26 april 2024

Redaktionen

tisdag, 14 mars 2017 17:24

SSM noteras med en nyemission

alt

Mattias Roos, vd för SSM.

 


SSM Holding AB offentliggjorde under tisdagen sin avsikt att genomföra en notering av bolagets aktier på Nasdaq Stockholm. Erbjudandet förväntas innefatta en nyemission om cirka 500 Mkr.


SSM, som grundades 1993, hade under 2016 en vinstökning om 83,5 procent mot föregående år och har idag över 5.500 byggrätter i sin byggrättsportfölj. Bolaget avser att successivt utöka produktionstakten av funktionssmarta och prisvärda bostäder i citynära lägen till 1.800 byggstarter årligen från 2021.

 

1. Nasdaq Stockholm har godkänt SSM:s ansökan om upptagande av bolagets aktier till handel under förutsättning att sedvanliga villkor uppfylls.

2. Erbjudandet förväntas innefatta en nyemission om cirka 500 Mkr vilket möjliggör för SSM att fortsätta expansionen och successivt utöka produktionen av funktionssmarta, prisvärda och citynära bostäder.

3. Bolagets grundare Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand, via Eurodevelopment Holding AG, avser att kvarstå som huvudägare även efter Noteringen.

4. Erbjudandet kommer att bestå av ett erbjudande till institutionella investerare i Sverige och internationellt, med undantag för USA, samt ett erbjudande till allmänheten i Sverige.

 

Mattias Roos, verkställande direktör för SSM, kommenterar:
– SSM har genomgått en stark tillväxtresa och utvecklats till den ledande bostadsutvecklaren i Stockholmsregionen inom prisvärda och funktionssmarta lägenheter. Vi särskiljer oss på marknaden genom att utveckla bostäder för morgondagens urbaniter som vill kunna utnyttja det som staden har att erbjuda, och som prioriterar mer i livet än boendet. En börsnotering är ett naturligt steg för vår fortsatta tillväxt, men ger oss även utökade möjligheter att ta oss an bostadsbristen i storstadsregionerna, som i synnerhet drabbar unga vuxna som ska in på bostadsmarknaden. Jag ser fram emot att tillsammans med våra ägare och alla anställda i SSM fortsätta bygga vår position som en av Stockholmsregionens främsta bostadsutvecklare.

 

Anders Janson, styrelseordförande för SSM, kommenterar:
– SSM har en historik av stark tillväxt och hög avkastning driven av en framgångsrik investeringsstrategi som har resulterat i att SSM idag har en väldigt stark byggrättsportfölj. En börsnotering på Nasdaq Stockholm är ett naturligt och viktigt nästa steg för SSM:s fortsatta utveckling och tillväxt. Genom börsnoteringen förväntas SSM gynnas av ökad kännedom om Bolaget och dess erbjudande samt få en bättre tillgång till kredit- och kapitalmarknaden.

 

Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand, grundare och huvudägare till SSM, kommenterar:
– Sedan vi grundade bolaget 1993 har mycket förändrats och utvecklats. Under många år var SSM ett förvaltningsbolag men under de senaste 20 åren har vi arbetat med att utveckla bostäder genom nyproduktion. De senaste fem åren har bolagets fokus tydliggjorts och verksamheten har expanderat kraftigt. Vi är fantastiskt stolta över att det vi kämpat för under många år nu bär frukt. Genom en utökning av ägarkretsen skapas de bästa förutsättningarna för att SSM ska kunna fortsätta att utvecklas framgångsrikt även framöver.”

 

Om SSM och bakgrund till noteringen
SSM har sedan starten 1993 varit verksamt i Stockholmsområdet och ägs av grundarna Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand. Idag har SSM över 5.500 lägenheter i planeringsfas eller produktion, vilket gör att Bolaget är Stockholms ledande bostadsutvecklare i sin nisch med funktionssmarta och prisvärda bostäder för sin målgrupp. Bolaget särskiljer sig på marknaden genom att utveckla bostäder för ett specifikt kundsegment, som man benämner morgondagens urbaniter. Ambitionen är att utveckla de mest populära bostäderna i urbana områden och därför bygger SSM prisvärda bostäder för hushåll med en till två personer – primärt inom ålderskategorin 20-44 år – med hög funktionalitet per kvadratmeter i anslutning till kommunala transportmedel i citynära lägen.

