19 april 2024

Redaktionen

måndag, 19 december 2016 17:44

Hemfosa köper för 255 Mkr

alt

Stina Lindh Hök, transaktionschef i Hemfosa.

 

Hemfosa fortsätter sin etablering i Finland och förvärvar en samhällsfastighet i Åbo till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 158 Mkr. Vidare köper bolaget ytterligare tre skolfastigheter i Sverige till ett underliggande fastighetsvärde om 98 Mkr. Två av fastigheterna ligger i Falkenberg och en i Älmhult. Hemfosa har idag sin tyngdpunkt i Sverige och ett växande fastighetsbestånd i Norge och Finland.

 

Affären i Åbo omfattar en fastighet belägen i centrala Åbo som har en total uthyrningsbar yta på 6.863 kvm. Fastigheten är fullt uthyrd med Åbo kommuns socialkontor som hyresgäst. Avtalslängden uppgår till cirka 17 år och de årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 12 Mkr. Fastigheten genomgår för närvarande en totalrenovering som förväntas vara färdig till den 1 januari 2017. Säljare är Åbo Teknologifastigheter.

 

Förvärvet i Sverige omfattar tre skolfastigheter, samtliga fullt uthyrda till främst skolaktörer med Thoren Framtid AB som största hyresgäst. Den genomsnittliga avtalslängden uppgår till cirka 12 år och de årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 8 Mkr.

 

– Vi är nöjda med att kunna genomföra ytterligare förvärv av bra samhällsfastigheter med etablerade hyresgäster inom samhällssektorn med långa hyresavtal. Det är extra roligt att vi tar ett steg vidare på den finska marknaden, där vi gjorde våra första förvärv för ett år sedan och nu etablerat en egen närvaro. Vi är rustade för fler förvärv på alla våra tre marknader, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef i Hemfosa.

måndag, 19 december 2016 17:38

Stendörren säljer till Regio i Järfälla

 

alt

Fredrik Brodin, Stendörren, och Eric Bergström, Sveafastigheter.

 

Stendörren Fastigheter AB har via bolagsaffär sålt fastigheten Veddesta 2:76 till Fastighets AB Regio (gemensamägt av Sveafastigheter och Tredje AP-fonden). Fastigheten, som förvärvades i slutet av 2013 för 90 Mkr från St Jude Medical som nyttjade lokalerna för eget bruk, är en tomställd projektfastighet omfattande cirka 18.000 kvm kontorslokaler.

 

Överenskommet fastighetsvärde vid försäljningen till Regio är 165 Mkr och aktielikviden uppgår till 76,4 Mkr. Fastighetsvärdet överstiger senaste gjorda värderingen med 19 Mkr. Frånträdet sker i januari 2017.

 

– Vi är glada att kunna sälja denna fastighet för ett pris som väsentligen överstiger vår värdering. Försäljningen frigör både kapital och projektledningsresurser som vi återinvesterar i andra projekt och förvärv, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

 

Järfälla kommuns planer för området där Veddesta 2:76 ligger omfattar 20.000 nya bostäder inom de närmaste 15 åren. I Veddesta påbörjas inom ett par år byggandet av uppgången för en ny tunnelbanesträckning och området kommer inom närtid att bindas samman med Barkarbyområdet där det planeras för högskola, forskning och ytterligare bostäder.

 

– Veddesta är ett enormt spännande område inom det expansiva Järfälla. Vi tänker oss en förädling av fastigheten och ett förändrat användningsområde, exempelvis till skolverksamhet vilket kommer att behövas i den nya stadsdelen. Närområdets utvecklingsplaner för sjukhus, bostäder, handel och kontor passar väl med Regios strategi att finnas i regionstädernas tillväxtområden, säger Eric Bergström, Sveafastigheter.

 

Real Value Management har biträtt köparen och ska fortsätta som lokal partner i enlighet med den s.k. LAMP-modellen (Local Asset Management Partner).

måndag, 19 december 2016 14:01

600 nya bostäder i Vackerby i Gnesta

alt
Målsättningen är att Vackerby trädgårdsstad ska vara en nutida tolkning av den traditionella trädgårdsstaden.

