25 april 2024

Redaktionen

tisdag, 06 november 2018 16:08

Sofielund bygger 100 lägenheter i Flen

alt
I kvarteret Degeln i Flens centrum ska Sofielund Fastigheter bygga 100 bostäder och fyra butikslokaler.

 

 

alt

Rolf Lydahl är vd för Sofielund Fastigheter.

 

Den 1 november köpte Sofielunds Fastigheter de obebyggda tomterna i kvarteret Degeln i Flens centrum av kommunen. Samma dag lämnades bygglovsansökan in för nyproduktion av 100 lägenheter och fyra butikslokaler. Den totala investeringen uppskattas till mellan 150 och 200 Mkr.

 

Första etappen mot Södra Kungsgatan omfattar 60 lägenheter och butikslokalerna. Arkitekter är Tyréns i Eskilstuna.

 

Husen byggs med s.k. ökad tillgänglighet vilket innebär att såväl lägenheter som gemensamhetsutrymmen och trapphus är möjliga att nå och använda för rullstolsbundna. Det betyder också att lägenheterna uppfyller kraven för Trygghetsboende.

 

AB Sofielunds Fastigheter ingår i en företagsgrupp som äger fastigheter i Flen, Malmköping och Vingåker. Företaget ägs av Rolf Lydahl, som har en mångårig erfarenhet av fastighetsbranschen, bl.a. som styrelsemedlem i Vasakronan och under nio år som ordförande i statliga Jernhusen.

tisdag, 06 november 2018 16:05

Restate köper ombildare i Malmö

alt
Patrik Rosén, vd för Restate.

 

Restate har köpt svensk Borätt AB, Malmös största företag för ombildningar till bostadsrätt och biträde vid nyproduktion av bostadsrätter. Företaget med fem anställda såldes av Bjerkborn Innovation AB.

 

Svensk Borätt erbjuder även en produkt via Svensk Bostadsrättsgaranti AB, där bolaget garanterar att köpa en bostadsrätt till insatsen, om en f d hyresgäst vill kliva av inom en treårsperiod från ombildningen.

 

Enligt Restates vd Patrik Rosén har marknaden för ombildningar allt mer flyttat ut i landet och expansionen förväntas ske i andra städer än i Stockholm.

 

I somras köpte Restate även Föreningslotsens verksamhet i Umeå.

alt

                                                                                                                                          

Katarina Tham (bilden) är ny affärsutvecklare för Erlandsson Bygg i Mitt AB. Hon kommer närmast från en roll som projektuthyrare på Castellum och har tidigare arbetat som sälj- och marknadsansvarig inom Riksbyggen.


– Jag är väldigt tacksam för att få den här rollen. Det är en väldigt spännande tid att börja på Erlandsson med den historien bolaget har och den nystart man nu står inför. Jag kommer fokusera mitt arbete på att skapa nya spännande affärer med stort kundfokus där vi ska leverera med kvalitet, värderingar, samverkan och en hållbar ekonomi, säger Katarina Tham.

 

Erlandsson Byggkoncernen har sedan 2007 vuxit från 200 Mkr till drygt 5 Mdkr. Bolaget, Erlandsson Bygg i Mitt, har som strategi att fortsätta växa i Östergötland och Södermanland.

 

– Vi kommer att behöva hitta fler Erlandssonare till regionen vilket är en förutsättning för att växa. Katarina Tham kommer vara en stark resurs när vi nu ska bygga upp vårt varumärke och bygga vår verksamhet på hållbara affärer, säger Jennie Sahlsten. koncernchef och tf vd för region Mitt.

 

Erlandsson Bygg

Byggmästaren Karl-Erik Erlandsson startade byggverksamheten på 1950-talet i Kungsbacka och företaget ägs fortfarande av familjen Erlandsson. Erlandsson Bygg AB ingår i koncernen Erlandsson Holding AB där Tomas Erlandsson är vd.

 

Erlandsson Byggkoncernen budgeterar en omsättning på cirka 5,6 Mdr kr år 2018 med totalt 1.300 medarbetare, inklusive medarbetare i koncernens systerbolag.

tisdag, 06 november 2018 15:04

Ellos hyr 6.400 kvm av Nyfosa

alt
Ellos huvudkontor i Borås.

