18 april 2024

Redaktionen

torsdag, 28 april 2016 22:55

Lovande utsikter för Platzer

alt

P-G Persson, vd Platzer.

 

Platzer finns med på flera lovande utvecklingsområden runt om i Göteborg. Under årets första kvartal fick bolaget planbesked att påbörja den första etappen i Södra Änggården (idag norra Högsbo), vilken omfattar kommande byggrätter om 120.000 kvm med stort inslag av bostäder. Vidare fortsatte bolaget att arbeta med den stadsutveckling som ska leda fram till färdiga detaljplaner på Backaplan och i Gamlestaden. Dessutom ligger bolaget i startgroparna för att uppföra en profilfastighet på Gamlestads torg.

 

– Vi arbetar för att få till så många detaljplaner med byggrätter, både bostäder och lokaler som möjligt. Bostadsbyggrätterna kommer vi att sälja eller byta mot intressanta kommersiella utvecklings- eller förvaltningsobjekt. På det sättet bidrar vi till Göteborgs utveckling och säkerställer fortsatt tillväxt i bolaget, säger vd P-G Persson.

 

Värdeförändringar i finansiella instrument om -128 Mkr (-69) bidrog till att Platzers kvartalsvinst efter skatt minskade till 15 Mkr (39,  motsvarande 0,14 kr (0,41) per aktie. Resultatet påverkades även av värdeförändringar i fastigheter med 77 Mkr (60). Hyresintäkterna ökade till 157 Mkr (139) och förvaltningsresultatet förbättrades med 14 procent till 67 Mkr.

 

Investeringar om 105 Mkr och försäljningar för 42 Mkr bidrog till att fastighetsportföljens värde ökade till 9.924 Mkr (9.784).

 

Skulderna uppgick till 5.659 Mkr och finansierades till en snittränta om 2,38 procent och det egna kapitalet ökade till 3.608 Mkr (3.592), vilket motsvarade en soliditet om oförändrat 35 procent.

 

Tack vare Platzers framgångsrika uthyrningsarbete i projekten samt sjunkande direktavkastningskrav har bolagets substansvärdet per aktie stigit med 17 procent till 39,81 kr jämfört med samma tidpunkt ifjol. LE

alt

Kista Hotel Apartments får ett bra läge på Skalholtsgatan 2 vid infarten till Kista.


Kungsleden har tecknat ett 20-årigt hyresavtal med hotelloperatören Kista Hotel Apartments för ett lägenhetshotell i fastigheten Holar 1. Avtalet innebär att fastigheten, som idag är en omodern kontorsfastighet med stor vakans, byggs om i sin helhet för 130 Mkr och får cirka 167 lägenheter. Invigning beräknas till våren 2018.
    

– Vi har under lång tid tittat på hur Holar 1 kan utnyttjas på bästa sätt för både hyresgäster och oss som fastighetsägare. Företagen i Kista behöver flexibla bostadslösningar samtidigt som Holar 1 har ett läge nära grönområden i en lugnare del av Kista som passar utmärkt för boende, säger Frida Stannow Lind, fastighetsutvecklingschef på Kungsleden.
    

Fastigheten Holar 1 har en total yta om 6.000 kvm och i samband med ombyggnationen kommer den att certifieras till Leed Silver. Genom uthyrningen sjunker Kungsledens totala vakansgrad i Kista City med 4,2 procent till 11,8 procent.
    

– Med vår erfarenhet från hotell- och restaurangbranschen samt vårt arbete med systerhotellet Slagsta Gate Hotell ser vi stora möjligheter i att utveckla fastigheten Holar 1. Kungsleden har en vision och ett koncepttänk som stämmer väl överens med vårt vilket gör att vi snabbt kan få en spännande och modern produkt på plats i Kista City. Hotellet kommer att fungera som ett andra hem för de som antingen veckopendlar eller reser från andra länder på korttidskontrakt, säger Anders Olofsson, delägare och ordförande på Kista Hotel Apartments.

torsdag, 28 april 2016 11:31

NCC bygger logistikpark i Norvik

alt

Visionsbild för Norviks Hamn i utkanten av Nynäshamn fullt utbyggd.


