24 april 2024

Redaktionen

alt

Göran Wendel, vd för Tornet Bostadsproduktion AB.

 

alt

Katarina Staaf, finans- och fastighetschef hos Riksbyggen.

 

Riksbyggen och Folksam investerar ytterligare 400 Mkr (200 Mkr var) i Tornets Bostadsproduktion AB för att skapa fler hyresrätter. Med det nya kapitalet och tidigare investeringar möjliggörs bostadsutvecklingsprojekt om totalt 3,2 Mdr kr, vilket kommer bidra till närmare 2 000 hyresrätter i tillväxtregionerna Stockholm, Mälardalen, Göteborg och Öresund.

 

Riksbyggen och Folksam har sedan 2010 tillsammans med Peab och Fabege ett gemensamt ägande i Tornets Bostadsproduktion AB i syfte att producera attraktiva och miljövänliga hyresrätter runt de större städerna. Sedan 2010 har Tornet färdigställt projekt i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås och Helsingborg.

 

– Med hjälp av de nya medlen från ägarna kan vi öka takten i hyresrättsbyggandet, säger Göran Wendel, vd för Tornet Bostadsproduktion AB.

 

– Det finns ett stort behov av mindre och kostnadseffektiva hyresrätter i Sveriges tillväxtområden. Tornet har ett mycket intressant koncept för att skapa dessa lägenheter utan att ge avkall på en god boendestandard, kommenterar Katarina Staaf, finans- och fastighetschef hos Riksbyggen.

 

– Vår ekonomiska styrka ger oss möjligheten att fördjupa vårt engagemang i Tornet Bostadsproduktion och investeringen kompletterar vår övriga portfölj på ett bra sätt. Att vi dessutom medverkar till byggandet av fler hyresrätter är positivt, säger Birgitta Stenmark, ansvarig för alternativa placeringar på Folksam.

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Stockholm visar ett starkt tredje kvartal. Försäljningen i privat sektor når den högsta tillväxttakten sedan 2010 samtidigt som lönesumman fortsätter att växa. Även befolkningen och bostadsbyggandet ökar. Det framgår av den senaste rapporten Stockholmskonjunkturen från Stockholm Business Region.

 

Omsättningen i privat sektor ökade under tredje kvartalet 2013 med 4 procent i länet och med 10 procent i staden jämfört med föregående kvartal. I övriga landet ökade omsättningen med 3 procent. Under samma period påbörjades byggandet av 1 991 lägenheter, varav 1 154 i Stockholms stad. Det motsvarade en ökning med närmare 30 procent i både staden och länet jämfört med samma kvartal föregående år. I övriga landet ligger motsvarande ökning på 5 procent.

 

Arbetsmarknaden i Stockholm fortsätter framåt. Både antalet sysselsatta och antalet lediga jobb ökar. Samtidigt stiger arbetslösheten på grund av den stora inflyttningen till regionen. Antalet sysselsatta i länet ökade med 2,2 procent och i staden 4,7 procent. I övriga landet ökade sysselsättningen med 0,7 procent.

 

– Stockholm fortsätter att utvecklas positivt med en stark försäljningstillväxt. Det är särskilt glädjande att sysselsättningen stiger samtidigt som antalet konkurser når de lägsta nivåerna på flera år, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

alt

Lars-Åke Tollemark, vd för Unibail Rodamco Nordic.

 

Unibail-Rodamco förstärker Solna Centrums redan starka serviceutbud med efterlängtade butikskoncept samt förlänger flera kontrakt med populära hyresgäster med starka varumärken i Arlanda stad.

 

Solna Centrum behåller sin särställning som ett levande lokalt affärscentrum och nu förstärks serviceutbudet ytterligare med kläd- och inredningskedjan Indiska och den franska matkedjkan Picard. Indiska är efterlängtad bland besökarna och Picard är på framfart och växer sig allt större med sitt populära matutbud.

 

Eurostop i Arlandastad är omtyckt av lokalbefolkningen och har flera omtyckta butikskoncept som nu får fortsatt förtroende när Unibail-Rodamco förnyar kontrakten med ICA Maxi, Statoil och McDonalds.

 

– Vi vet att det finns ett stort intresse och engagemang för Arlandastad bland våra kunder. Vi ser också att Arlandastad har stor betydelse som ett viktigt handelsnav i lokalsamhället och det är de förnyade kontrakten ett bevis för, säger Lars-Åke Tollemark, vd för Unibail Rodamco Nordic.

 

Unibail-Rodamco äger och förvaltar cirka 80 köpcentrum runt om i Europa, varav 7 i Sverige.

måndag, 20 januari 2014 18:58

Crown och JLL hyr ut 1 100 kvm i Fatburen

alt
Fatburen på Södermalm blir alltmer uthyrd.