 

Nyligen tog nybildade fastighetsbolaget Nyfosa AB över ägandet av ett antal fastigheter i Borås. I en av dessa fastigheter har Savills nyligen kontrakterat Ellos, som utvecklar sin e-handel och företaget behöver nu större ytor för sin logistik. Avtalet omfattar 6.400 kvm och ansvarig uthyrare på Savills har varit Rikard Lindkvist.

 

Ellos har nyligen även beslutat sig för att bygga ny logistikfastighet på en tomt om 100.000 kvm i Viared, Borås.

 

Entreprenör och hyresvärd för denna fastighet blir Bockasjö. Etapp ett omfattar en uthyrningsbar yta om 35.000 kvm. Fastigh eten kan byggas till med ytterligare 18.000 kvm om Ellos avropar en option om tillbyggnad. Arbetet har påbörjats med målbild att lagret är fullt funktionellt i december 2019

tisdag, 06 november 2018 14:55

Fabege gör miljövinst i Tidningshuset

alt
Fastigheten Trängkåren i Marieberg, Stockholm. Byggnaden, Tidningshuset, är av många Stockholmare mer känd som DN-skrapan

 

Fabege har investerat i en toppmodern geoenergilagring på fastigheten Trängkåren 7 i Marieberg, Stockholm. Byggnaden, Tidningshuset, eller av många Stockholmare mer känd som DN-skrapan, har den unika egenskapen att mängden kyla som används på sommaren motsvarar den mängd fjärrvärme som behövs på vintern. Just detta förhållande gör att lagring av värme under sommaren för att sedan användas under vintern är en attraktiv lösning.

 

– Investeringen har inneburit att vi inte längre behöver köpa någon kyla och att mängden köpt fjärrvärme har minskat med 75 procent tack vare energin i berget, säger Alexander Carlsson, driftledare på Fabege.

 

Den totala besparingen är cirka 2.000 MWh per år, vilket motsvarar uppvärmningen av nära 300 villor. Dessutom ökar värdet på fastigheten då uppvärmningskostnaden går ner.

 

Nyligen genomgick fastigheten, som ursprungligen uppfördes 1963, en miljöcertifieringsprocess och fick bedömningen BREEAM-in-Use Very Good

 

Fabege har som ambition att vara branschledande inom energieffektivisering och hållbara kontorsfastigheter. Ett av många hållbarhetsmål är att sänka energiförbrukningen ytterligare 20 procent och att den totala energianvändningen senast 2020 ska ligga 50 procent lägre än rikssnittet för lokaler 2014.

 

Fabege använder 100 procent förnybar el i sina fastigheter, alla fastighetstekniker kör elbilar och totalt har koldioxidförbrukningen minskat med 96 procent de senaste 15 åren.

tisdag, 06 november 2018 14:46

Streetfood och vegetariskt i Knäppingsborg

alt
Kvarterskrogen Asken har tagit över lokalerna som tidigare inhyste Fiskmagasinet och Enjoy i Knäppingsborg, Norrköping, för att öppna en ny restaurang.

 

Mat från olika delar av världen, inspiration från streetfoodkulturen och stort fokus på vegetariska rätter. Nu får Norrköping och Knäppingsborg en ny, spännande restaurang för både helkvällsmåltider och spontana barhäng.

 

Kvarterskrogen Asken har tagit över lokalerna som tidigare inhyste Fiskmagasinet och Enjoy. Nu är visionen att de båda lokalerna ska leva tillsammans under samma koncept, med en passage emellan. I konceptet ingår en underliggande helhet som bär upp två olika inriktningar: fokus på mat i före detta Fiskmagasinet, och fokus på skönt barhäng i före detta Enjoys lokaler.

 

Asken har hörsammat Norrköpingsbornas stora efterfrågan på vegetarisk mat, och det kommer därför att vara minst 51 procent vegetariska rätter på menyn.

 

Inspirationen till menyn kommer från all världens streetfood, vilket gör att nuvarande Burgarbarens burgare flyttar över torget och in i den nya restaurangen.

 

– Vi vill att maten ska vara enkel, lekfull och vällagad. Förhoppningsvis faller det Norrköpingsborna i smaken, och med vår prisbild kommer de att kunna besöka oss flera gånger i veckan, säger Carina Carlqvist på Kvarterskrogen Asken.

 

Det händer mycket nytt i Knäppingsborg denna höst. Flera spännande koncept är på väg att flytta in i kvarteret.