Efter ett positivt besked från Högsta domstolen om hamnen i Norvik i Nynäshamn kan NCC nu starta bygget av Norvik logistik- och företagspark. Tillsammans med Stockholms Hamnars nya godshamn blir området en ny knutpunkt för svensk handel.
    

– Nu kan utvecklingen av Norvik till ett dynamiskt logistiknav i Stockholmsregionen äntligen ta fart på allvar. Logistik- och företagsparken blir en vital del i en växande knutpunkt för svensk import och export, säger Svante Hagman, affärsområdeschef för NCC Infrastructure.
    

Den planerade godshamnen har stor betydelse för att skapa en hållbar och effektiv varuförsörjning i Stockholmsregionen. Intill godshamnen ska både små och stora företag kunna etablera sig och utveckla sin verksamhet i en dynamisk miljö.
    

– I och med att handeln och varuflödet ökar kraftigt är det en stor fördel att kunna ha lager och kontor i anslutning till en sådan strategisk länk i affärskedjan som hamnen utgör. Området där logistik- och företagsparken ska byggas består till stora delar av berg vilket betyder att det är stora bergvolymer som ska sprängas, säljas och transporteras bort med båt, säger Frank Andersson, projektansvarig för Norvik.
    

NCC äger en exploaterbar yta om totalt 410.000 kvm, varav cirka hälften beräknas kunna utgöras av byggnader. Beroende på vilka behov som finns, finns möjligheten att utveckla allt ifrån mindre kontors- och affärsfastigheter till stora lagerlokaler och slutmonteringshallar. Logistik- och företagsparken blir ett strategiskt placerat transport- och fraktcentrum för redan etablerade grossister, distributörer, logistik-, export- och importföretag och för andra verksamheter.
    

Närmast i tiden kommer arbeten med infrastruktur, bergarbeten för järnvägsanslutning och framtagning av mark för olika verksamheter på området att påbörjas. Målet är att kunna erbjuda lokaler för inflyttning samtidigt som hamnen öppnar. Den beräknade byggtiden för hamnen är drygt tre år. 

torsdag, 28 april 2016 11:28

Riksbyggen förvaltar åt brf Fredhäll

alt

Riksbyggen ska förvalta och utveckla för brf Fredhäll.


En av Stockholms största bostadsrättsföreningar, brf Fredhäll med 800 lägenheter och 57 lokaler, har tecknat ett treårigt avtal med Riksbyggen för Teknisk förvaltning och Drift & Skötsel. Uppdraget startar den 1 maj.
    

– Riksbyggen kunde erbjuda både struktur och rutiner i kombination med en flexibilitet som passar vår organisation, vilket var avgörande för oss vid val av ny förvaltare. Genom Riksbyggens kompetens när det gäller hållbar utveckling och energioptimering ser vi också en stor utvecklingspotential för föreningen, säger Emelie Linheden, styrelseledamot i brf Fredhäll och ansvarig för upphandlingen.
    

Ett önskemål från föreningen när det gäller dess lokaler är att Riksbyggen ska hjälpa till i arbetet med att ta in lämpliga hyresgäster och skapa ett levande område för de boende med kaféer och restauranger med mera.
    

– Det är fantastiskt roligt att vi på Riksbyggen har fått förtroendet att förvalta en av Stockholms största föreningar. Vårt kundteam är i full gång med implementeringen av uppstarten av uppdraget och tillsammans med styrelsen ska vi framöver arbeta gemensamt med att skapa en långsiktig och värdehöjande fastighetsförvaltning för Brf Fredhäll, säger Cecilia Torhult, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Stockholm.

alt

Glashuset vid Slussen är en av Atrium Ljungbergs mest attraktiva kontorsfastigheter.


Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Ecster, ägt av Handelsbanken Finans, som i juni flyttar in i en kontorslokal om cirka 1.700 kvm i Glashuset vid Slussen i Stockholm, där även företag som Proventus, Tengbom, Wingårdhs och Telenor har sina verksamheter.
    

– Vi gläds åt att få Ecster som ny hyresgäst i Glashuset. De kommer att få mycket bra lokaler för sin verksamhet i en attraktiv miljö med flera stora internationella företag och med Slussens stora utbud av restauranger, shopping, kultur och service precis runt hörnet, säger Kristina Örvill, marknadsområdeschef Kontor på Atrium Ljungberg.
     

