16 april 2024

Redaktionen

fredag, 15 september 2017 11:48

Sato ökar med 150 lägenheter

alt
Antti Aarnio, vice vd för Sato.


Bostadsbeståndet hos ett av Finlands största hyresleverantörer, Sato Corporation, majoritetsägt av Balder, ökade idag med 150 lägenheter då Sato köpte bostadsfastigheter i centrala lägen i Helsingforsområdet (Esbo och Vanda) och i Åbo. Säljare är Veritas Pensionsförsäkring.
    

– De fem förvärvade byggnaderna ligger i Satos tillväxtområden, och deras placeringar matchar våra kunders önskemål. Till exempel ligger byggnaden i Åbo mitt i hjärtat av staden och de i Vanda i stadsdelarna Tikkurila och Myyrmäki, vilka båda är i snabb utveckling, säger Antti Aarnio, vice vd på Sato.
    

Då denna transaktion ingår, har Sato ökat sitt innehav med 937 nya hyreslägenheter i år genom nybyggnation, renovering och inköp. I slutet av juni ägde bolaget 25.344 lägenheter och hade cirka 1.300 lägenheter under uppförande.

alt
Datscha Transaktion har den mest kompletta informationen avseende fastighetstransaktioner på den svenska kommersiella marknaden.

 

Transaktionsfesten på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden visar ännu inte på några avmattningstecken. Tvärtom, ser Datscha fortsatt positiva vindar med höga transaktionsvolymer under både det första och andra kvartalet. 

 

Transaktionsvolymen för Sverige H1-2017 uppgick till 90 miljarder, vilket är en minskning med 14 procent jämfört med samma period år 2016, som i ett historiskt perspektiv är all-time-high. Det var bland annat Castellums stora köp av Norrporten för cirka 22,6 miljarder som bidrog till att 2016 blev ett rekordår. 

 

De utländska köparinslaget steg samtidigt till närmare 30 procent, vilket kan kopplas till den osäkerhet som råder på andra europeiska marknader. Stockholms kommun är i topp bland kommunernas omsättning, med 18,5 miljarder. Nacka är den kommun som har ökat mest procentuellt sett, vilket beror på den stora affären där Carlyle Group sålde 10 fastigheter i Nacka Strand till Alecta AB.


Transaktionsvolym per fastighetstyp 

Transaktionsvolymerna i de olika fastighetssegmenten var höga i jämförelse med de tidigare historiska halvårsresultaten. Bostäder var det hetaste segmentet med en andel på 28 procent tätt följt av kontor med 24 procent. Handel var det segment som ökade mest i jämförelse med H1-2016 med hela 26 procent. Kontor är det segment som har minskat mest i jämförelse med H1-2016, och med 46 procent.


Största säljrådgivarna

Datscha har även sammanställt vilka säljrådgivare som var mest framgångsrika under H1-2017. Catella (17,8 procent) stod för störst andel av den totala transaktionsvolymen bland säljrådgivarna, på andra plats hamnar CBRE (16,8 procent). Efter halvårsskiftet kan det även noteras att Cushman & Wakefield står bakom flera större affärer.


Redan nu följer Datscha med spänning vem som kommer att bli årets säljrådgivare år 2017.

torsdag, 14 september 2017 15:34

Rosenbad totalrenoveras

alt
Totalrenoveringen av Rosenbad innebär att regeringskansliet med statsministern måste flytta ut i januari 2019. Kvarteret Rosenbad uppfördes mellan åren 1895-1900. Arkitekter var Aron Johansson, Gustav Wickman och Ferdinand Boberg. Byggnaderna hörde till sin tids mest påkostade fastigheter och blev en symbol för den nya tiden där bankpalatsen hade en framträdande plats. År 1981 flyttade Regeringskansliet in i kvarteret Rosenbad och sedan dess har fastigheten varit en symbol för Sveriges regering.

 

Statens fastighetsverk ska renovera Rosenbad. Regeringen fattade under torsdagen beslut om medel för projektering och inledande arbeten för en totalrenovering av Rosenbad. Det betyder att regeringskansliet med statsministern måste flytta ut i januari 2019. Anledningen till renoveringen är ett stort behov av att modernisera Rosenbads klimatanläggning och tekniska installationer. Renoveringen kommer även att omfatta en förbättring av tillgänglighet, logistik och ytskikt. Kvarteret Rosenbad uppfördes som bankpalats mellan åren 1895-1900. I början av 1980-talet flyttade Regeringskansliet in. Sedan dess har bara vanligt underhållsarbete genomförts i byggnaden varför det nu är nödvändigt med en genomgripande renovering.