 

Bolaget har över tid valt att samarbeta med andra företag och investerare i joint venture-form, vilket SSM ser som ett effektivt sätt att hantera projektrisk och avkastning, samt för att finansiera fortsatt expansion. SSM:s avsikt är att årligen successivt utöka antal byggstarter för att under 2021 uppnå en nivå om 1.800 byggstarter per år. Under 2017 har SSM som målsättning att påbörja produktionen av 1.000 bostäder. Det finns en stark efterfrågan på SSM:s bostäder vilket skapar goda förutsättningar för SSM att kunna realisera sina expansionsplaner.

 

SSM:s styrkor

 A. Stark strukturell tillväxt för bostadsutveckling i Storstockholmsområdet 

 B. Ledande bostadsutvecklare i ett attraktivt nischsegment 

 C. Välbeprövad affärsmodell med en tydlig historik som totalentreprenör 

 D. Solid finansiell historik med kraftig vinsttillväxt – hänförligt till egna projekt såväl som till JV-projekt.

 E. Erfaren ledningsgrupp och projektorganisation med stöd av långsiktiga och engagerade ägare 

 F. Unik plattform och stark projektportfölj för ytterligare expansion och tillväxt 

 

SSM:s finansiella mål och utdelningspolicy

 Rörelsemarginal: >20 procent  

 Räntabilitet på eget kapital: >25 procent 

 Räntetäckningsgrad: >2 gånger 

 Soliditet: >30 procent  

 Utdelningspolicy: >30 procent av årets resultat fr.o.m. 2017 med första möjliga utdelningi samband med årsstämman 2018 

 

Som ett led i bolagets fortsatta expansion anser huvudägaren, bolagets styrelse och ledning att en börsnotering är ett logiskt nästa steg. Noteringen förväntas att innefatta en nyemission om cirka 500 Mkr. Nettolikviden från nyemissionen möjliggör för SSM att fortsätta expansionen och öka andelen byggstarter. Härutöver bedöms en notering av Bolagets aktier ge en ökad uppmärksamhet och ett stärkt förtroende från befintliga och potentiella kunder och samarbetspartners, samt ökad förmåga att attrahera och behålla drivna och kompetenta medarbetare samt nyckelpersoner i organisationen, samtidigt som bolagets möjligheter till finansiering och tillgång till kreditmarknaden förbättras.

 

Erbjudandet
Erbjudandet i samband med Noteringen avses att omfatta såväl nyemitterade aktier som befintliga aktier. Huvudägaren avser att behålla en väsentlig ägarandel efter noteringen och har för avsikt att fortsätta att aktivt ta ansvar för Bolagets utveckling framöver och både Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand avser att fortsätta i styrelsen för SSM. Aktierna kommer att erbjudas till institutionella investerare i Sverige och internationellt, med undantag för USA, samt till allmänheten i Sverige.

Transaktionen förväntas genomföras med ett sedvanligt prisintervall där det slutliga erbjudandepriset fastställs genom en så kallad bookbuilding-process.

 

Rådgivare
ABG Sundal Collier och SEB är Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners i samband med noteringen. Gernandt & Danielsson är legal rådgivare till bolaget och huvudägaren och Advokatfirman Hammarskiöld & Co är legala rådgivare till Joint Global Coordinators.

alt

                                                                             
Wollsén Albinsson Advokatbyrå fortsätter sin expansion genom att ta in Sven Törnberg (bilden) som ny delägare inom fastighetsrätt. Sven Törnberg arbetar med allmän och speciell fastighetsrätt, fastighetstransaktioner och processer. Hans specialitet är hyresrätt.
    

Wollsén Albinsson Advokatbyrå startades hösten 2015 av advokaterna Magnus Wollsén och Sven Albinsson och var ursprungligen helt specialiserad mot entreprenad- och konsulträtt. I januari flyttade byrån in i nyrenoverade lokaler på Kungsgatan 24 för att ge plats för fortsatt expansion.
    

– Vi har en uttalad ambition att växa och bredda vår kompetens och det är otroligt positivt att få välkomna advokaten Sven Törnberg som närmast kommer från Foyen Advokatfirma där han var verksam i tolv år. Törnberg har även arbetat vid Baker & McKenzie och varit chefsjurist vid JLL samt bolagsjurist vid Livförsäkrings AB Skandia, Skandia Fastighet, säger Sven Albinsson.

 

Han fortsätter:   

– Tillsammans med advokatbyråns tidigare rekryteringar av advokaterna Anders Janson, Erik Darin och Jens Björkstrand kan Wollsén Albinsson nu erbjuda våra kunder en stor bredd av kunskap och erfarenheter med hög specialisering inom fastighetsrätt.

alt
Mattias Johansson, Newsec, och Marie Wallhammar, S:t Eriks Markutveckling.


