23 april 2024

Redaktionen

alt

Credit Suisse Asset Management Immobilien KAG äger fastigheten i Frösunda som Länsförsäkringar flyttar till.

 

Newsec har på uppdrag av Credit Suisse tecknat ett 6 årigt hyresavtal med Länsförsäkringar Stockholm,  som därmed flyttar sitt huvudkontor till Telegrafgatan i Frösunda. Lokalerna omfattar en yta om 5.667 kvm och inflyttning sker första halvåret 2016.  Tenant & Partner har varit rådgivare åt Länsförsäkringar.

 

– Det har varit ett mycket konstruktivt arbete med att lyckas ta fram en bra lösning för Länsförsäkringar Stockholm. Det är glädjande att vi nu lyckats skapa en lösning som möjliggör ett avtal mellan parterna, säger Peter Liderås, Head of Property Development, Newsec Asset Management.

 

Fastigheten ägs av fastighetsbolaget Telegrafgatan RE inom CS Euroreal, en fond förvaltad av Credit Suisse Asset Management Immobilien KAG, och förvaltas av Newsec sedan 2008. Newsecs uppdrag innefattar ekonomisk, kommersiell och teknisk förvaltning samt uthyrning av fastigheten.

alt

Arkitekt Inga Varg och Ylva Rosvall på Varg Arkitekter har skapat ett gathus och ett gårdshus med längsgående balkonger ovan gedigna sockelvåningar.


 

alt

HEBA fick år 2009 via en markanvisning en av de bästa tomterna i Norra Djurgårdsstaden, endast några meter från en å nära Husarviken med fina bryggplatser.

 

 alt

Några av HEBAs hyresgäster har chans att få båtbrygga endast 25 meter från bostaden.


 

 

alt

Vd Lennart Karlsson, HEBA och vd Inga Varg, Varg Arkitekter, har samarbetat länge om projektet.

 

alt

Spadtaget togs från vänster av Lena Larsson Daag, vd Bostadsförmedlingen i Stockholm, Fredrik Bele, regionchef Skanska och av Lennart Karlsson, vd HEBA.


 

alt

Från vänster Magnus Christiansen, chef Entreprenad Skanska Stockholm, Lena Larsson Daag, vd Bostadsförmedlingen i Stockholm och Lennart Karlsson, vd HEBA. Lena Larsson Daag sa vid spadtaget att hon var glad över att inleda produktionen av 72 hyresrätter.

 

alt

Ylva Rosvall är ansvarig arkitekt på Varg Arkitekter för HEBAs balkonghus i Norra Djurgårdsstaden.


alt

Anna Forsberg, chef Affär Skanska Stockholm.

 

alt

Gårdshuset. Socklar i natursten och betong ger husen tyngd som matchar de befintliga tegelbyggnaderna i området.

 

alt

Byggarbetsplatsen och den påbörjade entreprenaden.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Foto: KÅ Nilsson

 

Idag togs det första spadtaget för HEBAs produktion i Norra Djurgårdsstaden. Vid eventet berättade vd Lennart Karlsson att HEBA via en markanvisning fått en av de bästa tomterna i Norra Djurgårdsstaden år 2009, endast några meter från en å nära Husarviken med fina bryggplatser.

 

Själva spadtaget idag togs av Lennart Karlsson, vd HEBA, Fredrik Bele, regionchef Skanska och Lena Larsson Daag, vd Bostadsförmedlingen i Stockholm.

 

Nu börjar HEBA och Skanska en produktion för två flerbostadshus med totalt 72 hyreslägenheter i Norra Djurgårdsstaden. Inflyttning planeras till hösten 2016. HEBA har engagerat Skanska som totalentreprenör för projektet. Byggnaderna kommer att miljöcertifieras enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad Silver.

 

Arkitekterna Inga Varg och Ylva Rosvall på Varg Arkitekter har skapat ett gathus och ett gårdshus med längsgående balkonger ovan gedigna sockelvåningar. Taken utformas med växthus och odlingslotter samt en gemensam uteplats. Detta ger byggnaderna generösa grönskande uterum som annonserar områdets miljöprofil och ansluter till den intilliggande Nationalstadsparken. Socklar i natursten och betong ger husen tyngd som matchar de befintliga tegelbyggnaderna i området, ritade av Ferdinand Boberg. Balkongfronterna kläs i plåt med olika perforering och gräng för ett lättare uttryck.

 

Entréer och trapphus får en konstnärlig utsmyckning av Ann Frössén från Konstnärscentrum Öst.

