19 april 2024

Redaktionen

Ö

Ett förslag på ett höghus i 32 våningar mot Norra fältet i Karlstad. Bild: Utopia arkitekter

 

 


Arkitektskiss av föreslagna hus i slänten mellan Kasernhöjden och Tingvalla isstadion i Karlstad.



Kasernhöjden Fastighets AB vill utveckla området Kasernhöjden med nya bostäder och verksamheter. Nu har Karlstads kommun presenterat ett förslag på ny detaljplan som gör det möjligt med runt 300 nya bostäder och ett höghus med 32 våningar.

– Kasernhöjden är historisk plats som vi kan göra mer med. Med den här detaljplanen vill vi knyta ihop denna lilla ö med resten av staden, säger Erik Nilsson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Kasernhöjdens befintliga bostäder och den pampiga innergården kommer inte beröras i det nya förslaget utan utvecklingen kommer i huvudsak ske i områdets ytterkanter.

I slänten mot Tingvalla isstadion skulle den nya detaljplanen göra det möjligt att bygga tre nya bostadskvarter. I slänten mot E18 kan det bli små kontorsvillor som varsamt placeras in bland träden. Utvecklat torg i norr

I den norra delen av området innebär förslaget till ny detaljplan att det lilla torget, där det bland annat finns bageri och inredningsaffär idag, kan kompletteras med en ny byggnad i anpassad stil.

– Det skulle stärka torget och ge området fler möjligheter att locka besökare, säger Erik Nilsson.

Mot Norra fältet skulle det kunna byggas ett parkeringshus och ett höghus med 32 våningar. Höghuset skulle kunna rymma båda handel, hotell, kontor och bostäder.

– Höghuset skulle bli ett modernt landmärke med utsikt över hela Karlstad som kommer komplettera Kasernhöjden på ett bra sätt, säger Erik Nilsson.

 

 


Rekryteringen av Carita Sandros (bilden) innebär att hon blir ny chef för byggavdelningen på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad. Hon kommer närmast från tjänsten som affärschef för arkitektur och projektledning på konsultföretaget Tyréns.

Carita Sandros har även lång erfarenhet från kommunal verksamhet från Ale kommun där hon arbetade i 14 år. De sista fyra åren var hon chef för sektorn samhällsbyggnad med över 100 medarbetare och med ansvar för bland annat översiktsplanering, detaljplanering och bygglovshantering. Carita har civilingenjörsexamen inom området väg och vatten från Chalmers i grunden.

– Jag är glad att vi lyckats rekrytera Carita Sandros till tjänsten och ser fram emot att arbeta med henne, säger Henrik Kant. Carita har en genuin erfarenhet från den kommunala samhällsbyggnadssektorn och från privat konsultverksamhet på ett större konsultföretag.

Carita Sandros börjar på stadsbyggnadskontoret den 18 november.

– Det är spännande att få möjlighet att bidra till framväxten av den moderna och hållbara staden Göteborg, säger Carita Sandros. Jag ser fram emot att komma tillbaka till den kommunala världen och medverka i samhällsutvecklingsfrågor utifrån det perspektivet. Det känns både viktigt och roligt att också få arbeta med ett fungerande och utvecklande samspel mellan förvaltning, kunder och politik.

Byggavdelningen på stadsbyggnadskontoret ansvarar för bygglovs- och tillsynsärenden och har cirka 100 medarbetare.



 

 

 

 

 

 






torsdag, 12 september 2019 16:28

Areim öppnar kontor i Oslo

 

Areims norska verksamhet kommer ledas av Petter Falck.



Som ett led i Areims fortsatta expansion av den nordiska verksamheten etablerar företaget ett kontor i Oslo. Verksamheten i Norge kommer att ledas av Petter Falck. Han kommer närmast från NBIM, Norges Bank Investment Management, där han var portföljförvaltare av globala fastighetsinvesteringar, baserad i London och Oslo.


– Jag ser fram emot att etablera och utveckla Areims verksamhet i Norge. Vi har redan börjat titta på intressanta fastighetsinvesteringar och planerar att vara mycket aktiva på den norska marknaden från och med nu, säger Petter Falck.

