25 april 2024

Redaktionen

onsdag, 23 augusti 2017 14:59

Balder planerar inlösen av preferensaktier

alt
Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder.

 

Balder har anlitat Deutsche Bank, Handelsbanken, Nordea och SEB för att utreda förutsättningarna för två nya kapitalmarknadsemissioner. Emissionerna består av en senior icke säkerställd emission om 500 miljoner euro och en hybridobligation motsvarande cirka 350 miljoner euro som planeras att säljas i euro och/eller i svenska kronor.

 

Hybriden kommer att ytterligare stärka Balders kreditbetyg då hybridobligationen efterställs andra finansiella skulder och värderas till 50 procent som eget kapital av både Moody’s och Standard & Poor's. Det förväntade kreditbetyget för instrumentet är två steg under kreditbetyget för bolaget, vilket är typiskt för liknande obligationer.

 

Förutsatt att hybridemissionen genomförs så planerar Balder att inlösa samtliga utestående preferensaktier. Anledningen till att ersätta preferensaktierna med hybrider är att de behandlas förmånligare av ratinginstituten, förbättrar kassaflödet och ger ökad finansiell flexibilitet.

 

I mars i år emitterade Balder 1 mijard euro på den europeiska obligationsmarknaden. Cirka 500 miljoner euro emitterades med en löptid om 5 år till en fast ränta om 1,24 procent och 500 miljoner emitterades med en löptid om 8 år till en fast ränta om 2,00 procent. Syftet med emissionslikviden var i huvudsak att amortera säkerställd skuld med kortare löptid. TM

alt
O9 är en av Vilnius mest väl ansedda shoppinggallerior med en uthyrbar yta om drygt 12.000 kvm i en historisk byggnad belägen på stadens främsta shoppinggata, Gedimino. Till nyckelhyresgästerna hör H&M, matvarukedjan Rimi samt restaurangerna Studio 9 och Carre.

 

East Capital Baltic Property Fund II har tecknat ett avtal om att sälja köpcentret GO9 i Vilnius, Litauen. Fonden köpte fastigheten i december 2012 från Swedbanks dotterbolag Ektornet och nu förvärvas den av Lords LB Baltic Fund IV som förvaltas av det litauiska förvaltningsbolaget Lords LB Asset Management med inriktning på fastigheter och private equity. Köpeskillingen har inte offentliggjorts, men affären uppges vara en av årets största fastighetsaffärer i Litauen.

 

– GO9 har varit ett framgångsrikt fastighetsutvecklingsprojekt som genererat en genomsnittlig årlig avkastning åt investerarna på över 15 procent. Vi är stolta över att ha lyckats omvandla ett köpcentrum med stor vakansgrad till en blomstrande modern galleria som attraherar stora internationella butikskedjor. Vi är också stolta över de långsiktiga relationer vi byggt upp med våra hyresgäster och samarbetspartners, säger Madis Raidma, vd för East Capital Baltics AS.

 

East Capital Baltic Property Fund II lanserades i maj 2012 och riktar sig till institutionella investerare. Fonden investerar i högkvalitativa kommersiella fastigheter med väletablerade hyresgäster i attraktiva lägen i Tallinn, Riga och Vilnius. Fram till juni i år, före försäljningen av GO9, genererade fonden en avkastning på investerat kapital på 58 procent.

 

Med avkastningen från försäljningen av GO9 inräknad men utan rörelsevinsten för tredje kvartalet 2017 hamnar avkastningen på 71 procent. GO9 är den första avyttringen från fonden, som fortfarande innehar fem av sina sex initiala investeringar.

alt
Lennart Karlsson, vd för Aspelin Ramm Fastigheter.


Aspelin Ramm Fastigheter säljer fyra bostadskvarter med byggrätter i stadsdelen Pedagogen Park i Mölndal till Skanska. Affären omfattar mellan 300 och 350 byggrätter för bostäder och fastighetsvärdet uppgår totalt till cirka 280 Mkr. Rådgivare till Aspelin Ramm i samband med affären har Cushman & Wakefield och Werks varit.
    

