16 april 2024

Redaktionen

tisdag, 18 oktober 2016 14:16

Källgren börjar på Atrium Ljungberg

alt

                                                                                                                               
Magnus Källgren (bilden) har börjat sin anställning som affärsutvecklare på Atrium Ljungberg. Han kommer bland annat vara ansvarig för utvecklingen av Atrium Ljungbergs nyförvärvade fastigheter i Sundbyberg och på Lindholmen i Göteborg. Närmast har Källgren arbetat som affärsutvecklare inom AMF Fastigheter, bland annat för Urban Escape.  
     

– Vi är glada över att få välkomna Magnus hit. Han kommer med sitt engagemang och sin passion för att bygga fantastiska platser i staden tillföra mycket. Magnus kommer också spela en viktig roll i att utveckla arbetsplatsmiljöer för företag och organisationer som vill få stöd av sina lokaler i att nå sina mål, säger Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef Atrium Ljungberg.

alt

2009 färdigställde OX2 Bliekevare vindkraftpark i Dorotea kommun.


alt

Omid Ashrafi, Chef för Infrastruktur och Energi på Newsec


Newsec har agerat exklusiv transaktionsrådgivare till OX2 i försäljningen av Lehtirova vindkraftspark om 148 MW, belägen mellan Gällivare och Pajala kommuner i Norrbottens län. Lehtirova kommer att bli en av Sveriges största vindkraftsparker med 41 vindkraftverk.
    

OX2 säljer vindkraftsparken till Aquila Capital och transaktionen inkluderar nyckelfärdig leverans av vindkraftsparken samt tekniska och kommersiella förvaltningstjänster för drift av parken. Investeringen baseras på ett tioårigt avtal med Google för köp av producerad el från vindkraftsparken. Projektet börjar i dagarna och vindkraftverken förväntas vara i drift i slutet på 2018 med en förväntad genomsnittsproduktion om 490 GWh per år. Detta gör vindparken till en av de största i Norden.
    

– Lehtirova är Newsecs 27:e transaktion som transaktionsrådgivare inom infrastruktur och energi på den nordiska marknaden. Vi är mycket glada att fortsätta vårt arbete med OX2 och de andra parterna. Denna affär följer en intressant trend med allt större nordiska vindkraftstransaktioner som struktureras för att erbjuda rätt riskavkastningsprofil, säger Omid Ashrafi, Chef för Infrastruktur och Energi på Newsec.

tisdag, 18 oktober 2016 10:33

Fabege investerar 944 Mkr i Sundbyberg

alt

Orgeln 7 i Sundbyberg byggs om, totalrenoveras och blir Grand Central Sundbyberg.


Efter att Svenska Spel, Åhléns och övriga hyresgäster lämnat fastigheten Orgeln 7 i hjärtat av Sundbyberg har Fabege påbörjat ett större om- och tillbyggnadsprojekt. Investeringen beräknas uppgå till 944 Mkr och projektet förväntas vara klart sommaren 2018. Den nya byggnaden går under namnet Grand Central Sundbyberg.
    

Byggnaden på Orgeln 7 ska totalrenoveras och få fyra nya våningar. Totalt kommer den att innehålla cirka 36.000 kvm kontor- och butiksytor exklusive parkeringsplatser.
    

– Med Grand Central Sundbyberg skapar vi en attraktiv och modern produkt i allra bästa kommunikationsläge. Uthyrningsarbetet pågår för fullt och jag är övertygad om att vi kommer att teckna avtal i god tid innan fastigheten färdigställs, säger Christian Hermelin, vd för Fabege.
    

Sundbyberg stad har långtgående planer på att gräva ner järnvägen och Grand Central blir då en naturlig blickpunkt på det nya torget. Här kommer det att finnas plats för både restauranger, butiker och ett pulserande stadsliv.

måndag, 17 oktober 2016 17:03

Klondyke för nya fastighetsaktier

alt
Thomas Mattsson, chefredaktör Tidningen Fastighetsaktien, menar att det finns risker med en del nya fastighetsaktier som ska noteras snart.