Areims kunder är nordiska fastighetsägare och fondförvaltare. Cirka 40 medarbetare på Areim förvaltar fonder för några av världens största institutionella investerare. Vd för Areim är Therese Rattik.

torsdag, 12 september 2019 13:44

Tre nya partners kliver in i Gatun Arkitekter

 

Från vänster: Roger Spetz, Oskar Scheiwiller och Josefin Lindqvist, tar alla tre plats i partnergruppen hos Gatun Arkitekter (tidigare Scheiwiller Svensson).


Efter namnbytet tar nu Gatun Arkitekter in ytterligare tre partners i ägargruppen. De tre nya ägarna arbetar på arkitektkontoret och har alla betydande kompetenser.


– Våra nya partners är ett naturligt led i utvecklingen. De tillför ägargruppen ny kompetens, inspiration och energi, säger Ari Leinonen, vd för Gatun Arkitekter.

Samtliga personer har idag centrala roller inom företaget och tillför ett brett perspektiv på framtidens affärsutveckling inom stadsbyggande.


Josefin Lindqvist, ansvarig för Gatuns digitaliseringsstrategi, driver ett flertal av kontorets mer komplexa projekt.

Oskar Scheiwiller, ansvarig för affärsområdet Industri samt kontorets IT-avdelning är på så sätt involverad i det mesta som sker på Gatun.


Roger Spetz, ansvarig affärsområdet Bostad & Stadsbyggnad, ligger bakom ett stort antal av kontorets framgångsrika stadsutvecklingsprojekt.


Bland Gatun Arkitekters aktuella projekt finns stadsutvecklingsprojektet Slakthusområdet, Masterplan/utveckling av Dalhalla, Life City i Hagastaden, bostadsprojektet Fyren i Nynäshamn, Skybar Sthlm New samt EON i Högbytorp.


Med uppdrag inom kontor, bostäder, industri och publika miljöer skapar Gatun Arkitekter (tidigare Scheiwiller Svensson) nytänkande och human arkitektur baserad på lång och bred erfarenhet.

 

torsdag, 12 september 2019 13:04

YIT satsar drygt 1 Mdr kr på Gdansk

 

År 2018 var Gdansks marknad för nya bostäder mer än 8.500 lägenheter.

 

 


YIT har köpt en tomt på cirka 1,55 hektar nära det historiska centrum av Gdansk, Polen, intill European Solidarity Center. YIT planerar ett projekt 40.000 kvm för affärslokaler och för lägenheter för försäljning och för uthyrning.

 

Projektet kommer att genomföras i flera steg. Projektets totala försäljningsvärde överstiger 100 miljoner euro.

YIT startade sin verksamhet i Polen 2015. Fram tills nu har företaget endast varit verksamt i Warszawa.

– Gdansk är ett viktigt nytt initiativ för YIT. Som en av Polens snabbast utvecklade städer har Gdansk ett flera universitet samt en utvecklingssektor för IT och ekonomiadministration. Tack vare projektet i Gdansk kommer vårt affärsområdesegment också att starta sin verksamhet i Polen genom att utveckla sitt första kontorprojekt, förklarar Tom Sandvik, Executive Vice President för YIT.

Ungefär hälften av det exploaterade området i Gdansk-projektet kommer att omfatta affärslokaler.

YIT började bygga sina första bostäder  i Mokotów-distriktet i Warszawa under våren 2016. För närvarande har YIT cirka 3.000 lägenheter färdigställda, under uppförande eller i förberedelsefas i Polen, varav cirka 300 har varit färdigställda och flera hundra är under uppbyggnad.

För att snabbt urbanisera Polen är Gdansk en av de snabbast växande stadskärnorna, tillsammans med Warszawa, Krakow, Wrocław och Poznan. Med en befolkning på 500.000 har Gdansk en låg arbetslöshet om cirka 2,5 procent, medan den genomsnittliga arbetslösheten i Polen är ungefär 6 procent. Tillsammans med Gdynia och Sopot bildar Gdansk Tri-City en total befolkning på 1,1 miljoner invånare.

