16 augusti 2018

Redaktionen

torsdag, 16 augusti 2018 11:11

Bonnier hyr ut 1.000 kvm till Clas Ohlson

alt
Clas Ohlson flyttar sitt Stockholmskontor och öppnar ett Lab Store i fastigheten Morsaset 2 på Sveavägen i Stockholm.


I slutet av september flyttar Clas Ohlson sitt Stockholmskontor till anrika biografen Rivieras före detta lokaler på Sveavägen 52 och öppnar där samtidigt en helt ny Lab Store som kommer att fungera som ett servicecenter och testlabb. Genom ett större auditorium i biografen kommer Clas Ohlson att erbjuda möjligheten till att arrangera olika typer av kundevent till exempel på temat smarta lösningar för att förenkla livet i hemmet. Totalt hyr Clas Ohlson cirka 1.000 kvm i fastigheten.
    

– Vi har varit på jakt efter en lokal med rätt läge och som har det där lilla extra. En lokal där vi kan skapa en riktig ”hemma hos känsla”. Vi kommer dels att flytta vårt Stockholmskontor hit, dels skapa en flexibel ”lab store”, där vi testar nya koncept och där vi kan arrangera olika aktiviteter. Det blir en mix av kontor och butik som är värdefullt för oss i vår ambition att komma närmare kunden i allt vi gör, säger Fredrik Uhrbom, Sverigechef för Clas Ohlson.
    

– Vi är glada över att Clas Ohlson valt den här fantastiska lokalen till sin nya spännande satsning. Precis som Clas Ohlson vill vi på Bonnier Fastigheter vara nära kunden och samverka i utvecklingen av lokaler, fastigheter och stadsrum. Vi har ägt detta kvarter i nästan 100 år och Clas Ohlsons nya spännande koncept passar mycket bra i den utveckling som skett på Sveavägen de senaste åren, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

torsdag, 16 augusti 2018 11:09

Scandic öppnar Trondheims största hotell

alt
Karta over Nyhavna i Trondheim där platsen för Scandics nya hotell är markerad. Bild: Bane NOR Eiendom


Scandic Hotels har tecknat ett långt hyresavtal med Bane NOR Eiendom och Utstillingsplassen Eiendom om drift av ett nytt hotell i stadsdelen Nyhavna, i Trondheim. Hotellet blir stadens största konferenshotell med 425 rum och konferensfaciliteter på närmare 4.000 kvm. Hotellet förväntas öppna 2022.
    

– Genom att upprätta Trondheims största hotell skapar vi en attraktiv mötesplats för stadens befolkning såväl som för besökare. Trondheim är en stad med stor potential som konferensdestination, bland annat på grund av stadens läge ”mitt i landet” och med goda flygförbindelser till övriga delar av landet, säger Svein Arild Steen-Mevold, Managing Director för Scandic Hotels Norge.
    

Nyhavna är en stadsdel i Trondheim under utveckling. Hamnområdet har präglats av industri men nu ska mycket göras om till bostäder och näringsverksamhet. Det blir en ny stadsdel med unikt kulturarv och närhet till vattnet.
    

– Detta är ett väldigt spännande projekt för oss. Nyhavna har potential för att bli ett levande och attraktivt område i Trondheim och ett vackert, nytt hotell här kommer ge stadsutvecklingen en flygande start, säger Petter Eiken, vd för Bane NOR Eiendom.

torsdag, 16 augusti 2018 11:07

SBB miljardinvesterar i Skellefteå

alt

Skellefteås Kulturhus entré sedd söderifrån. För formgivningen svarar White arkitekter


SBB i Norden har tecknat en avsiktsförklaring om att investera över 1 Mdr kr i Skellefteås kommande kulturhus. SBB kommer att äga hela fastigheten inklusive hotell och hyra ut den till ett driftbolag som kommunen ska bilda inom sin bolagskoncern Skellefteå Stadshus.    
    

– För oss är intresset för Skellefteå helt naturligt, eftersom vi är en av Nordens starkaste aktörer med fokus på samhällsfastigheter. Hela konceptet med kulturhuset, från dess arkitektur och hållbarhetsaspekter till dess verksamhet och innehåll, blir en viktig del av Skellefteås samhällsbygge. Vi är även intresserade av att framöver investera i andra typer av fastigheter i kommunen. Vi är glada att nu bli en del av Skellefteås pågående positiva samhällsutveckling, säger Ilija Batljan, grundare av och vd för SBB.
    

Det Letter of Intent som SBB och Skellefteå kommun har tecknas har föregåtts av en försäljningsprocess där förhandlingar har skett med ett flertal intresserade köpare.
  

