18 april 2024

Redaktionen

måndag, 26 oktober 2015 17:32

IT-kluster i Diligentias Masthusen

alt

Diligentias Masthusen ligger i hjärtat av Västra hamnen i Malmö.


Nu har Diligentia välkomnat de två senaste hyresgästerna till nybyggda Masthusen i Västra Hamnen i Malmö. Det är det Apple-auktoriserade serviceföretaget Mcare samt mjukvaruutvecklaren Anima. I huset och grannhuset bor sedan tidigare IT-bolag som IBM, Evry, Softronic, men även Kronofogden och Diligentia. Service, bostäder och butiker finns i kvarteren med apotek, ICA Maxi, systembolag, restaurang, kafé, frisör och gym. 
    

– Vi har inte medvetet riktat oss mot it-bolag, men visst är det tydligt att företag som ligger i framkant vad gäller utveckling och nytänkande värdesätter nya flexibla lokaler med högt ställda miljökrav i ett attraktivt läge, säger Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef på Diligentia.
    

Största hyresgäst i området är sedan tidigare IBM och Kronofogden med sina 150 medarbetare vardera. Stor hyresgäst är även det nystartade bolaget Anima, som hyr 1.600 kvm.

alt

Bostadsbolaget tar över lägenheterna på Bredfjällsgatan i Hammarkullen.


Allmännyttiga Bostadsbolaget i Göteborg köper fastigheter på Gropens gård och Bredfjällsgatan i Hammarkullen i Angered i nordöstra Göteborg av D. Carnegie & Co. Affären omfattar 890 hyreslägenheter och köpesumman utgår från ett underliggande fastighetsvärde om 493 Mkr. För D. Carnegie innebär affären en reavinst på 14 Mkr jämfört med senaste värdering, före transaktionskostnader.
    

Förvärvet innebär att Bostadsbolaget därmed äger och förvaltar över 2.200 hyreslägenheter i Hammarkullen. Av de 890 nyförvärvade hyreslägenheterna planerar bolaget att på sikt omvandla hälften till kooperativa hyresrätter och bostadsrätter. Detta för att genom blandade upplåtelseformer öka områdets attraktivitet och integrationen i staden.
    

– Vi är glada att D. Carnegie & Co har valt att sälja till just Bostadsbolaget. Förutom rent förvaltningsmässigt ser vi också en rad samhällsekonomiska fördelar, säger Johan Zandin, styrelseordförande på Bostadsbolaget.
    

– Försäljningen är ett led i vår fokusering på att äga bostäder i Storstockholm eller med pendlingsavstånd till huvudstaden. Vi är dessutom glada över att ha hittat en köpare som har ambitionen att fortsätta att utveckla Hammarkullen, säger Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie & Co.
    

Affären är villkorad av ett godkännande från Bostadsbolagets moderbolag Förvaltnings AB Framtiden och från Göteborgs kommunfullmäktige. Planerat tillträde för fastigheterna är 1 februari 2016.

måndag, 26 oktober 2015 15:51

Thorsten Åsbjer, ny vice vd i Balder

alt

                                                                                                           

Thorsten Åsbjer (bilden) har utnämnts till ny senior vice vd i Fastighets AB Balder från och med den 1 november.

 

Åsbjer var mellan åren 1999 och 2015 vice verkställande vd i Humlegården Fastigheter.

 

Efter att Thorsten Åsbjer lämnade Humlegården Fastigheter i våras har han även utnämnts som styrelseordförande i Balticgruppen Aktiebolag. Han har även under våren blivit styrelseledamot i Bygg-Fast AB.

 

Thorsten Åsbjer säger i en kommentar till utnämningen i Balder:

– Det är med stor tillfredställelse jag nu kan verka på en ledande befattning i Balder, som är ett av Sveriges största fastighetsbolag.

 

Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder, säger:

– Jag känner Thorsten sedan flera år tillbaka och jag alltid tyckt att han har stor fastighetskompetens.

måndag, 26 oktober 2015 12:08

Skanska bygger i Norge för 360 Mkr

alt

Asker Tek, byggnaden till höger, är den tredje etappen i Kraglund kontorpark vid Asker centrum utanför Oslo. Huset ska innehålla 830 arbetsplatser fördelat på sju plan och 200 p-platser i två plan. Arkitekt är Jostein Rønsen Arkitekter AS


Skanska har tecknat avtal med Ferd Eiendom AS om att bygga en kontorsfastigheten Asker Tek om 19.000 kvm utanför Oslo i en totalentreprenad. Kontraktet är värt 360 Mkr och inkluderas i Skanska Norges orderingång för det fjärde kvartalet 2015. Kontoret kommer att få miljöcertifieringen Breeam Very Good. Arbetet kommer att påbörjas i februari 2016 och beräknas vara slutfört i december 2017.
    

