23 april 2024

Redaktionen

alt
Magnus Svantegård, Head of Product Management, fick topplacering hos PROPTEACH.

 

alt

Analysföretaget Onalytica, rangordnar individer och varumärken som är de mest inflytelserika inom PropTech-industrin.

 

Analysföretaget Onalytica som specialiserat sig på Influencer Relationship har analyserat vilka personer och företag som påverkar #PropTech industrin mest.

 

I en nyligen publicerad studie, från det internationella analysföretaget Onalytica, avseende vilka individer och varumärken som är de mest inflytelserika inom #PropTech sektorn hamnar Magnus Svantegård, Head of Product Management, som enda svenska  namn med Datscha på en placering bland de tio främsta.

 

– Vi är väldigt glada och stolta över att Datscha och vår personal anses vara drivande när det gäller digitalisering inom fastighetssektorn. Det är extra roligt att vår Head of Product Magnus Svantegård, som enda svensk, är med på listan och dessutom på hedrande topp 10 placering. Det är ytterligare ett bevis på att Datscha är ledande inom digitalisering av fastighetssektorn, säger Johan Hopstadius, Global Head of Marketing, Datscha.

 

Fakta

Datscha AB är Sveriges ledande leverantör av tjänster för information och analys av kommersiella fastigheter. Bolaget riktar sig till den svenska, brittiska och finska fastighetsmarknaden.

 

Datscha har över 600 företagskunder, de flesta är verksamma inom finans- eller fastighetsmarknaden. Användarna av tjänsten har olika roller som till exempel banktjänstemän, fastighetsägare, värderare, revisorer, konsulter, mäklare, jurister och etableringschefer. I Datschas årliga kundundersökningar är det 97 procent av kunderna som rekommenderar oss.

 

År 2010 lanserades Datscha i Finland och i december 2015 tog Datscha steget in i Storbritannien. Företaget samarbetar även med flera högskolor och universitet runt om i landet. Datschas tjänst är också framgångsrik vid forskning.

 

Datscha ägs av Stronghold Invest AB, som även äger Newsec och Niam. Tillsammans har Strongholdkoncernen den starkaste närvaron på fastighetsmarknaderna i norra Europa.

fredag, 16 december 2016 13:18

Brunswick stänger kreditfond om 2,6 Mdr

alt

Louise Richnau, vd och partner i Brunswick Real Estate Capital.


 

Brunswick Real Estate Capital har genomfört den första stängningen av sin andra kreditfond i Norden om 2,6 Mdr kr. Därmed når Brunswick över 4 Mdr kr i förvaltning inom detta affärsområde.

 

Brunswicks kreditverksamhet, kallad BRE, bröt ny mark i mars förra året när bolaget lanserade sin första fond inriktad enbart på nordiska fastighetskrediter som tillgångsslag. Denna fond har sedan dess blivit fullinvesterad. Lanseringen av den andra fonden förstärker fastighetskrediter som en tillgångsklass och Brunswick ser en fortsatt efterfrågan på investerare för exponering mot krediter på den nordiska kommersiella fastighetsmarknaden.

 

För den andra fonden har BRE sökt finansiering från befintliga kunder, inklusive Norges största livförsäkringsbolag KLP och svenska PRI Pensionsgaranti. En ny investerare i fonden är Folksam.

 

Brunswick Real Estate Capital II är en obelånad stängd kreditfond som erbjuder högre utlåning i Sverige, främst i intervallet 200 Mkr till 600 Mkr per lån och med en löptid på upp till tio år.

 

Louise Richnau, vd och partner i Brunswick Real Estate Capital, säger:

 – Vi är glada över att se ett stöd och förtroende hos våra investerare för vår andra fond. Genom vår långa erfarenhet av den nordiska fastighetsmarknaden och vår tillgång till ett starkt och ökande affärsflöde har vi har ett starkt fotfäste på marknaden för fastighetskrediter.

 

Hon fortsätter:
– Efterfrågan på nordiska fastighetsmarknaden är fortsatt hög och med de osäkerheter som Brexit och det amerikanska valet skapar, tror vi att investerarna fortsätter att allokera till säkra tillflyktsorter som Norden. Detta, i kombination med det faktum att utlåningen fortfarande är restriktiv från traditionella kapitalkällor, är de huvudsakliga drivkrafterna bakom lanseringen av den andra kreditfonden.

fredag, 16 december 2016 12:40

Vasakronan säljer för 111 Mkr i Solna

alt
Största hyresgäst i Sigillets fastighet Skytten 2 på Skytteholmsvägen 2 i Solna är Svenska kyrkan.