 

alt

Vackerby trädgårdstad ska erbjuda en bred blandning av småhus och flerbostadshus. Olika upplåtelseformer eftersträvas. Vid en full utbyggnad möjliggör föreslagen bebyggelsestruktur 5-600 bostäder.

 

alt

Trädgårdsstadens kvaliteter med småskalig bebyggelse kan kompletteras med fyra punkthus i 5-6 våningar.

 

 

Den 5 december godkände politikerna i Gnesta kommun det gestaltningsprogram som ETTELVA Arkitekter har tagit fram för Vackerby trädgårdsstad. Området som kommer att innehålla radhus, parhus, friliggande hus, flerbostadshus och även ett par punkthus har gestaltats i enlighet med trädgårdsstadens principer.

 

– Målsättningen är att Vackerby trädgårdsstad ska vara en nutida tolkning av den traditionella trädgårdsstaden. Vackerby trädgårdsstad ska upplevas som en fortsättning på Gnesta tätort och spinna vidare på Gnesta som attraktiv småstad. De boende i området ska känna hur det ursprungliga odlingslandskapet lever vidare i närområdet och det ska vara möjligt att odla för det egna hushållsbehovet, säger Lina Kumlin, ansvarig planarkitekt på ETTELVA Arkitekter.

 

Hon fortsätter:

– För att ge förutsättningar för människor av olika hushållstyper och samhällsgrupper att flytta till området ska Vackerby trädgårdstad erbjuda en bred blandning av småhus och flerbostadshus. Olika upplåtelseformer eftersträvas. Vid en full utbyggnad möjliggör föreslagen bebyggelsestruktur 5-600 bostäder.

 

Mötesplatser

Området ska erbjuda en mängd gemensamma mötesplatser med olika karaktär och innehåll. I bostadskvarteren finns mindre mötesplatser, så kallade gröningar, för de mindre barnens lek.

 

Från den så kallade Kärleksbacken ges utblickar över området och möjligheter till pulkaåkning under vintern.

 

Lilla torget är en plats som kopplar ihop Vackerby allé, Odlingsstråket och Vackerbyparken. Här finns plats för uteserveringar i sydvästläge. Vackerbyparken är områdets stora mötesplats med fokus på olika slags aktiviteter och spontanidrott för alla åldrar. I parken finns även en dagvattendamm som beroende på utformning skulle kunna användas för skridskoåkning vintertid.

 

Odlingsstråket blir ett rekreationsstråk för hela Gnesta befolkning. Informationsskyltar berättar om fornlämningar funna i området och kommunens tidiga historia. Här får också odlingslandskapet leva kvar och ge möjlighet till en egen odlingslott för de boende i flerbostadshusen.

 

Bebyggelse

Bostäderna i området ska uppföras klimatsmart och med ett varierat formspråk. Som fasadmaterial ska puts, trä och tegel användas. Färgsättningen ska vara varierad med starka, naturliga färger som återfinns i det omgivande landskapet. Södervända tak förses med solpaneler så långt det är möjligt.

 

Radhus, kedjehus, små parhus och friliggande hus placeras  nära gatuliv med grunda förgårdsmarker avgränsade med häckar och med entréer mot gatan. I mitten av området och längs Mariefredsvägen föreslås flerbostadshus i 3-4 våningar. Flerfamiljshusen avgränsas mot gatan med grön förgårdsmark.

 

Förgårdsmarken blir en viktig plats för möten mellan de boende och här bör det finnas plats för entrébänk, cykelställ och frodiga planteringar.

 

Trädgårdsstadens kvaliteter med småskalig bebyggelse kan kompletteras med fyra punkthus i 5-6 våningar. Dessa ger förutsättningar för att människor i ett större spann av samhällsgrupper ska kunna etablera sig i området. För att kunna bevara så mycket som möjligt av naturen och  trädgårdsstadens principer placeras husen i naturen utan trädgårdar.

måndag, 19 december 2016 12:23

Agård, ny handelschef på Wallenstam

alt

                                                                                                                        
Den 1 februari 2017 tillträder Dag Agård (bilden) som handelschef på Wallenstam. Han arbetar sedan 16 år tillbaka som varuhuschef på NK i Göteborg och kommer inom Wallenstam att arbeta inom affärsområde Företag i Göteborg med såväl handelsstrategiska frågor som handelsplatsutveckling.
    