– Med Skanska som en stor och professionell partner får vi ytterligare kompetens inom stadsbyggnad och miljö till projektet. Dessutom kan vi tillsammans färdigställa hela området snabbare, vilket är en fördel för alla inblandade parter. Inte minst för de boende i den nya stadsdelen Pedagogen Park, säger Lennart Karlsson, vd Aspelin Ramm Fastigheter.
    

Totalt finns cirka 1.000 bostadsbyggrätter i Pedagogen Park. De återstående byggrätterna ägs av Mölndals stad (cirka 450 bostäder) och av Aspelin Ramm Fastigheter (cirka 200 bostäder).
    

– Som fastighetsägare vill vi vara med och ta ansvar för att den nya stadsdelen långsiktigt fortsätter att utvecklas på ett positivt och hållbart sätt. Kontorsbyggnaden Pedagogen Park är redan färdigställd och fullt uthyrd. Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av en modern och attraktiv stadsdel. I det arbetet tar vi med oss våra positiva erfarenheter av det framgångsrika bostadsprojektet runt Vallhamra torg i Partille som nu går in i den tredje och sista etappen, fortsätter Karlsson.
    

Försäljningen till Skanska ger också en möjlighet att intensifiera satsningarna på ytterligare kommersiella ytor i Pedagogen Park.

 

– Förutom bygget av 200 lägenheter planerar vi även att bygga ytterligare mellan 12.000 och 15.000 kvm kontorsyta och 3.000 kvm för handel. Just mixen av kontor, handel och boende är vad som idag skapar livskraftiga och hållbara samhällen och miljöer, säger Lennart Karlsson.
    

Utöver ett intensivt arbete med att färdigställa Vallhamra Torg och den påbörjade projekteringen av bostäder i Pedagogen Park söker Aspelin Ramm aktivt efter nya fastighetsutvecklingsprojekt.  
    

– Det är klart att våra möjligheter att investera i nya projekt ökar efter dagens försäljning. Samtidigt är vi sedan tidigare en solid fastighetsägare som alltid är beredd att investera i attraktiva objekt om möjligheten dyker upp, avslutar Lennart Karlsson.

onsdag, 23 augusti 2017 10:40

Riksbyggen får utökat uppdrag av Gekås

alt

Riksbyggen ska förvalta Gekås lägenheter på tegelbrukstomten i Halmstad.


Gekås i Ullared har genom sitt fastighetsbolag tecknat avtal avseende totalförvaltning av sina nyproducerade hyresfastigheter i Falkenberg och Halmstad. Detta innebär ett utökat uppdrag för Riksbyggen, som tidigare i år fick uppdraget att sköta administrationen av Gekås hyresfastigheter i Falkenberg.
    

– Vi är glada över det utökade uppdraget åt Gekås fastighetsbolag som innebär att Riksbyggen kommer att sköta all ekonomisk- och teknisk förvaltning samt fastighetsservice och drift i de nybyggda fastigheterna, säger Kjell Sawelin, säljansvarig på Riksbyggen i Halland.
    

På Monarkivägen i Falkenberg bygger Gekås 126 hyreslägenheter. Första inflyttning kommer att ske i slutet av andra kvartalet 2018. Vid Halmstad Tegelbruk bygger Järngrinden 330 hyreslägenheter, vilka Gekås kommer äga och förvalta efter färdigställande. Här sker första inflyttning redan i slutet av första kvartalet 2018 då Riksbyggen övertar uthyrning och förvaltning.

onsdag, 23 augusti 2017 10:36

Newsec rekryterar Nina Ekman

alt

                                                                                                                    
Nina Ekman (bilden) börjar som senior kommunikationskonsult inom Newsecs svenska rådgivningsverksamhet. Hon kommer att arbeta mot externa kunder och utveckla strategisk kommunikationsrådgivning till främst fastighetsrelaterade bolag på den svenska marknaden.
    

Nina Ekman har mer än 15 års erfarenhet av fastighetsbranschen med marknad- och kommunikationsfrågor på både DTZ, Colliers International och Concent.

alt
Några av de totalt cirka 200 deltagarna i Fisksätra Games.


För andra året i rad har Stena Fastigheter tillsammans med det lokala föreningslivet i Fisksätra, Nacka, gjort demokrati av fotboll. Detta i form av att barn och ungdomar har fått representera “sin” gata i området i fotbollsturneringen Fisksätra Games. Samtidigt har Stena passat på att engagera ungdomarna i hur området utvecklas.
    