Newsecs har vunnit en LOU-upphandling och fått i uppdrag att sköta fastighetsförvaltning och drift för S:t Erik Markutveckling, som ingår i koncernen Stockholms Stadshus AB.
    

– Att vi vinner LOU-upphandlingen är ett starkt bevis på att vi levererar kvalitet och värde. Vi har sedan tidigare arbetat med delar av S:t Erik Markutvecklings portfölj och de är en kund som ständigt utmanar oss till att bli ännu vassare. Deras positionering på marknaden och uppdraget som sådant innebär att vi får använda stora delar av Newsecs kompetensregister och det skapar en givande relation som vi ser fram emot att fortsätta utveckla, säger Mattias Johansson, vd Newsec Asset Management AB.
    

S:t Erik Markutvecklings uppdrag uppdrag är att främja Stockholms utveckling genom att äga och förvalta stadens utvecklingsfastigheter på ekonomiskt bästa sätt i avvaktan på att dessa ska omvandlas till bland annat bostäder och kontor. Det ställer särskilda krav på förvaltaren som måste vara anpassningsbar och nytänkande. Fastighetsbeståndet omfattar en uthyrningsbar area om cirka 197.000 kvm.
    

– Vi har ett mycket bra samarbete med Newsec idag och ser fram emot ett fortsatt partnerskap där Newsec tar ett helhetsgrepp om fastighetsförvaltning, ekonomisk redovisning och fastighetsdrift för vårt bestånd. Newsec är en kompetent förvaltare och deras leverans kännetecknas av både hög kvalitet och proaktivitet, säger Marie Wallhammar, vd S:t Erik Markutveckling AB.

alt
Kvarteret Nod i Kista. Fotograf: Paul Abrigo


Atrium Ljungberg har hyrt ut ytterligare nära 1.300 kvm till Utbildningsförvaltningen i Stockholm, för Stockholm Science & Innovation School i kvarteret Nod, i Kista. Gymnasieskolan drivs i samverkan med strategiskt utvalda globala företag samt KTH och Stockholms universitet och lockar motiverade elever från hela Storstockholm.
  

I kvarteret Nod, som är Atrium Ljungbergs kreativa satsning på att sammanföra forskning och utbildning med ICT-företag i framkant, finns också Black Box, Stockholms universitets multiarena för events samt DAC – Digital Art Center. Här finns även företag som Fujitsu Sverige, SenseGraphics, Esri Sverige och Cornerstone. I och med skolans utökning är nu huset i det närmaste fullt uthyrt.
    

– Kvarteret Nod skapades som ett kompetenskluster mot ICT, Informations- och kommunikationsteknik och vi har varit konsekventa med konceptet hela vägen. Idag finns bara 600 kvm vakant yta kvar i fastigheten, säger David Nilsson, uthyrare på Atrium Ljungberg.

tisdag, 14 mars 2017 12:53

NCC bygger för 0,5 Mdr i Finspång

alt
NCC bygger nytt i Finspång åt Region Östergötland.


NCC har fått i uppdrag att i samverkan med Region Östergötland projektera och bygga Finspångs vårdcentrum. Ordervärdet beräknas uppgå till cirka 0,5 Mdr kr.
    

– Vi behöver anpassa vår verksamhet för framtidens sjukvård som blir allt mer avancerad och krävande. Den nya byggnaden kommer inte bara ersätta gamla och slitna lokaler utan också möjliggöra en utveckling av Region Östergötland och Finspångs Kommuns vårdverksamhet, säger Stefan Fredriksson, fastighetsutvecklingschef, Region Östergötland.
    

Den nya byggnaden omfattar cirka 17.000 kvm fördelat på fem våningar med plats för läkarmottagning, laboratorium, barnavårdcentral, barnmorskemottagning, barn- och ungdomsmottagning, specialistsköterskemottagning, slutenvårdsrehabilitering, utredningsenhet, hemsjukvård och närvårdsavdelning. Byggnaden kommer att miljöklassas enligt Miljöbyggnad silver.
    

Projektet startar omgående med en kort period av projektering och framtagande av budget. Det nya vårdcentret beräknas vara i drift hösten 2020.

alt
Annica Ånäs, vd, och Martin Lindqvist, cfo, Atrium Ljungberg.


Atrium Ljungberg har emitterat gröna obligationer om 1.300 Mkr med en löptid på fem år, de första i bolagets gröna ramverk.  
    