 

Av Thomas Mattsson


Hypen för fastighetsaktier kvarstår. Nyligen har ett antal mindre fastighetsbolag noterats på de mindre listorna i Stockholm. Ytterligare bolag är på väg in.


Den 12 november 2016, noteras Solnaberg Property AB på First North i Stockholm. En vecka tidigare noteras Mälaråsen AB på Aktietorget. Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) ska noteras på First North inom ett år. Tobin Properties AB står på tur.

 

Varför är intresset för börsnoteringar av fastighetsbolag så stort i nuläget?

 

Fastighetsbolag har varit stekheta på börsen under några år. Den låga räntan gynnar branschen. De stora etablerade bolagen har gått bra, vilket ökat placerarnas aptit och de söker sig längre ut på riskskalan. Det innebär att aptiten på mindre bolag stiger. De mindre bolagen passar så att säga på, säger Tomas Linnala, som är analytiker hos www.placera.se.

 

Riskerna ökar i takt med att hajpen fortsätter. Tomas Linnala erinrar om att risken för att mindre bolag inte är börsfähiga ökar, ju länge hajpen fortgår. Han ser paralleller till millennieskiftets IT-hysteri.

 

En framtida kombination av stigande ränta, fallande fastighetsvärden och underkapitaliserade bolag, kan bryta den uppåtgående spiralen, utvecklar Tomas Linnala.

 

I Mälaråsen AB och i Solnaberg Property AB finns det också en större bolagsspecifik risk.

 

– Vi har bara en fastighet i Solna, så om If flyttar sitt huvudkontor från denna, blir det besvärligt. Sannolikheten för det är dock inte särskilt stor. Vi har en bra affärsrelation, säger Solna Property:s vd, Torbjörn Wiberg.

 

Mälaråsen AB är ett nystartat bolag som förvärvat Upplands Motors tre bilanläggningar i Kista, Uppsala och Arlandastad. I nuläget hyrs fastigheterna på ett långtidskontrakt av Upplands Motor AB. Det finns alltså bara en hyresgäst.

 

I Samhällsbyggnadsbolaget är sannolikt risken något lägre, eftersom bolaget har fler fastigheter och står på två ben: ett inom samhällsfastigheter och ett inom fastighetsutveckling.

 

Tobin Properties AB är ett mindre bygg- och fastighetsbolag, som utvärderar en notering på First North i Stockholm. ABG Sundal Collier och Pareto Securities har utsetts som rådgivare

 

Tobin Properties äger projektportfölj innehållande 1.664 lägenheter om totalt 109.400 kvm bostadsarea och ett färdigutvecklat värde om cirka 8,2 Mdr kr. För övrigt äger bolaget två fastigheter för skola och kontor i Stadshagen, Stockholm, vilka förvärvades i juni i år för 283 Mkr. Därutöver äger Tobin Properties en mindre fastighet i Orminge, Nacka, vilken köptes i juli i år för 19,5 Mkr.

 

Generellt kan sägas att risken i bostadsutvecklingsbolag är större än i traditionella fastighetsbolag, eftersom skilda bygghinder kan fördröja planerade byggstarter avsevärt.

måndag, 17 oktober 2016 16:55

Castellum hyr ut 13.000 kvm i Bäckebol

alt

Cecilia Fasth, vd Region Väst i Castellum.

 

E-handelsbolaget Jollyroom, som är en befintlig hyresgäst till Castellum med en logistikanläggning om 9.500 kvm på Tagenevägen 35, utökar sin lagerkapacitet genom ett hyresavtal om 9.650 kvm på Transportgatan 17 i Bäckebol, Göteborg. Tillträde sker under fjärde kvartalet 2016.  

 

– Vi är glada över att kunna hjälpa en befintlig hyresgäst att växa inom vårt fastighetsbestånd och på så sätt fördjupa vårt samarbete. Att Jollyroom nu expanderar hos oss är ett bra exempel på att lagerbehoven ökat för e-handelsbolagen under senare år, säger Stefan Vilhelmsson, uthyrare på Castellum i Göteborg.