– Det är en omfattande renovering som väntar. Klimatanläggningen måste moderniseras liksom byggnadens installationer och ytskikt. Eftersom Rosenbad inte har renoverats på närmare 35 år är det hög tid, säger Peter Wallin, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.


Utöver ovanstående ska även logistik, orienterbarhet och tillgänglighet förbättras. Renoveringen ska även leda till att möjliggöra en förtätning av arbetsplatser.


Genom renoveringen ska Regeringskansliet som hyresgäst erbjudas funktionella, säkra, energieffektiva, representativa och flexibla lokaler. Ett annat viktigt mål för Statens fastighetsverk är att säkerställa en rationell drift och en bra framtida förvaltning.


– De åtgärder vi nu genomför ska ha ett 20 till 30 år långt perspektiv. Under denna tidsperiod ska inga åtgärder, utöver normalt underhåll, behöva göras, säger Håkan Andersson, projektchef vid Statens fastighetsverk.


Renoveringen av Rosenbad påbörjas i januari 2019 och ska vara klar sommaren 2021. Under renoveringen kommer verksamheten tillfälligt att flyttas till andra lokaler i Regeringskvarteren.

alt
Jonas Bäckström. Scheiwiller Svenssons nya styrelseordförande, har tjugo års erfarenhet från kommunikationsbranschen där han har varit byråledare på några av Sveriges mest framgångsrika reklam-, media- och PR - byråer.

 

Jonas Bäckström är ny styrelseordförande för Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB efter Gunnar Mässing, som har varit ordförande de senaste tre åren.

 

Jonas Bäckström har tjugo års erfarenhet från kommunikationsbranschen där han har varit byråledare på några av Sveriges mest framgångsrika reklam-, media- och PR - byråer. Han har tidigare även haft det globala ansvaret för Absolut Vodkas PR och digitala kommunikation. Bland tidigare uppdragsgivare finns Hasan & Partners, Farfar, Leo Burnett, Paradiset DDB och Lowe Brindfors.

 

– Att nu fortsätta utvecklingen och få in specialistkompetens inom strategisk marknadsföring i styrelsen är ett spännande nästa steg för oss, säger Ari Leinonen, vd för Scheiwiller Svensson.

 

Utöver Ari Leinonen och Jonas Bäckström består Scheiwiller Svenssons styrelse av Mikael Östblom, revisor, Simon Scheiwiller, marknadsansvarig, Lena Sjöberg Nilsson, personalrepresentant samt arkitekterna Kajsa Svensson och Martin Lundin.

torsdag, 14 september 2017 13:53

Höjvall erbjuds 5 miljoner optioner i Amasten

alt
Jan-Erik Höjvall och medlemmar i Amastens koncernledning erbjuds ett incitamentprogram 2017/2020.

 

Jan-Erik Höjvall blir ny vd i Amasten Fastighets AB den 15 september och han ersätter David Dahlgren som varit vd i bolaget sedan maj 2014. Vid en extra bolagsstämma den 16 oktober kommer Amasten att föreslå ett nytt incitamentprogram som innebär att bolagets verkställande direktör, Jan-Erik Höjvall, ska erbjudas att förvärva högst 5 miljoner teckningsoptioner. Bolagets CFO, Hans Ragnarsson, ska erbjudas att förvärva högst 4 miljoner teckningsoptioner, medan övriga medlemmar i koncernledningen och andra nyckelpersoner ska erbjudas att förvärva högst 2 miljoner teckningsoptioner vardera i incitamentsprogrammet för 2017/2020.


Bolagets styrelseledamöter omfattas inte av Incitamentsprogrammet 2017/2020.  Styrelsen förslag innebär att bolagsstämman beslutar om en riktad emission av högst 15 Mkr för nya teckningsoptioner, vilket innebär en ökning av aktiekapitalet vid fullt utnyttjande med högst 15 Mkr.

 

Bakgrunden till incitamentprogrammet är att Amasten idag saknar ett aktierelaterat incitamentsprogram.

 

Amasten säger även att det är angeläget och att det är i alla aktieägares intresse att skapa än större delaktighet för koncernledningen ifråga om Amastens framtida utveckling.

 

Anmälan om förvärv av teckningsoptioner ska ske senast den 23 oktober 2017. Styrelsen äger dock rätt att förlänga tiden för anmälan om förvärv.

torsdag, 14 september 2017 12:50

Fortsatt stark konjunktur i Stockholm

alt
– Vi har fått fart på bostadsbyggandet och bygger nu mer än under rekordåren på 60-talet, det är fortsatt prioriterat, säger Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S).

