25 april 2024

Redaktionen

alt
Castellum köper med utvecklingspotential i Boländerna.


Castellum har köpt två logistikfastigheter i främre Boländerna om sammanlagt 11.500 kvm. Den ena fastigheten rymmer också en byggrätt, vilken ger Castellum möjligheter att i framtiden bygga kontor med tio minuters promenadavstånd till Uppsala Resecentrum
    

– Uppsala växer och förändras snabbt. Det finns ett behov både av nya bostäder och arbetsplatser. Det innebär att befintliga industriområden omvandlas för att ge plats både åt kontor och boende, säger Björn Johansson, Castellums affärsområdeschef i Uppsala.
    

Enligt Johansson har Uppsala kommun ett strukturprogram för främre Boländerna med syfte att ändra användningen av marken till framför allt kontor för bland annat forskningsbaserad industri.

alt
”Cheesegrater” (Ostrivjärnet) eller Leadenhall Building, är en 225 meter en hög byggnad på Leadenhall Street 122 i London City.Skyskrapan, som färdigställdes i juli 2014, har ritats av Rogers Stirk Harbour + Partners. I bakgrunden syns The Gherkin (Gurkan), 180 meter hög och  färdigställd år 2004 av Skanska.

 

C C Land Holdings Ltd, ett bolag ägt av den kinesiska fastighetsmagnaten Cheung Chung-Kiu, har avtalat att betala 1,15 miljarder pund, cirka 12,8 Mdr kr, för skyskrapan Leadenhall Building, ”Cheesegrater” (Ostrivjärnet) i London City, omfattande 84.000 kvm. Säljare är British Land och Oxford Properties.

 

Försäljningen av Leadenhall, känd som Cheesegrater på grund av sin kilform, kommer att få en utspädande effekt på British Lands vinst per aktie, men försäljningen vill bidra positivt till substansvärdet per aktie, enligt ett pressmeddelande under onsdagen.

 

British Land och Oxford Properties äger vardera 50 procent av ”Cheesegrater”. Oxford Properties investerar i fastigheter på uppdrag för en av Kanadas största pensionsbolag, OMERS, med cirka 72 miljarder kanadensiska dollar, cirka 488 Mdr kr, i tillgångar.

alt
Skanskas vägkontrakt omfattar ett vägnät om 9.000 km utanför städerna Portsmouth och Southampton.

 

Skanska har tecknat avtal om entreprenad för motorvägar med Hampshire County Council, i södra England. Det totala värdet under kontraktstiden är 280 MGBP, cirka 3,1 Mdr kr. Intäkterna för de två första åren, cirka 890 Mkr, kommer att inkluderas i orderingången för Europa i det första kvartalet 2017.

 

Kontraktet omfattar ett vägnät om nästan 9.000 km utanför städerna Portsmouth och Southampton och avser såväl planerat som reaktivt arbete som vinter- och nödunderhåll. Skanska kommer att fokusera på lokal kompetens, lokala möjligheter i leverantörskedjan och samhällsprojekt och kommer att nyttja innovativa och kostnadseffektiva lösningar från hela verksamheten.

 

Kontraktet löper från den 1 augusti 2017 till och med den 31 mars 2024, med möjlighet till förlängning med ytterligare fem år.

torsdag, 02 mars 2017 18:49

Svenska Mässan forcerar expansion

alt
Svenska Mässan utökar med 14.000 kvm. Illustration: Abako arkitektkontor.

 

alt

Carin Kindbom, vd Svenska Mässan.

 

Svenska Mässan i Göteborg forcerar sina planer på ytterligare expansion av nya och flexibla mötesytor. Det rör sig om en påbyggnad med ytterligare ett plan på befintliga hallar, vilket ger en ökad yta på cirka 14.000 kvm. Påbyggnaden inkluderar även ett scenhus.

 

– Vår nationella mäss- och mötesaffär växer och den internationella marknaden har dessutom ökat explosionsartat sedan vi för två år sedan invigde vår nya mötesplats efter att ha gjort vår störta investering någonsin, säger Carin Kindbom, koncernchef och vd på Svenska Mässan.

 

Denna investering, om 1,2 Mdr kr, innebar bland annat ett tredje torn som gjorde Svenska Mässans hotell Gothia Towers, med sina 1.200 rum, till ett av de tio största hotellen i Europa. Detta har skapat en stor efterfrågan från bland annat större globala bolag som vill förlägga sina konferenser och möten, sitt boende och restauranger under ett och samma tak.

 

Svenska Mässans strategi nu är att flytta upp viss verksamhet och frigöra yta i markplan som bättre samspelar med den omgivande staden och dess sociala liv.

 

– Det kan exempelvis röra sig om shoppingstråk och andra faciliteter på markplan. Parallellt arbetar vi med att bygga ut våra entréer, vilket inte minst är nödvändigt med tanke på de byggnationer som kommer att äga rum framöver runt Korsvägen, säger Carin Kindbom.