Ecster är Handelsbankens nya satsning för att stärka sin position inom e-handel och säljfinansiering.

torsdag, 28 april 2016 10:01

Wihlborgs hyr ut till Aller media

alt

Cushman & Wakefield har hjälpt Aller media att samla hela sin skånska verksamhet i fastigheten Erik Menved 37 i Malmö.

 


Aller media flyttar in på cirka 3.500 kvm i Wihlborgs fastighet Erik Menved 37 på Östergatan i centrala Malmö – lokaler som Försäkringskassan lämnar under sommaren. Cushman & Wakefield har varit hyresgästrådgivare till Aller Media, som flyttar in på de fyra översta våningarna kring årsskiftet 2016/17. 
    

– Vi är mycket glada över att välkomna Aller media till Wihlborgs när de nu väljer att samla all sin verksamhet i Skåne under ett och samma tak i Malmö, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.
    

Aller media tar nästan hälften av de ytor som Försäkringskassan lämnar för att flytta till större lokaler hos Wihlborgs i Dockan. I och med uthyrningen till Aller media återstår cirka 4.000 kvm att hyra ut i fastigheten Erik Menved 37.





 

alt
Gustaf Hermelin, vd Catena.

 

I och med att Catena förvärvade Tribona, som blev ett dotterbolag i slutet av januari i år, har Catena nära nog fördubblat värdet på sina förvaltningsfastigheter, från 5,84 Mdr kr till 10,1 Mdr kr, omfattande vid periodens slut totalt 1,46 miljoner kvm (0,75).

 

Förvärvet av Tribona innebar att hyresintäkterna under Q1 steg med 54 procent till 176,8 Mkr (114,6) med ett driftöverskott som ökade till 126,6 Mkr (85,8), vilket ledde till att förvaltningsresultatet steg till 56,9 Mkr (55,9.) Dock minskade periodens resultat till 39,9 Mkr (68,4) på grund av att värdeförändringen på derivat sjönk till –72,9 Mkr (–39,9) samtidigt som värdeförändringen på fastigheterna endast ökade med 23,4 Mkr (71,7).

 

I och med förvärvet av Tribona minskade den ekonomiska uthyrningsgraden i Catena under Q1 till 85,6 procent (95,8).

 

I anledning av den nya högre vakansen säger vd Gustaf Hermelin i rapporten:

– Efter det senaste årets framgångsrika uthyrningsarbete då merparten av våra fastigheter varit fyllda är vi efter sammanslagningen åter i en situation med relativt hög vakans. Jag ser det som en fantastisk möjlighet att, utifrån befintlig balansräkning, öka intäkter och vid uthyrning sänka kostnader genom att hyresgästen då tar över driftkostnader för bland annat el och uppvärmning. Initialt uppgår vår vakans till 220.000 kvm. Tack vare god efterfrågan vågar vi ha ambitionen att halvera denna till nästa sommar.

 

I balansen steg det egna kapitalet till 3.373,4 Mkr (2.053,4). Bolagets samtliga tillgångar ökade till 11,88 Mdr kr (6,30) samtidigt som skulderna till kreditinstitutet växte till 6,52 Mdr kr (3,45). Det medförde att soliditeten minskade till 28,4 procent (32,6) med en räntetäckningsgrad som sjönk till 2,0 gånger (3,3).

 

Det större Catena ökade under perioden substansvärdet Epra Nav till 144,9 kr per aktie (101,3). Ett högre värde som motiverar ett köp av aktien vid nuvarande kursnivån om 126,50, särskilt med tanke på ett starkare resultat i takt med att bolagets höga vakans reduceras. TM

alt

Flöden är namnet på Arkitemas och Swecos vinnande förslag för Göteborg Life Science Park.

 

Arkitema Architects och Sweco har utsetts att utforma Göteborg Life Science Park. Tre nya byggnader om totalt 90.000 kvm ska koppla samman sjukhuset och universitetet med målet att skapa en mötesplats för vetenskap och hälsa. Uppdragsgivare är SveaNor Fastigheter AB och Västfastigheter.

