19 april 2024

Redaktionen

onsdag, 25 januari 2017 17:05

Bonava ökade vinsten till 1 Mdr kr

alt

Joachim Hallengren, vd för Bonava.

 

Bonava ökade nettoomsättningen under 2016 till 13,5 Mdr kr (13,1) och förbättrade rörelseresultatet till 1.562 Mkr (1.377) och rörelsemarginalen till 11,6 procent (10,5). Helårsvinsten efter skatt steg till 1.004 Mkr (798), motsvarande 9,26 kr (7,36) per aktie. Avkastningen på sysselsatt kapital förbättrades till 14,6 procent (12,5).

 

Inför årsstämman den 4 april föreslår styrelsen en utdelning om 3,80 kr, att utbetalas vid två tillfällen, 1,90 kr den 11 april respektive 1,90 kr den 11 oktober.

 

– Vi levererar ett bra resultat som uppfyller våra finansiella mål och vi går in i 2017 med en stark finansiell ställning som ligger till grund för styrelsens utdelningsförslag, säger vd Joachim Hallengren.

 

Under året sålde Bonava 6.233 bostäder (6.315) medan produktionsstarterna uppgick till 5.832 (6.356). De totala tillgångarna ökade till 16,8 Mdr kr (15,5), en ökning som främst var hänförlig till en ökad volym för pågående bostadsprojekt.

 

Tack vare ett starkt kassaflöde i det fjärde kvartalet minskade nettolåneskulden till 3.699 Mkr (4.216), varav merparten 3.624 Mkr (3.177) var hänförligt till svenska bostadsrättsföreningar och finska bostadsaktiebolag.

 

Det egna kapitalet ökade till 5.652 Mkr (4.732) och soliditeten var vid årsskiftet 33,7 procent (30,5).

 

Aktien stärktes under dagen med drygt 0,5 procent till 132,50 kr för Bonava B. LE

onsdag, 25 januari 2017 16:59

CBRE anställer Capkova och Collin

alt

                                                                                                                                         

CBRE har anställt Michaela Capkova (bilden t h) som ansluter den 1 februari till A&T Investor Leasing i Göteborg. Hon kommer närmast från JLL i Göteborg där hon arbetat som senior projektledare inom Corporate Solutions. Dessförinnan arbetade hon på CBRE i Prag där hon var med och startade verksamheten inom lokaluthyrning.

 

Dessutom har CBRE rekryterat Erik Collin (bilden t v) till teamet på A&T Investor Leasing i Göteborg. Han kommer att arbeta inom Retail med förmedling av handelsytor. Han har tidigare arbetat på Aros Kapital och börjar sin anställning den 1 mars.

 

Glenn Håkansson, ansvarig för A&T Investor Leasing i Göteborg, kommenterar:
– I Michaela och Erik får vi två välkomna tillskott till vår uthyrningsverksamhet i Göteborg. Såväl Office som Retail är prioriterade verksamheter hos oss. Vår målsättning är att ytterligare växa inom dessa segment.

 

Patrik Kallenvret, Managing Director på CBRE Sweden, tillägger:
– Michaela och Erik är hjärtligt välkomna till vår starka verksamhet i Göteborg. Vi ser extra stor potential i Göteborg med alla de kommersiella projekt som är på gång. Med dessa rekryteringar befäster vi vår marknadsledande position.

onsdag, 25 januari 2017 16:52

SHH vinner markanvisningstävling i Alby

alt
SHH Bostad ska bygga 225 bostäder i flerbostadshus och i radhus, nära Alby Centrum. Illustration: Nyréns Arkitektkontor/SHH Bostad

 

I konkurrens med åtta kvalificerade förslagsställare har SHH Bostad vunnit Botkyrka kommuns förtroende att bygga bostäder vid koloniområdet i Alby. Detaljplanen, som bedöms vinna laga kraft tidigast under 2018, kommer att innehålla cirka 225 bostäder i form av flerbostadshus och radhus i olika former.

 

Temat i förslaget är odling där stora delar av koloniparken bevaras och de nya bostäderna får möjlighet till odling i både mindre och större skala.

 

Det aktuella området ligger några hundra meter från Alby Centrum med service och goda kommunikationer, inte minst genom tunnelbanans röda linje. I nära anslutning ligger även förskola, äldreboende, badplats och friluftsliv.

