25 april 2024

Redaktionen

alt

Fastigheten Skatan 1 i Araby, Växjö, ingår i Victoria Parks planerade förvärv från Växjöbostäder.


Nordhalla och Victoria Park har tecknat en avsiktsförklaring med Växjöbostäder om att köpa ett fastighetsbestånd om totalt 1.900 lägenheter i Växjö till ett värde om drygt 1,5 Mdr kr. Ambitionen är att slutgiltigt avtal signeras under september.
    

Enligt avtalet ska Nordhalla köpa drygt 1.000 lägenheter med en yta om 60.000 kvm belägna i stadsdelen Teleborg och på Linnéuniversitetets Campusområde, medan Victoria Park planerade köp gäller närmare 900 lägenheter om 70.000 kvm i stadsdelarna Norr samt Araby.
    

Victoria Park och Nordhalla inleder nu en exklusiv så kallad Due Diligence-process med ambitionen att teckna slutgiltigt avtal under september med tillträde december 2016.
  

Innan affären genomförs krävs även att styrelserna för Växjöbostäder och VKAB (Växjö Kommunföretag AB) godkänner slutliga avtal och hela affären. Detta planeras ske under månaderna september/oktober.

måndag, 15 augusti 2016 14:13

Alma gör sitt första finska förvärv

alt

Robert Landtman blir chef för Alma Property Partners finska kontor. Almas första förvärv i Finland är köpcentrumet Ideapark Oulu i Uleåborg.


Fonden Alma Property Partners I AB, som förvaltas av Alma Property Partners, har tillsammans med sin lokala partner Avant Capital Partners, förvärvat köpcentrumet Ideapark Oulu beläget i Uleåborg från finska privatpersoner. Fastigheten omfattar 30.000 kvm bruttoarea och är uthyrd till ledande hyresgäster såsom HM, Lindex, Cubus, Dressman och Stadium. Transaktionen är det första finska förvärvet för Almas opportunistiska fond.
    

– Vi är mycket nöjda med att göra vårt första finska förvärv tillsammans med en tillförlitlig partner som Avant. Ideapark Oulu är utmärkt beläget och vi ser fram emot att kunna vidareutveckla fastighetens kommersiella utbud, säger Simon de Château, partner och CIO på Alma Property Partners.
    

I samband med förvärvet öppnar Alma ett kontor i Finland – ett kontor som ska ledas av Robert Landtman, som också blir partner i Alma. Landtman har 15 års av erfarenhet från fastighets- och investeringsmarknaden och kommer närmast från eQ Asset Management där han ansvarade för eQ Vårdfastigheter, en fastighetsfond med 450 MEUR i investerat kapital.
    

– Vi ser intressanta investeringsmöjligheter i Finland och det var klart redan från start att Finland skulle utgöra en viktig del av Almas investeringsstrategi. Vi har redan genomfört vårt första finska förvärv. Genom att anställa Robert kommer vi att öka vår lokala närvaro på en av våra kärnmarknader. Robert och jag har tidigare arbetat tillsammans och jag är övertygad om att han kommer att kunna utveckla nya affärsmöjligheter samt hjälpa oss fullfölja vår strategi som baserar sig på aktivt ägande och förvaltning, tillägger Simon de Château.
    

Alma Property Partners arbetar för närvarande med kapitalanskaffning för sin fastighetsfond med en pan-nordisk opportunistisk strategi. Målsättningen är att inhämta cirka 2 Mdr kr (cirka 200 MEUR) i kapitalförbindelser för ytterligare förvärv.

måndag, 15 augusti 2016 11:24

Humlegården hyr ut i Stockholm city

alt

HBO Nordic kommer att flytta in i lokaler på Birger Jarlsgatan 6, före detta Catella-huset i Stockholm.


Efterfrågan på kontorslokaler i Stockholms innerstad är stor och Humlegården Fastigheter ser ett fortsatt starkt intresse för sina lokaler. Bland de senaste uthyrningarna i Stockholm city återfinns HBO Nordic AB som etablerar sig på Birger Jarlsgatan 6 samt Medical Finance som tillsammans med Promentor Finans och Serafim Fastigheter har valt att flytta sitt kontor till Kungsgatan 12-14/Brunnsgatan 11.
    