 

Crown Nordic Management och Jones Lang LaSalle hyr ut 1 100 kvm kontor i Fatburen till Projektel, ett snabbväxande teknikkonsultföretag med fokus på el-, brand-, transport- och säkerhetsteknik. Avtalet är 7-årigt och enligt överenskommelsen kan ytan utökas till 1 500 kvm. Inflyttningen sker den 1 april 2014.

 

Inledningsvis ska Projektel flytta två av sina befintliga Stockholmskontor, vilket innebär att bolaget får närmare 60 medarbetare i Fatburen.

 

– Vi är väldigt glada över att en så pass tekniskt kompetent och kräsen kund som Projektel väljer att flytta in i Fatburen. Eftersom de själva arbetar med att skapa moderna kontorsfastigheter är de självklart väldigt väl medvetna om vikten av en effektiv arbetsmiljö. Detta ser vi som ett kvitto på att Fatburen uppfyller de högsta krav en hyresgäst kan ha på sin egen arbetsmiljö, säger Håkan Larsson, CEO Crown Nordic Management.

 

– Det känns fantastiskt roligt att välkomna Projektel som ny hyresgäst hos oss, inte minst på grund av den korta ledtiden från avtal till inflyttning. En väldigt lyckad matchning mellan kundens behov och vår snabbrörlighet i anpassning av lokaler helt enkelt, säger Karl Henrik Lenneryd, Jones Lang LaSalle.

måndag, 20 januari 2014 18:54

Optimal hyr ut 1 000 kvm i Sundbyberg

alt
Optimal hyr ut till Oazen i centrala Sundbyberg.

 

Optimal har för brf Rökeriets räkning hyrt ut 1 000 kvm på Sturegatan 16 i Sundbyberg till Oazen möbler & inredning. Oazen är en framgångsrik nätbutik som nu väljer att satsa på en fysisk butik.

 

– Det är en väldigt bra lokal med ett centralt läge. Många har visat intresse, men fokus har varit på att hitta en bra aktör som tillför gatan och fastigheten något. Oazen möbler & inredning och Möbler anser vi liksom fastighetsägaren att de passar perfekt i denna fastighet och detta läge, säger Kenneth Christensen, vd Optimal.

alt

Marie-Louise Alamaa, vd på Index International.

 

Fastighetsbolaget och bostadsutvecklaren Index International sjösätter en ny affärsplan som innebär att bolaget ökar takten rejält inför det nya året. Planen sträcker sig fram till 2017 och har bland annat som övergripande mål att producera 400 hyreslägenheter om året i USA.

 

– Vi är väl förtrogna med marknaden och har en stark tilltro till hyresrätten som form, säger Marie-Louise Alamaa, vd på Index International.

 

Index International förvaltar drygt 600 000 kvm lokal- och bostadsyta i Sverige, Kanada och USA. Bolaget etablerades 1998 i Stockholm, och är sedan 2005 verksamt i USA – senast med ett byggprojekt i Palm Beach County, Florida, där drygt 600 hyresrätter i flerfamiljshus är färdigställda eller nära ett färdigställande.

lördag, 18 januari 2014 17:41

Corallen hyr ut till Skandia i Atollen

alt

Skandia hyr kostnadseffektivt av Corallen i Atollen, Jönköping.

 

I mars flyttar Skandias regionkontor till kvarteret Atollen i centrala Jönköping. Hyresvärd blir Castellums dotterbolag Fastighets AB Corallen.

 

– Skandia är ett starkt varumärke. Deras etablering i Atollen är mycket positiv och stämmer perfekt med vår ambition att skapa ett levande citykvarter med olika typer av verksamheter, säger Andreas Georgii, uthyrare på Fastighets AB Corallen.

 

Försäljningschef Christer Thureson ser fram emot flytten, som han menar ligger helt i linje med Skandias fortsatta utveckling som kundstyrd bank- och försäkringskoncern:

 

– I Atollen får vi moderna och kostnadseffektiva lokaler som är anpassade efter vår verksamhet och kontakterna med våra kunder. Det nya kontoret får ett mycket tillgängligt läge, mitt i city, med direkt anslutning till parkeringshuset.

alt

Stockholms Sjukhem. Foto: Alexander Ruas

 

Byggmästargruppen har fått i uppdrag av Stiftelsen Stockholms Sjukhem på Kungsholmen att bygga om sjukhemmets huvudbyggnad från 1890-talet samt flygelbyggnaden från 1950-talet, totalt 8 000 kvm. Projektet består av rivning av yttertak och balkonger samt byte av fönster, till viss del renovering av fönster. Vidare kommer fasader färgas om, nya väggar, inredning och ytskikt. I uppdraget ingår även installation av en ny hiss kommer samt nya fläktrum och installationer.