Temat i år var ”Keep it clean”, vilket gällde såväl ett schysst beteende på planen mot motståndare, domare etc, samt ett antal ”sopsorteringsaktiviteter” utanför plan som gav poäng till laget – till exempel att samla ihop så många fimpar som möjligt.
    

– Förhoppningen är att detta beteende ska smitta av sig på barnens föräldrar som sannolikt är dem som behöver förändra sin inställning till sophanteringen mest. Vi bedömer att onödiga kostnader i samband med sophantreringen i området uppgår till cirka 3 Mkr per år – pengar som exempelvis hade kunnat gå till fler fotbollsturneringar, säger Sarah Pettersson, relationsförvaltare på Stena Fastigheter.
    

Barn och ungas möjligheter att påverka genomsyrade hela veckan. Allt arbete – från projektledning till att vara domare och funktionär – gjordes av unga från Fisksätra. Medarrangör var Futebol dá força (som belönades som ”Årets peppare”på Idrottsgalan tidigare i år). Därför handlade turneringen också om att ge mer plats åt unga tjejer i offentliga rum och synliggöra tjejer i området på platser där de annars inte får lika stort utrymme som killar – även om turneringen är för både killar och tjejer i åldrarna 9-18 år.
    

Veckan avslutades med prisutdelning och en stor folkfest med artister på Fisksätra Folkets Hus för att fira och samlas kring stoltheten över att tillhöra Fisksätra.

tisdag, 22 augusti 2017 17:38

Balder visade vinst om 3,7 Mdr

alt
Erik Selin, vd för Balder.

 


Balders halvårsvinst efter skatt ökade starkt till 3.966 Mkr (1.959). Vinsten hänförlig till moderbolagets aktieägare steg till 3.700 Mkr (1.733), motsvarande 20 kr per stamaktie (9,47). I resultatet ingick värdeförändringar för fastigheter med 2.709 Mkr (1.651), värdeförändringar på räntederivat med 132 Mkr (-429) samt resultat från andelar i intressebolag om 561 Mkr (196).

 

Förvaltningsresultatet steg till 1.296 Mkr (1.015), vilket motsvarade en ökning per stamaktie med 25 procent till 6,65 kr (5,31). I förvaltningsresultatet ingick intressebolag med 265 Mkr (179). Hyresintäkterna ökade till 2.882 Mkr (2.565) och driftsöverskottet steg till 1.977 Mkr (1.710).

 

Normalt sett är Balder nettoinvesterare i fastigheter och projekt, men under årets första halvår har bolaget varit nettosäljare. Under perioden investerade Balder 2.532 Mkr (7.184), varav 940 Mkr (6.105) var förvärv och 1.592 Mkr (1.079) investeringar i befintliga fastigheter och projekt. Samtidigt sålde bolaget fastigheter till ett försäljningsvärde om 2.789 Mkr (725). Största delen av periodens försäljningar avsåg fastigheter i Tranås, Falköping, Arboga och Köping. Resultatet från fastighetsförsäljningarna uppgick till 137 Mkr (51).

 

Vid halvårsskiftet värderades fastighetsportföljen till 89,0 Mdr kr (86,2 per den 31/12 2016).

 

Räntebärande skulder ökade till 50.904 Mkr (49.580) och finansierades till en snittränta om 1,9 procent. Det egna kapitalet ökade till 37.357 Mkr (33.479), motsvarande 158,72 kr (139,23) per stamaktie. Inklusive noterade intressebolag till marknadsvärde, uppgick det egna kapitalet till 40.146 Mkr, motsvarande 174,21 kr per stamaktie (132,45). Substansvärdet beräknades till 215,59 kr per stamaktie (169,39). LE

tisdag, 22 augusti 2017 17:35

Stark tillväxt i Heimstaden

alt
Patrik Hall, vd Heimstaden.

 

Förvärv, sammanslagning av fastighetsportföljer med tidigare intressebolag,  bidrog tillsammans med intäktshöjande investeringar och hyreshöjningar till att Heimstadens halvårsvinst ökade till 967 Mkr (469), motsvarande 57 kr (36) per stamaktie. I resultatet ingick värdeförändring i fastigheter med 928 Mkr (370) och värdeförändring i derivat med 3 Mkr (-17).

