20 april 2024

Redaktionen

fredag, 25 januari 2019 17:01

Ulleråker i Uppsala ska säljas

 

Ulleråkers hospitalsbyggnad från slutet av 1800-talet har ett högt symbolvärde för Uppsala och en unik plats i Sveriges historia. Den gamla sjukhusbyggnaden i nyklassicistisk stil ligger storslaget på Uppsalaåsen, omgiven av ett historiskt parklandskap.

 

 

 

Uppsala kommun söker en ny ägare till Ulleråkers hospitalsbyggnad – där majoriteten av lokalerna ska användas till publik verksamhet. Nu arrangeras en idétävling bland fastighetsutvecklare, arkitektbyråer och investerare. Den 15 februari startar Uppsala kommun en historisk idétävling bland fastighetsutvecklare, arkitektbyråer och investerare. Målet är att hitta ett kreativt och långsiktigt ägande för Uppsala hospital, den spektakulära sjukhusbyggnaden från 1885 i Ulleråker. Rätt ägare med rätt affärsidé har möjlighet att lyfta både Ulleråker och Uppsala som destination.

 

Hospitalets läge i södra Uppsala, mitt emellan två av Sveriges största universitet, och nära Akademiska sjukhuset, innebär stora möjligheter. I och med den kommande spårvagnssatsningen får hospitalet dessutom en hållplats inpå knuten.

 

– En byggnad som Hospitalet behöver ett tydligt syfte för att komma till sin rätt. Vi vill se något nytt, gärna en typ av destination som Uppsalaborna aldrig har haft så nära. Vi har valt att utlysa en tävling för att säkerställa att platsen och byggnaden behåller sina kulturhistoriska värden, men får en funktion i Uppsalabornas liv så att den lever kvar under lång tid, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

 

En viktig förutsättning i tävlingen är att majoriteten av lokalerna används för publik verksamhet, det vill säga verksamheter som riktar sig utåt. Förhoppningen är att fler ska kunna ta del av lokalerna, vilket utesluter en renodlad omvandling till privatbostäder eller rena kontorslokaler.

 

– Vinnaren ska ha ett kreativt förslag och rätt ekonomiska muskler. Konceptet ska vara intressant redan nu, men kan självklart ta höjd för att Ulleråker om ett antal år är en central plats i Uppsala och södra staden, som erbjuder helt andra ekonomiska möjligheter än dagens, säger Kristina Sandberg, huvudprojektledare på Uppsala kommun.

 

I juryn ingår Uppsala kommuns stadsdirektör Joachim Danielsson och stadsarkitekt Claes Larsson.

 

fredag, 25 januari 2019 16:34

Stor renovering av Dramaten

 

Dramaten, det marmorvita teaterhuset vid Nybroplan i Stockholm, invigdes år 1908. Arkitekt var Fredrik Lilljekvist. På teaterns sex olika scener ryms cirka 1.500 besökare. Foto: Holger Ellgaard.

 



Mellan 23 april och 12 december ska Dramaten vid Nybroplan i Stockholm vara stängd för byte av stammar och övermaskineri på Stora scenen. Byggprojekten innebär bara speluppehåll på scenerna i huset vid Nybroplan, det vill säga Stora Scenen, Målarsalen, Tornrummet och Lejonkulan. Dramatens scenverksamhet fortgår som vanligt på Lilla scenen och Elverket.

 

Dramatenhuset är original från 1908, då huset byggdes och av förklarliga skäl behöver mycket ersättas i byggnaden. Fastighetsägaren Statens fastighetsverk kommer att ansvara för stambytet, men också för underhållsåtgärder som ommålning av till exempel trapphus och renovering av originalridån.

 

I samband med stambytet utökas antalet publika toaletter och fler nya tillgänglighetsanpassade toaletter byggs. Tillgängligheten ska också bli bättre när det gäller hissfunktioner och entrén på Nybrogatan 2.

 

– Renoveringen är efterlängtad och det känns därför bra att vi nu, i nära samarbete med vår hyresgäst, får genomföra den. Samtidigt passar vi på att göra en del mindre men fint restaureringsarbete som vi hoppas att publiken ska glädjas åt när Dramaten åter öppnas i december, säger Ingrid Eiken-Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

 

 

 

 

Skanska utvecklar 265 prisvärda bostäder i Helsingfors frihamn.

 



Skanska har tecknat avtal med Helsingfors stad om att bygga bostäder i Jätkäsaari (Busholmen) i Helsingfors frihamn. Kontraktet är värt cirka 480 Mkr (47 MEUR) och omfattar design och konstruktion av 265 lägenheter i tre byggnader.  Projektet består av två 15 våningar höga torn och två lägre delar där höjden på husen varierar mellan fem och åtta våningar. Parkeringsgarage ska uppföras i en separat byggnad. Lägenheterna ska vara klar för inflyttning våren 2022.