– Med Dags Agårds erfarenhet och kunskap inom handel kommer vi att få än bättre fokus på den fortsatta utvecklingen av våra fastigheter och utbudet i dem. Dag kommer också att kunna bidra till en positiv utveckling av city och stärka samspelet mellan handel och attraktiva mötesplatser, säger Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.

måndag, 19 december 2016 12:21

Byggstart för Umami i Hallonbergen

alt

Umami Park, visionsskiss.


Nu har Wallenstam beviljats bygglov för Umami Park i Hallonbergen, Sundbyberg. Därmed startar förberedelsearbetet för byggnationen av första etappen med 147 hyresrätter med kommersiella ytor i bottenvåningarna. År 2019 beräknas de första hyresgästerna kunna bosätta sig i Umami Park.
    

– Vi är glada över att nu vara igång och ordentligt påbörja arbetet med den första etappen i Umami Park med 147 lägenheter och viktiga kommersiella ytor. Under en tioårsperiod framöver kommer vi här att utveckla ett nytt inspirerande område med ett brett utbud av bostäder, affärer, restauranger, mötesplatser och öppna ytor, säger Mathias Aronsson, vice vd med ansvar för region Stockholm/Uppsala.
    

Totalt planeras för cirka 900 nya lägenheter som kompletteras med affärslokaler och mötesplatser i det nya området.
    

– Vår vision för Umami är inte bara bygga nya hus vi vill även bidra till utvecklingen av ett nytt inspirerande område där upplevelser och internationella möten är viktiga delar, säger Mathias Aronsson.
    

Namnet Umami kommer från den femte grundsmaken, något alla känner igen men kanske inte omedelbart kan definiera. Blandad arkitektur, blandade hyresrätter och bostadsrätter samt fokus på hälsa, aktivitet och nära till upplevelser ska bidra till att skapa den känslan.

måndag, 19 december 2016 12:19

IN3PRENÖR i nytt uppdrag med Sportfastigheter

alt

IN3PRENÖR bygger en nästan 100 meter lång läktarbyggnad för Uppsala Sportfastigheter.


Nyligen fick IN3PRENÖR i uppdrag att i samarbete med kommunägda Sportfastigheter i Uppsala bygga om och uppgradera Studenternas fotbollsarena. Nu står det klart att bolaget även ska som samverkansentreprenör ska bygga en läktarbyggnad på Gränby friidrottsarena.
    

Den nästan 100 meter långa läktarbyggnaden ska uppfylla ska uppfylla kraven för SM-tävlingar med en publikkapacitet på 1.000 sittande personer. Parterna planerar för närvarande för byggstart kring årsskiftet och arenan ska stå färdig under hösten 2017.
    

– Att få arbeta tillsammans med Sportfastigheter i samverkan visar att vi är en etablerad och trygg samarbetspartner för framtida projekt, säger Marcus Jansson, arbetschef på IN3PRENÖR.
    

Friidrottsarenan och läktarbyggnaden är en del i utvecklingen Gränby sportfält, som även innefattar en ny innebandyhall, ett nytt sporthotell, nya infarter och parkeringar samt befintliga ishallar.

måndag, 19 december 2016 12:13

Castellum i nya avtal om 5.000 kvm i Borås

alt

Borås Stad utökar sin hyrda yta i Castellums fastighet på Ramnåsgatan 1.


Castellum har under årets sista månader tecknat hyresavtal om sammanlagt cirka 5.000 kvm i centrala Borås. Avtal har träffats med såväl med befintliga hyresgäster, som Borås Stad och Svenska Bio, och med nya hyresgäster som Advokatbyrån Eriksson & Bengtsson, Dressman och BikBok.
    

– Vi märker av att centrala Borås ökat sin attraktivitet. Tack vare gemensamma satsningar som görs i centrumkärnan av flera olika aktörer kan vi se att efterfrågan ökar på både våra butiks- och kontorslokaler, säger Cecilia Fasth, vd för Region Väst i Castellum.
    