 

– Från start fyller vi det nya lagret med 12.000 nya pallplatser innehållandes julklappar för barn i alla åldrar, som i framtiden kommer att fortsätta fyllas på kontinuerligt med nya produkter säger Ole Sauar, vd på Jollyroom.

 

Castellum har tecknat ytterligare ett avtal om 3.450 kvm logistikyta på Transportgatan 17, vilket innebär att på kort drygt 13.000 kvm hyrts ut i fastigheten som därmed är fullt uthyrd.

 

– För att kunna möta marknadens efterfrågan pågår förberedelser hos oss för att starta flera nya logistikprojekt, bland annat i Hisingen Logistikpark i nära anslutning till Göteborgs Hamn där vi planerar en storskalig etablering med flera logistikbyggnader på sammanlagt 65.000 kvm, säger Cecilia Fasth, vd Region Väst i Castellum.

måndag, 17 oktober 2016 14:23

Skanska investerar 340 Mkr i Juvelen

alt

Kontorshuset Juvelen i Uppsala beräknas stå färdigt i slutet av 2018. Bild: Utopia arkitekter


Skanska investerar 340 Mkr i kontorshuset Juvelen i Uppsala. Bygguppdraget tillfaller Skanska Sverige. Kontorshuset på sju våningar intill Uppsala station är utvecklat av Skanska i samarbete med Utopia arkitekter och omfattar totalt 11.550 kvm brutto (BTA). Byggstart sker omgående och avsikten är att kontorshuset ska vara färdigställt före utgången av 2018. Utöver kontorslokaler kommer bottenplanet att innehålla restaurang och kommersiella lokaler.
    

Juvelen var Skanskas och Utopias vinnande förslag i Uppsala kommuns markanvisningstävling som utlystes 2013 med målet att skapa ett kontorshus som ska bli ett landmärke i staden. Byggnaden som är trekantig sticker ut genom sin särpräglade arkitektoniska utformning. Projektet kommer också att utmärkas genom sin höga ambition inom hållbarhet.
    

Byggnaden kommer att nå högsta nivå, Platinum, i certifieringssystemet LEED (Leadership in Energy & Environmental Design). Den utrustas med Skanskas patenterade metod för självförsörjning av kyla, Deep Green Cooling. Elproduktionen levereras till stor del av integrerade solceller.

alt

Pirhuset (Kv Neapel). Arkitekt: AIX/DPS.


Arkitektkontoren BIG, AIX+DPS, LINK och TVARK bjöds efter prekvalificering in till ett parallellt uppdrag om utvecklingen av de markanvisade fastigheterna Hangö och Neapel i Södra Värtan som ingår i det stora stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden. Uppdraget avser ett nytt kontorshus om 15.000 kvm i kvarteret Hangö samt en högre kontorsbyggnad om 50.000 kvm med koppling till stadsliv och vattenrum som skall bli Stockholms nya landmärke. Projektet kommer att utgöra en viktig del av planprogrammet för Södra Värtan och planeras att gå till samråd vid årsskiftet 2016/2017. Det parallella uppdraget genomförs i samverkan med Stockholms stad.
    

Inlämnade projektredovisningar svarade väl mot de inlämningskrav och återkopplingar som kommunicerats löpande under processen. Arkitektkontoren har samtliga lämnat genomarbetade lösningar som med olika arkitektoniska koncept belyst stadsdelens möjligheter och utmaningar.
    

– Det har varit en intressant och givande process att se de olika förslagen växa fram och utvecklas. Samtliga förslag har hållit en hög arkitektonisk kvalitet och erbjuder fantastiska möjligheter för fortsatt utveckling. Med den levande staden i fokus och möjligheten att få vara med att påverka såväl stadsbilden som skapandet av attraktiva arbetsplatser med inslag av kultur och nöjen, fortsätter vi nu processen med de utvalda arkitektkontoren, säger Thomas Tranberg, Chef Fastighetsutveckling, Bonnier Fastigheter.

måndag, 17 oktober 2016 10:20

Riksbyggen byggstartar i Kongahälla

alt

Riksbyggens Brf Vildvinet i Kongahälla blir en del av Kungälvs stad.


