20 april 2024

Redaktionen

alt
NCC kan bygga ytterligare 250 bostäder på Kapellgärdet i Uppsala.


Uppsala Akademiförvaltning har sålt mark till NCC på Kapellgärdet i Uppsala. Marken ligger intill NCC:s pågående projekt Västra Orgeln och försäljningen innebär att bolaget kan bygga ytterligare 25o bostäder på Kapellgärdet.

 

– Det är glädjande att vi snart kan erbjuda Uppsalaborna ytterligare runt 250 fina bostäder på attraktiva Kapellgärdet. Det innebär också att vi får möjlighet att utöka vår projekt- och byggrättsportfölj i ett av Uppsalas mest expansiva och stadsnära områden, säger Daniel Engberg, affärsutvecklare på NCC Boende.

 

NCC och Uppsala Akademiförvaltning kommer att samarbeta med detaljplanearbetet. Enligt plan kommer de första bostäderna att var klara för inflyttning från och med 2017.

 

– Vi är mycket nöjda med att bidra till att Uppsala får fler bostäder, något som gynnar även Uppsala universitets utveckling avslutar, Torbjörn Axelsson, fastighetschef på Uppsala Akademiförvaltning.

alt

Allan Lavén, regiondirektör Prologis Norden och Rolf Hansteen, koncernchef i Bergmoen AS.

 

Prologis, det världsledande företaget inom industrifastigheter, har tecknat ett samarbetsavtal för att utveckla en ny logistikpark i Oslo.

 

Prologis Gardemoen Logistics Park kommer att etableras i Gardemoen Business Park, som ligger i närheten av Oslos flygplats. Anslutningen till E6 mot Oslo och Hamar och till E16 mot Bergen västerut och Sverige österut, innebär att lokaliseringen är mycket lämplig för distribution.
Bergmoen kontrollerar ungefär 900 000 kvm av företagsparkens totala yta på 5 miljoner kvm.

 

Gardemoen Business Park omfattar mark för detaljhandel, logistik, hotell och kontorsbyggnader. Ungefär 10 procent av företagsparkens totala yta har hittills tagits i bruk.  Prologis Gardemoen Logistics Park kommer att disponera mark som kan användas till 150 000 kvm logistikyta.

 

– Utifrån godsflöden och kundernas efterfrågan, så bedömer vi att det finns en betydande potential för utveckling av högeffektiva logistik- och distributionsanläggningar här. Avtalet med Bergmoen ger oss möjligheten att etablera en logistikpark i ett dynamiskt område för handel och industri nära en av Nordens största flygplatser, säger Allan Lavén, regiondirektör Prologis Norden.

 

– Jag är övertygad om att samarbetet med Prologis kommer att ha stor påverkan på hela Gardemoen Business Parks fortsatta tillväxtpotential. Ett logistik- och detaljhandelskluster har redan etablerats. Andra logistikaktörer, kontorsbyggnader och hotell är också på plats. Etableringen av Prologis Gardemoen Logistics Park kommer att bli en viktig faktor i den fortsatta expansionen av företagsparken, eftersom logistikparken kommer att tillgodose kundernas krav på högeffektiva logistikbyggnader, bra infrastruktur och närhet till andra företag och tjänster, säger Rolf Hansteen, koncernchef i Bergmoen AS.

torsdag, 05 juni 2014 13:37

Vasakronan hyr ut 4 000 kvm i Lund

alt
Sandryggen 1, med sina 11 våningar, har kallats för Lunds första skyskrapa.


Det är Försäkringskassan som hyr i Vasakronans fastighet Sandryggen 1, vilket innebär att fastigheten därmed är fullt uthyrd.

 

På Järnåkravägen 3, i södra delen av Lund, i ett centrumnära läge, ligger Sandryggen 1. Fastigheten uppfördes ursprungligen som studentboende och den har med sina 11 våningar kallats för Lunds första skyskrapa.

 

Vid årsskiftet lämnade Skatteverket sina lokaler i fastigheten. Nu hyr Försäkringskassan 4 000 kvm fördelat på sju våningsplan.

 

Totalt förbereds för cirka 240 arbetsplatser i lokalerna, som Försäkringskassan flyttar in under andra kvartalet 2015.

alt

                                                                                                      

Micasa Fastigheter har rekryterat Mikael de Faire, bilden,  till företagsledningen för att förstärka bolaget under den förändringsprocess som Micasa Fastigheter genomgår. 

 

Mikael de Faire, som är utbildad jurist, har mycket lång erfarenhet som chef inom fastighetsbranschen, senast som vice VD för Stockholmshem. 