 

Vattenfalls 49 vindkraftverk i Horns Rev 3 har en total installerad kapacitet på 407 MW, vilket gör denna vindkraftspark till Danmarks och Vattenfalls största. Horns Rev 3, som ligger 25 till 40 km utanför den jylländska västkusten, väntas producera omkring 1.700 GWh per år, vilket kommer att öka Danmarks vindbaserade elproduktion med ungefär tolv procent. Det räcker för att täcka cirka 425 .000 danska hushålls årliga elanvändning.

 


Under det senaste året har vindkraften producerat 20,1 TWh el. Det är första gången vindkraften överträffat 20 TWh och det nya rekordet innebär att vindkraften nu står för 14 procent av den svenska elanvändningen. Andelen förväntas öka till drygt 25 procent redan år 2022.

– De investeringar som tog fart efter energiöverenskommelsen 2016 börjar nu slå igenom i ökad elproduktion, konstaterar Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi.

Den ökade vindkraften innebär att också den svenska nettoexporten av el har ökat och slagit nytt rekord. Under de senaste 52 veckorna har elexporten uppgått till 24,1 TWh, enligt Energiföretagens statistik. Det kan minska klimatutsläppen från fossil elproduktion i våra grannländer med cirka 14,5 miljoner ton, vilket motsvarar mer än en fjärdedel av Sveriges egna utsläpp av växthusgaser.

– En fortsatt och snabb vindkraftsutbyggnad är sannolikt det mest effektiva sättet att minska utsläppen av växthusgaser. Landbaserad vindkraft kan dessutom numera byggas helt utan stöd, säger Charlotte Unger Larson.

I Energimyndighetens senaste kortsiktsprognos förväntas elproduktionen från vindkraft öka till 37 TWh år 2022, medan Svensk Vindenergis prognos är en ökning till nästan 40 TWh. Trots att elproduktionen från kärnkraft minskar med 13 TWh förväntar Energimyndigheten att elexporten år 2022 uppgår till rekordhöga 29 TWh.

– Den svenska vindkraften kan snabbt minska utsläppen i våra grannländer, och därefter säkerställa att elektrifieringen av transportsektorn och industrin i Sverige sker med förnybar elproduktion, utan att utsläppen i grannländerna ökar, säger Charlotte Unger Larson.

Den nya vindkraften kan, om utbyggnaden tillåts fortsätta, leda till att klimatutsläppen år 2030 minskar med motsvarande 50 procent av Sveriges nuvarande utsläpp.

Alla riksdagspartier utom ett betonar elexportens klimatnytta. Men fortfarande väger klimatnyttan mycket lätt när kommuner, miljöprövningsdelegationer och miljödomstolar tar ställning till nya vindkraftsprojekt.

– Regeringen bör ge vindkraftens klimatnytta en större tyngd i miljöbalken och tillståndsprövningen och dessutom låta fastighetsskatten från vindkraft gå till kommunerna istället för staten, säger Charlotte Unger Larson.

 

Anna Hallberg , f. 1963, har varit vice koncernchef för Almi företagspartner. Hon har haft chefsbefattningar inom SEB, och hon har varit projektledare för corporate & structure finance på Öhmans fondkommision. Hon har suttit i Atrium Ljungbergs styrelse sedan år 2009.

 

 


I och med att Anna Hallberg har utsetts till Sveriges nya utrikeshandelsminister lämnar hon sitt styrelseuppdrag i Atrium Ljungberg.

Anna Hallberg har varit ledamot i Atrium Ljungbergs styrelse sedan år 2009 men hon lämnar omgående sitt uppdrag i bolaget.

– Vi tackar Anna för allt engagemang och bidrag till bolagets utveckling dessa år och önskar henne lycka till med sitt nya uppdrag, säger Johan Ljungberg, styrelseordförande i Atrium Ljungberg.

torsdag, 12 september 2019 12:01

Profi Fastigheter förstärker organisationen

 

Rekryteringen av tre nya personer innebär att Profi Fastigheter växer och förstärker organisationen inom affärsutveckling, ekonomi och koncept.

 

Som ny redovisningschef har Malin Wickman (bilden i mitten) rekryterats. Hon kommer närmast från EYs fastighetsgrupp där hon arbetade som auktoriserad revisor. Hon tillträdde sin nya tjänst den 4 juli.