Humlegårdens avtal med HBO Nordic AB är på fem år och omfattar 780 kvm med tillträde i november. HBO erbjuder en abonnemangstjänst med TV-serie- och filminnehåll direkt till konsument via hbonordic.com. Bolaget har expanderat kraftigt sedan lanseringen i Norden hösten 2012 och har vuxit ur sina nuvarande lokaler på Kungsträdgårdsgatan 20.
    

I november kommer även Medical Finance, Promentor Finans och Serafim Fastigheter att flytta in i nya lokaler på Kungsgatan12-14/Brunnsgatan 11. Bolagen är verksamma inom områdena konsumentkrediter, fordringshantering och finansiering för företag samt fastighetsutveckling av privatbostäder. På drygt 600 kvm ges de tre bolagen möjlighet att verka sida vid sida i gemensamma lokaler, där man delar på vissa grundfunktioner men även har tydliga zoner för respektive bolag.

söndag, 14 augusti 2016 19:09

Framtidens logistik byggs i Örebro

alt

PostNords nya paket- och styckegodsterminal byggs nu i Örebro. Från vänster syns Joakim Hedin, vd för Bockasjö-koncernen, Åsa Sigurdh, produktionsutvecklingschef PostNord Sverige, Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande och Anders Holm, vd för PostNord Sverige.

 

I torsdags togs det första spadtaget PostNords nya anläggning i Örebro, som ska bli den modernaste paket- och styckegodsterminal som någonsin byggts i Sverige.

 

– Logistikbranschen hanterar gods i mycket större mängd än någonsin tidigare. Vår anläggning blir den modernaste i sitt slag och ett referensobjekt för liknande projekt i framtiden, säger Joakim Hedin, vd för Bockasjö-koncernen som tillsammans med PostNord Sveriges vd Anders Holm, Åsa Sigurdh, produktionsutvecklingschef PostNord Sverige och kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson håller i spaden.

 

Den starka tillväxten inom näthandel ställer nya krav på hantering av gods och paket. Det är bakgrunden till samarbetet mellan fastighetsutvecklingsbolaget Bockasjö AB och PostNord-koncernen. Bockasjö bygger den nya terminal- och paketsorteringsanläggning som hyrs av PostNord på ett långsiktigt hyresavtal.

 

Den nya anläggningen ligger strategiskt i Örebro med totalt 26.589 kvm uthyrningsbar yta. Den utformas som en paketsorteringsanläggning kopplad till en så kallad crossdocking-terminal för styckegods för optimal effektivitet. Allt ska stå klart i augusti 2017 och gå i full drift i februari 2018, efter att en ny paketsorteringsanläggning installerats i de nya lokalerna under hösten 2017.

 

– Bockasjö AB är en stabil partner med stor förståelse för våra behov i den snabbrörliga paketbranschen. Den nya anläggningen i Örebro blir ett viktigt nav i vår verksamhet, säger Anders Holm, vd på PostNord Sverige som sedan tidigare hyr två av Bockasjö AB:s logistikcentra utanför Helsingborg.

 

Med säte i Borås verkar Bockasjö-koncernen inom fastighetsförvaltning och -utveckling med inriktning mot lager och logistik i Skandinavien. Koncernen ägs till lika delar av Joakim Hedin och Paul Frankenius.

 

Tjänstepensionsbolaget Alecta och fastighetskoncernen Bockasjö bildade i februari i år ett gemensamt nytt logistikbolag – Logistikfastigheter i Sverige AB – för att inom fem år bygga upp ett betydande bestånd av logistikfastigheter på strategiska platser i Sverige och övriga Skandinavien. Den nya anläggningen i Örebro kommer efter uppförandet att övertas av Logistikfastigheter i Sverige AB

söndag, 14 augusti 2016 19:01

Sagax köper 12 fastigheter i Finland

alt

David Mindus, vd Sagax.

 

Sagax har förvärvat en fastighetsportfölj i Finland omfattande 12 industrifastigheter varav 8 fastigheter i Helsingforsområdet. Investeringen uppgår till motsvarande 650 Mkr varav 79 procent avser fastigheterna som förvärvas i Helsingforsområdet.

