet.

– Detta är två separata affärer som sammantaget ger ett ökat hyresvärde om 7 Mkr samt en förlängd återstående avtalstid om 3,2 år. Försäljningen var en möjlighet som uppkom genom diskussion med hyresgästen och vi såg rätt läge att avyttra, säger Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.

 


Rekryteringen av Fredric Landell (bilden) innebär att han blir vd för för Petter Stordalens hotellutvecklingsbolag Nordic Property Management. Bolaget är det största på den nordiska marknaden som arbetar med att projektleda stora hotell- och restaurangprojekt.

Med närmare 8,000 nya hotellrum under konstruktion de närmaste åren så är rollen som vd för Petter Stordalens hotellutvecklingsbolag Nordic Property Management central.

– Vi har aldrig haft så mycket på gång som just nu. Gamla byggnader omvandlas till hotell och nya byggs. För att klara av allt i tid och med minsta möjliga påverkan på gäster och grannar så är rollen som chef för utvecklingsbolaget oerhört viktig. Jag är därför väldigt glad över att ha lyckats locka Fredric Landell till oss. Han är inte bara oerhört kunnig på området utan också en bra och uppskattad ledare. Det här ger oss extra kraft som gör att vi kan öka tillväxttakten för bolaget, säger Nordic Property Managements ägare Petter A Stordalen.

Fredric Landell är civilingenjör vid KTH i Stockholm. Närmast kommer han från den egna firman Vimini AB som är ett konsultbolag som projektleder fastighetsprojekt med fokus på hotell och restaurang. Han har också tidigare varit vice vd  för Newsec Technical Services AB och vd och grundare av Campido Fastighetsförvaltning AB.

– Det här känns oerhört kul! Jag har länge jobbat i branschen och har bland annat haft förvaltningsuppdrag åt flera av Nordic Choice hotell. Jag vet med andra ord vad jag ger mig in på och det gör mig både trygg och förväntansfull. Bolaget har bara ett läge och det är full fart framåt vilket betyder att jag ser fram emot många år där det blir åka av. Jag ska hålla hårt i ratten och tillsammans med teamet ta svängarna så skickligt det bara går, säger Nordic Property Managements tillträdande vd Fredric Landell.


Fredric Landell tillträder som vd för Nordic Property Management den 1 mars 2020.
torsdag, 19 december 2019 18:37

K2A och SBB bygger nytt polishus i Västerås

 

En volymskiss som visar hur det nya polishuset i korsningen Björnövägen och Kungsängsgatan kan komma att se ut. Bild: Västerås stad



K2A Knaust & Andersson Fastigheter och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, har via ett, till lika delar samägt bolag, tecknat ett projekteringsavtal med Polismyndigheten i syfte att uppföra ett nytt polishus i Västerås på fastigheten Ångpannan 12.

Hyresavtalet för det nya polishuset förväntas undertecknas under första halvåret 2020. Avtalet sträcker sig 15 år med start 2024 och har ett indikativt hyresvärde om cirka 630 Mkr under kontraktstiden. Kontraktet baseras på cirka 20.000 kvm uthyrningsbar area.

Den sedan tidigare samägda Fastigheten Ångpannan 12 ligger centralt belägen i området Mälarporten och är i dagsläget fullt uthyrd till kommersiell verksamhet. Detaljplanearbetet förväntas påbörjas 2020 för att anpassa fastigheten för den nya verksamheten. Att detaljplanen godkänns samt ett godkännande från regeringen är villkor för avtalets giltighet.

– Polismyndigheten står inför en tillväxtfas och vi har länge letat efter en lösning på lokalfrågan. Därför är det glädjande att detaljplanearbetet för ett nytt polishus med ändamålsenlig placering kan påbörja. Vi ser fram emot att samarbeta med långsiktiga aktörer som etablerar sig tidigt i området och är aktiva i hela processen, säger Robert Wallén, polisområdeschef Västmanland.

- Vi ser fram emot att utveckla ett modernt polishus i Västerås där vi kan tillgodose Polismyndighetens behov av kvalitet, säkerhet, miljö och tillgänglighet. Vi har stor erfarenhet av att arbeta med projekt i hela kedjan vilket gör att vi både tar med oss vår kunskap avseende fastighetsutveckling, erfarenhet av förvaltning och hållbarhetstänk i hela affären, säger Johan Knaust, vd för K2A.

- SBB har stor erfarenhet av att bygga och förvalta samhällsfastigheter i hela Norden. Vi är glada att kunna bidra till utvecklingen i det växande Västerås med ytterligare en för samhället viktig funktion. Västerås är en stad med fantastiska värden och med en stark tillväxt som vi gärna bidrar till att utveckla, säger Krister Karlsson, vice vd för SBB.

 

Ylva Wessén är jur.kand och hon har arbetat inom Folksam sedan år 2007.


Folksam meddelar att Ylva Wessén utsetts till ny  vd och koncernchef för Folksamgruppen. Hon har närmast varit tf vd och koncernchef för Folksamgruppen, sedan Jens Henrikssons avgång. Hon är jur.kand och hon har arbetat inom Folksam sedan år 2007. Hon har haft en rad olika chefsroller inom koncernen, bland annat har hon varit chef för risk- och complianceavdelningen i Folksam Sak. Sedan 2016 har hon varit vice vd och vice koncernchef samt chef för koncernstaben.

– Vi har haft en bra och gedigen rekryteringsprocess med många kvalificerade kandidater, både interna och externa. Med Ylva Wessén som vd och koncernchef för Folksamgruppen får vi en stark ledare med erfarenhet från finans- och försäkringsbranschen som är väl förankrad i Folksams värdegrund och det kundägda, säger Lars Ericson, styrelseordförande i Folksam Liv, i sin presskommentar.

– Ylvas gedigna kompetens kommer att göra skillnad när det gäller att fokusera på affären och ta till vara nya möjligheter. Allt för att vidareutveckla Folksamgruppens affärsmodell där vi erbjuder försäkringar, pension och långsiktigt sparande för de många, säger Karl-Petter Thorwaldsson, styrelseordförande i Folksam Sak.

– Jag är mycket stolt och hedrad över att få förtroendet att leda Folksamgruppen in i framtiden. Folksam är mer än endast ett försäkringsbolag, vi är en viktig samhällsaktör. Tillsammans med Folksamgruppens 4.000 engagerade medarbetare vill jag fortsätta arbeta för att våra fyra miljoner kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld, säger Ylva Wessén.