– Vi välkomnar med glädje SBB som ytterligare en etablering i Skellefteå. Vi och många andra aktörer i Skellefteå arbetar kraftfullt med att framhålla kommunens fördelar som etableringsort. Kulturhuset är ett projekt som har fått stor uppmärksamhet både internationellt och nationellt, inte minst dess arkitektur och fokus på långsiktig hållbarhet. Jag är glad att så många har varit intresserade av att investera i fastigheten, säger Maria Marklund (S), kommunalråd i Skellefteå.

torsdag, 16 augusti 2018 10:42

KunskapsPorten rekryterar Van der Crussen

alt

                                                                                                                                           

KunskapsPorten fortsätter nu sin expansion. Bolaget har rekryterat Rasmus Van der Crussen (bilden) som fastighetschef och projektledare. Han har tidigare bland annat varit projektledare på Sjödin Fastigheter, Tyréns, Hifab och Skanska.

 

– Vi är glada över att få in en så kompetent och positiv kraft som Rasmus i vårt gäng. Kunskapsporten är ett ungt företag och vår inriktning mot kreativa miljöer kräver nytänkande och engagemang. Precis vad Rasmus representerar, säger Joakim Ollén, vd för Kunskapsporten.

onsdag, 15 augusti 2018 18:32

Diös utvecklar infrastruktur för elbilar

alt
Vattenfall InCharge kommer att installera cirka 700 laddplatser för elbilar åt Diös.

 

Med start i höst kommer Diös tillsammans med Vattenfall att samarbeta gällande utveckling av infrastruktur för elbilar i Diös tio prioriterade tillväxtstäder från Gävle till Luleå. Satsningen bygger på Vattenfalls lösning InCharge och innebär att cirka 700 laddplatser kommer att etableras på lättillgängliga platser under en period av tre år.

 

Utvecklingen av laddplatser för elbilar ligger inom ramen för Diös hållbarhetsplan och strategi kring stadsutveckling. Laddstationerna kommer att vara förberedda för semisnabb laddning på 22 kW varav de flesta kommer att installeras vid kommersiella lokaler och kunna användas av anställda och besökare.

 

Förutom satsningen på laddstationer kommer Diös, också med start under hösten, att byta ut hela bilparken för sina servicebilar till 100 procent elbilar.

 

– Att bidra till fler möjligheter för laddning av elbilar är del av vår strategi kring hållbar stadsutveckling. Våra beteenden förändras och utvecklingen av elbilar går snabbt, vilket leder till att efterfrågan på laddstationer har ökat snabbt både bland hyresgäster och medarbetare. Det skapar nya förutsättningar och ger oss nya möjligheter att utveckla våra städer. Vattenfall har en bred kompetens inom laddlösningar och vi har haft ett bra samarbete när det gäller de olika behov som vi och våra hyresgäster har, säger Kristina Grahn Persson, hållbarhetschef, Diös.

onsdag, 15 augusti 2018 18:11

Restate rådgivare för brf Brännaren 12

alt
Ombildningskonsult Carl Dutina, Restate.

 

Restate var ombildningskonsult när sekelskifteshuset Brännaren 12, omfattande 2.489 kvm, varav 657 kvm lokaler, belägen i korsningen Kommendörsgatan 27 och Jungfrugatan 28 på Östermalm, Stockholm, nyligen bytte ägare.

 

Bostadsrättsföreningen Brännaren 12 bildades redan 1994 och hyresgästerna har sedan dess haft önskan att köpa fastigheten. Köpeskillingen uppgick till 187 Mkr, motsvarande 63.078 kr/kvm. Transaktionen genomfördes som en fastighetsförsäljning. Ombildningskonsult från Restate var Carl Dutina.

 

Detta är det andra huset som Restate på kort tid ombildat på Östermalm. Båda fastigheterna såldes via hembud.

onsdag, 15 augusti 2018 18:06

Aberdeen Standard köper för 400 Mkr

alt
Aberdeen Standard köper XXL:s logistikanläggning om 43.000 kvm i Örebro.

 

Pilängen Logistik, ett bolag bildat och förvaltat av Pareto, har sålt XXLs logistikanläggning i Örebro till Aberdeen Standard Investments för cirka 400 Mkr. Anläggningen omfattar cirka 43.000 kvm och är fullt uthyrd till den norska sportdistributören XXL med över 10 års återstående hyresperiod.

 

– Vi är glada att ha genomfört en bra affär för våra investerare och är övertygade om att Aberdeen Standard Investments fortsätter att stödja XXLs tillväxt inom e-handel, säger Sven I Hegstad, vd för Pilängen.    

 

Rådgivare till Pilängen var Pangea Property Partners och MAQS, medan Aberdeen Standard Life rådgavs av NCAP och Linklaters.

onsdag, 15 augusti 2018 18:00

Robust tillväxt för CLS Holdings

alt
Henry Klotz, arbetande ordförande i CLS Holdings.