 

Det var i december 2015 som Svenska Mässan lämnade in en begäran om planbesked för en utbyggnad av mötesplatsen som under en 15-årsperiod bland annat omfattar två nya torn, en ny arkad, utbyggda entréer och påbyggnaden av ytterligare ett plan. Expansionsplanerna forceras nu men delvis i annan ordning för att snabbare kunna möta efterfrågan på flexibla mötes- och eventytor.

 

De två nya planerade tornen med bland annat utökad hotellkapacitet kvarstår. Målet är en hotellkapacitet på cirka 2.000 rum för att möta det ökande intresset för stora internationella evenemang.

 

Svenska Mässan är en ekonomiskt fristående stiftelse och har inga ägare eller investerare.

 

– Alla investeringar sker på egna meriter och allt överskott återinvesteras i verksamheten. Vi har tack vare en god ekonomisk utveckling de senaste åren de finansiella musklerna att säkerställa en fortsatt nödvändig, spännande och kraftfull anläggningsutveckling för Svenska Mässan, säger Stiftelsens styrelseordförande Roger Holtback.

torsdag, 02 mars 2017 12:08

CBRE Global Investors ökar i Norden

alt
CBRE Global Investors köper vid Oslos paradgata.


Direkt efter storförvärvet av köpcentrumet Bromma Blocks i Stockholm offentliggör CBRE Global Investors ytterligare en affär i Norden. Denna gång på Karl Johans gate 12 i centrala Oslo. Förvärvet omfattar två fastigheter innehållande 2.200 kvm butiksytor med varumärket Nike som ankarhyresgäst, hotellet Nordic Choice Comfort Hotell Karl Johan om 9.408 kvm med 181 rum, samt kontor om 2.700 kvm. Säljare är Norwegian Lights A/S, med Pangea som rådgivare.
    

– Vi har ett betydande kapital att investera i EMEA på uppdrag av nya och befintliga kunder. Norden är en viktig marknad för vår verksamhet och vi har ytterligare ett antal möjliga affärer i pipeline, säger John Mulqueen, Head of Transactions EMEA, CBRE Global Investor.
     

Andreas Norberg, Managing Director Nordics på CBRE Global Investors, tillägger:
– Vår positiva syn på fastighetsmarknaden i Oslo har lett oss till vårt tredje förvärv i staden.
    

I fjol köpte CBRE Global Investors kontorsfastigheten HH1 och äger sedan tidigare Tatlergården med HM:s flaggskeppsbutik på Bogstadveien. På senare tid har CBRE Global Investors även köpt Tobaksmonpolet 2 i Stockholm och Jägersro Center i Malmö till sin nordiska portfölj.

torsdag, 02 mars 2017 12:03

AFA anlitar JLL för Lindhagen Spektra

alt
JLL har fått i uppdrag att fylla AFA:s fastighet på Lindhagensgatan 98.


AFA Fastigheter har tecknat ett exklusivt uthyrningsavtal med JLL för att hyra ut cirka 11.000 kvm kontorslokaler i fastigheten Lindhagensgatan 98, som kommer att marknadsföras under namnet Lindhagen Spektra.
    

Lindhagen Spektra uppfördes 2001 som en del av utvecklingen av Stadshagen till en levande stadsdel. Huset är idag mobiloperatören 3s huvudkontor. Uppdraget omfattar ytor i sju plan över mark och källare. Inflyttning beräknas till mitten av 2019. På fastighetens tak finns ett eget bisamhälle, detta som en del i AFA Fastigheters övergripande miljöarbete.
    

– Lindhagen Spektra är speciellt, ett hus byggt för en hyresgäst med cirka 750 arbetsplatser, beläget inom tullarna och miljöcertifierat. Huset ger kommande hyresgäst en unik möjlighet att profilera sig. Vi ser fram emot samarbetet med JLLs starka uthyrningsteam och att välkomna en ny hyresgäst till huset, säger Sofia Lögdahl, uthyrare på AFA Fastigheter.

alt
Jasper Gilbey, Fund Manager, och Farrah Brown, Head of Treasury, på TH Real Estate.

 

TH Real Estate har från ING och LBBW säkrat en lånefinansiering om cirka 470 MEUR (cirka 4,5 Mdr kr) till tio fastigheter inom Cityhold Office Partnership Fund (CHOP) – en pan-Europeisk JV-plattform mellan TIAA samt Första- och Andra AP-fonden. Rådgivare till CHOP för refinansieringen var Eastdil Secured.

 

Cirka 240 MEUR av refinansieringen gäller fyra fastigheter i London på adresserna 60 Great Portland Street, W1, 12-14 New Fetter Lane, EC4, Belgrave House, SW1 och 40 Holborn Viaduct, EC1. Lånet löper under en sjuårsperiod med en belåningsgrad om 35 procent.

 

Resterande lån, cirka 231 MEUR, gäller fyra fastigheter i Frankrike och två i Tyskland på adresserna 70 Boulevard de Courcelles, 69 Avenue Franklin Roosevelt, 154 Rue de l’Universite & 36 Rue Lafayette i Paris, samt Atlantic Haus och Burstah i Hamburg. Finansieringen säkrades över en 10-årsperiod med en belåningsgrad om 50 procent.

