25 april 2024

Redaktionen

alt

Bård Bjølgerud, vd och partner och Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners.


Under första halvåret uppgick transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden till 155 Mdr kr, enligt nya siffror från Pangea Property Partners. Det motsvarar en ökning på 51 procent jämfört med samma period förra året – och är det starkaste första halvåret någonsin.
    

Transaktionsvolymen ökade i alla nordiska länder men tillväxten var allra störst i Norge, följt av Danmark och Finland. I Sverige genomfördes nästan 200 affärer med en samlad volym på drygt 63 Mdr kr, vilket motsvarade en ökning på 9 procent. Motsvarande siffror för Norge var 78 affärer om 48 Mdr kr , en ökning med hela 146 procent, och för Finland 62 affärer om 23 Mdr kr, motsvarande en ökning med modiga 63 procent och för Danmark 46 affärer om 21 Mdr kr, vilket var en ökning om 103 procent. Statistiken är baserad på transaktioner med ett fastighetsvärde över 50 Mkr.
    

De största sektorerna under första halvåret var kontor och handel, som stod för 33 procent respektive 31 procent av den nordiska transaktionsvolymen. Den genomsnittliga transaktionsstorleken var 405 Mkr, en ökning från 295 Mkr under motsvarande period ifjol.
    

Den enskilt största affären var finska köpcentrumspecialisten Citycons förvärv av Sektor Gruppen, Norges näst största ägare och förvaltare av köpcentrum, för 1,47 miljarder euro (cirka 13,7 Mdr kr). Pangea Property Partners var rådgivare till Citycon i affären.

 

– Köpet av Sektor illustrerar en intressant trend under första halvåret. Vi ser stora kapitalflöden mellan de nordiska länderna. Flera institutioner och noterade fastighetsbolag med stor investeringskapacitet har börjat bygga upp nordiska plattformar, säger Mikael Söderlundh, analyschef och Partner på Pangea Property Partners.
    

Ytterligare ett exempel på stora pan-nordiska affärer under första halvåret  var när fyra danska pensionsbolag (Danmark) förvärvade nordisk logistikportfölj av Nordic Real Estate Partners för 6,3 Mdr kr. Vidare köpte ett joint venture mellan svenska AMF och finska Ilmarinen och Kesko (Finland) köpte finsk handelsportfölj av Kesko (652 MEUR) och när AMF och Ilmarinen förvärvade kontorsportfölj i Helsingfors av Ilmarinen (427 MEUR).

 

Slutligen kan nämnas finska Varmas investering i Skärholmen Centrum utanför Stockholm genom fondstrukturen Retail Centres V (3,3 Mdr kr) och svenska Hemfosas köp av en  norska samhällsfastighetsportfölj av Entra Eiendom (1,4 miljarder norska kronor).
    

Medan första halvåret 2015 uppvisade stora kapitalflöden inom Norden har en mer långvarig trend varit ökande intresse för Norden som region bland internationella investerare. Det bästa exemplet är Starwood Capital Groups förvärv av två fastighetsportföljer i Sverige och Norge för 1,2 miljarder euro. Pangea Property Partners var rådgivare till Starwood i affären som annonserades i slutet av december 2014.
    

– I jämförelse med de största metropolerna erbjuder de nordiska marknaderna en attraktiv prissättning och värdepotential med gynnsamma makroekonomiska förutsättningar. Givet låga räntor och svaga lokala valutor förväntar vi oss fortsatt kapitaltillströmning från utlandet och att 2015 blir ett väldigt starkt transaktionsår, säger Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.

alt

Scandic tar över driften och renoverar Hotel Norge i Bergen.


Scandic Hotels övertar driften av ett av Norges mest prominenta hotell – Hotel Norge i Bergen. Hotellet som byggdes redan 1885, är Bergens äldsta hotell och kommer med början av hösten 2016 totalrenoveras för att återfå sin självklara position som stadens flaggskeppshotell.