 

CLS Holdings, med en portfölj om 1,9 miljarder pund, fortsatte att leverera starka siffror grundade på en stark och disciplinerad tillväxt under årets första sex månader. Under perioden sålde bolaget fem fastigheter, bland annat Vauxhall Square i London, med en vinst om 26,2 MGBP, och köpte fastigheter för 69,3 MGBP i England och Frankrike till en genomsnittlig avkastning om 5,8 procent. Substansvärdet (EPRA net asset value) ökade under perioden med 3,0 procent till 294,7 pence, medan vinsten per aktie steg med 15,1 procent till 6,1 pence. Resultatet före skatt sjönk till följd av försäljningen av Vauxhall Square till 64,9 MGBP (119,4). Utdelningen ökas med 7,3 procent till 2,20 pence per aktie och utbetalas den 28 september.

 

– Styrkan i våra resultat för första halvåret understryker fördelarna med vår geografiska diversifiering i Europas tre största ekonomier: Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Under perioden har koncernen skapat underliggande vinst- och värderingsvinster i alla regioner där vi är verksamma, vilket har resulterat i en stabil substansvärdetillväxt, säger Henry Klotz, arbetande ordförande i CLS Holdings.

 

Han fortsätter:

–Vi har lokalt etablerade ledningsgrupper och är väl positionerade för att förbättra och växa vår verksamhet. Med vår beprövade strategi att äga och förvalta högavkastande kontorsfastigheter över våra tre kärnmarknader och vår progressiva utdelningspolitik är jag övertygad om att vi fortsätter att leverera värde för våra aktieägare.

 

Under perioden fortsatte även CLS sitt ständigt pågående arbete med att sänka finansieringskostnaderna. Överenskommelser träffades för nya respektive refinansierade lån om 111,6 MGBP, varav 91,6 MGBP till en genomsnittlig fast ränta om 2,20 procent.

 

Per den 31 juli var den genomsnittliga räntekostnaden för bolagets lån 2,42 procent (2,51 den 31 december 2017). Av den totala låneportföljen hade 79 procent (74) fast ränta. LE

onsdag, 15 augusti 2018 13:10

Fortsatt butiksdöd i England

alt
Över 11.000 butiker har slagit igen sedan år 2008 i England. Nu tvingas Homerun, en kedja med trädgårdbutiker att slå igen 42 försäljningsställen.

 

Enligt Center for Retail Research har mer än 11.000 butiker på huvudgator i engelska större städer slagit igen sedan år 2008, vilket har medfört att över 140.000 anställda har sagts upp. Kedjor med kläder som Agent Provocateur, Jaeger och Store Twenty One har gått under, men det är inte bara klädbutiker som slagit igen – det gäller även fotobutiker, glassbarer, leksaksbutiker och cykelaffärer. De senaste kedjor vars butiker har slagit igen är Toys R Us (leksaker) och Maplin (elektronik). Nu ska kedjan Mothercare (babyartiklar) omstrukturera sin ekonomi och Debenhams (varuhus) överväger stängningar. Claire (smycken och skönhetsprodukter) har förklarat sig i konkurs, medan Jones Bootmaker (skor) har stängt filialer och räddats för andra gången på ett år.

Tidigare gick det bra för kaféer och restauranger, men inte längre. Tidigare i år rapporterades att Jamies italienska restauranger och Byron Burgers förlorat en tredjedel av sina restauranger, motsvarande fler än 30 försäljningsställen. Samtidigt med dessa rapporter meddelades det att Jamie Olivers Barbecoa har slagit igen, liksom Square Pie. Nu ska även Prezzo stänga 94 restauranger. Konsulten Moore Stephens rapporterar att fler än 1.500 restauranger i Storbritannien är nära konkurs och nästan 15.000 restauranger är hotade.

 

Den senast i raden av kedjor som är olönsamma och tvingas slå igen flera försäljningsställen är kedjan Homebase med trädgårdsbutiker. Kedjans hyreskostnader är för höga och många butiker gör förluster. Totalt förväntas att 42 Homebase-butiker kommer att stängas under slutet av 2018 och i början av 2019, vilket medför att cirka 1.500 anställda sägs upp. SF

onsdag, 15 augusti 2018 10:53

NCC rekryterar Thomas Dahle

alt

                                                                                                                              
NCC har anställt Thomas Dahle (bilden) som chef för affärsområdet NCC Property Development i Norge. Han är i dag rollen som Head of REMA Etablering Oslo AS, och har sedan 2008 haft en rad roller inom fastighetsutveckling i Reitangruppen.
    

– Jag är glad att Thomas Dahle har valt börja hos oss. Hans långa erfarenhet från fastighetsbranschen i Norge blir en viktig resurs i arbetet med att utveckla vår affär i landet, säger Carola Lavén, vd för NCC Property Development.
    

Thomas Dahle tillträder som Head of NCC Property Development Norge den 22 oktober.

Sida 1 av 760