 

Hyresintäkterna ökade till 880 Mkr (395), medan driftnettot steg till 440 Mkr (201) och förvaltningsresultatet förbättrades till 233 Mkr (188). Finansiella kostnader uppgick till –188 Mkr (–73) varav –55, vilket förklarades av stora transaktioner där en stor effekt uppkommer av att räntekostnader för aktieägarlån i Heimstaden Bostad AB från och med september 2016 synliggörs i koncernens finansnetto.

 

– Heimstadens första halvår har präglats av stark tillväxt. Förvärv och tillträde har skett av fastigheter i Norrköping, Uppsala, Lund, Falköping i Sverige samt i Köpenhamn, Danmark. Avtal om större förvärv har skett med kommunala bostadsbolagen i Umeå och Linköping, säger vd Patrik Hall.

 

Han fortsätter:

– Dessutom avtalades det om ett utökat samarbete med Alecta i det gemensamt ägda bolaget Heimstaden Bostad AB. Införsäljning av Heimstadens direktägda fastigheter i Köpenhamn och i Sverige samt Alectas direktägda bostadsfastigheter i Stockholm, sker till Heimstaden Bostad. Detta kryddas med förvärv av attraktiva fastigheter i Oslo, vilka säljs av Heimstadens systerbolag Fredensborg Eiendomsselskap AS.

 

Totalt köpte Heimstaden fastigheter under perioden för 3.802 Mkr (3.356) medan försäljningar genomfördes för 426 Mkr (135). Under kommande treårsperiod kommer bostadsportföljen löpande att fyllas på med nyproducerade lägenheter, i skrivande stund cirka 760 lägenheter i Köpenhamn och minst 600 lägenheter i Sverige.

 

Vid halvårsskiftet värderades fastighetsportföljen till 30,8 Mdr kr (26,3). Räntebärande skulder, exklusive efterställda aktieägarlån om 2.785 Mkr, uppgick till 18.062 Mkr (14.779) och som finansierades till en snittränta om 1,6 procent inklusive derivat. Det egna kapitalet ökade till 9.666 Mkr (6.260). Soliditeten var oförändrat 38 procent.

 

Under perioden delades 174 Mkr ut till minoritetsägare, 100 Mkr till stamaktieägare och 23 Mkr till preferensaktieägare. LE

alt
Årstafältets entré. Bild: White arkitekter

 

alt

Årstafältets huvudgata. Bild: White arkitekter.

 

White har i samarbete med byggherrarna Nordfeldt och Lindbäcks vunnit Stockholms stads markanvisningstävling för Årstafältet med sitt förslag Symbios. Förslaget, som bland annat innehåller 180 bostäder i trähus, ska bidra till en varierad och upplevelserik stadsbild.

 

– Trä är framtidens smartaste byggmaterial. Genom att kombinera det med särpräglad arkitektur kan vi nu skapa ett bostadsområde där människor, djur och insekter lever och möts i en modern stadsmiljö med känslan av ”mitt i naturen”. Detta är ett stort steg ur många aspekter, säger ansvarig arkitekt Jan Larsson på White.

 

På Årstafältet i Stockholm planeras för cirka 6.000 nya bostäder. Stora delar av fältets gröna ytor kommer därmed att försvinna och den kvarvarande ytan skall planeras om till en park. Detta ställer höga krav på de nybyggda kvarteren där fältets ekotjänster skall ersättas. I tävlingen krävdes förutom utformande av byggnader i trä även en stor variation och en levande gata.

 

– Vår ambition är att medverka till ett trähusprojekt värt att uppmärksamma och mer än värt att bo i. Årsta kan bli ett skyltfönster för träbyggandets snabba utveckling och ger tillfälle till fortsatt utvecklingsarbete för alla involverade, säger Jan Larsson.