 

Renoveringen, som kommer att ske i ett nära samarbete med fastighetsägaren, Hotel Norge Holding ägt till 50 procent vardera av Geir Hove och Glastad Farsund. Hotellet kommer att vara öppet under renoveringen och planeras vara färdigrenoverat till hösten 2017. Hotellet kommer i samband med renoveringen även att byggas ut med fler hotellrum och därefter bli Bergens största hotell. Den totala färdigrenoverade hotellytan beräknas till 20.000 kvm och bestå av cirka 390 hotellrum samt omfattande restaurang- och mötesytor.

 

– Det klassiska hotellet i Bergen får en unik och prominent position i vår hotellportfölj. Genom vår omfattande renovering och uppgradering av hotellet i kombination med våra populära och starka kundkoncept, är vår vision att återigen etablera hotellet som det flaggskeppshotell det en gång varit, säger Frank Fiskers, vd & koncernchef för Scandic Hotels.

 

– Marknaden på Vestlandet är i nuläget tuff och pressen på att kunna behålla Hotel Norges position i toppskiktet är stor. Vi har därför valt Scandic som en långsiktig samarbetspartner, dels för bolagets investeringsvilja men även för den starka kompetens som finns att utveckla och driva hotell. Vi ser med glädje fram emot att Hotel Norge även fortsättningsvis kan befästa sin position som ett av Norges flottaste hotell, säger Geir Hove, som representant för fastighetsägaren.

alt

Hotellet i Kødbyen med 370 rum stärker Scandics närvaro i Köpenhamn.

 

Scandic Hotels öppnar under våren 2018 ännu ett internationellt storhotell i Köpenhamn. Hotellet som öppnas mitt i trendiga “meatpacking district” – Kødbyen – kommer att präglas av områdets historia samt urbana karaktär och bli en pulserande mötesplats för både hotellgäster och köpenhamnsbor. Fastighetsägare till det nya hotellet är KLP Ejendomme.

 

Det nya storhotellet i Kødbyen, med sina planerade 370 hotellrum, blir ett välkommet tillskott på Köpenhamns hotellkarta. Den totala hotellytan uppgår till närmare 15.500 kvm, varav 1.900 kvm blir mötes- och restaurangytor.

 

Hotellets design kommer att präglas av det tidigare industriområdet och dess historia kombinerat med dagens livliga atmosfär och puls. Även möteslokalernas utformning kommer att kännetecknas av kreativa lösningar och nytänkande design.

 

– Vi kommer att lyfta fram områdets unikitet och historia och skapa ett hotell som blir ett kraftfullt inslag i utvecklingen av Köpenhamns just nu mest expansiva område, säger Frank Fiskers, vd & koncernchef för Scandic Hotels.

 

Scandic har åtta hotell och närmare 1.800 hotellrum i Köpenham, varav 75 procent av rummen finns i Köpenhamn city. Tillväxttakten för antal gästnätter i Köpenhamn förväntas årligen öka med över tre procent under kommande år, varför det nya hotellet i Kødbyen förväntas bidra till att stärka Scandics verksamhet och resultat ytterligare framöver.

alt

Arwed Fischer, CFO Patrizia Immobilien AG.

 

Patrizia Immobilien AG har sålt en portfölj om 630 lägenheter i Umeå Lerstenen Invest AB. Köpeskillingen har inte offentliggjorts. Bostadsbeståndet omfattar cirka 35.000 kvm och det ingick i Patrizias förvärv i mitten av maj av Obligos (tidigare Acta) fastighetsfond Hyresbostäder i Sverige AB III Gul AB med totalt över 14.000 lägenheter och en investeringsvolym om cirka 900 MEUR.

 

Med försäljningen av lägenheterna i Umeå är det återstående bostadsbeståndet i fonden koncentrerat till Tyskland, i Berlin samt storstadsregionerna München, Stuttgart, Frankfurt, Köln, Düsseldorf och Hamburg. Bostadsbeståndet är i gott tekniskt skick och vakansgraden är lägre än 4 procent.