 

– Jag är glad att Micasa Fastigheter har kunnat attrahera en så kompetent kraft för att genomdriva de förändringar vi har identifierat som nödvändiga. Nu står vi betydligt starkare i förändringsprocessen, säger Micasa Fastigheters vd Patrik Emanuelsson.

 

Micasa Fastigheter i Stockholm AB, dotterbolag till Stockholms Stadshus AB, är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter. Fastighetsbeståndet omfattar cirka 125 fastigheter om drygt 1 Mdr kr.

alt

                                                                                                         

Victor Wettergren, bilden, tillträder den 1 september 2014 rollen som kundansvarig för Niam på Newsec Asset Management.

 

– Jag är otroligt stolt över att få ta över rollen som kundansvarig för Niam. Min fokus framöver blir att ytterligare fördjupa samarbetet med Niam samt driva och vidareutveckla det förvaltade fastighetsbeståndet tillsammans med teamet, säger Victor Wettergren, tillträdande kundansvarig, Newsec Asset Management.

 

Victor Wettergren har varit inom Stronghold-koncernen sedan 2004 då han började på Niam. Sedan 2007 har han arbetat på Newsec Asset Management inom Niam-uppdraget som Analys- och Transaktionschef.

 

– Victor har lång erfarenhet och stor kunskap om Niam samt ett brett nationellt och internationellt kontaktnät inom fastighetsbranschen, vilket är viktiga faktorer i vår ambition att kontinuerligt skapa mervärde åt våra kunder, säger Mattias Johansson, vd, Newsec Asset Management.

alt

Storvisionen för Centralen i Göteborg förändrar stadsbilden radikalt.

 

alt

Flygbild RegionCity Göteborg.

 

alt

RegionCity Business Connections.

 

alt

RegionCity Morning.

 

alt

RegionCity Autumn.

 

alt

RegionCity Winter.

 

alt

RegionCity Summernight.

 

alt
RegionCity Rain.

 

Ett skandinaviskt arkitektteam bestående av Erik Møller Arkitekter (DK), Reiulf Ramstad Arkitekter (NO) och Kanozi Arkitekter (SE), har efter fem gemensamma workshops, dialog med staden, barn och unga, besökare, resenärer samt Jernhusen, arbetat fram ett koncept för centralstationsområdet i Göteborg.

 

Göteborg står inför en gigantisk omvandling de kommande åren. Mitt i Göteborg ligger Centralstations-området som Jernhusen vill förvandla till en levande plats som stärker banden till våra skandinaviska grannregioner och ger tillväxt i hela Västsverige – ett hållbart RegionCity. Jernhusen utvecklar RegionCity för att stötta Göteborgs Stad och regionens utveckling med attraktiva och kommunikationsnära lägen för arbete, handel och möten.

 

– Konceptet för RegionCity bygger på övertygelsen att tillväxt kommer ur möten. I RegionCity möts staden och regionen, här möts staden och stationen, här möts Älvstadens nya och gamla stadsdelar och här formas platser och byggnader för möten mellan människor, säger Urban Hammarlund, regionchef Stadsprojekt på Jernhusen.

 

Jernhusens koncept för RegionCity bygger vidare på det arbete som presenterats i maj 2012 och juni 2013 samt feedback från Göteborgs Stad och dialog med invånare i regionen.

 

Sedan i höstas har Jernhusen, i samspel med Göteborgs Stads masterplangrupp med Stadsbyggnadsprogrammet för Centralenområdet, låtit tre skandinaviska arkitektkontor ta fram ett koncept för RegionCity. Arbetet har liksom tidigare år genomförts genom en serie gemensamma workshops.

onsdag, 04 juni 2014 18:24

SPG gör god vinst åt Otium

alt

Tobias Emanuelsson, transaktionschef och partner, på SPG.

 

alt

Stora Torget i Karlstad ingick i Nordeaportföljen.

 

I maj 2008 köpte norska privatägda Otium AS en portfölj (Nordeaportföljen) bestående av tolv fastigheter i regionstäder (Linköping, Karlstad, Sundsvall, Borås, Skövde, Västerås, Helsingborg och Malmö) från Landic för 920 Mkr. Scandinavian Property Group (SPG) var rådgivare till Otium i samband med affären och har sedan dess varit förvaltat och utvecklat fastigheterna. Efter investeringar om 100 Mkr har hittills har åtta fastigheter ur portföljen sålts för 700 Mkr, de flesta till lokala aktörer på respektive ort. Ett facit som Tobias Emanuelsson, transaktionschef och partner, på SPG är mycket nöjd med.

