23 april 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                     

Genom rekrytering av Sofia Lothsson (bilden) gör nu Newoffice en storsatsning på lager och logistik. Hon kommer närmast från eget bolag och är fastighetsekonom med erfarenhet från bland annat Brostaden och som konsult i branschen.

 

Newoffice ser mycket fram emot att Sofia Lothsson kommer att starta en ny verksamhetsgren, eftersom hon är skicklig på att knyta långsiktiga relationer med kunder.

 

– Eftersom lager och logistik är en starkt växande marknad känns denna satsning både spännande och utmanande, säger Sofia Lothsson.

 

Newoffice har under en tid funderat på att fokusera även på detta verksamhetsområde och kan nu genom rätt rekrytering trycka på startknappen.

 

– Vi har under en tid letat efter en driven och ambitiös mäklare och har i Sofia hittat just den personen. Vår målsättning är att bli det givna valet för fastighetsägare när det kommer till att hyra ut lager, säger vd Niklas Borg.

torsdag, 12 juni 2014 17:21

Bosson, ny länsöverdirektör

alt

                                                                                     

Magdalena Bosson slutar som vd för Familjebostäder och tillträder inom kort en tjänst som länsöverdirektör på Länsstyrelsen i Stockholms län. Bosson tillträdde som vd för Familjebostäder i augusti 2011. Hon har tidigare bland annat varit förvaltningschef för Trafikkontoret Stockholms stad och vd för Kista Science City och Stiftelsen Electrum.

 

Hans Pettersson föreslås som tillförordnad vd för Familjebostäder. Han har mångårig erfarenhet från olika ledande roller i koncernen Stockholms stad, bland annat som vd för Familjebostäder åren 1999-2007.

 

Den tidigare länsöverdirektören Anette Scheibe slutade den 1 april i år för att bli ny stadsbyggnadsdirektör i Stockholm.

alt
År 2003 byggde Akademiska Hus om Campus Konradsberg för Lärarhögskolan.

 

Akademiska Hus har tecknat avtal med kommunägda Skolfastigheter i Stockholm AB (Sisab) om försäljning av Campus Konradsberg på Kungsholmen till ett fastighetsvärde överstigande 2 Mdr kr.

 

Campus Konradsberg omfattar drygt 62 000 kvm och den äldsta bebyggelsen på området uppfördes i mitten av 1800-talet som mentalsjukhus.

 

I mitten av 1990-talet togs sjukhusets lokaler över av Lärarhögskolan och så sent som 2003 anpassade Akademiska Hus campuset för Lärarhögskolan.

 

Redan 2008 började högskolan successivt lämna området för att integreras i Stockholms universitets övriga verksamhet på Frescati och sedan dess har Akademiska Hus utvecklat Konradsberg till ett skolcampus.

 

Hyresgäster på området förutom kommunala grundskolor är Stockholms Internationella Montessoriskola samt Manillaskolan och Hällsboskolan (genom Specialpedagogiska Skolmyndigheten). Totalt genomför cirka 3 000 barn och ungdomar från förskola till gymnasium, med skilda inriktningar och förutsättningar, sin skolgång i området.

 

Akademiska Hus väljer nu att sälja Campus Konradsberg eftersom den nuvarande verksamheten inte ingår i bolagets kärnverksamhet som är att äga, utveckla och förvalta fastigheter för universitet och högskolor.

 

SISAB är ett kommunalt bolag som äger och förvaltar merparten av Stockholms förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Totalt förvaltar företaget 1,7 miljoner kvadratmeter, där mer än 100 000 personer vistas dagligen.

 

– Jag är mycket glad och stolt över uppdraget att förvalta och utveckla Campus Konradsberg tillsammans med våra kunder säger Åsa Öttenius, vd för SISAB.

 

– Vi är glada över att så framgångsrikt lyckats utveckla Konradsberg till ett varierat och unikt skolcampus. Vi är övertygande om att SISAB kommer att förvalta och ytterligare utveckla denna vackra skolmiljö på ett klokt och bra sätt för Stockholms bästa, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

PwC Real Estate har varit rådgivare och MAQS advokatbyrå juridisk rådgivare för Akademiska Hus. För Sisab har Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB varit juridisk rådgivare.

 

Campuset byter ägare den 9 oktober 2014.

alt

Gatuvy över det västra kvarteret (kvarter 1) i korsningen Telefonvägen och Mikrofonvägen. Illustration: Varg Arkitekter.

 

I dagarna påbörjas planarbetet för 480 nya bostäder i fyra kvarter vid Telefonplan strax söder om Stockholm. Förutom bostäder innehåller förslaget en överdäckning av tunnelbanan, förskola och lokaler för service och butiker. Byggherre är Stena Fastigheter och upplåtelseformen blir blandad, cirka 270 hyresrätter och 210 bostadsrätter.