 

Redan när Patrizia genomförde köpet meddelade bolaget att förvärvet skulle delas upp i egna investeringar, kunders investeringar och vidareförsäljningar till tredje part.

 

– Denna process börjar framgångsrikt med försäljningen av Umeå-portföljen och ska fortsätta under de närmaste 12 till 18 månaderna, säger Arwed Fischer, finansdirektör Patrizia.

alt

Wihlborgs köper 45.000 kontor i Malmö av Niam.

 

Genom en bolagsaffär förvärvar Wihlborgs fastigheterna Karin 11 och Nora 11, belägna längs Drottninggatan i Malmö, av Niam. Fastigheterna omfattar 45.000 kvm uthyrningsbar yta, varav 38.000 kvm är kontor. Fastigheten Nora 11 totalrenoveras nu och vid färdigställt projekt beräknas Wihlborgs totala investering i affären uppgå till 1 Mdr kr.

 

– Vi är mycket nöjda med att kunna utöka vårt bestånd och ytterligare befästa vår position som Öresundsregionens största och mest lönsamma fastighetsbolag. Niam har varit väldigt framgångsrika i sitt uthyrningsarbete inom Nora 11 vilket ger oss en modern fastighet med ett långsiktigt, stabilt hyresflöde från offentliga hyresgäster, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

 

En betydande del av intäkterna i de bägge fastigheterna kommer från offentliga hyresgäster. Karin 11 består av två byggnader med hyresgäster som Polismyndigheten och Länsstyrelsen. I fastigheten Nora 11 togs 14.000 kvm kontorslokaler togs i bruk av Skatteverket i våras på ett 10-årigt hyresavtal. Ombyggnad av den östra delen av fastigheten om 12.200 kvm har påbörjats och här har Skatteverket kontrakterats för ytterligare 2.200 kvm, medan en annan ännu icke namngiven hyresgäst nyligen kontrakterats på ett tioårigt kontrakt om 6 400 kvm. Därefter återstår 3.600 kvm att hyra ut.

 

– Nora 11, som ursprungligen uppfördes under 1980-talet, och som nu omvandlats till en modern kontorsfastighet med infrastruktur och teknik anpassad till dagens behov är ett av många bra exempel på hur Niam skapar mervärde, säger Stefan Albinsson, Fund Manager på Niam.

alt

Fabege bygger nytt stort kontor åt Telenor i Råsunda, Solna.

 

alt

Telenors nya kontor är uthyrt på 10-år med ett Grönt hyresavtal där båda parter har ambitioner att finna resurseffektiva och miljösmarta driftslösningar och byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM, nivå Very Good.

 

 

Fabege och Telenor Sverige har tecknat ett 10-årigt avtal om 9.800 kvm kontor samt cykelförråd och garage till ett sammantaget hyresvärde på cirka 31 Mkr årligen. Avtalet innebär att startskottet går för Fabeges planerade utveckling av kontorsbyggrätter i Råsunda, Solna. Inflyttning beräknas ske under det andra halvåret 2018. CBRE har varit rådgivare till Telenor i processen.

 

Samtliga Telenor Sveriges medarbetare, som idag har sina arbetsplatser i de nedersta våningarna i Glashuset vid Slussen, berörs av flytten. Glashuset kan komma att få sjöutsikten förlorad då det ska byggas ett nytt kontorshus framför Glashuset i samband med att nya Slussen byggs.

 

Telenor har nu avtalat med Fabege att flytta till ett nybyggt, miljöcertifierat kontor i det nya kvarteret Hörnan 1, i området för gamla Råsunda fotbollstadion. Kontoret kommer att ligga i anslutning till Frösundaleden med goda kommunikationsmöjligheter som tvärbana, tunnelbana, busstrafik, flygbussar till Arlanda och Bromma och promenadavstånd till Solna Centrum.