 

Gabriel Andersson (bilden t h) har anställts som ansvarig för C/O, Profi Fastigheters koncept för flexibla kontor och cowork. Han kommer närmast från Quick Office och han tillträdde sin nya tjänst den 4 juli.

 

Vidare har Martin Ghaemi Håkansson (bilden t v) rekryterats som fastighetsutvecklare. Han kommer närmast från Nacka kommun där han arbetet som projektledare. Martin Ghaemi Håkansson tillträdde sin nya tjänst den 26 augusti.


Thomas Sipos, vd för Profi Fastigheter säger i en kommentar: Det är verkligen roligt att välkomna tre nya medarbetare. Vi växer och utvecklar ständigt vår organisation i syfte att bli ännu bättre på att genomföra våra strategier och möta våra kunders framtida krav.

 

 

 

 






onsdag, 11 september 2019 23:28

Östermalms renoverade saluhall kostar 1 Mdr

 

En ny entré från Nybrogatan har skapats tack vare att grannfastigheten blir hotell med passage till Saluhallen.

 

 

Bättre luft och akustik ska finnas i den nyrenoverade Saluhallen.

 

 


Tre herrar utfrågades av Li Pamp. Från vänster Mark Humphrey, ansvarig arkitekt från Tengbom, Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd, Li Pamp, moderator och Ulf Elmqvist, ordförande i Östermalmshallens företagarförening.

 

 

 


Den provisoriska saluhallen kostade cirka 100 Mkr.

 

Vid nästa årsskifte ska byggställningarna försvinna från Östermalms saluhall.

 

 


Det blev ett längre inledningsanförande som Li Pamp höll.

 

Östermalmstorg i slutet på 1800-talet, efter att Saluhallen invigdes år 1888.


 

 

 


Interiör från den pågående renoveringen.

 


 

Taket har fått nya tavlor med ordspråk.

 

 


Vackert dekorerade pelare och fönsternischer.

 

Text: Stefan Fröjdendahl och Ann Frössén. Foto: KG Nilsson, Magnus Elgquist och Tengbom arkitektkontor

 

Invigningen av den restaurerade och renoverade saluhallen ska ske i januari nästa år 2020. Sedan april 2016 har renoveringen pågått och den ursprungliga stjärnformade planlösningen från 1888 har återskapats. Renoveringen tog dubbelt så lång tid som det hade beräknats. Bakom renoveringsarbetet står Stockholms stad och 80 arkitekter från Tengbom. Kostnaden för den nya Saluhallen blir cirka 1 Mdr kr, cirka dubbelt så dyrt som det var planerat efter den ursprungliga kostnadskalkylen. Men då ingår kostnaden för den provisoriska hallen med cirka 100 Mkr och en kostnad för det nya hotellet med 70 bäddar som Diplomat ska driftsätta i ett av gårdshusen.

 

Även originaldetaljer i färger, friser, målningar och snickerier har återställts likväl de två äldre entréerna via Nybrogatan samt Humlegårdsgatan. Den nya planlösningen gör att saluhallen upplevs rymligare och ger ett bättre flöde med fler naturliga gångar i hallen, vilket ökar de kommersiella förutsättningarna för handlarna.

 

Stort fokus har lagts på att göra hallen miljövänlig och hållbar, även de delar som inte är synliga för besökare. I källarplanet, har allt sanerats och byggts om för att skapa en energieffektivitet och bättre fysisk arbetsmiljö för personalen genom nya förbättrade system för logistik, tillgänglighet, varu- och avfallstransporter.

Restaurangerna har flyttats till fasadlängden och kommer även hålla öppet under kvällstid. Det för med sig att stadsrummet runt saluhallen kommer upplevas mer levande då restaurangverksamheterna syns från gatan.

 

På pressträffen under onsdagen i den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg, ritad Tengbom, var Li Pamp moderator. Hon ställde frågor dels till Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm, dels till Mark Humphrey, ansvarig arkitekt från Tengbom, dels till Ulf Elmquist, ordförande i Östermalmshallens företagarförening. Li Pamp framhöll i inledningen att hon under hela sitt arbetsliv ägnat sig åt hållbarhet, då det gäller antikviteter, design och under senare även åt den byggda miljön.