 

– Vi måste göra allt vi kan för att bygga bort bostadsbristen som råder. Därför är jag glad över att vi nu kan starta en detaljplan med totalt 480 nya bostäder i ett bra kollektivtrafikläge vid Telefonplan, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

Förslaget bygger vidare på den befintliga karaktären med en blandning av höga och låga hus och med olika uttryck i gestaltningen av fasaderna. Kvarteren har lokaler i bottenplan och det västra kvarteret inrymmer även en förskola med sex avdelningar. Inom överdäckningen ryms stationens ankomsthall, butiker och cykelparkering.

torsdag, 12 juni 2014 16:26

Bokriskommitténs lösning på bokrisen

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region, förklarar hur ett förenklat planförfarande påskyndar bostadsbyggande, för Klas Eklund, ordförande i

Bokriskommittén.

 

alt

I debattpanelen ingick bland annat från vänster: Stefan Attefall, bostadsminister, PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri och Klas Eklund, seniorekonom SEB.

 

alt

Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, inledde seminariet.

 

På ett väl besökt seminarium presenterade idag Bokriskommittén sin rapport: ”En fungerande bostadsmarknad – en reformagenda”.


Krisen på bostadsmarknaden är komplex och svår med långa bostadsköerna där framförallt ungdomar inte finner en ny bostad. Det innebär att segregationen tilltar och att sysselsättning och tillväxt drabbas. Bostadskrisen skadar därför hela Sverige.


Men krisen går att övervinna. Bokriskommittén har i sin rapport lagt fram förslag som medför att nya bostäder byggs, att många nya jobb skapas och att tillväxten ökar, att bostadsköerna krymper, att statsfinanserna stärks – samt att den enskilde får lättare att finna bostad.

 

Bokriskommittén tillsattes i höstas av Fastighetsägarna Sverige samt av Handelskamrarna i Sydsverige, Västsverige och Stockholm.

 

Bokriskommittén föreslår:

 

1. För att öka rörligheten på bostadsmarknaden bör reavinstbeskattningen av villor och bostadsrätter sänkas och hyresregleringen måste reformeras.

En stor del av problemen på bostadsmarknaden beror på att det befintliga bostadsbeståndet utnyttjas ineffektivt, att rörligheten är dålig och att flyttkedjor blockeras. Kommittén föreslår därför en reformering av hyresregleringen tillsammans med förändringar i skattesystemet som gör det billigare att flytta. Det ökar rörligheten.

 

Bokriskommittén menar att regleringen av hyrorna inte kan avskaffas helt och hållet. Det skulle ge för snabba hyresstegringar. En reformering bör ske i en takt som är socialt godtagbar.

 

Hyresgästernas besittningsrätt ska värnas. Skyddet mot oseriösa hyresvärdar ska skärpas. Anpassningen av hyrorna ska ske stegvis, med i de flesta fall med maximala höjningar på fem procent om året. Efter några år får Sverige då en hyressättning som inte längre skapar inlåsningseffekter. När bostadsbyggandet samtidigt ökar blir det lättare att hitta bostad. Även med en gradvis anpassning finns dock risken att några kommer i kläm. Bokriskommitté föreslår därför ett tillfälligt bostadsbidrag – finansierat av en tillfällig förmögenhetsskatt på äldre fastigheter – för att skydda hushåll med svag ekonomi.

 

Kommittén vill även se ett närmare samarbete mellan kommuner och bostadsbolag. Bolagen måste vara beredda att reservera en viss andel bostäder för kommunal förmedling i slumpvis utspridda i olika områden. Men kommittén är emot ”social housing” där utsatta hushåll samlas i särskilda områden – vilket tyvärr har blivit fallet med dagens system.

 

Bokriskommittén skriver i sin rapport att den höga reavinstbeskattningen vid försäljning av villor och bostadsrätter bromsar rörligheten på bostadsmarknaden. Därför bör denna skatt sänkas, liksom skatten på uppskov. Sänkningen bör finansieras med en ny, låg och effektivt utformad fastighetsskatt. Pantbrevsskatt och lagfartsavgift bör däremot sänkas.

 

2. Bokriskommittén föreslår en rad förenklingar av planprocessen som påskyndar bostadsbyggandet. I alltför hög grad har bostadspolitiken beslutats i separata stuprör, där förslag läggs och åtgärder genomförs utan hänsyn till helheten. Samtidigt bör bostadsbyggandet stimuleras genom att kommunernas planering påskyndas och blir mindre byråkratisk. Här har regeringen lagt en rad bra förslag – men kommittén menar regeringens ambitionsnivå borde vara ännu högre genom att inskränka kommunernas användning av planmonopolet.