 

– Det känns verkligen bra med ett nytt Stockholmskontor. I våra nya lokaler kommer vi kunna skapa en modern och flexibel kontorsmiljö som främjar samarbete, kreativitet och effektivitet, säger Patrik Hofbauer, vd Telenor Sverige.

 

Hyresavtalet är ett så kallat Grönt hyresavtal där båda parter har ambitioner att finna resurseffektiva och miljösmarta driftslösningar och byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM, nivå Very Good.

 

– Genom denna affär och våra andra offensiva projektförvärv under första halvåret bygger vi för fortsatt framtida förädling av våra områden och vi ser fortsatt mycket stor potential i utvecklingen av projektportföljen, säger Christian Hermelin, vd Fabege.  

 

Fabege har för avsikt att förvärva och utveckla fastigheten som idag ägs tillsammans med Peab.  I och med avtalstecknandet är drygt 60 procent av projektfastigheten uthyrd.

 

– Vi är riktigt glada över detta avtal och att Telenor Sverige delar vår vision om det nya Råsunda. Det här kommer att bli en spännande nygammal stadsdel i Solna, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef Fabege.

alt
HTL, Upplandsgatan, nära Bantorget, öppnar snart med 120 rum.

 

Efter öppningen av HTL Kungsgatan i Stockholm i maj 2014 har Scandic Hotels digitala hotellkedja expanderat med ytterligare två hotell i Oslo, med det fortsatta målet att nå 20 öppnade hotell i Norden inom fem år. I september 2015 slår ännu ett hotell med 120 rum upp portarna i Stockholm, denna gång på Upplandsgatan 4, intill Norra Bantorget. Det var i september 2013 som Folkets Hus i Stockholm AB tecknade ett 15-årigt hyresavtal med HTL Upplandsgatan.

 

– Efter att ha upplevt en expansiv fas sedan öppningen av HTL Kungsgatan och med ytterligare två öppnade hotell i Oslo, känner vi oss väldigt stolta att med HTL Upplandsgatan utvidga ytterligare i Sveriges växande huvudstad där kommersiella gästnätter ökar, säger Joachim Högefjord, vd för HTL hotels.

 

Sedan starten har HTL Kungsgatan fått flertalet prestigefyllda priser, bland dem Tripadvisor Certificate of Excellence, Tripadvisor Travelers Choice Award for hotels 2015 samt Digital price of the year på Grand Travel Award 2015 som belönade kedjans digitala koncept.

 

Med mobilen som rumsnyckel, enkel incheckning och bokning dygnet runt erbjuder HTL hotels gästen en förenklad digital och individuell reseupplevelse. Gästen kan själv välja om man vill checka in på väg till hotellet och få sin nyckel direkt i mobilen eller genom att på några sekunder checka in via en surfplatta på hotellet. HTL hotels nyckelapp inkluderar även hotellinformation och en cityguide. Gratis wifi finns tillgängligt på hela hotellet med möjlighet för gästen att koppla upp sin mobiltelefon, surfplatta eller dator mot rummets LED TV med hjälp av Miracast och Airplay.

tisdag, 30 juni 2015 15:39

NREP och TAM utvecklar Brunna Park

alt

Brunna Park, vy från E18.


NREP Nordic Strategies Fund köper tillsammans med TAM Group detaljhandelsprojektet Brunna Park nära E18 i Upplands-Bro. Säljare är HSB Bostad. Enligt en nyligen antagen detaljplan kommer området att genomgå en stor förändring bland annat utveckling av detaljhandeln samt utveckling av bostäder på angränsande fastigheter.
    

Först ut bland handelshyresgästerna blir Coop Forum och Biltema. Uthyrning av ytterligare ytor pågår.