 

Fastighetsportföljen omfattar 154.000 kvm uthyrningsbar area varav 77 procent utgörs av produktions- och lagerlokaler. Den genomsnittliga uthyrningsgraden uppgår till 63 procent.

 

Lokalerna är för närvarande uthyrda till 53 hyresgäster med en genomsnittlig återstående löptid på hyresavtalen om 3,3 år.

 

Cirka 82 procent av den vakanta arean återfinns i Helsingforsområdet.

 

Den initiala direktavkastningen beräknas uppgå till 6,9 procent. Tillträde har skett.
 

söndag, 14 augusti 2016 18:58

Poseidon bygger spektakulärt i Kviberg

alt

Poseidons Nya Kvibergshus ska innehålla 200 attraktiva hyresrätter i stadsdelen Kviberg i Göteborg.

 

Nu drar projekteringen av spektakulära Nya Kvibergshuset i stadsdelen Kviberg i Göteborg igång. Det terrasserade huset ger möjlighet till spännande taklösningar med nedsänkta triangulära balkonger - och kanske en solcellsanläggning.

 

Med Nya Kvibergshuset kan Bostads AB Poseidon komplettera med ytterligare drygt 200 attraktiva hyresrätter i Kviberg. Byggnaden byggs i en L-form med en terrassering från fem till 16 våningar. Stegringen av fastighetshöjden ger en lätt och vacker siluett trots husets stora volym samtidigt som det öppnar upp för nyskapande taklösningar.

 

Nybygget byggs på egen mark intill Poseidons nuvarande bestånd på adressen.

 

– När vårt nuvarande, storskaliga hus på Beväringsgatan byggdes på 1960-talet var det Europas största bostadshus. Nu är det dags att inte bara bygga fler lägenheter i ett populärt och växande Kviberg, utan även skapa nya tidsavtryck med en modern byggnad som tillför både arkitektoniska och praktiska värden för alla som rör sig i Kviberg, säger Johan Niklasson, teknisk chef på Poseidon.

 

Alla lägenheter i huset får en generös takterrass eller balkong som kan glasas in och ger möjlighet till stadsodling. Samtliga utom mindre ettor har ljusinflöde från två håll. I bottenplan planeras för verksamhetslokaler som ger naturligt liv och rörelse kring huset. Med det vinklade huset skapas samtidigt nya ytor och gårdsmiljöer i området. Som alltid när Poseidon bygger nytt blir hela huset rökfritt och lågenergihus.

 

Detaljplanen för nybyggnationen har varit ute på samråd och vann laga kraft 12 juli 2016, vilket gav grönt ljus för byggnation. Nu drar projekteringsfasen igång och under 2017 beräknas bygget kunna starta.

alt

M3 Bygg AB totalrenoverar nu 82 bostäder på Tensta allé 45-57 åt Svenska Bostäder. Projektet ingår i Järvalyftet.

 

M3 Bygg AB har påbörjat totalrenoveringen av Kv. Skänninge 1. Projektet är beläget på Tensta allé 45-57 i Tensta och består av fyra bostadshus, varav två av dessa är sammanbyggda med gemensamt trapphus. Samtliga dessa byggnader är uppförda i slutet på 60-talet som en del av den tidens så kallade miljonprogram. Projektet är en del i den långsiktiga satsningen Järvalyftet vars syfte är att förbättra, bland annat, boendemiljöerna i stadsdelarna kring Järvafältet.

 

Projektet avser totalrenovering av byggnaderna samt nybyggnation av två fristående tvättstugor. Renoveringen omfattar samtliga 82 lägenheter, allmänna utrymmen, källare och garage. Renovering av tak, fasader och fönster samt av gårdar inkl. nytt tätskikt på garagebjälklag ska också utföras. Ventilationen återställs till FTX, där aggregat placeras utomhus på tak.

 

Entreprenaden har påbörjats och pågår till slutet på november 2017. Hyresgästerna kommer att evakueras etappvis under byggtiden.