 

Projektet, som blir den hittills största utbyggnaden av området runt Sahlgrenska Universitetssjukhuset, innebär att universitetssjukhuset kopplas fysiskt ihop genom en trevånings passage över den starkt trafikerade Per Dubbsgatan som skapar en naturlig mötesplats mellan sjukvård, undervisning och forskning. I passagen möts människor tvärs över de medicinska disciplinerna i den gemensamma matsalen, caféer, undervisningslokaler, bibliotek samt mötes- och konferenslokaler.

 

– Vinnarförslaget har arkitektoniska kvaliteter och ger en tydlig och igenkännbar identitet för ett världsledande center för medicinsk forskning, vård och utbildning, säger juryns ordförande Arve Nyhus.

 

Juryn betonar i sin motivering att ”Förslaget är inte bara en byggnad utan ett stadsbyggnadselement som har potential att bli en länk även för allmänheten. Byggnadernas gestaltning känns samtida och utmanande men samtidigt öppen och inbjudande”.

onsdag, 27 april 2016 16:27

Platzer köper Studenternas Hus

alt

Studenternas Hus i Göteborg. Foto: Raphahel Saulus

 

Platzer har träffat avtal med Göteborgs Universitet om att förvärva tomträtten Lorensberg 62:1, mera känt som Studenternas Hus, eller Kårhuset. Fastigheten, som omfattar cirka 4.500 kvm, har i affären åsatts ett fastighetsvärde om 50 Mkr och tillträds den 1 juni. Göteborgs Universitet har tecknat hyresavtal för hela fastigheten.

 

Bakgrunden till affären är att Göteborgs Universitet vill skapa ett vitalt studentcentrum för Göteborgs studenter. Då universitet inte får äga fastigheter krävdes en försäljning som säkerställde en effektiv förvaltning av huset och ett tillvaratagande av dess historiska värde.

 

– Vi ser fram emot att tillsammans med Platzer och studenternas företrädare utveckla och skapa ett flexibelt hus som kan bli en ny och fräsch mötesplats för alla studenter. Platzer har ett långsiktigt ägarperspektiv och värnar hållbara lösningar vilket vi ser som viktiga beståndsdelar i ett samarbete, säger Jörgen Tholin, universitetsdirektör Göteborgs Universitet.

 

Fastigheten uppfördes under tidigt 1930-tal av Göteborgs högskolas studentkår och 1965 byggdes huset till. Våren 2014 gjordes en utredning som rekommenderar att det ursprungliga huset ska anpassas för dagens behov och att den del som uppfördes i mitten av 60-talet demonteras för att ge plats åt en byggnad för studentboende.

alt

Konstnären Shora Dehnavi framför sin grafittimålning på Solna strandväg 7.


Humlegården Fastigheter tar ytterligare ett steg i utvecklingen av Solna strand genom att skapa en vackrare stadsdel med hjälp av graffitikonst. Två väggar har nu dekorerats av graffitikonstnären Shora Dehnavi.
    

Humlegården har sett hur graffitin förflyttat sig från förorten in i finrummet och vill nu föra med sig den coola känslan tillbaka till nya stadsdelar. Att låta graffitikonstnären Shora Dehnavi förvandla grå betong till vacker konst kändes självklart för Humlegården. Dehnavi, som även är ordförande i svenska graffitisällskapet, har tidigare dekorerat ett helt trapphus på Hotell Hilton Slussen samt målat en vägg i södra Stockholm för att promota Justin Biebers hit ”What do you mean?”.
    

– Många har pratat om att göra detta, men vi har gått från ord till handling. Två väggar i Solna strand är dekorerade med Shoras fantastiska konst, på Hemvärnsgatan 16 respektive Solna strandväg 7. Imorgon den 28 april kl 16.00 är det vernissage på restaurang Villa Wera i Solna strand, där Shora själv berättar om konstprojektet och visar en film över hur målningarna har växt fram, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården
    

Humlegården är den största fastighetsägaren i Solna strand, som enligt översiktsplanen ska utvecklas till en blandstad. Färdigställandet av det nya parkeringshuset som invigdes sista mars var startskottet för en vidare utveckling, där Humlegården kommer uppföra ett nytt hotell samt kontorsbyggnader om cirka 30.000 kvm.