16 april 2024

Redaktionen

måndag, 21 november 2016 13:26

Rivstart för Index försäljning av Juvelen

alt

Juvelen i Norrtälje omfattar totalt 186 lägenheter.


I söndags säljstartade Index Residence sitt projekt Juvelen i Norrtälje och intresset var mycket stort. Under den första timmen bokades direkt 50 lägenheter, och kön ringlade lång redan flera timmar före säljstart.
    

Redan klockan fem på söndagsmorgonen stod flera personer i kö till de 83 bostadsrätterna i första säljetappen av Norrtälje Juvelen. Projektet, som är ett samarbete mellan Index Residence och Granen Fastighetsutveckling genom Arkensvik AB, omfattar totalt 186 lägenheter fördelat på två etapper.
    

– Vi har än en gång lyckats utveckla en väldigt, väldigt attraktiv produkt, och är mycket nöjda med det stora intresset, säger Rickard Haraldsson, vd för Index.
    

Tidigare i höstas säljstartade Index Residence första etappen av Norrtälje Torn, ett 16 våningar högt torn på bästa läge i Norrtälje Hamn. För detta projet tecknades 80 procent av lägenheterna på bara sex-sju veckor.
    

– Det här visar att intresset för vårt koncept med moderna väldesignade lägenheter med tilltalande arkitektur är jättestort, säger Rickard Haraldsson.

måndag, 21 november 2016 13:24

Hemfosa investerar 450 Mkr för IES

alt

Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa.


Hemfosa har beslutat att investera i tre skolfastigheter för Internationella Engelska Skolan, IES, i Sverige till ett värde om totalt cirka 450 Mkr. I samband med detta har nya långa hyresavtal tecknats med IES. Investeringen avser två nyetableringar för IES i Huddinge och Södertälje samt en utökning av verksamheten i Sundsvall.
    

Detta är ytterligare ett steg i Hemfosas strategi att utveckla nära samarbeten med etablerade aktörer inom samhällssektorn. Ett av förvärven sker inom ramen för den tilläggsoption som ingick i det förvärv av skolfastigheter som Hemfosa kommunicerade och genomförde i maj i år. Det gäller fastigheten Lunnaren 1 i Huddinge som kommer att byggas till och anpassas för IES skolverksamhet.
    

Vidare ska Noshörningen 14, i Södertälje, genomgå en större om- och tillbyggnation och i Sundsvall kommer Hemfosas befintliga fastighet, Västhagen 1, där IES redan idag är hyresgäst, att kompletteras med nybyggnation av en separat skolbyggnad om 5.400 kvm.
    

Hyresvärdet uppgår till totalt cirka 33 Mkr och IES planerar att starta sina verksamheter i fastigheterna under HT 2017- HT 2018.
    

– Hemfosa har IES som hyresgäst på flera orter sedan tidigare och vi är glada att nu kunna utöka vårt samarbete när deras verksamhet växer, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa.

måndag, 21 november 2016 13:20

ETTELVA startar nya affärsområden

alt

I ETTELVAS affärsområde Kultur ryms exempelvis omvandling av q-märkta industrilokaler. Bilden  visar  centralkvarteret i Järla Sjö som ETTELVA arbetade med på uppdrag av SSM/Profi.


alt

Inom affärsområdet Automotive hjälper ETTELVA generalagenter, importörer, återförsäljare och fastighetsägare med varumärkesimplementation, planering och byggnadsprojektering för nya och befintliga bilanläggningar.


ETTELVA Arkitekter startar nytt affärsområde för utveckling och förvaltning av kulturhistoriska miljöer. Affärsområdet Kulturarv lanseras för att bemöta behovet av samordnad kompetens. För att ytterligare stärka sin position inom automotive-sektorn och varumärkesarkitektur lanserar bolaget även Automotive för arkitekttjänster och fastighetsutveckling för bilbranschen. Ansvarig för affärsområdet Kulturarv på blir Lars Gezelius, medan Magnus Troedsson blir affärsområdesansvarig för Automotive. ETTELVA Arkitekter har sedan tidigare affärsområdena Bostad, Stadsbyggnad och Kommersiellt.
    