 

Kontraktet mellan Skanska och Helsingfors stad är en fortsättning på ett avtal som skrevs mellan parterna i samma område för ett år sedan. Detta kontrakt omfattade ett kvarter med 223 lägenheter – en blandning av hyresrätter, prisvärda bostadsrätter och stadsradhus – värderades till 415 Mkr.

 

Bostäderna i den nu aktuella överenskommelsen ska bidra till att erbjuda bostäder till rimliga priser i Helsingfors – något som det finns en stor efterfrågan på tack vare fortsatt stadig befolkningstillväxt.

 

Byggnadernas energieffektivitet ligger högst upp i skalan enligt byggnadsreglerna för 2018. De har exempelvis utformats för att möjliggöra montering av solpaneler på taken och de nedre taken kommer att vara utrustade med växter och grönområden.

 

 

I detta hus i Partille ska Reningsborg öppna en secondhandbutik.

 



Colliers har agerat rådgivare vid uthyrningen av 1.067 kvm i Nordikas fastighet på Laxfiskevägen 4 i Partille. Hyresgäst är Reningsborg och i lokalen ska Reningsborg etablera sin tredje secondhandbutik i Göteborg. Företaget har sedan tidigare butiker i Frölunda och Angered. Reningsborg driver stödboende för ungdomar, ett akutboende för hemlösa familjer, secondhandbutiker med arbetsträning och en biltvätt. Allt med målet att stötta människor både i Göteborg, Sverige och på olika platser utomlands.

– Vi är glada att tillsammans med Reningsborg hittat denna lösning för deras betydande verksamhet. Företaget har lång historik och erfarenhet av viktigt samhällsarbete. Det är ett bra läge för en butik, då området är välbesökt tack vare vår intilliggande fastighet med hyresgäster som Leos Lekland, Elgiganten och Fysiken Klätterlabbet, säger Andrew Taylor, fastighetschef på Nordika Fastigheter.

– Uthyrningen till Reningsborg ligger mig varmt om hjärtat då deras verksamhet är så viktig för så många. Secondhandbutiker ligger rätt i tiden och att Reningsborg öppnar sin tredje butik är ett bevis på det, säger Rozana Eriksson Yevno, Director Colliers.

 

 


Slakthusområdet ingår i Söderstaden som är ett av Stockholms stads större utvecklingsområden. År 2030 ska Söderstaden vara hela Stockholms mötesplats för upplevelser inom mat, kultur och nöjen.


 


Atrium Ljungberg och Stockholms stad har träffat en slutlig överenskommelse gällande förvärv av befintliga fastigheter samt markanvisningar i Slakthusområdet precis söder om Stockholms city. Avtalet bygger på den avsiktsförklaring som presenterades i augusti 2018. Förhandlingarna har pågått under hösten och är nu slutförda.

Affären innebär att Atrium Ljungberg ska fortsätta utveckla delar av Slakthusområdet genom förvärv, markanvisningar och optioner och tar ansvar för de hyresgäster som behöver evakueras. Den totala investeringen beräknas uppgå till cirka 8 Mdr kr under perioden 2019–2030. För Stockholms stad värderas affären till 3,6 Mdr kr.

– Jag är glad över att vi kommit så här långt i affären, som är Atrium Ljungbergs största någonsin. Vi ser fram emot att komma igång med utvecklingen av Slakthusområdet där vår vision är att skapa en självklar mötesplats och en motor för hela Söderort, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

Enligt överenskommelsen ska förvärv av befintliga fastigheter genomföras vid två tillfällen, där tillträde för 51.000 kvm beräknas ske i juni och en option på 32.000 kvm förvärvas efter att en ny detaljplan vunnit laga kraft, dock senast 31 december 2021.

Dessutom innefattar affären optioner, där Atrium Ljungberg ges möjlighet att avropa markanvisningar om cirka 100.000 kvm BTA. Förvärven och utvecklade markanvisningar uppgår totalt till cirka 200.000 kvm BTA för kontor och bostäder, kompletterat med kultur, handel/restaurang, hotell, utbildning med mera.

Atrium Ljungberg tar genom överenskommelsen över ansvaret för de hyresgäster som berörs av affären och som behöver nya lokaler för att Slakthusområdets vision ska förverkligas.

– Affären innebär ett stort och viktigt steg framåt för staden. Här ges chansen att förverkliga en blandad och levande stadsdel där vi samtidigt tar hjälp av Atrium Ljungberg för att leda processen framåt från tidigt skede till långt in i framtiden, säger Johan Castwall, förvaltningschef på exploateringskontoret.

Svefa är säljarens rådgivare genom hela processen i försäljningen och det långsiktiga arbetet som inletts mellan parterna.