 

– Finansieringen av de här tillgångarna kommer att göra det möjligt för oss att fortsätta att leverera stark avkastning åt våra investerare, med tillräcklig flexibilitet för oss att fortsätta tillväxten av vår CHOP-portfölj runtom Europa, säger Farrah Brown, Head of Treasury vid TH Real Estate.

 

Jasper Gilbey, Fund Manager, Cityhold Office Partnership, TH Real Estate, tillägger:

– De konkurrenskraftiga lånevillkoren, som beror på den höga kvaliteten hos de underliggande tillgångarna, kommer bidra till en långsiktigt god värdeutveckling på de befintliga portföljerna. CHOP kommer även att använda sig av både den brittiska och den kontinentaleuropeiska lånefaciliteten för att växa med den nuvarande fastighetsportföljen till över fyra miljarder euro via nya förvärv. Fokus för den närmaste framtiden ligger på kontor i kärn- och tillväxtmarknader i kontinentaleuropeiska nyckelstäder.

 

Totalt äger CHOP för närvarande 14 fastigheter i London, Paris, München och Hamburg, till ett värde om cirka 1,8 miljarder euro.

alt
Anrika kv. Kasernen ska totalrenoveras.

 

Byggmästargruppen har fått förtroendet att totalrenovera kv. Kasernen 1 i Stockholm åt Svenska Bostäder. Fastigheten, som ligger i hörnet Riddargatan och Grev Magnigatan på Östermalm, är uppförd under åren 1891-1894.

 

Kvartersnamnet beskriver att byggnaden uppfördes på mark som tidigare hyste Kungliga Andra Livgardets kaserner. Arkitekt var Carl Österman och byggnaden utformades i tidens historiserande tegelarkitektur med äkta material, dekorativa putsutsmyckningar, torn och gjutjärnsbalkonger. De ursprungligen stora lägenheterna planerades med rum i fil och högkvalitativ fast inredning i enlighet med den tidens mode.

 

Byggnaden är grönklassad och består av bostäder och lokaler som kommer att vara evakuerade under ombyggnadstiden. Totalrenoveringen ska utföras med beaktande av byggnadens kulturhistoriska värden och omfattar såväl utvändig som invändig renovering, markarbeten, installationsbyten och energiåtgärder.

 

– Med kv. Kasernen förstärker vi ytterligare vår profil som ”Byggmästare” och vår ombyggnadsavdelning som specialister på kvalificerade ombyggnader av gamla fastigheter, säger Magnus Fernström, affärsområdeschef på Byggmästargruppen.

alt
Riksbyggens Brf Munkebäcksäng kommer att innehålla 79 bostadsrätter.

 

I Munkebäck i Göteborg bygger Peab, på uppdrag av Tornet och Riksbyggen, ett helt nytt bostadsområde med 346 hyres- och bostadsrätter. Första byggstart sker i slutet av mars med 200 hyresrätter med Tornet (ägt av Riksbyggen, Folksam, Peab och Balder) som byggherre. Därefter, i april, följer säljstart för Riksbyggens Brf Munkebäcksäng omfattade 79 lägenheter med byggstart under hösten, då Riksbyggens Bonum Brf Munkebäckslund med 67 seniorbostadsrätter säljstartas. Detta projekt ska byggstartas under vintern 2018.

 

– Det känns fantastiskt roligt att vi snart kan komma igång med byggandet av fler hyresrätter som bidrar till Göteborgs utveckling. Genom att vi tillsammans kan erbjuda olika upplåtelseformer i samma kvarter skapas en grund för ett både socialt och ekonomiskt mer hållbart bostadskvarter, säger Göran Wendel, vd på Tornet.

 

Utöver bostäderna kommer tolv lokaler att byggas i bottenvåningarna för ökad service i området. I en fristående byggnad planeras även en förskola. Projektet i sin helhet planeras att stå färdigt under 2021.

 

Riksbyggen och Tornet vann en markanvisningstävling för Nya Munkebäck 2011 tillsammans med bland andra Wingårdhs arkitektkontor och nu närmar sig genomförandet.

 

– Redan i tävlingsbidraget har det varit ett stort fokus på hållbarhetsfrågorna i projektet. Vi kommer bland annat att ha solpaneler på taken och gårdarna utformas för att stimulera en social samvaro över generationsgränserna. Från Brf Viva, som just nu byggs på Guldheden, tar Riksbyggen med sig erfarenheter från det senaste inom miljökunnande för att skapa mer hållbara bostadskvarter, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

onsdag, 01 mars 2017 17:50

SHH byggstartar i Sundsvall

alt
Illustration av brf Sidsjögläntan i Sundsvall.

 

SHH Bostad har fått bygglov för 44 bostadsrätter i Sidsjön i Sundsvall. Byggstart sker i mars och inflyttning planeras till sommaren 2018. Totalentreprenör är NCC.

 

– Det känns oerhört kul att äntligen starta vårt första projekt i Sundsvall. Vi är imponerade av Sundsvall kommuns hantering och tillmötesgående och ser fram emot ett långsiktigt samarbete, inte minst i bland annat Folkets park och vid Haga skola, säger Fredrik Hermansson, produktionschef SHH Bostad AB.