 

– Vi är glada över det här projektet tillsammans med TAM, för att skapa en shoppingdestination för dagligvaror som Upplands-Bro för närvarande saknas, säger Tobias Alsborger, partner NREP i Stockholm.

alt

NCC ska modernisera tre sjukhus i Sörmland. Bilden visar en skiss över Mälarsjukhuset i Eskilstuna.


NCC och Landstinget Sörmland har kommit överens om att renovera och bygga ut tre sjukhus i Södermanland. Den totala potentiella ordervolymen är cirka 3 Mdr kr. Samarbetet inleds omgående med en planeringfas och inom åtta år ska de moderniserade sjukhusen stå klara i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping. Fortlöpande orderanmälan sker i takt med att projekten påbörjas inom ramen för avtalet. De första delarna påbörjas i september.
    

Det enskilt största projektet blir Mälarsjukhuset i Eskilstuna där vissa gamla lokaler att rivas, andra moderniseras och nya lokaler att byggas. ombinationen av nybyggnation och modernisering kommer även att ske på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och på Nyköpings lasarett. Landstinget i Sörmland har valt att modernisera de tre sjukhusen i strategisk partnering med NCC. Det betyder att all planering och genomförande av projekten görs tillsammans.
    

– Med NCC:s kunskaper och kapacitet känner vi oss säkra på att projekten kan genomföras på ett professionellt sätt, säger teknikchef Johnny Niskanen på Landstinget Sörmland.

tisdag, 30 juni 2015 15:33

WSP köper Faveo

alt

Från vänster: Magnus Meyer, vd för WSP och Knut Jonny Johansen vd för Faveo AS.

 

WSP förvärvar Faveo, en stark aktör inom projektledning med 160 medarbetare i Sverige och 230 i Norge. Förvärvet är ytterligare ett steg i WSPs strategi att bli ledande på projektledning och rådgivning inom samhällsbyggande i Norden.

 

– Vi är mycket nöjda att få välkomna Faveo till WSP.  Det ligger helt i linje med vårt tillväxtmål. Med förvärvet blir vi nu ledande i Norden inom projektledning för samhällsbyggnadssektorn. Verksamheterna kompletterar varandra väl. Faveo med stark kompetens av projektledning inom anläggning och energi, och WSP med en ledande roll inom hus och anläggning, säger Magnus Meyer, vd WSP Norden.

 

Faveo har cirka 400 medarbetare, varav 160 i Sverige och drygt 230 i Norge. I Norge blir Faveo plattformen för ytterligare tillväxt och en strategi ska tas fram inom kort.  Förvärvet ligger väl i tiden då WSP nyligen avyttrade sina aktier i Multiconsult A/S, som börsintroducerades i slutet av maj. Förvärvet av Faveo blir startpunkten för WSPs nya tillväxtstrategi för Norden och man letar nu efter förvärvskandidater i alla de nordiska länderna.

 

– På WSP har vi ett nordiskt fokus och med Faveo får vi nu en plattform på den norska marknaden för en strategisk och omfattande tillväxt med målet att bli den ledande aktören inom samhällsbyggnad i Norden, säger Magnus Meyer.

 

Kompetensutveckling av medarbetare är också en stark gemensam faktor. Både WSP och Faveo har högkvalitativ fortutbildning för projektledare som man nu kommer att synkronisera och utveckla. Målet är att ha projektledare i världsklass.

 

– På Faveo har vi kontinuerligt utvecklat verksamheten och arbetat mot höga mål. Genom att bli en del av WSP får vi internationell och organisatorisk styrka. För våra medarbetare innebär det nya möjligheter för vidareutveckling, säger Knut Jonny Johansen, vd för Faveo AS.

 

Faveos svenska verksamhet kommer att integreras i WSP Sverige under hösten 2015 och kommer att ledas av Mickey Johansson, affärsområdeschef WSP Management. För verksamheten i Norge blir Knut Jonny Johansen vd och Magnus Meyer blir styrelseordförande.