 

Stockholmskonjunkturen är fortsatt stark och de flesta indikatorer för konjunkturen pekar åt rätt håll, visar konjunkturrapporten. Lönesumman i privat sektor ökade jämfört med motsvarande kvartal 2016 i både Stockholms län och stad, med information och kommunikation, företagstjänster, handel och bygg som främsta draglok. Trots att antalet konkurser ökar och antalet nya företag minskar, så stärks företagandet i Stockholm genom att det startas mer än 8 nya företag per konkurs i länet.

 

Stockholms arbetsmarknad är fortsatt stark, trots att arbetslösheten ökade i såväl absoluta tal som i förhållande till befolkningen jämfört med samma kvartal 2016. Antalet sysselsatta invånare i länet har ökat med 30.600 personer de senaste fyra kvartalen, där endast jordbruk, skogsbruk och fiske gått mot strömmen med färre sysselsatta. Vidare minskade antalet varslade personer. 

 

– Det är väldigt positiva siffror, vi har ett starkt näringsliv i Stockholm. Huvudstaden fortsätter att vara ett draglok för den svenska ekonomin. Stockholm växer och vi ser att företag vill etablera och expandera här, vilket är bra. Men det ställer också krav. Vi har fått fart på bostadsbyggandet och bygger nu mer än under rekordåren på 60-talet, det är fortsatt prioriterat. Inte minst måste vi bygga fler hyresrätter, det är en viktig del i att behålla Stockholms konkurrenskraft även på längre sikt, säger Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S).

 

Under de senaste fyra kvartalen har antalet invånare ökat med 39.500 personer varav 14.200 i staden, vilket motsvarar uppgångar på 1,8 respektive 1,5 procent. Bostadsbyggandet ökade i både länet och staden jämfört med andra kvartalet 2016. Sett till de fyra senaste kvartalen ökade byggandet med drygt 8 procent i länet medan det minskade med 2 procent i staden.

torsdag, 14 september 2017 10:21

Castellum anlitar Wingårdhs i Krokslätt

alt
I höst påbörjar Castellum projektering en kontorsbyggnad om 7.500 kvm belägen i hörnet Mölndalsvägen/Fredriksdalsgatan i stadsdelen Krokslätt, Göteborg. Preliminär byggstart sker våren 2018.


Castellum har genomfört en arkitekttävling om gestaltningen av ett nytt kontorshus i stadsdelen Krokslätt i Göteborg. Wingårdhs har utsetts till vinnare och deras förslag ligger nu till grund för projektering av det nya kontorshuset.
    

Castellum förvärvade tidigare i år en kontorsbyggrätt med färdig detaljplan på den norra delen av fastigheten Krokslätt 154:8 på Mölndalsvägen i Göteborg. Tävlingsuppgiften i arkitekttävlingen omfattade gestaltning av ett nytt kontorshus på denna byggrätt där fasadgestaltning och planlösningar skall uppfylla kraven för Miljöbyggnad Guld.
    

I motiveringen för det vinnande förslaget heter det: ”Wingårdhs visar på en spännande och dynamisk fasadgestaltning i tegel som anknyter till platsen. Husets utformning skapar värme och öppenhet i stadsrummet och entréplanet blir en naturlig mötesplats för såväl allmänheten som för våra hyresgäster i huset.”
    

– Vi har under det senaste året framgångsrikt utvecklat och fyllt kontorsprojekt som Blenda, Sillfabriken, Östra Hamngatan 16 och Gamlestadsvägen 18. Vi är därför glada över att kunna planera för ytterligare ett spännande kontorsprojekt i ett kollektivtrafiknära läge, säger Cecilia Fasth, vd Region Väst i Castellum.

torsdag, 14 september 2017 10:18

Scius säljer till Veidekke i Limhamn

alt
Veidekke ska bygga bostäder på fastigheten Cementen 4 i Limhamn.


Scius Partners har efter förvärvet av SveaReal i februari 2015 skapat bostadsbyggrätter om 9.000 kvm på fastigheten Cementen 4 i Limhamn, Malmö. Fastigheten består idag av 3.777 kvm kontor och lager. Veidekke Bostad har efter ändrad detaljplan förvärvat fastigheten. Köpeskillingen är inte officiell.
    

Starwood Capital Group, via ett av Starwood Global Opportunity Fund X (SOF X) kontrollerat närståendebolag, köpte Cementen 4 som en del av förvärvet av SveaReal Fastigheter i Sverige och DNB NOR Eiendomsinvest I ASA i Norge, vilken var den största affären i Norden under 2015. Scius Partners är lokal partner åt Starwood för SveaReal-portföljen.
    