 

Vasakronan har tecknat avtal med Sigillet Fastighets AB om försäljning av fastigheten Skytten 2 i Solna.

 

Fastigheten är belägen vid Solna Centrum på Skytteholmsvägen 14-18 och omfattar 4.300 kvm kontor. Byggnaden uppfördes på 1960-talet och största hyresgäst är Svenska kyrkan.

 

Köpeskillingen uppgår till 111 Mkr och köparen Sigillet Fastighets AB tillträdde i samband med avtalsskrivningen den 15 december i år.


Koncernen Sigillet Fastighets AB, med säte i Göteborg, omsatte för år 2016 cirka 417 Mkr. Tillgångarna var cirka 3,29 Mdr kr och soliditeten cirka 33.5 procent. Vd för bolaget är Per Henrik Nilsson.

fredag, 16 december 2016 12:26

Profi hyr ut 5.400 kvm i Solna

alt
Profis fastighet Karlsro 1 är strategiskt belägen utmed Enköpingsvägen, med närhet till såväl Arenastaden som Ulriksdals pendeltågsstation.

 

alt

Thomas Sipos, vd för Profi Fastigheter.

 

Profi Fastigheter hyr ut 5.400 kvm i Solna i en omfattande uthyrningsaffär till en statlig myndighet. Hyresavtalet, som sträcker sig över 12 år, innebär att fastigheten är fullt uthyrd. Fastigheten, Karlso 1, är strategiskt belägen utmed Enköpingsvägen, med närhet till såväl Arenastaden som Ulriksdals pendeltågsstation. 

 

Thomas Sipos, vd Profi Fastigheter säger:

– Jag vill rikta en stor eloge till vårt duktiga fastighetsteam som jobbat intensivt med denna affär i närmare två år. Vi investerar över 60 Mkr i samband med uthyrningen samtidigt som fastigheten i och med detta blir fullt uthyrd.

torsdag, 15 december 2016 17:32

Niam köper av Commerz Real i Finland

alt

Life Science Center Keilaniemi om 32.000 kvm uppfördes 2004-2008.

 

Niam har köpt en fastighetem Life Science Center Keilaniemi om 32.000 kvm i Esbo, Helsingfors av Commerz Real. Köpeskillingen är konfidentiell, men enligt säljarens rådgivare JLL, är transaktionen den hittills största försäljningen av en enskild kontorsfastighet på den finländska fastighetsmarknaden under 2016.

 

Fastigheten, som omfattar fem sammankopplade kontorshus färdigställda mellan 2004 och 2008, har ett strategiskt läge i Keilaniemi, ett av Helsingfors mest eftertraktade kontorsområden, nära den nya tunnelbanestationen i området och med gångavstånd till Aalto-universitet. Uthyrningsgraden är 93 procent, med flera välkända hyresgäster såsom statsägda IT-servicebolaget CSC, läkemedelsföretagen Bayer Nordic och Ratiopharm, samt globala bolagen Capgemini och Konica Minolta i spetsen.

 

Commerz Real har ägt fastigheten sedan 2009 och, efter att tidigare i år ha avyttrat kontorsfastigheten Lintulahti i Helsingfors innerstad, lämnar bolaget Finland.

torsdag, 15 december 2016 17:28

Klövern och SBB i miljardaffär

alt

Ilja Batljan, vd SBB Norden, och Rutger Arnhult, vd Klövern.

 

Klövern fortsätter att renodla sitt bestånd genom att sälja fyra fastigheter i Säter och tolv fastigheter i Karlskrona för sammanlagt 850 Mkr. Köpare är SBB Norden (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB), som samtidigt säljer fastigheten Majorna 220:5 i Göteborg till Klövern för 150 Mkr. I samband med Klöverns försäljningar, som sker till bokfört värde, lämnar bolaget både Säter och Karlskrona. Klövern har dessutom sålt fastigheterna Köpmannen 4 i Hässleholm och Briggen 3 i Västerås för totalt 44 Mkr.