Första hyresgäst i Asker Tek blir Indra Navia, som levererar teknik för förvaltningen av världens luftrum. Företaget ska samlokalisera sin verksamhet och flytta 200 anställda på en yta om 6.600 kvm till Asker. Avgörande för Indra Navia att valde Asker Tek har varit den flexibla byggnaden med närhet till flygplats, tåg och andra offentliga kommunikationer.
    

– Vi är mycket glada över att Indra Navia valde Asker Tek som sitt nya norska huvudkontor och vi tror att detta är den första av flera teknikföretag som söker sig hit. Nu har vi beslutat byggstart, och har en planerad utveckling av projektet som gör att vi också kan hyra kontor till andra företag som behöver nya lokaler med inflyttning 2018, säger Silje Strøm, marknadschef på Ferd Eiendom.

måndag, 26 oktober 2015 12:05

Nytt hotellkoncept vid Brunkebergstorg

alt

Entrén till hotellet AtSix, med adress Brunkebergstorg 6.


Nu presenterar AMF Fastigheter och Nordic Choice Hospitality Group konceptet för livsstilshotellet At Six vid Brunkebergstorg 6 i Stockholms city. Det är första av två hotell som byggs vid Brunkebergstorg i kvarteret Urban Escape och konceptet för AtSix är framtaget i samarbete med Londonbaserade Universal Design Studios.
    

– Hotellen är en vital del i förverkligandet av kvarteret Urban Escape och skapandet av den tredje platsen. Platsen mellan hemmet och arbetet där människor kan mötas och utbyta idéer. En sådan plats blir allt viktigare i den urbana vardagen, säger Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad på AMF Fastigheter.
    

Namnet At Six anspelar på hotellets adress, Brunkebergstorg 6, och konceptet innefattar ett tiotal barer, kaféer och restauranger där det ingår en tvåvånings takkrog och takterrass, 24 timmars service, ett spa & gym-koncept samt en event- och mötesarena på 2.000 kvm. At Six öppnar mars år 2017 med 343 rum, varav ett 40-tal sviter samt tre penthousevåningar.
    

– Att bo här är mycket mer än en övernattning. Den världsvana resenären som söker kvalitet och perfektion kan känna sig som hemma samtidigt som platsen och hotellet lockar den medvetne stockholmaren, säger Anna Spjuth, vd och hotelldirektör, At Six.
    

Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg.     


Omvandlingen av kvarteret kommer att pågå fram våren 2019 och kommer innebära att fastighetsarean utökas från befintliga 95.000 kvm till cirka 130.000 kvm, varav 62.000 kvm kontor, 29.000 kvm hotell och konferens, och 38.000 kvm handel och restaurang. 

    

Utvecklingen av Brunkebergstorg sker i samarbete mellan AMF, Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotel Sergel Plaza), medan utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med AMF, Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.

söndag, 25 oktober 2015 18:51

Stigande värden i Atrium Ljungberg

alt

Ingalill Berglund, vd för Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg ökade niomånadersvinsten efter skatt till 1.684 Mkr (370), vilket motsvarade 12,64 kr/aktie (2,81). Ökningen förklarades i huvudsak av ökade fastighetsvärden om 1.400 Mkr (426), orealiserade värdeförändringar om på derivat med 39  Mkr (-623) samt ett ökat driftöverskott tack vare fastighetsförvärv från exempelvis Dimman 11 i Malmö och från färdigställda projekt i form av hyresintäkter från kvarteren Nod i Kista och ICA Kvantum i Farsta. Driftöverskottet ökade till 1.084  Mkr (1.020), vilket motsvarade en överskottsgrad om oförändrat 69 procent. Resultatet före värdeförändringar ökade till 718  Mkr (652).

 

Nettoomsättningen ökade till 1.830 Mkr (1.714) varav hyresintäkter svarade för 1.571 Mkr (1.481). Uthyrningsgraden ökade med en procentenhet till 94 procent inklusive projektfastigheter.

 

Under perioden avtalade Atrium Ljungberg med Domstolsverket, som ska hyra 10.700 kvm i Sickla, Nacka, vilket innebär en ny projektstart i området. Totalt räknar Atrium Ljungberg med att bolagets projektportfölj innehåller en möjlig investering om 9 Mdr kr, främst i Sickla, i Uppsala och i Barkarby.