Emissionerna gällde dels en obligation om 1.100 Mkr med rörlig ränta om Stibor 3M plus 1,15 procent, dels en obligation med fast ränta om 200 Mkr med en årlig kupongränta om 1,62 procent. SEB var arrangör av transaktionen och har även fungerat som rådgivare kring det gröna ramverket. Bolaget kommer att ansöka om notering av obligationen på Nasdaq Stockholm Sustainable Bonds List. 
    

– Vi är glada att kunna erbjuda investerare med hållbarhetsfokus en möjlighet att investera i Atrium Ljungberg. Vårt hållbarhetsarbete är helt integrerat i affärsprocessen och steget att erbjuda gröna obligationer känns som ett naturligt led i finansieringen av våra långsiktigt hållbara fastigheter, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.
    

Atrium Ljungberg har en hög ambitionsnivå kring hållbarhetsarbetet där ett av målen är att certifiera hela fastighetsbeståndet fram till år 2021.
    

– Intresset för de gröna obligationerna har varit stort bland både nya och befintliga investerare. Vi har också märkt en ökad efterfrågan efter att vi fått vår publika rating från Moody´s, säger Martin Lindqvist, cfo på Atrium Ljungberg.
    

Totalt deltog 26 investerare i emissionen varav 20 var nya investerare i Atrium Ljungbergs obligation. Dessa stod för 76 procent av den totala volymen. Bland de nya investerarna finns Storebrand SPP, SEB IM, Första AP-fonden och Affirmative Investment Management.

måndag, 13 mars 2017 15:57

Newsec förvaltar Stinsen

alt
Mattias Johansson, vd Newsec Asset Management AB.

 

Alecta och Magnolia köpte nyligen köpcentrumfastighet Stinsen 2 i Sollentuna av CBRE Global Investors. Fastigheten förvaltades av Newsec, som i och med ägarbytet har fått förnyat förtroende.

 

– Vi förvaltar sedan tidigare Alectas bestånd och har ett mycket välfungerade samarbete. Köpcentrumförvaltning är en betydande del av vår verksamhet och just Stinsen har vi förvaltat sedan 2007 så den fastigheten känner vi väl. Vi är väldigt stolta och glada över förtroendet från de nya ägarnas sida och ser fram emot det nya samarbetet med Magnolia Bostad, säger Mattias Johansson, vd Newsec Asset Management AB.

 

Stinsen ligger i ett spännande område med ökad inflyttning från närliggande Stockholmsorter. En planprocess för området pågår och Magnolia Bostad planerar att uppföra cirka 2.000 bostäder på fastigheten. En tredje del av dessa ska säljas som hyresrätter till Alecta. Vidare ska en tredjedel av säljas till Slättö i enlighet med ett ramavtal som tecknades mellan Magnolia och Slättö i november ifjol.

 

Slutligen planerar Magnolia att utveckla den återstående tredjedelen bostäder som bostadsrätter.

alt
David Dahlgren, vd för Amasten.

 

Amasten Holding har avtalat om att köpa åtta bostadsfastigheter i centrala Ronneby av Heimstaden Bostad. Portföljen utgörs till 93 procent av bostäder och fastigheterna är sammanhållet belägna i ett attraktivt bostadsområde i centrala Ronneby. Transaktionen sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 248 Mkr, i vilket avdrag för latent skatt har beaktats. Newsec i Stockholm har varit Heimstadens rådgivare i affären.

 

Portföljen omfattar knappt 20.000 kvm med ett sammanlagt hyresvärde om 20,8 Mkr per år. De uthyrningsbara areorna utgörs av 286 lägenheter och ett mindre antal kommersiella lokaler. Fastigheternas yta uppdelas på 93 procent bostadsyta och 7 procent lokalyta. Nuvarande uthyrningsgrad uppgår till cirka 98 procent. Förvärvet är villkorat av slutligt kreditgodkännande och tillträdet beräknat ske i april/maj.