 

– Nu jobbar vi för att ännu tydligare definiera det som är unikt med Knäppingsborg: kombinationen av historia, trender, kvalitet och en välkomnande atmosfär. Askens nya koncept passar perfekt i den utvecklingen. Vi stärker också Knäppingsborg som ett självklart centrum i en redan väl etablerad restaurangstad, säger Cecilia S Aldén, affärsområdeschefför fastighetsägaren Castellum.

 

Vad restaurangen ska heta och detaljerna i inredningskonceptet är ännu inte officiellt. Men visionen är på plats, och nu arbetar Asken mot målet tillsammans med inredningsarkitekterna Nordiq, som nyligen vann Svenska Designpriset.

 

– Det viktigaste är att vi får något som både vi och Norrköpingsborna verkligen kan känna sig nöjda med. Någon gång våren 2019 slår vi upp portarna, säger Carina Carlqvist.

tisdag, 06 november 2018 13:06

Folksam utvecklar vid Stottsbacken

alt
Med hjälp av JLL ska Folksam skapa en kontorsprodukt i historisk förpackning.  Bild: Sören Eriksson 2010.


Folksams anrika fastighet Pegasus 6 på Slottsbacken kommer att totalrenoveras och ges nytt liv i samband med att kungliga Myntkabinettet flyttar ut i slutet av 2019. I samarbete med JLL utvecklar Folksam nu fastigheten till en toppmodern kontorsprodukt i historisk förpackning.
    

Byggnaden som ursprungligen uppfördes 1684 har genomgått en rad renoveringar under 1900-talet. Senast 1994 gjordes omfattande arbeten när lokalerna anpassades för Myntkabinettets verksamhet. När institutionen nu lämnar sina lokaler tar Folksam ett helhetsgrepp som innefattar allt från tekniska installationer till utformning av innergårdar.
    

– Klassiska Pegasus kommer att uppgraderas till modern standard och kvalitet med bibehållna historiska detaljer. De tekniska förutsättningarna är förvånansvärt bra i byggnaden och takhöjd, ljusinsläpp och effektivitet är i linje med nyproducerade kontorslokaler. Men Pegasus har även den historiska inramningen, det fantastiska läget vid Slottsbacken och promenadavstånd till såväl Kungsträdgården som Gamla Stans tunnelbanestation, säger Erik Skalin, Head of Agency på JLL.
    

Pegasus har total lokalyta på upp till cirka 5.000 kvm i fem plan som lämpar sig väl för en ensam hyresgäst. Entréplanet ger möjlighet till en välkomnande receptionsdel med loungeytor, café eller restaurang och gott om mötesrum för besökare. Kontorsplanen i byggnaden utgörs av yteffektiva arbetsplatser med rikligt ljusinsläpp och hög nivå på materialval och utformning. Lokalerna kommer att stå färdiga för inflyttning under hösten 2020.

tisdag, 06 november 2018 13:03

Arwidsro säljer till I am Home/Heimstaden

alt
Planerad bebyggelse på fastigheten Smedjan 8. Illustration: Juul Frost


Arwidsro säljer fastigheten Smedjan 8 i Malmö till projektutvecklaren I am home, som i sin tur ska utveckla fastigheten för Heimstaden. I am Home kommer att färdigställa 440 hyreslägenheter (cirka 21.600 kvm BOA) på fastigheten och den kommer även att inrymma en förskola och parkeringsplatser. För ganska exakt tre år sedan var fastigheten omskriven då kommunen rev det läger för EU-migranter som sedan ett par år hade funnits på platsen.
    

Fastigheten Smedjan 8 ligger i Norra Sorgenfri strax öster om Malmös innerstad, ett område som har goda förutsättningar att bli en attraktiv del av innerstaden och en mötesplats mellan östra och västra Malmö. Området ska utvecklas från industriområde till en levande kvarterstad med en blandning av bostäder, lokaler, förskola, torg och parker. Arwidsro har tillsammans med Malmö Stad arbetat fram en ny detaljplan. Detaljplanearbete pågår och förväntas vara klart under första kvartalet 2019.
    