 

– Norra Djurgårdsstaden Etapp 2 ska bli en miljöstadsdel i världsklass. Stadsdelen är utvald att ingå i Bill Clinton Enviroment Iniative som ska visa på goda exempel inom hållbar stadsutveckling. Här kommer vi att vara föregångare och pröva ny miljöteknik och system för hållbart byggande och förvaltning. Det ger oss erfarenheter som vi tar med oss i HEBAs fortsatta tillväxt, säger Lennart Karlsson.

 

HEBA deltar i programmet om Aktiva Hus som omfattar total 150 energismarta lägenheter fördelat på tre byggherrar. Efter två år kommer Aktiva Hus att göra en utvärdering om de tekniska lösningarnas funktion och hur hyresgästerna upplever tekniken. 

 

 

alt

Bergströmska gården, efter handelsmannen Christopher Bergström, uppfördes 1826 av ryska timmermän.

 

alt

Tirsén & Aili Arkitekter har ritat innergården och den nya utbyggnaden av det befintliga gårdshuset.

 

Galärens anrika byggnad Bergströmska gården, på Rådstugatan i Luleå, blir ett centrum för kreativa näringar. I huset ska bolag verksamma inom film/tv, design, kommunikation, konst, text, app och webbutveckling samverka under ett tak. Projekteringen är i full gång och bygget startar i sommar. Inflyttning är beräknad till januari 2016. Bakom satsningen står Creative Nodes/Luleå Näringsliv, som har skapat konceptet och som ska sköta den kreativa verksamhet som ska bedrivas i byggnaden.


Det är ett omfattande projekt som innefattar både renovering, restaurering samt nyproduktion. I huset kommer det att finnas både fasta arbetsplatser och gästarbetsplatser. Det kommer även att finnas labb och öppna mötesytor.

 

– Det känns jättekul att vara igång med projektet och att vi har hittat detta samarbete med Creative Nodes, säger Simon Sundström, ansvarig projektledare på Galären.

 

Galären har fått bygglov för att bygga en helt ny del för restaurang och fik med sittplatser både inomhus och utomhus på den spännande innergården som ska återfå sin forna prakt.

 

Innergården ska fungera som en mötesplats för allmänhet och verksamma på gården. Här ska olika events och uppträdanden kunna äga rum året runt.

 

Fastigheten, som heter Sparven 16, är totalt 1.322 kvm och utgörs av två huskroppar som är byggnadsminnesmärkta. Den stora gula huvudbyggnaden kommer att husera bolag som betalar marknadsmässiga priser på så kallade fasta platser. Dessa hyresgäster sitter på längre kontrakt och i egna rum. Utöver dessa erbjuds flexibla kontorsplatser, som exempelvis kan hyras en till två dagar i veckan. Lokalen för dessa platser kommer att vara utformade som öppet landskap med kringliggande mötesrum och mötesplatser. Prisnivån blir marknadsmässig.

 

På Bergströmska gården ska det finnas labblokaler för att bedriva workshops och kompetensutveckling för befintliga bolag på gården och för sådana som är verksamma på andra platser i Luleå eller regionen. Ett game labb är också under etablering och ska fungera som en utvecklingsmotor för spelindustrin i regionen.

 

 

alt

Ivo Stopner, vd Hufvudstaden.

 

Hufvudstadens kvartalsvinst efter skatt ökade till 447 Mkr (194), motsvarande 2,17 kr per aktie (0,94). Det ökade resultatet förklarades av ökade orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet med 366 Mkr (61). I resultatet ingick även orealiserade värdeförändringa på räntederivat om -23 Mkr (-55). Fastighetsförvaltningens bruttoresultat minskade med 3 procent och till 278 Mkr (288), vilket främst berodde på ökade kostnader för vakanser och underhåll till följd av startade utvecklingsprojekt inom detaljhandeln.

 

Nettoomsättningen minskade till 413 Mkr (414) och hyresvakansgraden vid periodens slut var 6,5 procent (5,4). Exklusive pågående projekt uppgick hyresvakansen till 5,5 procent (4,9).

 

Under perioden investerade Hufvudstaden 78 Mkr (33) och den 31 mars marknadsvärderades fastighetsbeståndet till 28,3 Mdr kr (27,8 vid årsskiftet), vilket ger ett substansvärde om oförändrat 100 kr per aktie efter avdrag för utdelning om 2,90 kr per aktie.

 

Upplåningen ökade till 5.750 Mkr (5.650) och den genomsnittliga effektiva räntan var 2,1 procent (2,1). Det egna kapitalet minskade under perioden till 16.543 Mkr (16.695), motsvarande en soliditet om 57 procent (56). Nettobelåningsgraden minskade till 18 procent (21) och räntetäckningsgraden var 9,1 gånger (8,7).

 

På rapportdagen sjönk aktien med cirka 4 procent till 112,4 kr. LE

alt

Kranar på byggen där det uppförs hyresrätter blir en fortsatt vanlig syn i Järfälla.