 

Låsningarna i bostadspolitiken skapar stora samhällsekonomiska problem. Dessa problem kan lösas genom en klok helhetspolitik, där hyresregleringen, vissa skatter och kommunernas plan- och tillståndsprocesser reformeras samtidigt. Det förutsätter en bred politisk överenskommelse, som sträcker sig över flera mandatperioder.

 

Bokriskommitténs ledamöter:

Tor Borg, chefekonom, SBAB. Klas Eklund, seniorekonom, SEB (ordförande). Ulrika Francke, vd, Tyréns. Björn Hasselgren, tekn dr, KTH (sekreterare). Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, KTH. Sonny Modig, bostadsutredare och debattör. Barbro Wickman-Parak, f d vice riksbankschef och Olle Zetterberg, vd, Stockholm Business Region.

alt

Klas Åkerbäck, senior portföljförvaltare på Tredje AP-fonden.

 

Amerikanska Prudential Real Estate Investors (PREI) och svenska Tredje AP-fonden (AP3), har bildat ett joint venture för att investera i handelsfastigheter i Tyskland. Det gemensamma företaget har förvärvat en första fastighetsportfölj, men även villkorat att förvärva en andra portfölj av butiksfastigheter ägda av fonder, vilka förvaltas av Taurus Investment Holdings, ett bolag som förblir en minoritetspartner i båda transaktionerna.

 

Det gemensamma företaget, ägt av PREI och AP3, har i dessa två separata transaktioner nått en sammanlagt förvärvsbelopp om 265 MEUR, cirka 2,4 Mdr kr.

 

Den första transaktionen genomfördes i april och medan den andra förväntas avslutas nu under det andra kvartalet, med Taurus som minoritetsägare i båda transaktionerna. De förvärvade portföljerna innehåller 83 högavkastande, dagligvarubutiker omfattande drygt 200 000 kvm belägna runt om i hela Tyskland. Ankarhyresgäster är stora tyska livsmedelskedjor som Rewe, Aldi, Lidl, Netto, NORMA och Tegut. Huvuddelen av fastigheterna finns i Bayern och Hessen, i närheten av München, Frankfurt och Wiesbaden.

 

– Den tyska marknaden erbjuder goda utsikter för detaljhandeln i regioner med låg arbetslöshet, låg hushållsskuldsättning och med stigande löner, säger Sebastiano Ferrante, CEO, PREI Tyskland, (Pramerica Real Estate Investors.)

Han fortsätter:

– Dagligvarubutiker fortsätter att fylla ett kritiskt behov på marknaden. Vi är glada att samarbeta med AP3 på denna viktiga euromarknad.

 

Klas Åkerbäck, senior portföljförvaltare på Tredje AP-fonden, tillägger:

– Vi ser en potential för en attraktiv riskjusterad avkastning på den etablerade tyska marknaden för dagligvaruhandeln, eftersom hyresgästerna är starka företag med butiksetableringar på platser där det är svårt för nybyggnation på grund av stränga planregler. Jag är mycket glad över att få arbeta med denna investering tillsammans med Pramericas erfarna team.

alt
AlfaLaval hyr 40 000 kvm av SveaReal i Tumba.

 

alt

Viveka Frankendal, marknadsområdeschef på SveaReal.

 

Alfa Laval har förlängt avtalet med SveaReal med 7,5 år gällande etableringen i Tumba om drygt 40 000 kvm kontor, laboratorier, verkstäder och lagerytor. Det nya avtalet gäller till 2022.

 

– Vi är väldigt nöjda att vi i den här långsiktiga lösningen lyckats säkerställa vårt framtida lokalbehov med ändamålsenliga lokaler till en marknadsmässig kostnad. Det finns också möjligheter att expandera vid ett framtida behov, säger Thomas Larsson, Group Real Estate Manager, Alfa Laval.

 

– Alfa Laval är en stor och viktig hyresgäst för oss och vi är glada att de har valt vår fastighet för sin verksamhet även i fortsättningen, säger Viveka Frankendal, marknadsområdeschef på SveaReal.

alt

Byggnaden för teknik för Nya Karolinska Solna är färdigbyggd av Skanska och överlämnad till Stockholms läns landsting.


Ännu en etapp i färdigställandet av Nya Karolinska Solna har avslutats planenligt i och med att byggnaden för teknik invigs idag. Detta är också en milstolpe för Coor Service Management, som nu tar över driften av byggnaden och alla de tekniska systemen.


Byggnaden för teknik är färdigbyggd av Skanska och överlämnad till Stockholms läns landsting. Den kommer att förse det färdiga sjukhuset med energi, elektricitet och medicinska gaser. Byggnaden innehåller smarta lösningar och teknik som bidrar till att det nybyggda universitetssjukhuset klarar de höga krav som ställs på driftsäkerhet, hållbarhet och patientsäkerhet.