 

Två av de hittills genomförda transaktionerna genomfördes under 2010 och 2011, medan resterande affärer har slutits andra hälften av 2013 fram till idag. I de senare affärerna har Eversheds, Ashurst och JLL Tenzing medverkat som rådgivare.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien berättar Tobias Emanuelsson att målsättningen är att de tre återstående fastigheterna i portföljen ska säljas i år. Han räknar med att genomföra ytterligare investeringar i storleksordningen 80-100 Mkr, varav merparten i portföljens enskilt största fastighet vid Lilla torg i Malmö. Här har Nordea valt att flytta sitt kontor, vilket har öppnat för en genomgripande utveckling av fastigheten.

 

SPG sitter för närvarande i samtal med intressenter för lokalerna och hoppas att inom kort kunna presentera framtidsplanerna för dem.

alt

Svenska Hus bygger nytt för Swedbank i Frölunda. Bild Liljewall Arkitekter.

 

Svenska Hus AB har tecknat avtal med Swedbank och Fastighetsbyrån för uppförandet av ett nytt hus för deras verksamhet i Västra Göteborg. Huset ska byggas på Topasgatan i Frölunda och kommer att innefatta kontor fördelade på två plan och med en total yta av 2 400 kvm. Fastigheten är ritad av Liljewall Arkitekter och kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Entreprenör är MVB Väst AB i samverkan med Svenska Hus AB.

 

– Vårt mål har varit att slå ihop våra två kontor i väster till ett nytt representativt kontor med attraktivt läge. Det känner vi att vi uppnår här med detta spännande hus. En helt igenom positiv process med ett lyckat resultat, menar Jan Sundström, kontorschef för Swedbank Göteborg Västra.

 

Byggnationen har nyligen påbörjats och det nya kontoret ska stå klart sommaren 2015. I husets markplan finns även plats för ytterligare en hyresgäst som önskar en attraktiv lokal på cirka 600 kvm.

 

– Det känns mycket bra att få skapa ett modernt och ändamålsenligt kontor tillsammans med Swedbank. Samspelet med Svenska Hus har fungerat bra och vi är mycket nöjda med att vi fått möjligheten att påverka utformningen både interiört och exteriört, säger Urban Kullbo, ägare till Fastighetsbyrån i Göteborg Väster.

 

– Det har varit en mycket rolig och intressant resa att få arbeta fram ett koncept för två så stora och väletablerade aktörer som Swedbank och Fastighetsbyrån. Vi tror även att dessa kommer att ha en mycket positiv dragkraft för att hitta rätt hyresgäst till den lediga ytan i markplan, säger Niklas Simonsson, uthyrningschef på Svenska Hus.

alt

Inom Vallgraven 34:4.

 

alt

Kålltorp 102:1.

 

Kungsleden fortsätter renodlingen av sitt fastighetsbestånd i enlighet med strategin och avyttrar två fastigheter i Göteborg, Inom Vallgraven 34:4 och Kålltorp 102:1 för 222 Mkr. Försäljningen ger en vinst om cirka 50 Mkr. Köpare av båda fastigheterna är Sigillet Fastighets AB.

 

Fastigheten Inom Vallgraven 34:4 är belägen i centrala Göteborg vid korsningen Västra Hamngatan och Kungsgatan och har en uthyrningsbar area om 3 680 kvm, och  fastigheten Kålltorp 102:1 ligger på Munkebäckstorg, cirka 4 km nordost om Göteborgs centrum och har en uthyrningsbar area om 4 738 kvm. Frånträde av båda fastigheterna sker den 2 juli.

 

– Det har varit ett fortsatt stort intresse på marknaden för våra fastigheter i Göteborg och vi är nöjda med att ha genomfört försäljningarna till en lokalt förankrad fastighetsägare till en mycket god vinst. Försäljningarna frigör kapital som kan återinvesteras i strategiska fastigheter, säger Ylva Sarby Westman, transaktionschef på Kungsleden.

 

onsdag, 04 juni 2014 18:12

Orsmark, ny vd för Briggen

alt

 

Castellums Öresundsbaserade dotterbolag Fastighets AB Briggen anställer Ola Orsmark (bilden) som ny vd. Ola Orsmark har en lång och gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen och har de senaste åren varit affärsområdeschef på Jernhusen. Orsmark tillträder tjänsten i början av oktober.

 

– Vi välkomnar Ola Orsmark som vd för Briggen och ser fram emot kommande samarbete. Orsmark har en bred och intressant erfarenhet inom fastighetsutveckling såväl som förvaltning. Hans erfarenheter och kända goda ledarskap kommer att bidra till det fortsatta utvecklingsarbetet i Briggen och stärka Castellums ledningsgrupp, säger Henrik Saxborn, vd Castellum AB.