 

– Det här förvärvet av högkvalitativa och välbelägna fastigheter kompletterar vårt befintliga fastighetsbestånd i Ronneby. Bostäderna är av hög standard och är i gott tekniskt skick med en bedömd direktavkastning om 5,0 procent. Genom vår tydliga etablering på orten skapas en kostnadseffektiv förvaltning samtidigt som vi stärker våra relationer med hyresgäster och kommun, säger David Dahlgren, vd för Amasten.

alt
Flygbild över Stockholm med Gärdet och den nya Musikhögskolan närmast. Längst bort syns Värtahamnen. Foto: Henrik Trygg, mediabank.visitstockholm.com

 

Stockholmsregionen växer snabbare än resten av Europa och investeringspotentialen inom bostadsbyggande, infrastruktur och innovation beräknas vara 95 miljarder EUR fram till 2030. Omkring 340.000 nya bostäder ska byggas, vilket bara det kräver en investeringsnivå på rekordhöga 53 miljarder EUR.


Den här ökningen inom bostadsbyggandet har inte varit så stor sedan slutet på 1800-talet då befolkningen i Stockholm fördubblades på mindre än 40 år. I dag upplever Stockholmsregionen återigen en snabb ökning av invånarantalet. Med smeknamnet “The Unicorn Factory” är Stockholmsregionen ett av de hetaste innovations- och tekniknaven i världen och drar till sig kompetens som aldrig förr, samtidigt som nettoutflödet av talanger enligt en studie genomförd av Linkedin fortfarande är ytterst lågt.

 

Förutom de 340.000 nya bostäder som planerats fram till 2030, omfattar investeringspotentialen bl a följande betydelsefulla projekt:

1. Utbyggt tunnelbanesystem (2,7 miljarder EUR).

2. Infrastruktursatsningar “Ostkustbanan” (2,6 miljarder EUR) samt

3. “Förbifart Stockholm” (1,5 miljarder EUR)

 

För internationella investerare erbjuder Stockholmsregionen ett av världens bästa företagsklimat och har en ytterst konkurrenskraftig tillväxttakt både ifråga om befolknings- och BNP-ökning. EU-kommissionen placerar Stockholm som den näst mest konkurrenskraftiga regionen på det europeiska fastlandet.

 

– Stockholmsregionen har upplevt en stadig ekonomisk tillväxt sedan millennieskiftet. Även i samband med finanskrisen 2008-2009, när tillväxten stannade av i många andra europeiska länder, fortsatte Stockholm att generera positiv BNP. Förutom stabil tillväxt erbjuder vi likviditet och transparens. Det är tryggt att göra affärer i Stockholm, säger Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.

 

På nationell nivå rankades Sverige som det bästa landet för affärsverksamhet 2017 av Forbes och som det näst mest innovativa landet i The Bloomberg Innovation Index som rankar världens mest banbrytande ekonomier.

 

För att lära sig mer om investeringstillfällena och konkurrenskraften i Stockholmsregionen, inbjuds internationella investerare att träffa företrädare för kommuner och fastighetsföretag på Mipim i Cannes 14-17 mars i Stockholms monter R7.G26. Investerare är också välkomna till seminariet “How does Sweden develop innovative urbanization?” den 15 mars 16:30-17:30 i Palais des Festivals.

 

Mipim är en av Europas största fastighets- och investeringsmässor som pågår 14-17 mars i Cannes.

måndag, 13 mars 2017 14:09

Lansa expanderar i Örebro

alt
Claes Malmkvist, vd för Lansa Fastigheter AB, ägt av Dalarnas Försäkringsbolag samt Länsförsäkringsbolagen i Bergslagen, Kalmar, Jämtland och Södermanland.


Lansa Fastigheter AB, ägt av fem bolag inom Länsföräkringsgruppen, har köpt ytterligare ett nyutvecklat hyresrättsprojekt i Örebro. Projektet, som färdigställdes i januari, omfattar sex byggnader med totalt 72 lägenheter. Säljare är Bolo Bostad (SHH Bostad med flera) och tillträde sker under mars månad.
    

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Claes Malmkvist, vd för Lansa, att bolaget med detta förvärv kommer upp i 350 lägenheter i Örebro, samtliga belägna söder om stan.
    

– Det är nyproducerade bostäder utvecklade för modernt boende som både hyresgäster och Lansa kan vara stolta över, framhåller Claes Malmkvist.
    

Han tillägger att investeringen ser lovande ur den aspekten att den lokala marknaden känns stabil inför de närmaste åren. Örebro förväntas växa med cirka 2.000 invånare per år fram till 2025.
    

– Vi på SHH Bostad är nöjda med att en etablerad och långsiktig ägare förvärvar fastigheten som vi, med övriga delägare, utvecklat från råmark fram till ett modernt bostadserbjudande. Alla bostäder är uthyrda från start vilket visar att projektet är väl mottaget på marknaden säger Misha Moeremans, vd för SHH Bostad, som företräder säljarbolaget.