 Det känns fantastiskt roligt att vi nu tar över driften på allvar. Nya Karolinska Solna kommer att bli ett av världens mest energieffektiva, hållbara och driftsäkra sjukhus, vilket ställer stora krav på systemen och logistiken. Vi har under ett par månaders tid förberett oss genom att följa tester och provkörningar, och nu tar vi över för trimning och finjustering, säger Magnus Wikström, affärsenhetschef Coor Service Management.


Det nya universitetssjukhuset, som tas i bruk successivt mellan 2016 och 2018, kommer att ha en yta om 330 000 kvm.

 

alt

Kristina Petterson Post är Vasakronans regionchef i Göteborg.

 

Vasakronan säger att omsättningssiffror från bolagets butiker i citylägen är basen i det nya cityhandelsindexet. Indexutvecklingen ger Vasakronan möjlighet att följa cityhandeln på nära håll och indexet blir ett verktyg när bolaget ska utveckla sina handelslägen.

 

Kristina Petterson Post är regionchef i Göteborg. Hon har en gedigen handelserfarenhet och är en av dem som varit med att utveckla det nya indexet. Hon säger att det har varit möjligt att utveckla cityhandelsindexet eftersom Vasakronan har en stor koncentration av butiker i citylägen.

 

Pettersson Post berättar att hon tar fram ett omsättningsindex genom att samla in omsättningssiffror från bolagets butiker i citylägen. Tillsammans har dessa butiker en potential att omsätta cirka 8 Mdr kr.

 

Dessa omsättningssiffor analyseras sedan och sätts i relation till läge, kundflöden, butikssammansättning med mera, vilket gör att hon snabbt kan se hur handeln utvecklas i just dessa handelsstråk.

 

Idag ger HUI ut Detaljhandelsindex och Köpcentrumbarometern. De ger en bra bild av köpcentrumutvecklingen och handelns utveckling i Sverige som helhet. Kristina Post Pettersson berättar att bolagets index ger naturligtvis inte en total bild av handelns utveckling, men det ger en fingervisning av hur handeln presterar i citynära lägen och det är något som har saknats på marknaden.

 

Vasakronan ser cityhandelindexet som ett underlag som bolaget kan ge till de kunder som lämnar sina omsättningssiffror. De, och även Vasakronan, får då en uppfattning om hur citystråket utvecklas i relation till handeln i stort. Butikshyresgästerna kan även se hur just deras butik går i förhållande till stråket, vilket är en värdefull parameter, både för dem och för Vasakronan, vilket är underlag när Vasakronan med ska utveckla sina handelslägen tillsammans med sina kunder.

 

För närvarande lämnar drygt hälften av Vasakronans alla butiker omsättningsrapporter. Men Vasakronans mål är att alla som hyr butikslokal hos bolaget ska vilja bidra med sin omsättning just för att det kan bidra till deras egen affär.

alt

Digipex bygger nu ett datacenter i Upplands Väsby. Bild från anläggningen utanför Oslo.

 

Datacenterföretaget DigiPlex meddelar att företaget har genomfört en femårig obligationstransaktion som tillför bolaget 559 Mkr (motsvarande 49,7 MGBP).


Transaktionen kommer att användas till att finansiera konstruktionsfasen och bidra till långsiktig finansiering av DigiPlex senaste anläggning i Norge som byggs i kommunen Fet utanför Oslo. Datacentret byggs huvudsakligen för IT-företaget Evry AS, som har tecknat ett leasingavtal om 21,5 år omfattande 4 200 kvm.

 

DigiPlex grundades 2000 och ägs av William Conway (grundare och Co-CEO i The Carlyle Group) och Byrne Murphy (grundare och chef för fastighetsbolaget Kitebrook Partners).

 

– Vi är glada över den positiva och starka respons som investerare har gett DigiPlex i samband med planerna för datacentret i Fet kommun.  Det är ett kvitto på att vi har ett starkt erbjudande och det är minst sagt lovande att vi på det här sättet visar att vi har tillgång till de likvida medel som präglar de internationella obligationsmarknaderna, säger Byrne Murphy.

 

Sedan tidigare har DigiPlex två anläggningar i Norge och en i Storbritannien. Dessutom uppför bolaget närvarande ett datacenter i Upplands Väsby norr om Stockholm. Denna anläggning ska enligt planerna driftsättas under första halvåret 2015.

 

Genom samarbeten med branschpartners har DigiPlex utvecklat en prisbelönad kylteknik vilken har belöntats med priset ”Future Thinking and Design Concepts”. Bolaget har desstuom en av de mest lönsamma affärsmodellerna i branschen. Baserat på befintliga kontrakt, kommer CAGR för EBITDA från 2009 till och med 2017 vara cirka 20 procent.