– Vi är glada att I am Home och Heimstaden tar vid den fortsatta utvecklingen av Norra Sorgenfri, ett av Malmös största och mest spännande stadsutvecklingsprojekt. Försäljningen ger oss möjligheten att än mer fokusera på utveckling och förvaltning av bostäder och samhällsfastigheter inom Mälardalen, säger Peter Zonabend, vd för Arwidsro.
    

Arwidsro biträddes av Jens Haneklint & Amanda Balijaj, Advokatfirman TörngrenMagnell, och Pangea Property Partners.
    

Lägenheterna som uppförs kommer att vara väldigt yteffektiva och hålla en hög standardnivå både gällande lägenheterna och fastighetens gemensamma utrymmen dessutom kommer fastigheten att miljöcertifieras i enlighet med miljöbyggnad silver. För projektet kommer det att ansökas om det förbättrade investeringsbidraget vilket innebär att fastigheten kommer att bli väldigt energieffektiv och hyrorna hamna på en nivå så att lägenheterna kan efterfrågas av det stora flertalet. Byggstart är planerad till juni 2019 och första inflyttning bedöms kunna ske i oktober 2020.
    

– Vi är glada över att ha kunnat få till detta samarbete med I am Home som står för ett nytänkande i byggprocessen och hela tiden letar efter nya innovativa lösningar med stort fokus på hållbarhet, säger Fredrik Årman, transaktionschef på Heimstaden.

alt
Nowaste Logistics kommer totalt att hyra drygt 41.000 kvm av Catena i Tostarp, Helsingborg.


Catena investerar 101 Mkr i en andra etapp på Logistikposition Tostarp i Helsingborg där Nowaste Logistics AB redan finns med verksamhet i en nyuppförd byggnad om 30.400 kvm. Strax intill på fastigheten Plantehuset 3 uppförs nu ytterligare en logistikanläggning för samma kund om cirka 11.000 kvm, varav 1.250 kvm utgörs av ett tjugo meter högt höglager. I samband med investeringsbeslutet tecknas ett nytt 8-årigt hyresavtal med Nowaste med en årshyra om drygt 7 Mkr.
    

– Catena ser stor potential i utvecklingen av Logistikposition Tostarp och vi är glada att få fortsatt förtroende och kan stärka vår relation till Nowaste som är en kund som verkar i framkant av sin bransch. Det fortsatta samarbetet är ett kvitto på att vi som fastighetsägare bidrar till att vidareutveckla deras affär, konstaterar Göran Jönsson, regionchef på Catena.
    

Nowaste är en tredjepartslogistiker och byggnaderna anpassas fullt ut för modern e-handelslogistik med de bästa förutsättningarna för automationslösningar. Inflyttning i de nya lokalerna beräknas ske i november 2019.

alt
Utbredningsområdet omfattar cirka 46,5 hektar för den nya stadsdelen i planförslaget att omvandla Södertäljevägen närmast Liljeholmen och Hanstavägen till en urban miljö. Foto: Stockholms stad

 

Exploateringsnämnden och Trafiknämnden ska påbörja planeringen för en omvandling av Södertäljevägen närmast Liljeholmen och Hanstavägen från trafikled till urban miljö. Det betyder att Södertäljevägen ska omvandlas till en stadsgata med bostäder och kontor. Projektets syfte är att undersöka förutsättningarna att uppnå målet i budget samt de beslutsunderlag som krävs för att kunna ta ett inriktningsbeslut med markanvisningar samt begära att Stadsbyggnadsnämnden startar detaljplanering för området. Planarbetet beräknas kosta cirka 50 Mkr.

 

Utredningsområdet omfattar Södertäljevägen inom stadsdelen Liljeholmen från Liljeholmsbron ned till Nybodadepån. Exploateringen bedöms kräva nytt program och nya detaljplaner som väntas ge cirka 2.000 bostäder.

 

Exploateringskontoret ser positivt på en utveckling av Södertäljevägen. Projektet innehåller stora utmaningar men om dessa kan övervinnas finns goda förutsättningar att skapa en ny attraktiv stadsdel för Södertäljevägen till en kostnad om cirka 2 Mdr kr.

 

Utredningsområdet föreslås innefatta ca 46,5 hektar. Exploateringskontoret bedömer att arbetet med programarbetet kommer att pågå i cirka 2,5 år.

 

När överenskommelse om exploatering har träffats med exploatörerna ska exploateringsnämnden fatta ett genomförandebeslut. Detta beräknas preliminärt ske 2025. SF