– På ETTELVA brinner vi för arbetet med bevarande av den svenska kulturskatten. För kontoret innebär sjösättningen av affärsområdet Kulturarv att vi blir ett mer komplett företag som sätter fokus på de värden som är viktiga för oss. Vi bygger omtanke i en föränderlig värld, säger Anders Lindh, vd för ETTELVA Arkitekter.
    

ETTELVA har under lång tid tagit sig an uppdrag med kulturhistoriskt värde, bland annat i Järla Sjö, Nacka, med åtgärder i samband med konvertering av gamla industribyggnaderna till bostäder, Stora tullhuset på Stadsgårdskajen med utställningar och kontor, Gamla Telefonfabriken till moderna kontor och konverteringen av Saltsjöqvarn till hotell.
    

Inom Automotive har ETTELVA under nästan ett decennium samarbetat med BMW Group Northern Europes gällande implementering av varumärkesarkitektur för deras återförsäljarnät på ett tjugotal orter i hela landet. ETTELVA har även ritat den första Jaguar Land Rover-anläggningen i Skandinavien enligt det nya varumärkeskonceptet Arch.

fredag, 18 november 2016 18:17

Vasakronans fastigheter steg till 111,5 Mdr

alt

Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

 

Det går bra för Vasakronan. Hyresintäkterna steg med 3 procent till 4.646 Mkr (4.492) under årets första nio månader. Uthyrningsgraden ökade till 93,7 procent (92,4). Det innebar att driftnetto stärktes till 3.325 Mkr (3.201).

 

I balansen steg värdet på fastigheterna till 111.566 Mkr (99.115). Värdeökningen om 8.157 Mkr (6.241), motsvarande 7,9 procent, förklarades av dels stigande marknadshyror i Stockholm, dels generella sänkta direktavkastningskrav i beståndet.

 

Avkastningskravet uppgick i genomsnitt för perioden till 4,71 procent (4,91 vid årsskiftet 2015/2016). Andelen miljöcertifierade fastigheter steg kraftigt till 73 procent (46).

 

Direktavkastningskravet för CBD Stockholm uppgick till 3,7 procent. Motsvarande siffror för Göteborg var 4,1 procent, för Malmö 4,5 procent och för Uppsala 5,2 procent.

 

Vinsten efter skatt steg för perioden till 6.990 Mkr (6.859), i vinsten ingick, som nämnts tidigare, en värdeförändring för fastigheter med 8.157 Mkr (6.241) och en värdeförändring med finansiella instrument med –1.777 Mkr (125).

 

De räntebärande skulderna netto steg till 53.823 Mkr (48.426), vilka finansierades till en oförändrad genomsnittlig ränta om 2,0 procent. Detta resulterade i en soliditet som ökade till 37 procent (36) och en räntetäckningsgrad som steg till 3,8 procent (3,7). Det egna kapitalet steg till 43.749 Mkr (37.958).

 

Vasakronan säger i rapporten att de pågående projekten hade vid periodens slut en investeringsvolym om 2,7 Mdr kr (3,3). Men efterfrågan på moderna lokaler i centrala lägen är för närvarande hög på samtliga delmarknader, vilket innebär att Vasakronan nu planerar för nya projekt. TM

fredag, 18 november 2016 16:16

NCC bygger första multihuset i Limhamn

alt

Bostäder, förskola, p-hus, kontor, affär, vårdcentral, apotek och kafé ryms i multihuset på Övägen. Illustration: Kamikaze arkitekter

 

Ett så kallat multihus med inte mindre än åtta olika funktioner ska byggas på Övägen, strax öster om de gamla cementasilorna i Limhamn. NCC kommer att beviljas bygglov för ett helt kvarter som ska innehålla såväl parkeringshus som bostäder, kontor, livsmedelsbutik, apotek, kafé, vårdcentral – och en förskola på taket. Det beslöt stadsbyggnadsnämnden på torsdagen.

 

Att ha nära till service och att samutnyttja parkeringsplatser är två viktiga beståndsdelar i stadens strategi för hållbar trafikutveckling. Genom att samla bostadsområdets parkeringsplatser i ett p-hus istället för på varje enskild fastighet minskar bilens anspråk på yta i staden och även kostnaderna för de boende i området.