 

Stiftelsen Stockholms Sjukhem med anor från 1867 är ett privat sjukhus och sjukhem som bedriver vård och omsorg utan vinstsyfte inom flera områden: ASIH, palliativ vård, rehabilitering, husläkarmottagning samt geriatrik och äldreomsorg. När ombyggnaden är klar kommer Stockholms Sjukhem att ha ytterligare 42 vårdplatser samt fler lokaler för öppenvård. Projektet är en generalentreprenad som har påbörjats och beräknas pågå till 1 september 2014.

alt

Försäkringskassan nya huvudkontor, ägt av Vasakronan, om 34 000 kvm, har blivit ett aktivitetsbaserat kontor, skapat av MER.

 

alt

Lokalerna har medvetet utformats med en funktionell industrikänsla.

 

alt

Kontoret har fått ett väl synligt kafé.

 

MER Solution har i samarbete med systerföretaget ETTELVA Arkitekter förädlat de lokaler som Vasakronan hyr ut till Försäkringskassans huvudkontor i Telefonplan, Stockholm.


Huset som rymmer det nya Försäkringskassan är kulturhistoriskt skyddad mark. Byggnaden är en del av Ericssons gamla telefonfabrik och ritades av arkitekt Ture Wennerholm på 1930-talet.


MERs uppdrag bestod i att analysera hur lokalerna bäst kunde anpassas för en aktivitetsbaserad kontorslösning. Ett arbete som mynnat ut i en attraktiv arbetsplats med ett helt nytt designkoncept. Därmed skapades också ett av Sveriges största aktivitetsbaserade kontor i en av Stockholms industri- och kulturhistoriskt mest värdefulla byggnader.

 

Det nya huvudkontoret omfattar 24 000 kvm och inrymmer cirka 1 300 arbetsplatser samt två gemensamhetsytor i en del av Ericssons gamla telefonfabrik, ritad av Ture Wennerholm på 1930-talet.

 

MERs uppdrag bestod i att analysera hur lokalerna bäst kunde anpassas för en aktivitetsbaserad kontorslösning. Ett arbete som mynnat ut i en attraktiv arbetsplats med ett helt nytt designkoncept.

 

– Huset är ett av de främsta exemplen på en konsekvent genomförd funktionalistisk industribyggnad av högsta kvalitet. Att få arbeta med omvandlingen av denna byggnad har varit en mycket stimulerande uppgift, säger Yusuf Pekats, ansvarig arkitekt på ETTELVA.

 

Vid utformningen gjordes ett medvetet val att ta tillvara på industrikänslan, exempelvis med synliga installationer.

 

Ansvariga arkitekter på MER har varit Anne-Li Burman och Lena Ahlberg, båda med lång erfarenhet av att arbeta med aktivitetsbaserade kontor och dess föregångare ”flexkontor”.

 

Förutom en mängd olika slags arbetsplatser innehåller lokalerna löpband för möten, vilrum, bibliotek och inomhusträdgård. Medarbetarna har ingen fast arbetsplats, däremot en ”hemvist” med ett personligt skåp, projektbord och mötesrum samt olika zoner för koncentrerat eller mer aktivt arbete.

torsdag, 16 januari 2014 19:52

Swedavia satsar 13 Mdr i Arlanda

alt

Swedavia investerar stora belopp på att bygga ut Stockholm Arlanda Airport.

 

Swedavia har fastställt inriktningen för Stockholm Arlanda Airports fortsatta utveckling för de kommande 30 åren. Den nya utvecklingsplanen innehåller åtgärder för att öka kapacitet, effektivitet och upplevelse för flygplatsens kunder och innefattar investeringar om 13 Mdr kr.

 

Idag reser nära 21 miljoner på årsbasis via flygplatsen och resenärstillväxten förväntas öka ytterligare. År 2040 beräknas antalet ha stigit till närmare 35 miljoner, vilket motsvarar en ökning på i genomsnitt drygt 2 procent per år.

 

– Det här är ett mycket stort steg i utvecklingen av Airport City Stockholm. Vi räknar med att hela 50 000 arbetstillfällen kommer att finnas i flygplatsstaden år 2030. Det innebär att Airport City Stockholm kommer att bli ett av Sveriges viktigaste tillväxtområden, säger Kristina Alvendal, vd för Airport City Stockholm.

 

Den långsiktiga planen består av ett antal olika etapper, varav den första av dessa omfattar en tioårsperiod och cirka 7 Mdr kr. I denna plan ingår bland annat en ny pir i Terminal 5, och utbyggnad av säkerhetskontrollen och ett antal kommersiella ytor i terminalen.

 

I en senare etapp ska kontorsfastigheter växa fram i anslutning till flygplatsen, bland annat Sky City Office One om 15 000 kvm.