Li Pamp berättade vidare att tegelbyggnaden Östermalms saluhall uppfördes 1888 och den har i en omröstning blivit världens sjunde främsta saluhall för några års sedan. Saluhallen omnämns i så gott som alla guideböcker om Stockholm. Saluhallen uppfördes i raketfart efter att ett bygglov i mars 1888 godkändes endast efter tre dagar från ansökan. Efter att grunden till byggnaden hade lagts så stod saluhallen färdig efter endast sex månader. Det var två relativt unga arkitekter som fick uppdraget att rita saluhallen efter att de hade vunnit en tävling. Den ena var Isak Gustaf Clason, som bland annat har ritat Nordiska museet, Hallwylska palatset samt Selma Lagerlöfs Mårbacka. Till sin hjälp hade Clason arkitekt Kasper Sahlin, som är mindre känd för sina byggnader men mer känd för att han har gett namn åt Sveriges finaste arkitektpris, Kasper Salin-priset. Saluhallen invigdes i november 1988 av Oscar II. Sedan år 1914 äger Stockholms stad Saluhallen och det är staden som är beställare av den stora renoveringen som nu är inne i sitt slutskede.

 

Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm, berättade att Saluhallen är 100 år äldre än han själv. Han menade att byggnaden som har den högsta klassen i kulturhistoriskt värde är unik i Stockholm som särskild mötesplats. Projektet som har hållit på sedan år 2009 har genomgått en komplicerad process med överklaganden. Dessutom står Saluhallen på ett berg vars kvalité har krävt en varsam byggprocess.

 

Li Pamp berättade att hon har synat renoveringen av Nationalmuseum i en tv-dokumentär. Renoveringen av Nationalmuseum, med en golvyta om 21.000 kvm, kostade cirka 1,3 miljarder kronor. I en kommentar till detta svarade Dennis Wedin att staden borde fått ned kostnaden för Saluhallen och det gäller för stadens fastighetsnämnd i framtiden att försöka förhindra stora kostnadsökningar. Ett exempel på andra stora kostnadsökningar i Stockholm är nu ombyggnaden av Liljevalchs.

 

På Li Pamps fråga om Saluhallen är angelägen svarade Dennis Wedin att det viktigt att städer kan ta ansvar för sina saluhallar som ger platser en historisk identitet, med mer liv och handel. Att kostnaden blev ganska saftig berodde även på att byggnaden var i sämre skick än man hade antagit. Li Pamp frågade även om någon annan aktör än staden kunde ha stått för kostnaden då svarade Wedin att man alltid ska vara öppen för om det finns andra aktörer än staden som ska stå för en kostnad. Men då det gäller Östermalms saluhall, med ett högt kulturhistoriskt värde, motiverar det att staden tar ett ansvar. Om nu Saluhallen har stått i 130 år så ska staden säkerställa att byggnaden står i 130 år till. I en kommentar, vill jag Stefan Fröjdendahl påpeka, att det fanns en stort fastighetsbolag år 2007-2008 som ville förvärva Östermalms saluhall, men då tog staden ett definitivt beslut att inte sälja saluhallen.

Efter Dennis Wedin var dags för två nya personer att bli utfrågade av Li Pamp. De var Ulf Elmqvist, ordförande i Östermalms företagarförening och en handlare i Saluhallen samt Mark Humprey, ansvarig arkitekt på Tengbom.

På Li Pamps fråga vad Ulf Elmqvist har för relation till Östermalms saluhall svarade Elmqvist att han i stort sett har tillbringat hela sitt liv i Saluhallen och då han började arbeta i hallen vid 11 års ålder tillsammans med sin far och farfar. Butiken Lisa Elmquist, som huvudsak säljer fisk och skaldjur, har funnits i Saluhallen sedan år 1926. Lisa Elmquist driver även i restaurang i Saluhallen. Han tillade att även om vi får ny restaurerad byggnad så är det ändå viktigt att framhålla att Saluhallen inte blir bättre utan sitt innehåll, alltså med handlare som står för kvalité.