Nu är det dags att ta första spadtaget för Brf Vildvinet med 81 lägenheter i Kongahälla, Kungälvs centrum. Det blir den första av fyra bostadsrättföreningar som Riksbyggen ska uppföra i Kongahälla och sammanlagt handlar det om cirka 270 nya lägenheter. Intresset har varit enormt för Brf Vildvinet och samtliga lägenheter utom en är redan sålda. Inflyttningen är planerad att ske under 2018.
    

– Det känns mycket bra att vi nu kan starta bygget och som långsiktig samhällsutvecklare vara med och utveckla en ny stadsdel i Kungälv, säger Martin Linsten, marknadsområdeschef på Riksbyggen.
    

Kongahälla blir en levande del av Kungälvs stad och ska under de närmast åren bebyggas med totalt 900 lägenheter, nya gågator med butiker och ett nytt stort köpcentrum.
    

– Kongahälla ligger helt rätt, mitt i staden bredvid största handelsinvesteringen i Sverige och ett stenkast från nya resecentrum. Det behövs 700.000 nya bostäder inom de kommande tio åren i Sverige, det handlar om jobben och tillväxten, och nu ökar vi farten, säger Miguel Odhner (S) kommunalråd Kungälv.

fredag, 14 oktober 2016 17:07

NCC bygger för 865 Mkr i Köpenhamn

alt

Skiss av Novozymes Innovation Campus i Lyngby, Köpenhamn.

 

Inom kort påbörjar NCC bygget av ett center för bioteknikforskning och affärsutveckling åt läkemedelsföretaget Novozymes. Campuset uppförs vid Danmarks Tekniske Universitet (DTU), i Lyngby-Taarbæk kommun norr om Köpenhamn. Den första omfattar etappen 40.200 kvm och ordern är värd cirka 865 Mkr.

 

– Vi från NCC är mycket glada över att vi får vara med och stödja Novozymes vision, med ett nytt och spännande innovationsbygge. Den fysiska miljön är mycket avgörande för människans möjligheter att utvecklas kreativt, säger Palle Bjerre Rasmussen, chef för NCC Building i Danmark.

 

Visionen är att bidra till nytänkande vad gäller framtidens arbetsplats och bygga ett modernt campus som smälter in i omgivningarna med en kreativ arbetsmiljö. De fyra byggnaderna kommer att vara mellan två och tre våningar höga och binds ihop med gångar för att säkra ett tvärvetenskapligt samarbete. Byggnaderna ska samtidigt präglas av stora glas- och fönsterpartier, för att säkerställa optimala ljusförhållanden och ge en inspirerande utsikt över grönområdena. Slutligen byggs även ett parkeringshus på 10.000 kvm.  
    

NCC är totalentreprenör där Vilhelm Lauritsen är projektarkitekt, GHB är landskapsarkitekt och Ramböll är huvudrådgivare. Bygget förväntas vara slutfört i slutet av 2018.

fredag, 14 oktober 2016 17:03

Skanska bygger kontor för 830 Mkr

alt

Skanska bygger ut Juno Theraputics kontor i Seattle. Fastigheten ägs av reiten Alexandria Real Estate Equities, Inc.

 

Skanska har tecknat avtal om att bygga en kontorsbyggnad åt en konfidentiell företagskund i Atlanta, USA. Dessutom har bolaget överenskommit med börsnoterade Juno Therapeutics, Inc. om att renovera och uppdatera företagets nya huvudkontor South Lake Union i Seattle.

 

Kontraktet i Atlanta är värt cirka 470 Mkr omfattar 18.500 kvm kontor och 19.500 kvm parkeringsgarage. Byggnationen påbörjades i september och projektet beräknas vara slutfört under 2018.

 

Uppdraget i Seattle värderas till 360 Mkr. Detta projektet omfattar sju våningar, eller cirka 14.000 kvm, på Juno Therapeutics huvudkontor på 400 Dexter Avenue North i Seattle. Byggnationen har påbörjats med slutförande planerat till juni 2017.