Avtalet med Borås Stad är tioårigt och innebär att kommunen förlänger sitt befintliga avtal om 3.165 kvm och utökar med 1.100 kvm i fastigheten på Ramnåsgatan 1.

 

Vidare utökar Svenska Bio Lidingö på Torggatan 25 sin yta med sex nya biosalonger, vilket gör biografen till Svenska Bios största i Sverige.
    

På Torggatan har Castellum även kontrakterat butikshyresgästerna Dressman och BikBok, vilka kommer att flytta in under våren 2017.
    

Slutligen har Advokatbyrån Eriksson & Bengtsson kontrakterats för kontorslokal om 558 kvm på Lilla Brogatan 19-21 från 1 april 2017 medan HSB Fastighetsförvaltning Göta AB ska hyra en kontorslokal om 730 kvm av Castellum på Södra Korsgatan 11 med inflyttning i juni 2017.

alt
Mikael Granath,vd för Willhem.

 

Willhem behåller det starka kortsiktiga kreditbetyget A-2 och det starka långsiktiga kreditbetyget A- med stabil utsikt av Standard & Poor's. 

 

Standard & Poor's bedömning av Willhems kreditvärdighet bekräftar bolagets starka kapacitet att möta sina finansiella förpliktelser. Det är också ett fint betyg för bolagets verksamhet som helhet.

fredag, 16 december 2016 16:19

Bygglovsrekord i Malmö

alt
Byggtakten slår nytt rekord i Malmö med 3.700 beviljade bygglov för år 2016, 400 fler än än under 2015.

 

I år har stadsbyggnadsnämnden i Malmö beviljat bygglov för närmare 3.700 bostäder. Därmed slogs rekordet från förra året med omkring 500 bostäder. Cirka 65 procent av byggloven gällde hyresrätter, 32 procent bostadsrätter och 3 procent småhus. Det handlar framförallt om nyproduktion, men även om att bygga om kontor, lokaler, vindar och liknande till bostäder. Det stora antalet bygglov har lett till att 2.800 bostäder har kunnat byggstarta under året, 400 fler än rekordåret 2015.

 

Bostadsbyggandet i Malmö sker över hela staden, såväl inom mindre förtätningsprojekt som i de större utbyggnadsområdena. Spaden har satts i marken i Sorgenfri, Limhamns sjöstad har vuxit fram och snart är den första stadsdelen i Hyllie klar.

 

Samtidig fortsätter detaljplaneringen för att bostadsbyggandet ska kunna fortsätta i högt tempo. Malmö växer med omkring 5.000 personer om året, vilket schablonmässigt motsvarar ett behov av 2.500 nya bostäder årligen. Till det kommer bostadsskulden, den ackumulerade bostadsbristen, om uppskattningsvis 5.000 bostäder.

fredag, 16 december 2016 16:12

White, ny partner till Global Utmaning

alt

Anna Graaf, hållbarhetschef på White.

 

Stadsplanering och arkitektur är centrala byggstenar på vägen mot ett mer hållbart samhälle. Därför går nu White arkitekter in som partner till tankesmedjan Global Utmaning där bolagets ska bidra till att konkretisera hur Sverige kan bidra till uppfyllandet av mål 11 i Agenda 2030 för hållbar utveckling, som handlar om hållbara städer och samhällen.

 

– En stad för alla är ett centralt begrepp inom målet och vårt arbete kring genusperspektivet i stadsplanering ses som särskilt intressant att dela med sig av. Viktiga mål är också att bidra till ett klimatneutralt samhälle och stimulera mer cirkulär ekonomi, säger Anna Graaf, hållbarhetschef på White.

 

– White har lång erfarenhet av att omsätta globala frågor i praktiken. Tillsammans kan vi driva på att utvecklingen går lite snabbare på en övergripande nivå, säger Johan Hassel, vd på Global Utmaning.

 

Global Utmaning är en oberoende tankesmedja som samlar nyckelaktörer från näringsliv, civilsamhälle, politik och förvaltning för långsiktiga lösningar på utmaningar inom de ekologiska, ekonomiska och sociala systemen.