19 april 2024

Redaktionen

tisdag, 20 december 2016 14:51

Fabege köper HagaHuset av AFA

alt

HagaHuset, uppfört 1958 efter förebild av Pirelli-huset i Milano, blir Fabeges nästa projektfastighet i Solna.


Fabege köper HagaHuset (Fortet 2) i Frösunda, Solna, för 172 Mkr av AFA Fastigheter. Fastigheten har i dagsläget 6.400 kvm kontor och Restaurang Haga, fördelat på en lågdel om fem våningar och en högdel om elva våningar med milsvid utsikt. Högdelen har lånat sin form av Pirelli-huset i Milano.
    

– HagaHuset är en utvecklingsfastighet som passar bättre hos en projektinriktad ägare som Fabege, säger Anna Berfenstam, transaktionschef AFA Fastigheter.
    

– Fastigheten passar bra in tidsmässigt i vår stadsutveckling av Solna. Huset är näst intill tomställt och vi ser stora möjligheter att skapa nya värden, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och chef affärsutveckling på Fabege.
    

Fabege, som tillträder sitt förvärv den 1 februari nästa år, planerar att utveckla ett koncepthus kallat Work-Live-Play av HagaHuset. Detta koncept har växt fram i flertalet metropoler runt om i världen, men är ännu relativt outforskat i Sverige. Det bygger på att boende, arbetsplatser, sociala ytor och rekreation samlas i en och samma byggnad. Den ökande efterfrågan för denna typ av lösningar kan kopplas till den globala arbetsmarknaden med hög rörlighet, delningsekonomi och behov av nya former av kreativa mötesplatser som leder till nya idéer och korsbefruktning mellan företag och individer.
    

– Vi har länge attraherats av husets läge, dess form, detaljrikedom och inte minst den konstnärliga omtanken i den lilla parken. Här finns unika möjligheter att skapa ett attraktivt koncept som många av våra större hyresgäster efterfrågar för sina långväga medarbetare och samarbetspartners, säger Carl Michael Augustsson, chef stadsutveckling på Fabege.

tisdag, 20 december 2016 13:13

Folksam köper Lysbomben 6 för 550 Mkr

alt

– Vi ser Lysbomben 6 på Kungsholmen som en samhällsfastighet och den har obligationslika egenskaper, säger Lars Johnsson, chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.

 

Folksam har tecknat avtal om att förvärva fastigheten Lysbomben 6 på Kungsholmen i Stockholm till ett värde av knappt 550 Mkr. Säljare är fastighetsfonder förvaltade av Blackstone och Areim. Fastigheten är idag uthyrd till Riksarkivet på ett 25-årigt hyresavtal.

 

Fastigheten Lysbomben 6 som ligger på Kungsholmen, omfattar cirka 15.500 kvm uthyrningsbar area, varav 6.000 kvm är kontor och 9.500 kvm är lager. Allt är uthyrt till Riksarkivet på ett 25-årigt hyresavtal.

 

– Vi är mycket glada över att ha fått möjligheten att köpa den här unika fastigheten på Kungsholmen i Stockholm. Den har en helt nyrenoverad kontorsdel och en bra hyresgäst i form av Riksarkivet. Vi ser fastigheten som en samhällsfastighet och den har obligationslika egenskaper, vilket passar väl in i vårt engagemang för att värna om en långsiktigt trygg avkastning till kunderna, säger Lars Johnsson, chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.

Folksam tillträder som ägare till fastigheten från och med den 21 december.

 

Folksamgruppen äger idag fastigheter för närmare 25 Mdr kr och Folksam har som ett mål att kraftigt öka fastighetstillgångarna under de närmaste åren.

tisdag, 20 december 2016 13:12

Fortsatt positivt i Stockholm

alt

Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad, och Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.

 

alt

Stockholm uppvisar en fortsatt stark konjunktur. Foto: Erik G Svensson


Under årets tredje kvartal visade Stockholmkonjunkturen från Stockholm Business Region en fortsatt positiv utveckling. Lönesumman ökade och arbetslösheten fortsatte att minska i både län och stad jämfört med motsvarande kvartal förra året.
    

– Det är mycket glädjande siffror. Stockholm har ett fantastiskt näringsliv med en stark, positiv utveckling som vi är glada och stolta över. Arbetslösheten fortsätter att sjunka och vi ser också att fler jobb skapas, inte minst i IT-branschen där Stockholm har en stark position jämfört med många andra städer i Europa och världen, säger Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S).
    

Sysselsättningen i länet ökade mest inom IT-branschen samt företag verksamma inom vård och omsorg. Antalet lediga jobb steg i både länet och i staden stad med antalsmässigt störst ökning bland företag verksamma inom finansiell verksamhet och företagstjänster. Samtidigt ökade antalet varsel i länet men minskade i staden.
    