 

Parkeringshuset utgör byggnadens kärna, och sträcker sig genom huset från källarplan till och med våning fem. P-huset kläs in med kontor på norr- och sydsidan och med bostäder i väster. Förskolan på sjätte våningen utgörs av fyra avdelningar för upp till totalt 80 barn. Gården ligger på taket.

 

Det ska synas att kvarteret innehåller många olika funktioner. Fasaderna ska ge uttryck för innehållet och ge en naturlig variation. Planerad inflyttning i huset är våren 2019, när också förskolan väntas öppna.

 

– Här löser vi flera samhällsbehov i ett och samma hus – ett modellhus i den täta blandade staden. P-hus tillhör ju inte de vackraste inslagen i stadsbilden, och här förenar vi nyttan med samutnyttjade parkeringsplatser med nöjet att slippa se dem, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Märta Stenevi (MP).

 

– Samhällsservicen i Limhamn behöver byggas ut för att möta en växande befolkning. Nu slås åtta flugor i en smäll för att på ett smidigt sätt möta behoven, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden. 

fredag, 18 november 2016 14:22

Kockumsvarvet får detaljplan i Malmö

alt

Kockums gamla varvshallar ska bevaras men får en ny användning för bostäder, kontor, hotell, restaurang, biograf och teater. En omvandling som beräknas ge 700 nya arbetstillfällen. Foto: Malin Nilsson

 

Nu börjar omvandlingen av Kockums gamla varvshallar. En ny detaljplan för området söder om Stora Varvsgatan och norr om Varvsbassängen skickades under torsdagen ut på samråd, för berörda att tycka till. Kockumsvarvet ägs av Peab och Balder gemensamt i bolaget Centur. Det var i juli 2014, som Peab sålde utvecklingsprojektet Varvsstaden, omfattande 350.000 kvm i Malmö, till Balder

 

Syftet med detaljplanen är dels att uppföra omkring 160 lägenheter i nya byggnader, dels att skydda Kockums gamla industribyggnader från rivning och istället ge dem nya funktioner som kontor, hotell och andra centrumverksamheter, till exempel kafé, restaurang, affärer, bio, teater. Omvandlingen beräknas ge omkring 700 möjliga arbetstillfällen. En gång- och cykelbro föreslås över Varvsbassängen till Beijerskajen, för att avlasta trafiken till och från Västra hamnen.

 

Området innehåller idag en av Malmös äldsta och bäst bevarade industrimiljöer. Kockums mekaniska verkstad flyttade hit 1910 och lät i samband med det uppföra en rad pampiga industribyggnader i tegel, ritade av arkitekten Axel Sandberg. Men Kockums hade ett pragmatiskt förhållningssätt till sina byggnader och under åren gjordes olika tillbyggnader allt eftersom företaget växte och nya behov uppkom. Denna ad hoc-stil är ett viktigt karaktärsdrag i planområdet som ska bevaras, och som den nya bebyggelsen ska förhålla sig till. Exempelvis föreslås ett par högre hus sticka upp bland de omkringliggande fyra-femvåningshusen, för att spinna vidare på upplevelsen av ologiska och plötsliga skiften i stadsmiljön.

 

Idag är området stängt för allmänheten, men kommer att öppnas för ett mindre torg, en liten park och ett kajstråk, som föreslås få behålla sitt industriella och ålderdomliga uttryck.

 

Samrådet pågår till 18 december 2016 och detaljplanen förväntas att antas i april 2017.

 

– Varvsstaden är en spännande del av Malmö och en viktig länk mellan Västra hamnen och centrum. Det är mycket glädjande att utvecklingen även på den här sidan av bassängen nu kommer igång och cykelbron är viktig för mobiliteten i hela Västra hamnen, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Märta Stenevi (MP).

 

– Ett idag helt stängt och slitet område från Kockumseran öppnas nu för liv, rörelse och bostäder. Historien bevaras samtidigt som Västra hamnen byggs samman med centrum, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

fredag, 18 november 2016 11:51

Pandox AB storköper hotell för 4,1 Mdr kr

alt
Anders Nissen, vd för Pandox.