I det initiala förvärvet om 51.000 kvm är uthyrningsgraden 95 procent och det totala hyresvärde beräknas till 73 Mkr. I förvärvet ingår bland annat de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna i den norra delen av Slakthusområdet. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 1.120 Mkr.

– Staden har förvaltat Slakthusområdet i över hundra år, men nu börjar en ny historia. Nu kan Stockholmarna se fram emot att få tillträde till de vackra gamla tegelbyggnaderna, som är så karakteristiska för Slakthusområdet, när de får nytt liv i stadsmiljön. Det är mycket glädjande att vi kommit i mål med detta avtal, säger Håkan Falk, tf. fastighetsdirektör i Stockholms stad.

Styrelsen för Atrium Ljungberg godkände affären den 25 januari. Vidare kräver avtalet beslut i exploateringsnämnden och fastighetsnämnden i Stockholms stad samt i styrelsen för S:t Erik Markutveckling AB, vilka samtliga ska fattas under februari. Förvärvet är slutligen villkorat av godkännande i kommunfullmäktige, planerat i maj.



 

torsdag, 24 januari 2019 15:54

Två spännande nyöppningar i Sickla

 

I månadsskiftet flyttar två nya aktörer till Sickla, dels hamburgerrestaurangen Brödernas, dels sängspecialisten Go to Bed.


 

Nu breddar Atrium Ljungberg utbudet i Sickla köpkvarter med två nya spännande koncept. I början av februari öppnar hamburgerrestaurangen Brödernas och sängspecialisten Go to Bed.

 

– Vi är väldigt glada över våra två nyetableringar. Genom Brödernas stärker vi vårt restaurangutbud i hela Sickla och framförallt ökar vi erbjudandet i vår saluhall i Magasinet. Brödernas är ett perfekt komplement till övriga mataktörer i saluhallen. Likaså ser vi att Go to Bed är ett bra komplement till våra befintliga sängbutiker, i Sickla hittar du numera allt som rör sovrummet och mixen av sängmärken är mycket stor, säger René Stephansen, fastighetschef Sickla på Atrium Ljungberg.

 

Just nu pågår en omfattande utveckling av Sickla. Förutom bostäder på Nobelberget uppförs även Clarion Collections hotell Tapetfabriken samt Curanten, en galleria med fokus på vård och hälsa. Nyligen etablerades även inredningsbutiken BoConcept på området.



 

 

Logicenter inviger ett nytt logistikcenter åt modeföretaget Zalando i Brunna i nordvästra Stockholmsområdet.




Modeföretaget Zalando har, tillsammans med samarbetspartnern Ingram Micro, invigt sitt nya logistikcenter i Brunna i nordvästra Stockholmsområdet. Byggnaden har uppförts av Logicenters och har en golvyta på cirka 30.000 kvm.

 

Med nya automatiserade lösningar räknar Zalando med att kunna halvera leveranstiden. Cirka 50 “GreyOrange butlers”, självstyrande mobila robotar som lastar av och transporterar varor, kompletterar medarbetarnas manuella arbete i logistikcentret.

 

– Zalando tror på kombinationen av ledande automatiserade lösningar och engagerade anställda. Tyngre arbetsbördor minskar genom att våra automationstekniker utför uppgifter som är monotona och icke-ergonomiska. Det ökar dessutom effektiviteten, säger Jan Bartels, vice vd för kunddistribution och logistik på Zalando.

torsdag, 24 januari 2019 15:27

Savills: Kontorshyrorna stiger i Europa

 

Mike Barnes, European Research Associate på Savills.




Kontorshyrorna i CBD beräknas öka i genomsnitt med 3,4 procent i hela Europa under helåret 2019 på grund av låg arbetslöshet och låga vakanser, enligt en ny rapport från Savills.

 

Ett antal företag har valt att tillfälligt tillgodose sina behov genom flexibla kontorsarrangemang, antingen för att hantera bristen på omedelbar tillgång till kontor eller på grund av rådande politisk osäkerhet, menar Savills i sin senaste marknadsrapport.

 

– En förbättrad ekonomi i hela Europa kommer att skapa fler arbetstillfällen som i sin tur skapar ökad efterfrågan på nya kontor, särskilt högkvalitativa lokaler i CBD, säger Mike Barnes, European Research Associate på Savills.

 

Barnes framhåller att enligt Oxford Economics förväntas ytterligare 2,8 miljoner kontorbaserade jobb skapas i EU:s 28 länder under de närmaste fem åren, vilket motsvarar en tillväxt om 4,4 procent, och där Sverige och Danmark under denna tid förväntas få den starkaste sysselsättningsökningen med 8,5 procent respektive 8,2 procent.

 

I den Europeiska unionens medlemsstater kommer utbildning och teknologi att bli den snabbast växande sektorerna under 2019, med en tillväxt om cirka 1,8 procent.