 

På frågan vad arkitekten Mark Humprey har för relation till Saluhallen berättade han att besökte restaurang Örtagården för drygt 20 år sedan i Saluhallen då han kom till Stockholm för första gången.  Humprey framhöll att det är många som besöker Saluhallen. År 2015, året för stängningen, hade Saluhallen ett besökarantal om cirka 2 miljoner om året. Nu i den tillfälliga Saluhallen är besökarantalet 3,5 miljoner besökare, vilket har betytt nya kunder och en ökad omsättning. I jämförelse med Nationalmuseum är antalet besökare per år cirka 600.000, vilket Li Pamp rättade till 1 miljon.

På frågan vad Humprey tycker om Östermalms saluhall sa han att uppskattar hantverket i byggnaden och under arbetet att restaurera byggnaden fanns många positiva detaljer som nu har återställts.

Ulf Elmqvist berättade att många handlare hade gjort omfattande investeringar i byggnaden, vilket kändes lite förgäves då beslutet om renoveringen kom. Han sa vidare att Saluhallen har haft ett eftersatt underhåll, kanske i 130 år, utan att överdriva. Men handlarna önskade bättre lokaler vad avser hygien och logistik och nu ser han detaljer i byggnaden som han inte hade sett tidigare. Elmqvist menade att handlarna inte har haft ett så stort inflytande på utformningen, men företagarföreningen har haft en god dialog med staden och Tengbom, men att en pelare hamnade mitt i en fiskdisk kanske inte var så lyckat.

 

På frågan till arkitekten vad som har varit den största utmaningen svarade Humprey att det var balansen, att huset måste fungera som en saluhall, det måste moderniseras med ett hantverk som ibland strider mot funktionen. Mer ljus och en bättre akustik har skapats i Saluhallen. De flesta handlarna kommer att vara kvar på sina gamla platser i stjärnformad utformning. Entrén kan beskrivas som nygammal, dels på Humlegårdsgatan, dels på Östermalmstorg. Två stora entresoler, mellanvåningar, har skapats med nya ingångar till fyra nya restauranger på andra våningen med utsikt över hela hallen. Sedan får byggnaden ökad tillgänglighet med nya hissar.

 

Ulf Elmqvist berättade att sopsystemet var undermåligt i den gamla saluhallen, vilket har ändrats med att nya containers finns under gatan dit avfallet sugs från Saluhallen.  Även antalet lastbilar som kommer till Saluhallen har minskats med 20 procent.

 

Humprey framhöll slutligen att den nya Saluhallen är särdeles färgglad efter att byggnadsantikvarier har återställt flera av de ursprungliga färgerna.

 

Handlarna i Östermalms saluhall är B. Anderssons Eftr. Fågel & Vilt, Beirut Café Deli, Betsy Sandberg Choklad, Husmans Deli, Lisa Elmqvist Fisk, Skaldjur, Delikatesser & Restaurang, Lisbeth Janson Frukt & Grönt, M Seger Eftr. Kött & Ost, Melanders Fisk & Vilt, Nybroe Smørrebrød, Planet Mesh, Robert’s Coffee, Texas Longhorn, Tysta Mari, Wellme, Willy Ohlssons Eftr. och Åhs Fiskaffär. Nytillkomna handlare är Arla samt Lisa Bröd.

onsdag, 11 september 2019 14:39

Locum har byggt nytt för Psykiatri Sydväst

 

Ett renoverat uppehållsrum på avdelning M77. Foto: Locums bildarkiv

 

 


Ett av de nya vårdrummen. Rummet är anpassat för framtidens psykiatri med människan i centrum.
Foto: Locums bildarkiv


 

Locum har helrenoverat allmänpsykiatrins lokaler i Huddinge. Totalt har 8.000 kvm byggts om och Psykiatri Sydväst har nu 135 vårdplatser i Huddinge, varav 120 är nybyggda. Projektet, som pågått i tre år, är nu överlämnat till verksamheten ör Psykiatri Sydväst i Huddinge.

I och med ombyggnationen har Psykiatri Sydväst fått fler enkelrum med patientcentrerad vård. Avdelningarna för heldygnsvård är anpassade för framtidens psykiatri med människan i centrum.