 

– Vi är mycket glada över möjligheten att få delta i det förnyelsearbete som pågår i Alby. Förslaget, som är framtaget i samarbete med Nyréns Arkitektkontor, speglar Albys alla positiva kvalitéer med lekfullhet och nytänkande, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd SHH Bostad AB.

 

– Vi har som mål att bygga 4.000 nya bostäder på fyra år och låta Botkyrkastaden växa fram. Denna ambition bygger på att alla ska kunna hitta en bostad som passar dem, i sin egen stadsdel, säger Gabriel Melki (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Botkyrka kommun.

 

Nu startar förberedelser av detaljplaneuppdraget mellan kommunen och SHH Bostad. Byggstart bedöms kunna ske tidigast 2018.

onsdag, 25 januari 2017 16:44

Castellum bildar fyra regioner

alt
Anders Nilsson blir vd för både Region Stockholm och Region Norr i Castellums koncern. Jörgen Lundgren, fd vd för Norrporten, avgår som vd från Castellum Region Norr.

 

Castellum har inlett en process för att reducera antalet regioner – från fem till fyra. Avsikten är att förvaltningen i Sundsvall respektive Gävle, som nu utgör Region Norr, ska slås samman med Region Stockholm under ledning av Anders Nilsson, vd Region Stockholm.

 

Samtidigt lämnar Jörgen Lundgren, vd Region Norr, på egen begäran sin tjänst för att tillträda som vd i ett investmentbolag. Lundgren, som lämnar sin tjänst i sommar, var vd i Norrporten fram till Castellums förvärv av bolaget förra året.

onsdag, 25 januari 2017 11:25

Folksams fastigheter ökade starkt

alt

Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam.


Värdeutvecklingen på Folksamgruppens fastigheter under 2016 är den högsta hittills och arbetet med att öka fastighetstillgångarna med 10 Mdr kr går fortare än planerat. Efter förvärv om nästan 4 Mdr kr och värdeökningar i befintligt bestånd med drygt 3,0 Mdr (1,7), motsvarande 14,7 procent (9,7), värderades beståndet vid årsskiftet till cirka 25,5 Mdr kr.
  

 Hyresintäkterna ökade till 1.175 Mkr (1.077), medan driftnettot steg till 829 Mkr (721). I ett jämförbart bestånd motsvarade detta ökningar om 2,3 procent respektive 6,1 procent. Uthyrningsgraden var oförändrat 97 procent.
    

Sedan ett år är Folksamgruppens fastighetsorganisation fullbemannad med ett nybildat team om ett tiotal personer som fokuserar på att utveckla värdepotentialen i fastighetsbeståndet. Det har handlat om att ta fram projektmöjligheter och att aktivt förvalta lokalhyresportföljen.
    

– Den nya organisationens engagemang har redan tagit oss en bra bit på vägen mot vårt mål att öka fastighetsexponeringen rejält och snabbt. Vi gör ett historiskt starkt resultat för 2016, vilket förstås är glädjande nyheter för Folksams kunder, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam.
    

För att kunna fokusera på expansion och värdeutveckling måste också den löpande fastighetsförvaltningen fungera bra, med nöjda kunder som främsta mål. Därför har Folksam ett strategiskt samarbete med Newsec kring den.
    

– Just nu är både hyres- och fastighetsmarknaderna mycket starka. Vi ser rekordhöga hyresnivåer på våra marknader och det finns i dagsläget inga tecken på avmattning. Det är brist på både bra kontor och bostäder, vilket gör att hyresbetalningsviljan ökar. Många investerare vill öka sin fastighetsexponering, medan utbudet av bra fastigheter är litet. Det gör att priserna stiger, säger Lars Johnsson.

onsdag, 25 januari 2017 11:22

Skanska hyr ut sista lokalen i Sthlm 03

alt
Skanskas fastighet Sthlm 03 i Sthlm New Creative Business Spaces är fullt uthyrd.


Skanska har tecknat hyresavtal med Boehringer Ingelheim i Sthlm 03 i Sthlm New Creative Business Spaces i Hammarby Sjöstad. Kontorsfastigheten är därmed fullt uthyrd. Uthyrningen omfattar totalt 1.770 kvm och inflyttning är planerad till fjärde kvartalet 2017.
    