 

Under 2018 ökade kontorshyrorna i Berlin med i genomsnitt 15 procent, följt av Oslo med 10,9 procent och Paris med 9,7 procent.

 

Savills förväntar sig att hyrorna i CBD i Milano, Frankfurt, Barcelona och i Dublin kommer att öka under 2019 med mellan 6,1 och 9,1 procent.

 

Den genomsnittliga vakansgraden i Europas största städer sjönk till 6,1 procent under tredje kvartalet 2018, jämfört med 6,9 procent i slutet av 2017 och Savills har beräknat att vakansgraden var så låg som 5,9 procent i slutet av 2018.

 

Hyresnivåerna förväntas stiga i Berlin med 1,4 procent, i Hamburg med 4,5 procent, i München med 2,5 procent och i  Stockholm med 3,0 procent, allt på grund av låga vakanser mellan 1,4 och 4,5 procent i dessa städers CBD.

 

Enligt Savills investerades 69 miljarder euro i riskkapital i Europa under 2018, en ökning med 129 procent jämfört med år 2017.  Denna tillväxt av riskkapital till Europa förväntas fortsätta att öka under 2019.

 

torsdag, 24 januari 2019 14:32

Amasten bygger hyresrätter i Timrå

 

Samtliga 48 lägenheter som Amasten bygger i centrala Timrå får balkong, medan vissa  lägenheter även får havsutsikt.

 


 

I området Vivsta i centrala Timrå bygger Amasten ett Riki-hus med 48 hyreslägenheter på mellan 33 och 77 kvm. Det första spadtaget togs under torsdagen tillsammans med Timrå kommuns styrelseordförande Stefan Dalin. Planen är att de nya lägenheterna ska stå klara redan i höst.

 

– Timrå befinner sig i en tillväxtfas och behovet av nya bostäder är stort. Därför känns det bra och roligt att Amasten tar steget och bygger i Vivsta centrum. Dessa lägenheter utgör ett välkommet tillskott, och med tanke på det fina läget är jag övertygad om att de kommer att vara uthyrda långt innan byggnationen är klar, säger Stefan Dalin.

 

– Timrå har ett strategiskt och attraktivt läge med bra kommunikationer. Förutom närhet till universitet och handel kan man i Timrå bo nära hav och natur, tillägger Klas Johansson, fastighetschef Amasten.


 

torsdag, 24 januari 2019 12:11

Hemfosa ska växa till 50 Mdr

 

 

Caroline Arehult, vd, och Bengt Kjell, ordförande i Hemfosa.




Hemfosa Fastigheter har, efter beslut om utdelningen av Nyfosa till stamaktieägarna, arbetat med att ta fram en strategi och affärsplan för de kommande åren. Processen har resulterat i en uppdaterad strategi, nya finansiella mål och en ny utdelningspolicy som nu antagits av Hemfosas styrelse. Målen innefattar bland annat en tillväxt i fastighetsportföljen från drygt 35 Mdr kr till 50 Mdr kr i fastighetsvärde inom fem år – en tillväxt som ska ske med god lönsamhet och bibehållen låg risk.

– Med en tydligare specialisering på samhällsfastigheter sätter vi nu en ambitiös plan för fortsatt tillväxt, genom förvärv och med en ökad andel projektutveckling, med fortsatt god lönsamhet, säger Caroline Arehult, vd för Hemfosa Fastigheter.

Den övervägande delen av Hemfosas framtida tillväxt ska enligt den nya strategin ske genom förvärv av fastigheter, samtidigt som projektutvecklingen kommer att utgöra en ökande andel tillväxten, cirka en tredjedel av tillväxten under de kommande fem åren. Bolaget ska stärka sin marknadsledande ställning i Sverige och Norge samt ta väsentliga steg i Finland genom ökad aktivitet och närvaro på den finska marknaden. Ambitionen är att ta tillvara tillväxtmöjligheter då behovet av samhällsfastigheter ökar på samtliga tre marknader till följd av en växande befolkning och förändrad demografi samt ett ökat skifte från offentligt till privat ägande av samhällsfastigheter när stat, kommun och landsting fokuserar på sina kärnverksamheter.

Inom ramen för Hemfosas tillväxtplan ska bolagets utdelningsbara resultat per aktie, exklusive resultat från joint ventures, öka med minst 10 procent per år i genomsnitt. Bolagets utdelning ska uppgå till cirka 40 procent av utdelningsbart resultat (dvs. resultat exklusive resultatandel från joint ventures och efter betald skatt).

– Hemfosa ska fortsätta vara ett bolag med god avkastning till aktieägarna genom värdeskapande och genom utdelning samt med låg operationell risk, kommenterar Bengt Kjell, styrelseordförande i Hemfosa.