 

Vidare köpte bolaget fastigheter för 872 Mkr (620) och investerade 500 Mkr (508) i befintligt bestånd. Tillsammans med en orealiserad  värdeökning om 1.400 Mkr gjorde detta att portföljens värde steg till 30,9 Mdr kr (28,2). Efter periodens utgång har bolaget sålt fastigheter för 1,3 Mdr kr.

 

De räntebärande skulderna uppgick til 14.102 Mkr och finansierades till en medelränta om 2,8 procent. Det egna kapitalet ökade till 12.849 Mkr (11.590), vilket motsvarade en soliditet om 40,4 procent.     

 

Prognosen för helåret 2015 är att resultatet före värdeförändringar och skatt blir 930  Mkr. LE

söndag, 25 oktober 2015 18:49

Diös ökade vinsten till 293 Mkr

alt

Knut Rost, vd för Diös.

 

Trots en skatteeffekt om -137 Mkr redovisade Diös Fastigheter en god ökning av vinsten för årets första nio månader till 293 Mkr (193), motsvarande 3,92 kr (2,26) per aktie. Till ökningen bidrog värdeförändringar av fastigheter med 114 Mkr (-16) och av derivat om 36 Mkr (-78). Periodens förvaltningsresultat steg med 19 procent till 383 Mkr (323).

 

Hyresintäkterna minskade till 967 Mkr (969), motsvarande en uthyrningsgrad om 88,3 procent (89,2), medan driftöverskottet steg till 581 Mkr, motsvarande en överskottsgrad om 60,1 procent (59,6).

 

Diös hade vid periodens slut 26 pågående projekt där ombyggnaden av fastigheten Kansliet 20 i Falun är det största. Totalt investerade bolaget 348 Mkr i befintligt bestånd medan försäljningar genomfördes för 29 Mkr.

 

Vid periodens slut värderades portföljen till 12,6 Mdr kr (12,2 vid årsskiftet) och direkt efter perioden utgång träffade Diös en överenskommelse med Skellefteå kommun om förvärv om 653 Mkr, vilket kommer att fördubbla bolagets innehav på denna prioriterade ort.

 

Den genomsnittliga räntebärande skulden för perioden uppgick till 7.655 Mkr (7.635) och den faktiska genomsnittsräntan var 2,7 procent (3,6).

 

Det egna kapitalet ökade till 3.445 Mkr (3.365 vid årsskiftet), vilket motsvarade 43,4 kr (45,0) per aktie en soliditet om 27,1 procent (27,3).

 

Det långsiktiga substansvärdet per aktie (EPRA NAV) beräknades till 55,5 kr (57,8) per aktie. LE

söndag, 25 oktober 2015 18:44

All time high för Oscar Properties

alt

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 


Marknaden gladdes stort över Oscar Properties niomånadersrapport då aktien steg med nära 9 procent till 48,60 kr som senast betalt under rapportdagen i fredags. Vinsten efter skatt steg till 125 Mkr (75) under årets första nio månader, varav 104,3 Mkr (0) utgjorde positiv värdeförändring av fastighetsinnehavet.

 

I rapporten säger vd Oscar Engelbert att försäljningen under tredje kvartalet överträffade bolagets högt ställda förväntningar då 154 bostäder såldes och 85 bokades.

 

I Stockholm har bostadspriserna stigit med 19 procent under den senaste tolvmånadersperioden med ett medelpris om cirka 87.900 kr/kvm för en bostadsrätt i centrala Stockholm. Oscar Properties menar att det finns få risker för att marknaden ska falla.

 

Totalt har bolaget ökat antalet bostäder i sin fastighetsportfölj till 2.379 (1.954) varav 662 bostäder (453) var under pågående produktion.

 

Vid periodens slut hade Oscar Properties engagemang i totalt 20 projekt, varav 10 var helägda. Delägare i bolagets projekt är Skandrenting, Fabege, Niam, Wallenstam, Veidekke, Carlyle och Balder. Det totala bokförda värdet på andelarna i joint ventures och intresseföretag var 301,8 Mkr.

 

Under perioden såldes bostäder för 370,2 Mkr (328,5) med ett rörelseresultat som ökade till 148,4 Mkr (76,8).

 

Värdet på fastigheterna steg stort till 1.012,3 Mkr (573,4) liksom summan av anläggningstillgångarna som ökade till 1.436 Mkr (990,0).     