 

Pandox har ingått ett avtal med Invesco Real Estate att förvärva sju hotellfastigheter i Europa – fyra i Tyskland, två i Österrike och ett i Nederländerna – med totalt 1.744 rum. Köpeskillingen uppgår till 415 MEUR, motsvarande cirka 4,1 Mkr, på skuldfri basis. Hotellen är av mycket hög kvalitet, i det övre fullservicesegmentet och drivs av välkända hotelloperatörer under långfristiga omsättningsbaserade hyresavtal med goda hyresgarantinivåer. Förvärvet är fullt finansierat genom ett nytt banklån och befintliga kreditfaciliteter. Den förvärvade portföljen förväntas bidra med motsvarande cirka 140 Mkr i kontanter för resultatet 2017.

 

Förvärvade hotell

Hotell

Land

Antal rum

NH Vienna Airport

Österrike

499

Radisson Blu Cologne

Tyskland

393

NH Munich Airport

Tyskland

236

Park Hotel Amsterdam

Nederländerna

189

NH Frankfurt Airport

Tyskland

158

NH Salzburg City

Österrike

140

NH Collection Hamburg City

Tyskland

129

Totalt

1 744

 

– Förvärvet uppfyller samtliga av Pandox strategiska kriterier avseende storlek, läge, marknadsposition och lönsamhet, samt det bidrar till en ytterligare diversifiering av våra intäkter. Hotellen är av mycket hög kvalitet och drivs av välkända hotelloperatörer i långsiktiga omsättningsbaserade hyresavtal och de kommer att ge en betydande intäkter till Pandox redan starka kontraktsportfölj. Genom förvärvet etablerar Pandox två nya hotellmarknader och fyra nya intressanta hotellstäder. Vi stärker vår närvaro i Tyskland, som är den största hotellmarknaden i Europa, och vi lägger till två nya starka aktörer till vår portfölj. Genom förvärvet visar vi även att det finns en betydande potential för Pandox att växa sin kärnverksamhet med god lönsamhet på de stora hotellmarknaderna i Europa, säger Anders Nissen, vd för Pandox.

 

Fakta bakom förvärvet

Hotellfastighetsportföljen är av mycket hög kvalitet och består av fullservicehotell i det övre segmentet med en genomsnittlig storlek om cirka 250 rum.

 

Förvärvspriset per rum uppgår till attraktiva 2,35 Mkr. Förvärvet stärker Pandox marknadsposition i Tyskland med ytterligare tre hotell i Frankfurt, Hamburg och Köln, och ett hotell i München, som är en ny stad för Pandox.

 

Pandox etablerar sig i Österrike och i Nederländerna med tre hotell i Wien, Salzburg och Amsterdam, som alla är nya länder och städer för Pandox.

 

Hotellen finns i större städer med strategiska positioner och en god balans mellan affärs- och privatsegmenten, samt internationella och inhemska efterfrågan.

 

Hotellen drivs av väletablerade hotelloperatörer (NH Hotels Rezidor och Grand City Hotell) under välkända varumärken (NH, Radisson Blu och Park Hotel Amsterdam) med långsiktiga intäktsbaserade hyresavtal med hyresgaranti nivåer och delat investeringar, vilket är kärnan i Pandox affärsmodell.

 

Hotellen bidrar omedelbart och positivt till Pandox resultat och kassaflöde.

 

Förvärvspriset och finansiering

Köpeskillingen uppgår till 415 MEUR, motsvarande cirka 4.100 Mkr vid nuvarande växelkurs, på skuldfri basis, inklusive innehav utan bestämmande inflytande i samband med de fyra tyska hotellfastigheter, och efter avdrag för uppskjuten skatt. Förvärvet finansieras genom ett nytt femårigt banklån med Aareal Bank uppgår till cirka 270 MEUR och andra befintliga kreditfaciliteter.

 

Transaktionsstruktur

Säljaren är Invesco Real Estate via sin European Hotel Real Estate Fund II. Pandox AB slutför förvärvet av de fyra hotellfastigheter i Tyskland tillsammans med Eiendomsspar AS som minoritetsägare med 5,1 procent. Denna struktur anses vara den mest effektiva lösningen för alla aktieägare i Pandox.