– Vi ser mycket fram emot att flytta till nybyggda lokaler i Hammarby Sjöstad. Kontoret kommer att anpassas till våra behov och stödja vårt tvärfunktionella samarbete, öppna kommunikation och tydligt spegla organisationens kultur, säger Mikael Schwartz, projektansvarig för Boehringer Ingelheim.
    

Bland grannarna i fastigheten finns sedan tidigare Lantmäteriet, Polystar och Erik Olsson Fastighetsförmedling.
    

– Vi är jättestolta över att Boehringer valde att flytta till Sthlm 03 och välkomnar dem varmt till Sjöstaden. De hamnar i gott sällskap nu när fastigheten är fullt uthyrd, säger Anna-Maria Kääriä, marknadschef på Skanska Fastigheter Stockholm AB.

alt
Vasakronan tar nya koncept till Södra Förstadsgatan i Malmö.


Vasakronan har hyrt ut lokaler till två nya butiker till Södra Förstadsgatan i Malmö. Det handlar dels om livsstilskonceptet Grandpa, som gör sin första etablering i staden, dels om Meadow of Malmö, ett butikskoncept med fokus på herrkläder. Grandpa öppnar sin butik i mars och Meadow of Malmö i augusti.
        

– Vi har under en längre period jobbat metodiskt för att skapa ett ännu mer attraktivt stråk från Triangeln, längs Södra Förstadsgatan och bort till Södertull. Det har gett effekt och både besöksflödena längs stråket och butikernas omsättning har ökat. Grandpa och Meadow of Malmö kompletterar den befintliga mixen av butiker och restauranger på ett jättebra sätt, säger Anna Stenkil, regionchef Öresund.
    

Grandpa har sedan 2003 arbetat för att erbjuda shopping med fokus på service, inspiration och atmosfär. De senaste åren har företaget vuxit bland annat genom sitt arbete med konceptualisering samt uttryck och även prisats för sin omnikanalshandel. Grandpa har en stark e-handel och sedan tidigare tre butiker i Stockholm och en i Göteborg. Butiken på Södra Förstadsgatan blir den första i Malmö.
    

Meadow of Malmö, grundat i Malmö 2008, fokuserar på produkter och varumärken med hög kvalitet, hantverk och progression med en stadig fot i denim, vintage, workwear och heritage.

alt

Ett datacenter om 10 MW kan värma cirka 20.000 lägenheter.


I går lanserades Stockholm Data Parks – ett samarbete mellan Stockholms stad, Fortum Värme, Ellevio, Stokab och Invest Stockholm. Målsättningen med satsningen är att attrahera storskaliga datahallsinvesteringar och göra Stockholm till framtidens centrum för en hållbar datahallsindustri där hallarnas spillvärme återvinns i stadens fjärrvärmenät.
    

Stockholm har flera fördelar som etableringsort för nya datahallar. Dels tillgången till billig och förnybar el, dels möjligheten att återvinna och få betalt för den överskottsvärme som datahallen genererar.
    

Dessutom erbjuder Stockholm Data Parks mark att etablera sig på, främst i Kista/Akalla, med färdiga anslutningar till elnät, fjärrvärme- och kylanät samt fibernät – komponenter som är nödvändiga för framgångsrika datahallsetableringar. Fler möjliga etableringsområden förutom Kista/Akalla tillkommer i ett senare skede.
    

– Med en marknad på över 80 miljoner människor, som täcker alla de större städerna i norra Europa, de baltiska staterna och västra Ryssland inom en räckvidd på 30 millisekunder, är Stockholm en ideal plats för molnaktörer och datahallsföretag, säger Göran Långsved, ordförande i Fortum Värmes styrelse.
    

När Stockholm Data Parks är fullt utbyggt, kommer värmeåtervinningen från datahallarna att stå för ett betydande tillskott av värme till Stockholm. Ambitionen är att täcka tio procent av stadens uppvärmningsbehov. Därmed är det ett viktigt bidrag i stadens ambition att vara helt fossilfri senast 2040.
    