 

De långfristiga skulderna steg till 918,5 Mkr (531,0) liksom de kortfristiga som ökade till 323,6 (197,4). Detta innebar att det egna kapitalet steg till 876,3 Mkr (501,7), vilket fick till följd att soliditeten var oförändrat 41 procent.

 

I rapporten säger Oscar Engelbert att bolaget har fortsatt goda möjligheter att öka tillväxten med stigande resultat. TM

fredag, 23 oktober 2015 17:20

AMF gör storinvestering i Oslo

alt

Oslo Areals portfölj innehåller bland annat Sørkedalsveien 6, mer känt som KPMG-Huset om 22.000 kvm fördelat på 18 våningar.


AMF förvärvar 50 procent av det norska fastighetsbolaget Oslo Areal för cirka 3,3 miljarder norska kronor (3,36 Mdr kr). Säljare är norska försäkringsbolaget Gjensidige Forsikring. Efter affären kommer Oslo Areal att ägas till lika delar av Gjensidige och AMF.    
    

Oslo Areal äger 21 fastigheter, varav 18 i Osloregionen, med ett totalt fastighetsvärde om cirka 6,6 miljarder norska kronor. Utöver fastigheterna i Osloregionen äger bolaget en fastighet i vardera Drammen, Fredriksstad och Stavanger. Total omfattar portföljen drygt 250.000 kvm uthyrbar area, varav merpartet är kontor
    

– I dagens lågräntemiljö har investeringar såsom fastigheter möjlighet att ge betydande effekt på spararnas totala avkastning. Vi känner oss därför mycket nöjda med att utöka vårt fastighetsbestånd med Oslo Areal. Vi bedömer att Osloregionen långsiktigt kommer att utvecklas positivt med fortsatt urbanisering och tillväxt. Vi ser fram emot att tillsammans med Gjensidige fortsätta utveckla Oslo Areal, säger Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF. 
    

AMFs fastighetsinnehav har i dagsläget ett marknadsvärde om nära 60 Mdr kr. Det består av kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen förvaltade av det helägda bolaget AMF Fastigheter, och det hälftenägda bolaget Rikshem, som äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i tillväxtorter runtom i Sverige.

 

Utöver dessa innehav köpte AMF tidigare i år en portfölj med inriktning mot kontor i Helsingfors och en innehållande handelsfastigheter i mellersta och södra Finland samt i Sverige. Kontorsportföljen om totalt cirka 4 Mdr kr ägs till lika delar med livförsäkringsbolaget Ilmarinen, medan handelsportföljen ägs till lika delar med detaljhandelskoncernen Kesko och Ilmarinen.
    

Tillträdet av det norska förvärvet planeras ske till i början av november. Finansiell rådgivare till AMF i transaktionen har varit Erneholm Haskel AB. BA-HR har svarat för juridisk rådgivning och DTZ Realkapital har svarat för fastighetsekonomisk rådgivning.

 

Deloitte och Skeppsbron Skatt har lämnat finansiell och skattemässig rådgivning och Golder Associates har svarat för teknisk due diligence.

alt

Linnéuniversitetet sett från Ölandskajen i Kalmar. Illustration: Tengbom


Linnéuniversitetets styrelse har beslutat om genomförande av en planerad om- och tillbyggnation på Universitetskajen i Kalmar. Det betyder att Sveafastigheter kan registrera ett 20-årigt hyresavtal för 23.000 kvm lokaler. Om- och tillbyggnaden av universitetets lokaler omfattar 19.000 kvm av avtalets 23.000 kvm.
    

Linnéuniversitetet, Sveafastigheter och P&E Fastighetspartner har under två års tid haft ett nära samarbete runt planeringen av de utökade lokalerna. Processen har även omfattat ny detaljplan för området, samt regeringens godkännande av det 20-åriga hyresavtalet. P&E Fastighetspartner är Sveafastigheters lokala partner avseende fastighetsutveckling och förvaltning i Kalmarregionen, därtill minoritetsägare i den aktuella fastigheten.

 

– Det är mycket glädjande för alla parter att projektet, som vi har arbetat aktivt med under flera års tid, nu kommer att genomföras. Vi är glada åt att kunna utveckla ändamålsenliga lokaler åt Linnéuniversitetet och ser fram emot det fortsatta samarbetet. Utformningen av området och de nya lokalerna kommer att gynna forskning och utbildning, vilket även bidrar till tillväxten i regionen, säger Eric Bergström, partner i Sveafastigheter.