 

Finansiella effekter för Pandox vid full konsolidering och vid nuvarande växelkurs

Förvärvet förväntas öka Pandox hyresintäkter med motsvarande belopp om cirka 250 Mkr och ett kassamässigt resultat med motsvarande belopp om cirka 140 Mkr kronor år 2017, under förutsättning att förvärvet är slutfört före utgången av 2016.

 

Den förvärvade portföljen har en direktavkastning om cirka 5,7 procent.

 

Alla hyresavtal är omsättningsbaserat med hyresgarantier. Den förvärvade portföljens genomsnittliga löptid (WAULT) är 19 år.

 

Pandox ansvar för framtida investeringar begränsas till stora tekniska installationer och byggnadsstruktur, vilket innebär att fastighetskostnaderna är lägre jämfört med Pandox nordiska hotellfastighetsportfölj.

 

Pandox ser en potential att i nära samarbete med hotelloperatörerna, göra framtida kassaflödeshöjande investeringar i den förvärvade hotellfastighetsportföljen.

 

Baserat på marknadsvärdet av hotellportföljen per 30 september 2016, och Hilton Grand Place Brussels:

 

A. Portföljvärdet ökar från cirka 33,1 Mdr kr till cirka 37.700 Mkr.

 

B. Förvaltningsfastigheternas andel av det totala fastighetsvärdet ökar från cirka 78 procent till cirka 79 procent.

 

C. Pandox lån i förhållande till fastighetsvärdet netto ökar från cirka 45,5 procent till cirka 52,2 procent, vilket skall jämföras med bolagets finansiella mål om ett lån till förhållandet till bruttovärdet om 45-60 procent med normaliserad likviditet.

 

Förvärvet beräknas vara slutfört före utgången av 2016, under förutsättning att sedvanliga godkännanden från myndigheter har erhållits, och villkoren i aktieöverlåtelseavtal har uppfyllts.

 

Pandox kommer att konsolidera de förvärvade hotellen till 100 procent och rapportera dessa under affärsområdet Fastighetsförvaltning, och rapportera icke-bestämmande inflytande på den konsoliderade gruppnivå, från tidpunkten för slutförandet av förvärvet.

fredag, 18 november 2016 11:14

Castellum i affärer för 556 Mkr

alt

Castellums planerade nybyggnation för IT-distributören Exertis CapTech.


I enlighet med tidigare aviserade planer har Castellum börjat sälja fastigheter ur den portfölj som bolaget blev ägare till genom köpet av Norrporten tidigare i år. Det rör sig om fyra kontorsfastigheter i centrala Östersund för 256 Mkr. Dessutom har Castellum inlett två nybyggnationer, dels av en lager- och produktionsanläggning i Göteborg om 180 Mkr, dels av en handelsfastighet i Uppsala om 70 Mkr. 
    

Försäljningen i Östersund, i vilken Pangea var Castellums rådgivare, omfattar 18.700 kvm och motsvarar ytmässigt drygt en tredjedel av Castellums fastighetsinnehav på orten. Priset överstiger senaste värdering med 9 Mkr. 

 

Köpare är Intea som är inriktat på långsiktigt ägande av samhällsfastigheter och tillträdet sker den 1 december. Intea äger sedan i somras även campusområdet A4 och kommer med köpet från Castellum upp i en total uthyrningsbar yta om drygt 67.000 kvm i Östersund.
    

I transaktionen ingår fastigheterna Lagmannen 6, Onkel Adam 9, Tingshuset 7 och Åkeriet 10, vilka har ett totalt hyresvärde om 21,7 Mkr. De största hyresgästerna är Skatteverket, Länsstyrelsen i Jämtlands län och Sveriges Domstolar. Den ekonomiska uthyrningsgraden är 96 procent och den genomsnittliga kontraktslängden cirka 3,2 år.
    

– Försäljningarna är i överensstämmelse med vad vi aviserade i samband med köpet av Norrporten – det vill säga att försäljningar motsvarande ett nettovärde av minst 4 Mdr kr kommer att genomföras, säger Henrik Saxborn, koncernchef för Castellum.
    