 

– Vår ambition är att medverka till ett trähusprojekt värt att uppmärksamma säger Gunnar Nordfeldt, vd för Nordfeldts Invest AB. Vi kommer att bygga i trä men med olika byggsystem för att bidra till en stadsdel som blir upplevelserik och varierad. Här förenas urbant stadsliv med en strävan att stärka boendes tillgång till gröna värden och biologisk mångfald. Höga hus varvas med låga. Gator har olika puls och gränder ger kopplingar mot omgivningen. Torget bjuder till umgänge och möten. Intressanta butiker lockar, kaféer och restauranger dukar upp. På lokalgatorna är tempot annat. Här träffar du grannar. Naturvärden får en framskjuten roll med olika biotoper som kan ge boendemöjlighet att glädjas åt fjärilar, sländor, humlor och njuta av fågelsång.

 

– Det är roligt att vi får möjlighet att visa det industriella trähusbyggandets bredd och variationsmöjligheter, säger Wilhelm Risberg, vd för Lindbäcks. I förslaget finns 141 lägenheter och 39 radhus med olika hustyper och varierade hushöjder, från två till nio våningar. Lindbäcks bygger industriellt producerade flerbostadshus i trä inomhus i våra fabriker, toppmoderna anläggningar med hög kapacitet som ger en jämn kvalitet, högt materialutnyttjande och minskad miljöbelastning både vid produktionen i fabrik och vid montage på byggplatsen.

 

Det vinnande förslaget ger möjlighet till rationellt byggande med stor variation, samtidigt som beprövad teknik används, vilket ger en förutsägbar tillverkningsprocess och korta byggtider. Bedömningsjuryn menar att förslaget ”på ett övertygande sätt demonstrerar att industriellt byggande i trä inte innebär likadana hus, att det industriella inte står i motsats till flexibilitet och att det industriella byggandet inte är ett hot mot god arkitektur”. Att det föreslagna parkeringsdäcket under radhuslängan ger möjlighet att bidra till att lösa parkeringsfrågan för intilliggande kvarter, samtidigt som mark frigörs till gröna bostadsgårdar, lyfts också fram av juryn.

 

I husen används trä som material i stomme, tak, bjälklag, fasader och balkonger. Garage, källarplan och entréplan längs huvudgatan uppförs i betong eller stål men trä kompletterar i entrévåningens fasader. Trapphus och hisschakt byggs därför med fördel i betong. Resultatet blir vackra hus med bra klimat, hög trivselfaktor och socialt välbefinnande.

 

I dag är Lindbäcks Sveriges ledande företag inom industriellt byggande av flerbostadshus i trä.

alt
Genom förvärvet av Aperto tillkommer arkitekttjänster som ett nytt kompetensområde för NIRAS. Aperto har stor erfarenhet av bland annat skolprojekt som Långbrodalskolans nybyggnad åt SISAB.

alt
Torgny Westerberg, grundare av Aperto, och Christian Sandberg, vd för NIRAS.


NIRAS förvärvar Aperto Arkitekter och Byggkonsulter AB och stärker därigenom positionen som ett av Skandinaviens ledande konsultbolag med alla tjänster under ett tak. Genom förvärvet tillkommer arkitekttjänster som ett nytt kompetensområde för koncernen samtidigt som resursbasen inom byggprojektledning förstärks.
     

Aperto startades 2002 och har idag cirka 30 medarbetare. Precis som NIRAS arbetar Aperto med tvärgående kompetens med syftet att skapa en helhetssyn i uppdragen. Aperto har stor erfarenhet av att arbeta med skolor, förskolor, vårdboenden och bostäder.
     

– Under våren har vi, genom ett antal konkreta samarbeten, identifierat tydliga synergier som vi nu kan realisera under samma tak. Tillsammans blir vi en betydligt starkare aktör och skapar fler utvecklingsmöjligheter för medarbetarna samtidigt som vi får ytterligare kraft och bredd i vår leveransförmåga, säger Christian Sandberg, vd för NIRAS.
     

Apertos grundare Torgny Westerberg kommer att leda den nya affärsenheten och ansvara för utvecklingen i Stockholmsregionen. Han säger:
    

– Tillsammans kommer vi att bli ännu starkare med den utökade tvärkompetensen och kommer därmed att kunna ge våra kunder ett större mervärde i våra tjänster. Jag ser fram emot att fortsätta växa. Min ambition är också att på sikt förstärka våra andra kontor i Sverige med arkitekttjänster.