 

I en kommentar till affären med Klövern säger Ilija Batljan, vd för SBB Norden:

 

– Vi glädjer oss åt en lyckad försäljning i Göteborg samtidigt som SBB genom förvärv etablerar sig i en ny regionstad, vilket stärker vår ambition att vara ett fastighetsbolag i hela Sverige. Den förvärvade fastighetsportföljen innebär att vi går in i Karlskrona där vi också hoppas kunna fortsätta att utvecklas.

 

Fastigheterna i Säter har en total uthyrningsbar yta på 44.000 kvm, ett hyresvärde på 37 Mkr och en ekonomisk uthyrningsgrad på 93 procent. Största hyresgäst är Landstinget Dalarna.

 

Fastigheterna i Karlskrona omfattar 57.000 kvm, har ett hyresvärde på 62 Mkr och en ekonomisk uthyrningsgrad om 95 procent. Lokalerna hyrs till största delen av Karlskrona kommun. Frånträdet sker den 2 maj 2017. Avtalet om fastigheterna i Karlskrona innehåller ett finansieringsförbehåll.

 

Fastigheten i Majorna, Göteborg, har en uthyrningsbar area på 4.410 kvm och därutöver garage på totalt 2.970 kvm. Den är fullt uthyrd och största hyresgäst är Västra Götalands Läns Landsting. Fastigheten har ett strategiskt läge längs med Södra Älvstranden alldeles intill två andra fastigheter (varav en tomträtt) som Klövern köpte under 2015. Förvärvet kommer att finansieras genom en kombination av banklån och eget kapital.

torsdag, 15 december 2016 17:25

Skanska bygger för 380 Mkr i San Antonio, USA

alt

Skanska skapar trivsamma miljöer åt Alamo Colleges i San Antonio, Texas, USA.

 

Skanska har tecknat avtal med Alamo Colleges om att bygga deras nya District Support Operations Administration Complex i San Antonio, Texas, USA. Kontraktet är värt cirka 380 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska USA Building i det fjärde kvartalet 2016.

 

Den nya anläggningen kommer att omfatta cirka 16.000 kvm klass A-kontor, 500 p-platser, kontorssviter, konferens-center, högkvarter för campuspolis samt driftcentral. Byggarbetet inleds i januari och planeras vara klart i juli 2018.

torsdag, 15 december 2016 17:21

Citycon köper för 770 Mkr i Bergen

alt

Citycon köper försäkringsbolaget Trygs huvudkontor i Bergen och får därmed bättre möjligheter att utveckla köpcentrumet Oasen.

 

Citycon har tecknat avtal om att kör en kontorsbyggnad i Bergen, Norge, för 710 MNOK (cirka 770 Mkr ) från Tryg Forsikring A/S. Byggnaden ligger intill Citycons köpcentrum Oasen i Fyllingsdalen och har en uthyrningsbar yta om 19.000 kvm.

 

Säljaren, Tryg, den näst största skadeförsäkringsbolaget i Norden, är ankarhyresgäst med sina norska huvudkontor i kontorsbyggnaden. Pangea Property Partners har varit Citycons rådgivare och förvärvet förväntas slutföras under januari 2017.

 

Genom förvärvet av Trygs huvudkontor får Citycon möjlighet att utveckla och expandera Oasen köpcentrum från nuvarande 31.500 kvm. Planen är att lägga till 11.000 kvm uthyrningsbar yta genom att omvandla huvuddelen av de två lägsta våningarna i kontorsbyggnaden i butiksytor samt bygga en ny del som ytterligare förbinder de två byggnaderna. Samtidigt ska Tryg kvarstå som ankarhyresgäst och har tecknat ett tioårigt hyresavtal med en option på förlängning.

 

– Oasen passar perfekt med Citycons strategi att investera i köpcentrum på platser med stark demografi. Efter att ha förvärvat en 31 procent minoritetsandel av Oasen i november förra året, är detta förvärv ett logiskt nästa steg för att skapa ytterligare ett flaggskepp inom vår norska portfölj, säger Marcel Kokkeel, vd Citycon.