 


Järfällas allmännyttiga bostadsbolag Järfällahus ska bygga minst 300 bostäder om året och renovera 100 lägenheter årligen. Det är några av punkterna i ett nytt ägardirektiv för Järfällahus med syfte att öka produktionen av hyresrätter i kommunen, som räknar med en befolkningsöning med 30.000 invånare under de närmaste 15 åren.

 

– De senaste åren har andelen hyresrätter minskat i regionen samtidigt som efterfrågan är rekordstor. Nu tar vi ansvar för att fler hyresrätter byggs i Järfälla. I de nya ägardirektiven får Järfällahus därför ett tydligt uppdrag om att åter börja bygga nya bostäder, säger Claes Thunblad, kommunstyrelsens ordförande.

 

Enligt Järfällahus förnyade direktiv ska bolaget även ta större socialt ansvar. Exempelvis ska personer med rörelsehinder ges förtur till bolagets tillgänglighetsanpassade lägenheter. Kommunstyrelsen har även gett Järfällahus i uppdrag att se över möjligheterna för en lokal bostadsförmedling där såväl allmännyttan som övriga fastighetsägare kan ingå. Dessutom ska befintliga och nybyggda bostäder ska energieffektiviseras i högre utsträckning än idag. Bostädernas påverkan på luft, mark och vatten ska vara så liten som möjligt. Det gäller både vid byggandet och vid förvaltningen av bostäderna.

tisdag, 05 maj 2015 17:21

BSK växer med tio nya medarbetare

alt
                                                                                                                      

BSK Arkitekter fortsätter att utvecklas starkt och har hittills i år rekryterat tio nya medarbetare. Åtta av dem syns på bilden ovan, från vänster Elisabeth Thorén, Jessika Källeskog, Isa Kroona, Oskar Grundström, Michal Kubrak, Marie Graversen, Nils Hellman och Ingela Nirbrant. (Sigrid Svensson och Åsa Landahl saknas på bilden.) Framförallt har rekryteringarna föranletts av nya uppdrag inom bostäder och stora sjukhusuppdrag. Framöver planeras även en expansion inom segmenten kontor och högskola.

 

– BSK har många spännande uppdrag på gång och företaget uppmuntrar ständigt att utveckla nya tankar och idéer. Samtidigt finns en stor bredd, vilket ger goda möjligheter att arbeta inom flera områden, säger Elisabeth Thorén, nybliven handläggande arkitekt på BSK Arkitekter.

 

BSK är bland annat engagerat i bostadsuppdrag om cirka 4.000 lägenheter i olika skeden, till exempel omvandlingen av Ericssons före detta kontorsbyggnad i Nacka strand med 270 lägenheter samt en nybyggnad med 70-talet lägenheter nära Brommaplan för Tobin Properties. Samtidigt pågår det stora arbetet med Södertäljes nya sjukhus, samt omvandlingen av vårdavdelningar i Helsingborgs sjukhus.

 

BSK Arkitekter har sedan länge satsat på unga och drivna arkitekter som bidrar till en nyfiken och nytänkande kultur, och satsar framför allt inom områden där de kan vara med och leda utvecklingen.

 

– Det känns förstås mycket bra att vi på kort tid knutit till oss så många talangfulla medarbetare. Efterfrågan på våra tjänster är för närvarande hög och fortsätter att öka, säger Stina Ljungkvist, vd för BSK Arkitekter.

alt

                                                                                                  

Humlegården Fastigheter har rekryterat Annelie Liljeqvist (bilden) som uthyrare. Hon ersätter Anne-Li Åldstedt som gått vidare till annat uppdrag. Liljeqvist, som tillträder sin nya tjänst den 24 augusti,  kommer närmast från Aberdeen där hon arbetat sedan 2009 med uthyrning av lokaler i Stockholms innerstad. Dessförinnan arbetade hon som uthyrare på Brostaden. Tillsammans med Katarina Cygnaeus och Lennart Öberg kommer Annelie Liljeqvist ingå i Humlegårdens uthyrningsteam.

 

– Uthyrningsteamet på Humlegården har ett starkt affärsdriv där engagemang och nytänkande har stor betydelse. Annelie Liljeqvist har dessa egenskaper och vi är glada att få hälsa henne välkommen till oss, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården Fastigheter.

måndag, 04 maj 2015 16:57

Niam förvärvar i Köpenhamn

alt
Johan Bergman, vd Niam.


Den 1 maj köpte Niam en kontorsfastighet belägen i Holte, Köpenhamn, från en dansk fastighetsfond. Fastigheten har en yta om cirka 5.421 kvm och är fullt uthyrd till IBM.