– Vi är glada att ha tillskapat dessa byggrätter med efterföljande försäljning av fastigheten, vilket båda låg i affärsplanen från förvärvet av SveaReal. Vi är även i process att tillskapa ytterligare cirka 250.000 kvm bostadsbyggrätter i fastigheter från SveaReals portfölj, fastigheter lokaliserade i Kista, Täby, Västerås, Malmö och Lund, säger Mikael Freudmann, vd för Scius Partners.

onsdag, 13 september 2017 12:12

Ny detaljplan för gamla arkitekturhögskolan

alt
Fotomontage där den nya lågdelens utformning framgår. Bild: Akademiska Hus

 

alt

Fotomontage över möjliga butiker och verksamheter i bottenvåningen utmed Rådmansgatan. Bild: Akademiska Hus

 

alt

Fotomontage från Uggleviksgatan med nya verksamheter i bottenvåningen samt ny huvudentré till vänster om trädet i bild. Bild: Akademiska Hus

 

alt

Fotomontage där Rådmansgatans möjliga utformning framgår. Butiker närmast Danderydsplan och sparade murar i bottenvåningen närmast i illustrationen. Bild: Akademiska Hus

 

Nu börjar ett nytt samråd om plan för nya verksamheter och mötesplatser i gamla arkitekthögskolan. Den gamla arkitekthögskolan ska innehålla kontor, möjlighet till konferensverksamhet och möjlighet till undervisning (gymnasium/högskola).

 

I planerna ingår att öppna bottenvåningen med utåtriktad verksamhet som t.ex. butiker, restauranter, bageri och ett mikrobryggeri.

 

Planområdet, som heter Domherren 1, är belägen mellan Karlavägen, Uggelviksgatan, Östermalmsgatan och Rådmansgatan i stadsdelen Östermalm. Fastigheten ägs av Akademiska Hus.

 

Planförslaget visas under samrådstiden 12 september 2017 – 24 oktober 2017 på Östermalms stadsdelsförvaltning på Karlavägen 104 och i Tekniska Nämndhusets lokal Fyrkanten, Fleminggatan 4.

alt
Jens Henriksson, vd och koncernchef i Folksamgruppen.

 

Folksamgruppen har i ett exklusivt förfarande förvärvat gröna obligationer som Världsbankens organ för privat sektor IFC gett ut till ett värde av 350 miljoner dollar, cirka 2,8 Mdr kr. Därmed är etappmålet om 12 Mdr kr passerat och ett nytt mål om 25 Mdr kr har fastslagits.

 

Investeringen på 350 miljoner dollar motsvarar knappt tre miljarder kronor och är Folksamgruppens andra i samma storlek med ett Världsbanksorgan som låntagare.

 

– Jag är mycket glad över vårt nära samarbete med Världsbankens olika organ. För våra kunder innebär det här omfattande engagemanget i gröna obligationer trygg avkastning, samtidigt som deras pengar bidrar till miljö- och klimatsmarta projekt, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef i Folksamgruppen.

 

Emittent är The International Finance Corporation (IFC), som är ett av Världsbankens fem organ. IFC ger lån till projekt i tillväxt- och utvecklingsländer för att främja deras utveckling och uppbyggnad. Det kan handla om allt från vattenkraftprojekt i länder som Costa Rica och Chile till solkraftprojekt i Indien.

 

– Vi på IFC är mycket nöjda över att kunna samverka med Folksam i denna viktiga transaktion av gröna obligationer. Vi välkomnar Folksamgruppens beslut att införliva klimathänsyn i sina investeringsbeslut och att stötta Världsbankens ambitiösa klimatstrategier, säger Ben Powell, ansvarig för finansiering på IFC.

 

Efter den aktuella investeringen har Folksamgruppen sedan maj 2016 investerat närmare 15 miljarder kronor i gröna obligationer. Därmed är etappmålet om tolv miljarder kronor uppnått. Folksamgruppen har samtidigt slagit fast ett nytt mål om att före utgången av 2018 ha 25 Mdr kr i gröna obligationer.

 

– Folksamgruppen tillhör idag de största privata köparna av gröna obligationer i världen. Våra uppemot 15 miljarder kronor motsvarar nästan fyra procent av våra totala placeringstillgångar. Våra investeringar i gröna obligationer är en viktig del i vår strävan att främja hållbar utveckling och leva enligt Folksams vision, säger Jens Henriksson.

 

Investeringen fördelar sig enligt följande inom Folksamgruppen: Folksam Liv 159 miljoner dollar, Folksam Sak 46 miljoner dollar och KPA Pension 145 miljoner dollar.