– Stockholm har en stabil tillväxttakt, mycket tack vare vårt diversifierade näringsliv. Att ha tillväxt spridd över många olika branscher är en viktig nyckel för att fortsätta vara konkurrenskraftiga, samtidigt som bostadsbyggandet är avgörande för att klara av befolkningsökningen, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.
    

Under de senaste fyra kvartalen har länet fått 36.600 fler invånare varav 11.400 i staden motsvarande befolkningsökningar på 2 respektive 1 procent. Samtidigt påbörjades byggandet av drygt 17.000 lägenheter i länet, varav 6.500 i staden. Detta motsvarade en ökning om 14,4 respektive 44,8 procent.

tisdag, 20 december 2016 12:06

Carlson efterträder Hellberg på Vasakronan

alt

                                                                              
Vasakronan har anställt Stina Carlson (bilden) som chef för koncerncontrolling. Hon tillträder sin nya tjänst den 2 maj 2017 och efterträder då Anders Hellberg som nyligen lämnade Vasakronan för en tjänst som CFO på Järntorget.
    

Stina Carlson är auktoriserad revisor med en gedigen bakgrund från både finans och fastigheter. I drygt 16 år har hon varit verksam på PwC där hon ingått i ledningsgruppen för PwCs branschsatsning mot fastighetsbolag och entreprenadbolag. Hon har även varit huvudansvarig revisor för ett flertal bolag i fastighetsbranschen.
    

– Rollen som chef koncerncontrolling är en nyckelposition i bolaget. Stinas person och bakgrund är ett starkt tillskott till Vasakronan och bolagets fortsatta utveckling inom ramen för finansiell rapportering, bolagsstyrning samt stöd vid fastighetstransaktioner, säger Christer Nerlich, Chef ekonomi och finans, Vasakronan.

alt

Castellum har kontrakterat Statskontoret på 2.800 kvm i fastigheten Klassföreståndaren 3 på Torsgatan 11.


Castellum har genomfört ett markförvärv för 205 Mkr i Brunna, Upplands-Bro, och tecknat ett sexårigt hyresavtal för kontorsytor totalt värt cirka 83 Mkr i centrala Stockholm. Markförvärvet som skapar möjligheter till lager- och logistikinvesteringar i ett välbeläget område i Arlandaregionen och uthyrningen omfattar 2.800 kvm i fastigheten Klassföreståndaren 3 på Torsgatan 11. Hyresgäst är Statskontoret. Efter förvärvet av Norrporten tidigare i år och tillträdet av fastigheten Torsplan 2 i februari nästa år förfogar Castellum totalt över 90.000 kvm kontorsytor innanför tullarna i Stockholm.
    

Den obebyggda fastigheten, Örnäs 1:17 i Upplands-Bro, omfattar 132.165 kvm planlagd mark med en möjlig uthyrningsbar yta om cirka 60.000 kvm. Fastigheten ligger i ett expanderande område med vid E18 längs stråket Stockholm-Enköping, med närhet till E4:an, Mälarbanan och Arlanda. Castellum planerar här att erbjuda företag i norra och centrala Storstockholm rationella och lättillgängliga lager- och logistikytor i varierade storlekar från cirka 2 000 till 8 000 kvm med direkt skyltläge mot E18.
      

– Vi kan nu expandera i ett välbeläget område där tillgängligheten förbättras ytterligare när Förbifart Stockholm står klar, säger Henrik Saxborn, koncernchef för Castellum.
    

Castellum har, efter avdrag för utestående företagscertifikat, outnyttjade krediter om cirka 6 Mdr kr, vilka kommer att utnyttjas till investeringen.

tisdag, 20 december 2016 11:58

Heimstaden avtalar för 595 Mkr i Köpenhamn

alt

Heimstaden har avtalat om att förvärva bostadsfastigheter i Köpenhamn, bland annat på Vester Voldgade...


alt

... och på Upsalagade.


Heimstaden AB har, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, ingått avtal om förvärv av fem fastigheter med totalt 109 lägenheter i Köpenhamn. I fyra av fastigheterna har hyresgästerna förköpsrätt i enlighet med dansk lagstiftning.
    

Fastigheterna, som totalt omfattar närmare 20.000 kvm, säljs av LB Forsikring A/S samt Semen Ejendomsaktieselskab och köpeskillingen uppgår till cirka 455 MDKR (cirka 595 Mkr). Uthyrningsgraden är 97 procent och bruttohyran uppgår till cirka 18 MDKR. Heimstaden finansierar köpet med egen kassa.
    

– Vi adderar nu ytterligare bra belägna bostadsenheter i den danska huvudstaden till vår portfölj. Efter förvärvet äger vi cirka 1.200 ägarlägenheter och tror på en fortsatt positiv marknadsutveckling i Köpenhamn, säger Magnus Nordholm, vice vd Heimstaden.
    