 

– Det är oerhört glädjande att vi nu startat detta nya projekt och kan bibehålla vår kontinuitet i området, där vi nu parallellt slutför Kv. Neglinge1 som är ett likvärdigt projekt. Detta påverkar positivt vår långsiktiga satsning gentemot ombyggnad av bostäder generellt och inom Järvalyftet. Vi kan nu utöka vår erfarenhet inom marknadssegmentet och stärka positionen ytterligare, säger Johan Lindberg, vd på M3 Bygg AB.

 

Järvalyftet
Järvalyftet är en långsiktig investering för att förbättra levnadsvillkoren i stadsdelarna kring Järvafältet, dvs Tensta, Hjulsta, Husby, Kista och Rinkeby. Målsättningen är att genom medverkan från boende och samverkan med andra parter skapa en positiv, social och ekonomisk utveckling som gör Järva till ett område dit många vill flytta och stanna kvar. Järvafältet ska vara en motor för tillväxt i Stockholm. För att nå dit krävs medvetet arbete inom fyra huvudområden: 1. Bra boende och mer varierad stadsmiljö. 2. Trygghet i vardagen. 3. Stärkt utbildning och bra språkundervisning. 4. Fler jobb och ökat företagande.

 

Järvalyftet utgår från Vision Järva 2030 som fastställdes av Stockholms Kommunfullmäktige våren 2009. Visionen är det övergripande måldokumentet i arbetet med Järvalyfte

torsdag, 11 augusti 2016 18:59

Detaljplan klar för Tingstorget i Botkyrka

alt

Titania ska bygga 670 bostäder på Tingstorget i Bortkyrka.

 

Den 3 augusti 2016 vann detaljplanen för det nya bostadsområdet Tingstorget laga kraft, efter att ha godkänts av Botkyrka kommunfullmäktige den 21 juni.

 

I och med detta så kan bolaget Titania skrida till verket och bygga de elva punkthusen och de tre lamellhusen längs med Lagmannabacken och Tingsvägen på Albyberget, som planerat. Dessa hus kommer tillsamman rymma 670 bostäder, ett nytt gruppboende samt flera lokaler för affärsverksamhet.

 

Det var hösten 2014 som Titania vann en markanvisningstävling om Tingstorget i Botkyrka kommun. Projektet Tingstorget i Alby innefattar förutom byggnation av 670 bostadsrättslägenheter även utveckling av torget kring befintliga t-banestationen.

 

De olika verksamhetslokalerna är en viktig komponent i Titanias strategi för att bygga socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara bostadsområden.

 

Andra viktiga komponenter i nybygget är att skapa intressant arkitektur samt tidseffektiva och energisnåla byggprocesser. Detta görs i nära samarbete med arkitekter och byggmaterialtillverkare.   

torsdag, 11 augusti 2016 18:57

Stark lönsamhet för Veidekke Sverige

alt

Jimmy Bengtsson, koncerndirektör Veidekke Sverige.

 

Under andra kvartalet ökade Veidekke omsättningen till 2.470 Mkr (1.919 Mkr) med ett resultat som steg till 126,3 Mkr (66,9). Orderstocken ökade till 7.812 Mkr (6.835 vid årsskiftet). Under andra kvartalet såldes 350 bostäder (342). Bolaget har nu i Sverige totalt 1.534 bostäder i produktion.

 

I rapporten skriver bolaget att anläggningsverksamheten präglas av hård konkurrens från utländska företag, inte minst inom segmentet stora projekt. Inom byggverksamheten bedrivs en rad aktiviteter med syfte att åstadkomma en successiv förbättring av marginalerna.

 

Orderingången minskade starkt under andra kvartalet då den blev 2,3 Mdr kr jämfört med 3,7 Mdr under motsvarande period föregående år. Orderstocken bestod till 40 procent av bostäder, till 15 procent av lokaler samt till 45 procent av anläggning.