 

Bergenområdet växer snabbt och befolkningen väntas öka med cirka 11 procent till 310.000 år 2030. Staden planerar att expandera spårvägen Bergen Light Rail till Fyllingsdalen med en hållplats precis utanför Oasen. Spårvägen förväntas byggas färdigt år 2023. I området finns dessutom planer på att bygga cirka 5.000 nya bostäder fram till 2030.

 

– Oasen är i hjärtat av stadens nya stadsplanering och vi strävar efter att göra Oasen-torget och spårvägsstationen till ett nav för boende i området. Det finns ett stort intresse för att etablera butiker och koncept i Oasen och vår tidigare utvecklings och utvidgning av köpcentrumet, 2014, var framgångsrik, säger André Gaden, Commercial Director på Citycon.

torsdag, 15 december 2016 17:16

Platzer växer till 13,4 Mdr

alt

P-G Persson, vd för Platzer.

 

Igår slutfördes fastighetsaffären mellan Platzer Fastigheter och AB Volvo om en fastighetsportfölj i Arendal, Torslanda och Säve i Göteborg. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 2,8 Mdr kr och de förvärvade fastigheterna bedöms ha ett årligt hyresvärde om 300 Mkr. Genom förvärvet ökar Platzers totala fastighetsvärde med 26 procent till 13,4 Mdr kr.

 

Fastighetsportföljen som läggs till Platzers innehav omfattar cirka 338.000 kvm uthyrningsbar yta samt mark i områdena Arendal, Torslanda och Säve i Göteborg.

 

– Jag är mycket glad över att vi nu slutfört detta stora och spännande förvärv, som kompletterar vår fastighetsportfölj med både nya geografiska områden samt ett nytt segment i form av Logistik, säger P-G Persson, vd för Platzer.

 

Den nya fastighetsportföljen ger Platzer ett bra kassaflöde samt goda möjligheter att bedriva stadsutveckling, sälja blivande byggrätter samt utveckla Volvos nuvarande huvudkontor i Torslanda.

torsdag, 15 december 2016 17:08

SBB köper i Borlänge för 750 Mkr

alt
I affären mellan SBB och Borlänge kommun ingår Stadshuset som kommunen tecknar ett 15-årigt avtal med SBB.

 

Det blev en budgivning kring Borlänges försäljning av Stadshus och bostäder. Nu har SBB har ingått ett avtal med Borlänge kommun om att köpa en fastighetsportfölj omfattande 9 bostads- och samhällsfastigheter i Borlänge för 750 Mkr.

 

Portföljen har en total uthyrbar area om 50.016 kvm varav 18.853 kvm (38 procent) utgörs av bostäder och 31.163 kvadratmeter (62 procent) utgörs av samhällsfastigheter.

 

De totala hyresintäkterna 2016 bedöms uppgå till cirka 60 Mkr varav cirka 40 procent utgörs av bostadshyror och cirka 60 procent utgörs av lokalhyror. SBB övertar alla befintliga avtal med hyresgästerna.

 

För stadshuset skrivs ett nytt särskilt hyresavtal som ger kommunen tillgång till stadshuset i 15 år, med option på förlängning.

 

Säljare är Borlänge kommun och de kommunala bolagen Fastighets AB Hushagen och AB Stora Tunabyggen. Samhällsbyggnadsbolaget tillträder fastigheterna den 8 februari 2017.

Förvärvet finansieras med eget kapital och lån.

 

– Vi är glada över att fortsätta att expandera i Borlänge. Den förvärvade fastighetsportföljen innebär att vi stärker vår närvaro i kommunen med såväl bostäder som fler samhällsfastigheter. Sedan tidigare äger SBB en utbildningsfastighet i Borlänge, säger Ilija Batljan, vd SBB Norden.

 

Sedan ett par år tillbaka har Borlänge kommunkoncern sett över möjligheterna att sälja delar av fastighetsinnehavet för att kunna nyinvestera, enligt uppdrag från kommunfullmäktige.

 

– Nu stärks våra möjligheter att fortsätta investera i bostäder och välfärd. Vi får också en ny, stark aktör på den lokala marknaden som kommer att bidra till att kommunens utvecklingsplaner kan genomföras, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Intresset för försäljningen har varit stort. Det anbud som valdes har bäst totalekonomi och högst köpesumma, men i bedömningen har även vägts in köparens vilja att satsa långsiktigt på gemensam utveckling.