Tillträde sker den 1 februari 2017 på den fastighet som löper utan förköpsrätt. Övriga fastigheter har tillträde i april 2017 i den mån hyresgästerna inte nyttjar förköpsrätterna.

måndag, 19 december 2016 18:29

Galären utvecklar Kronan i Luleå

alt

Kronandalen i Luleå ska rymma cirka 2.000 bostäder.

 

Galären har tillsammans med Luleå kommun tagit fram ett samverkansavtal där parterna gemensamt ska utreda utvecklingen av det nya centrumet i den nya stadsdelen Kronandalen. Till projektet har Galären knutit till sig Luleåbaserade Tirsén & Aili Arkitekter samt Utopia Arkitekter från Stockholm att medverka i samverkansgruppen. Stadsdelen kommer fullt utbyggd att rymma cirka 2.000 nya bostäder.

 

Samverkansprojektet är framtaget för att arbeta fram riktlinjer för lokalisering, fysisk utformning, innehåll och användning av stadsdelscentrum. I senare skede där Galären kan komma att erhålla marktilldelning i Kronans centrum så kommer Tirsén & Aili samt Utopia att svara för utformning av Galärens projekt.

måndag, 19 december 2016 18:06

Catella rekryterar Pernilla Hallin

alt

                                                                                                                                     

Catella förstärker teamet för fastighetsrådgivning i Göteborg för att möta en ökad efterfrågan av transaktionsrådgivning genom att rekrytera Pernilla Hallin (bilden) som partner. Hon transaktioner i seniora roller i över tio år och kommer senast från CBRE där hon var Director.

 

– Vi är väldigt glada över att kunna presentera Pernilla som blivande partner i vår Corporate Finance-verksamhet i Göteborg. Hon kommer att komplettera teamet i Göteborg när hon börjar hos oss den 1 mars nästa år, säger Anne Almlund Rosengren, chef för Catellas Corporate Finance verksamhet i Göteborg.

måndag, 19 december 2016 18:03

Sandgärde i ny roll på Vasakronan

alt

                                                                                                                                            

Martin Sandgärde (bilden) har utsetts till chef för handel inom Vasakronan i Stockholm. Han är idag fastighetschef och tillträder sin nya tjänst vid årsskiftet. I sin nya roll kommer Sandgärde att ingå i ledningsgruppen för region Stockholm.

 

Med totalt 770 butiker motsvarande 315.000 kvadratmeter handelsyta är Vasakronan störst i landet på cityhandel. I Stockholm är motsvarande siffror 260 butiker och 116.000 kvm handelsyta. Inom ramen för dessa ryms bland andra Galleria Skrapan och gatustråk som Drottninggatan, Sergelgatan, Birger Jarlsgatan/Stureplan och Hamngatan/Regeringsgatan.

 

– Cityhandel är en betydande del av Vasakronans affär med potential att utvecklas ytterligare. Därför inrättar vi nu en ny roll, chef handel i Stockholm, som kommer att axlas av Martin. Han har en bakgrund som lämpar sig väl för uppgiften att vidareutveckla cityhandeln i Stockholm, säger Ronald Bäckrud, chef region Stockholm.

måndag, 19 december 2016 17:52

Heimstaden köper för 735 Mkr Ystad

alt

Brogripen säljer stort i Ystad.

 

Heimstaden har undertecknat avtal med Brogripen om förvärv av 13 bostadsfastigheter i centrala Ystad. Beståndet omfattar ciirka 38.000 kvm och innehåller 449 lägenheter samt några kommersiella butikslokaler. Uthyrningsgraden är 99,5 procent och hyresintäkterna 41 Mkr. Transaktionsvärdet uppgår till 735 Mkr och planerat tillträde är den 31 mars 2017. Förvärvet finansieras dels med egen likviditet om 294 Mkr, dels med banklån om 441 Mkr.

 

– Det känns mycket bra att kunna komplettera våra tidigare förvärv i Ystad med dessa fastigheter av hög kvalité. Vi äger sedan tidigare 755 bostadslägenheter på orten. I och med detta förvärv uppgår vårt bestånd i Ystad till 1.204 lägenheter och vi är igång med etablering av en fullskalig förvaltningsenhet, vilket kommer att öka vår lokala närvaro och ge en förbättrad service, säger Fredrik Årman, Senior Investment Manager på Heimstaden.

 

Brogripen gjorde ett resultat om 126 Mkr för 2015. Tillgångar var för samma år cirka 2,64 Mdr medan soliditeten endast var 5,20 procent. I år har Brogripen bland annat sålt 8 fastigheter i Norrköping samt 2 fastigheter i Trelleborg.