Tack vare värmeåtervinningen kan datahallar i Stockholm Data Parks som använder förnybar el bli klimatpositiva. Därtill kan datahallarna sänka sin driftskostnad. Till följd av den sänkta elskatten för datahallar, erbjuder Fortum Värme gratis kylning i Stockholm Data Parks i utbyte mot spillvärmen som återvinns i fjärrvärmenätet.
    

– Hittills har datahallsetableringar inte haft centralt fokus på miljön. Det vill vi ändra på. Mot bakgrund av de uppenbara synergierna mellan värmeåtervinning från datahallarna och stadens miljömål att vara helt fossilfria 2040, är jag fast besluten att göra Stockholm till ett framtida centrum för hållbara datahallar, säger Karin Wanngård, Stockholms finansborgarråd.

tisdag, 24 januari 2017 15:30

Wåhlin förtätar i Hallonbergen

alt

De nya byggnaderna i Hallonporten (kvarteret Vandraren) skapar tillsammans en vacker och lekfull helhet. Bild: Utopia Arkitekter


Wåhlin Fastigheter har med hjälp av Utopia Arkitekter tagit fram ett förtätningsförslag för hyresrätter i Hallonbergen, Sundbyberg. Sex hus i tre byggnadskroppar om sammanlagt 170 lägenheter blir ett lekfullt tillägg som bryter av mot den stora skalan och likformigheten hos områdets äldre bebyggelse.
    

– Vi vill bygga lite annorlunda punkthus för att lätta upp det etablerade området. Det är en vågad arkitektur som kommer att bryta av rejält från de befintliga husen, säger Jörgen Engström, vd för Wåhlin Fastigheter.
    

De hus som Wåhlin ska bygga är av varierande höjd från 10 till 4 våningar ska placeras så att de, med tanke på befintliga hus runtomkring, får ett fint ljusinfall. De varierande höjderna och taken kommer vara formade så att det blir ett taklandskap som uppfattas olika beroende på ljusinfallet och betraktelsevinkel. Väl uppglasade entréer i bottenvåningarna mot både gata och gård skapar liv och trygghet.
    

Wåhlin har ännu inte beslutat hur uthyrningen ska gå till, men tidigare projekt har bolaget förmedlat via sin hemsida och med hjälp av Bostadsförmedlingen.

alt

Stadshusentrén sett från öster. Bild: White arkitekter

 

Det blev White Arkitekter som med sitt förslag ”Under ett tak” vann arkitekttävlingen för Växjös nya stads- och stationshus. Huset kommer att omfatta 14.000 kvm fördelat på sex våningar och ska bli en helt ny mötesplats i Växjö och en modern arbetsplats för kommunens medarbetare. Byggstart ska ske i höst med färdigställande årsskiftet 2019/2020.
    

– Vi är  stolta över att få skapa en byggnad för framtiden i Europas grönaste stad. Med vårt förslag ”Under ett tak” får Växjö en ny mötesplats för alla, där människorna står i centrum. Byggnaden blir också hållbar utifrån ett ekonomiskt och ekologiskt perspektiv, säger Klara Frosterud, ansvarig arkitekt på White arkitekter.
    

Det vinnande förslaget är en byggnad i trä och glas av olika slag. Glaset kommer att ha olika funktioner, vissa partier har solceller som producerar el, andra har solskydd och övriga är transparanta eller färgade för att förstärka den bakomliggande fasaden i trä.
    

I juryns motivering står bland annat att White Arkitekters förslag ”redovisar en väl sammanhållen och karaktärsfull byggnad med ett starkt uttryck, en ny siluett och ett nytt signum för Växjö stad. Sammantaget är det vinnande förslaget en väl genomtänkt byggnad i alla delar som klarar att leva upp till Växjös krav och intentioner om en hållbar framtid.”
    

Juryn har bestått av: Ordförande Per Schöldberg (C), kommunalråd och kommunstyrelsens representant, Gert Wingårdh, extern arkitekt, Dorte Mandrup, extern arkitekt, Henrik Wibroe, stadsarkitekt Växjö kommun, Catharina Winberg (M), kommunstyrelsens representant, Tony Lundstedt (S), kommunstyrelsens representant, Thomas Fröslev, Jernhusen, Monica Skagne, kommunchef, Växjö kommun, samt Ove Dahl, projektledare nya stadshuset, Växjö kommun.-