 

Bland bolagets större kontrakt under kvartalet var: 1. Svea Symfoni, bostäder i Stockholm, beställare Convea, kontraktssumma 400 Mkr. 2. Överföringsledningar till kraftverk, beställare Borås Energi & Miljö, kontraktssumma 386 Mkr. 3. Patienten, ögonklinik för Vitartes, kontraktssumma 320 Mkr. 4. E4 Vårgårda-Ribbingsberg, vägprojekt i väst, beställare Trafikverket, kontraktssumma 290 Mkr. 5. Framtidens LAB, ombyggnation av forsknings- och utbildningslokaler åt Karolinska Institutet, beställare Akademiska Hus, 216 Mkr. 6. Kv. Arkeologen, bostäder i Helsingborg, beställare Magnolia Bostad AB, kontraktssumma 193 Mkr.

 

Orderreserven var vid utgången av andra kvartalet 7,8 Mdr kr, vilket skall jämföras med 6,8 Mdr kr vid årsskiftet.

 

I andra kvartalet förvärvade Veidekke Åkersberga lastbilscentral AB som driver krossverk och erbjuder ytor för massdeponi. Företaget har en omsättning om cirka 115 Mkr med 11 anställda. Efter rapportperioden har Veidekke tecknat avtal om att förvärva Berggren & Bergman AB, ett anläggningsföretag med verksamhet i de större norrlandsstäderna. Företaget har en omsättning om 130 Mkr med 45 anställda.

 

Resultatet för Bostadsverksamheten redovisade för andra kvartalet ett resultat om 94,6 Mkr (41,8 Mkr) och ackumulerat för året blev resultatet 141,6 Mkr (62,6). Avkastningen på sysselsatt kapital, rullande 12 månader stärktes till 26,5 procent (13,4 procent).

 

Under andra kvartalet såldes 350 bostäder (Veidekkes andel 320),  jämfört med 342 bostäder under samma period 2015.

 

Under samma period igångsattes sex nya bostadsprojekt, varav fyra i region Mälardalen (tre i Stockholm, ett i Uppsala) samt två projekt i region Väst med sammanlagt 391 bostäder. 

 

Vid utgången av perioden innehöll Veidekkes markinnehav cirka 8.000 enheter, varav Vedekkes andel var 7.550 enheter fördelat på cirka 100 projekt.

 

Veidekke säger i rapporten att:
– Bostadsförsäljning är fortsatt stark och visar under perioden ingen direkt tendens till avmattning. Prisuppgången på marknaden har dämpats under året men ska snarast ses som en återgång till ett ”normalläge”. Resultatutvecklingen är fortsatt positiv till följd av en ökad volym bostäder i produktion. Samtidigt finns en viss osäkerhet om hur de nya amorteringsreglerna kommer att påverka bostadsmarknaden samt hur effekterna av de nya Baselreglerna som träder i kraft under hösten, kommer att inverka på försäljningen.

torsdag, 11 augusti 2016 18:54

Regio köper Påls Jungs Hage i Nyköping

alt

Pål Jungs Hage i Nyköping omfattar cirka 28.000 kvm handel.

 

Sveafastigheters och Tredje AP-fondens (”AP3”) gemensamma bolag Fastighets AB Regio (”Regio”) har förvärvat fastigheten Stenbocken 1, vilken utgör externhandelsområdet Pål Jungs Hage i Nyköping.

 

Området som färdigställdes under 2008/2009 och omfattar cirka 28.000 kvm handel samt byggrätter motsvarande ytterligare cirka 10.000 kvm. Säljare är Påljungshage 1 AB och tillträde skedde 13 juli 2016.

 

Eric Bergström, Sveafastigheter, säger i en kommentar:
– Vi är glada över förvärvet av Pål Jungs Hage som innebär att vi tar klivet in på marknaden i Nyköping. Förvärvet ligger i linje med Regios fokus som omfattar kontor och handel i växande medelstora städer och i storstädernas ytterområden. Pål Jungs Hage är en handelsplats som på senare år med tydlighet befäst sin position i marknaden. Vi ser stor potential i att fortsätta utveckla fastigheten och ser möjligheter för flera starka retailaktörer att hitta en ny hemvist här.

 

P&E Fastighetspartner har uppdraget att hantera fastighetsförvaltning och utveckling i enlighet med Sveafastigheters etablerade förvaltningsmodell, den s.k. LAMP-modellen (Local Asset Management Partner).

 

Köparens juridiska ombud var Kilpatrick Townwsend och säljarens rådgivare var Newsec samt Hellström Advokatbyrå.