Investeringen i Mölndal omfattar totalt 19.000 kvm och beräknas uppgå till 180 Mkr, varav 38 Mkr avser förvärv av mark. Den nya byggnaden beräknas vara färdigställd vid årsskiftet 2017/2018. Ett tioårigt avtal avseende hela byggnaden har tecknats med Exertis CapTech, en av Sveriges största distributörer inom IT-området. Hyresvärdet uppgår till 14,4 Mkr per år.
    

Satsningen i Uppsala görs i en fastighet om 5.150 kvm i handelsområdet Boländerna där 15 Mkr av den totalt investeringen om 70 Mkr avser värdet av egen mark. Här har Castellum tecknat avtal för 76 procent av hyresvärdet, som beräknas till 5,4 Mkr, med det franskägda sporthandelsföretaget Decathlon, och med Möbelhuset Miljöbutiken.
    

Castellum har, efter avdrag för utestående företagscertifikat, outnyttjade krediter om cirka 4 Mdr kr, vilka kommer att utnyttjas till investeringarna.

torsdag, 17 november 2016 17:19

Kraftig expansion för Willhem

alt

Mikael Granath, vd för Willhem.

 

En större portfölj och orealiserade värdeökningar för fastigheter om 1.034 Mkr (253), motsvarande 4,3 procent (1,6), bidrog till att Willhems niomånadersvinst efter skatt steg till 1.036 Mkr (538). Resultatet påverkades även av reavinster om 9 Mkr (37) och orealiserade värdeförändrimgar på finansiella instrument med -143 Mkr (14).

 

– Perioden utmärktes av en kraftig expansion till följd av ett antal större fastighetsaffärer. Vidare pågår planering för ytterligare nyproduktion med målet att nå en produktionstakt om 250 lägenheter per år. Utöver det planerar vi att nästa år genomföra cirka 1.000 Willhemlyft, som innebär att vi renoverar lägenheter under tiden mellan utflyttande och inflyttande hyresgäst, säger vd Mikael Granath.

 

Intäkterna ökade med 8 procent till 1.092 Mkr (1.015), i jämförbart bestånd var ökningen knappt 3 procent, och den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder uppgick till oförändrat 99,6 procent. Driftnettot steg med 10 procent till 636 Mkr (577), i jämförbart fastighetsbestånd var det en ökning om drygt 5 procent.Rörelseresultatet förbättrades till 1.638 Mkr (829).

 

Under perioden köpte Willhem fastigheter för 5.361 Mkr (554), varav merparten tillträddes vid periodens slut. Vidare sålde bolaget för 75 Mkr (306) och investerade 322 Mkr (325) i befintligt bestånd. Detta bidrog till att portföljens värde ökade till 24,8 Mdr kr (18,2).     

 

Skulderna steg till 14.625 Mkr (9.420), motsvarande en belåningsgrad om 59 procent (52), och finansierades till en medelränta om 1,5 procent (2,2). Det egna kapitalet ökade till 8.422 Mkr (7.386), motsvarande en soliditet om 34 procent (41).

 

Den 30 september tillträdde Willhem 4.302 lägenheter i Göteborgsområdet, Borås, Skövde, Trollhättan och Karlstad, till ett fastighetsvärde om 5,0 Mdr kr. Vidare tecknades avtal om att förvärva 352 nyproducerade hyresrätter i Karlstad och Linköping, till ett fastighetsvärde om 595 Mkr, med tillträden successivt under 2016-2017.

 

Efter perioden, i oktober, har Willhem även avtalat om att köpa totalt 1.763 hyreslägenheter i Halmstad och Eskilstuna till ett fastighetsvärde om 2,8 Mdr kr, med planerat tillträde till 1 mars 2017. LE

alt

                                                                                                                                       

Richard Kennedy I (bilden) har utsetts till ny Business Unit President för Skanska USA Building. Han erterträder Bill Flemming som lämnar Skanska.

 

Richard Kennedy har arbetat inom Skanska i 12 år. Sedan 2009 har han varit Chief Operating Officer för New York-regionen och spelat en avgörande roll när Skanska vunnit stora projekt, såsom ombyggnaden av LaGuardia Airport Terminal B för 4 miljarder dollar. Han har även ansvarat för att komplexa projekt som renoveringen av FN:s högkvarter, knutpunkten World Trade Center och MetLife Stadium genomförts på ett framgångsrikt sätt.