 

– Detta var en möjlighet för Niam att förvärva en kontorsfastighet av hög kvalitet och med ett starkt kassaflöde. Investeringen passar väl in i Niams befintliga portfölj som är positionerad att dra fördel av den återhämtning som förväntas ske på den danska marknaden, säger Johan Bergman, vd Niam.

alt

Akademiska Hus har investerat 33 Mkr för effektivare energianvandning på KTH.


Igår invigde Akademiska Hus en stor värmepumpsanläggning på KTH Campus i Stockholm. Genom att bland annat återvinna värme från datahallar beräknas den köpta energin minska med 25 procent för hela campusområdet, vilket motsvarar cirka 23.700 MWh. Akademiska Hus har investerat cirka 33 Mkr i värmepumpsanläggningen.

 

Tillsammans med Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (s) och KTH:s rektor Peter Gudmundson fanns Akademiska Hus regiondirektör Sten Wetterblad på plats för att inviga den stora energisatsningen på KTH Campus. 

 

– Genom denna mycket kraftfulla energieffektivisering utvecklar vi framtidens hållbara campus. Men projektet ger också stor kunskap och inspiration för studenter, forskare och andra för att utveckla ett hållbarare Sverige, säger Sten Wetterblad.

 

KTH Campus har under en stor del av året behov av både värme och kyla samtidigt. Genom att internt flytta spillvärme i kylkretsar till områden som har ett värmebehov uppnås en dubbel vinst eftersom inköpt värme och kyla kan reduceras.

 

För att kunna lyfta de stora energimängderna i form av lågtempererad spillvärme i kylkretsar till nyttig värme för värme- och varmvattenproduktion, krävs hjälp av värmepumpar och därmed tillskott av el för att driva dem. Värmepumparna har installerats i det gamla kraftvärmeverket mitt på campus och kommer att drivas av ursprungsmärkt, koldioxidfri el. De totala utsläppen av koldioxid för värmeförsörjningen av KTH Campus minskas därmed med 840 ton per år, vilket motsvarar en minskning med 40 procent.

 

Inom kort kommer en digital pelarskylt att ställas upp som i realtid visar vad energianläggningen genererar. På så vis synliggörs en del av hållbarhetsarbetet på campus.

alt

Många möbler är formgivna och tillverkade specifikt för det nya aktivitetsbaserade kontoret som MER har skapat. Bild från Kulturförvaltnings nya kontor i Rinkeby.

 

alt

Ett av Kulturförvaltningens många konstverk är en målning på plexiglas av Sonja Larsson (f. 1955). Målningen är en introduktion till de mönster som Larsson tagit fram för Liljevalchs.

 

I Rinkeby har 120 kulturtjänstemän fått en modern, aktivitetsbaserad arbetsplats. Det är Stockholms kulturförvaltning som med 120 medarbetare gjort gemensam sak med 40 medarbetare från Familjebostäder för att flytta in till ett nytt kontor. De två organisationerna har var sin del i huset och de delar reception, mötesrum och bistro med varandra.


Det var MER som i samarbete ETTELVA fick uppdraget att utforma ett aktivitetsbaserat kontor åt Kulturförvaltningen och Familjebostäders lokalkontor.


Det nya kontoret för Stockholms kulturförvaltning och Familjebostäder i Rinkeby var tidigare ett hyreshus i 1960-talets miljonprojekt. Nu har det förvandlats till ett kontor med plats för ny konst, ny kulturverkstad och nya arbetsformer.

 

En annan utmaning i uppdraget för MER var att förena identiteten hos två organisationer i delade utrymmen. En lyckad samverkan började redan i entrén, följt av det nya gemensamma trapphuset, upp till 4:e våningen med en gemensam matsal och två stora konferensrum. Kontoret har även en takterrass, med utsikt över det moderniserade Rinkebystråket.

 

Vem behöver konst på kontoret? Alla som behöver inspiration till bra konversationer och kreativa lösningar, menar MER som haft ansvaret för att inreda Kulturförvaltningens nya kontor i Rinkeby. Konst och kreativitet hänger ihop, framhåller Cecilia Bejdén, vd för arkitekt- och konsultföretaget MER .

 

MER har gjort inredningen till Kulturförvaltningens nya lokaler, som skräddarsytts för förvaltningens verksamhet och för kontorets stora konstsamling. Fria ytor med dämpade färger, små sideboards och anpassad belysning har reserverats för samtida svensk konst av Helena Blomqvist, Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström med flera.

 

– Kulturförvaltningen har en väldigt fin konstsamling i Rinkeby, den bästa som Stockholm Konst har på en arbetsplats just nu, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm Konst.

 

Han fortsätter:
– Det händer mycket när man hänger upp konst på en arbetsplats. Den som är smart väljer konst som är lite krävande – konsten kan bli en snackis som öppnar för konversationer och bidrar till en bra möteskultur.