19 april 2024

Redaktionen

torsdag, 20 november 2014 18:47

Akademiska Hus bidrar till gula linjen

alt

Fabege och Akademiska Hus delfinansierar en ny tunnelbanellinje från Odenplan till Arenastaden.

 

Akademiska hus har beslutat att bidra med 40 Mkr till finansieringen av tunnelbanans nya gula linje till Hagastaden och Arenastaden. Två tredjedelar av Solna stads del av medfinansiering av den nya linjen är därmed säkrad. Sedan tidigare är det klart att Stockholms läns landsting går in med 250 Mkr, Fabege med 40 Mkr och Diligentia med 10 Mkr.

 

– Den nya tredje tunnelbanelinjen till Solna kommer knyta ihop innerstaden med två av Sveriges mest attraktiva tillväxtområden, Arenastaden och Hagastaden. Det är glädjande att vi nu kan presentera den fjärde fastighetsägaren som genom investeringen bidrar till denna samhällsinvestering. Det är naturligt att fastighetsägare som drar vinning av tunnelbanan ska betala, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

 

– Goda kommunikationer är helt avgörande för en framgångsrik stadsutveckling. Tunnelbanan är därför mycket viktig för utvecklingen av Hagastaden som ett av de ledande life-scienceområdena i världen, och för universitetshuvudstaden Stockholm, säger Sten Wetterblad, regiondirektör på Akademiska Hus.

 

Stockholms läns landsting och fyra Stockholmskommuner arbetar nu för fullt med att förbereda den största tunnelbaneutbyggnaden på decennier. Den totala investeringskostnaden uppgår till 27,5 Mdr kr. Regeringens förhandlingsman HG Wessberg har varit tydlig med att näringslivet och fastighetsägare måste bidra till investeringen då de drar vinning av utbyggnaden. Det är ännu så länge bara Solna som har kunnat presentera externa finansiärer av tunnelbanan.

 

Fastighetsägare i närområdet till den nya tunnelbanelinjen kan räkna med markvärdesökningar till följd av utbyggnaden. Därför är Solnas inriktning att stadens andel på 600 Mkr ska ske genom bidrag från fastighetsägare.

 

Med Akademiska hus beslut har Solna stad fått in 400 Mkr av de 600 Mkr som staden medfinansierar den nya tunnelbanan med. Modellen för medfinansiering från fastighetsägare användes också vid utbyggnaden av tvärbanan till Solna.

onsdag, 19 november 2014 20:46

Oscar köper projekt på Kvarnholmen

alt
Vissa delar av gamla bageriet på Kvarnholmen revs under våren 2014.

 

alt

Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

 

Oscar Properties har förvärvat bostadsprojektet Bageriet på Kvarnholmen i Stockholm. Säljare är Kvarnholmen Utveckling AB (JM, Peab och Folksam) och affären sker i bolagsform med ett underliggande fastighetsvärde om 117 Mkr. Byggnaden omfattar 11777 kvm BTA och kommer att styckas av från fastigheten Sicklaön 38:2.

 

Byggnaden är högt belägen med sjöutsikt över Stockholms inlopp. Den har tidigare inrymt ett knäckebrödsbageri och ska nu byggas om av Oscar Properties till 114 lägenheter. Tillträde planeras under första kvartalet 2015 med byggstart senare under året.

 

– Bageriet har alla förutsättningar att kunna omvandlas till ett spännande och unikt Oscar Properties-boende med sin intressanta historia, speciella karaktär och det höga läget med Stockholms inlopp och staden i blickfånget, säger Oscar Engelbert, grundare och vd för Oscar Properties.

 

Kvarnholmen är ett område under snabb utveckling. Nya förbindelser skapas den närmaste tiden, bland annat med en ny högbro över Svindersviken som ger gångavstånd till Nacka Forum.

onsdag, 19 november 2014 20:44

Programförslag klart för Nackas utveckling

alt

Så här kan centrala Nacka kan se ut år 2030. Bild: White

 

Nu finns ett förslag till hur centrala Nacka kan utvecklas. Det innehåller bland annat 4600 nya bostäder, 7000 arbetsplatser, två tunnelbanestationer, överdäckad motorväg, ny bussterminal, och en mångfald av attraktiva stråk, torg och parker, vilka ska göra centrala Nacka till en tät hållbar och levande stadsmiljö. Programförslaget föreslår också att Nacka gymnasium flyttas och samordnas med ett framtida universitet, samt att Ryssbergen bebyggs på de delar som är bullerstörda och inte har så höga naturvärden.

 

Området, som ska byggas ut i tre etapper fram till år 2030, ska uppfattas som Nackas centrum. En förutsättning för utbyggnaden är den nya tunnelbanan. Stationslägena kring Järla station och Nacka centrum kommer bli viktiga knutpunkter för arbetsplatser, handel och service.

 

Programmet är vägledande för kommande detaljplaneprogram. Mellan den 24 november och 16 januari 2015 är det samråd och då kan Nackaborna tycka till om förslaget.

 

Under samrådstiden kommer det att finnas en 3D-modell på nacka.se/centralanacka. Medan samrådet pågår kan medborgare lämna synpunkter och kommentarer direkt i modellen och se vad andra tycker.

onsdag, 19 november 2014 20:40

Ingrid Gyllfors, ny vd för SSSB

alt

                                                                                     

Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB, får en ny vd. Det blir Ingrid Gyllfors (bilden) som under våren 2015 efterträder nuvarande vd:n Chris Österlund när hon går till Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, SABO.

 

Ingrid Gyllfors är civilingenjör väg- och vattenbyggnad, och kommer närmast från Ebab i Stockholm AB där hon i dag är avdelningschef. Tidigare har hon bland annat varit stadsbyggnadschef inom Solna stad och fastighetschef på fastighetskontoret i Stockholms stad.

 

SSSB arbetar aktivt för att skapa förutsättningar för fler studentbostäder och här ser Ingrid Gyllfora en rad utmaningar.

 

Ingrid Gyllfors säger:

– Som alltid så är tiderna från planering till färdigt bygge viktiga att minska utan att den demokratiska processen går förlorad. Vi behöver också få projekten ekonomiskt hållbara. Detta kräver att vi arbetar aktivt med att hitta både nya tekniska lösningar och den optimala samarbetsformen för respektive projekt.

 

SSSB:s ordförande Leif Garph är mycket nöjd med rekryteringen.
– SSSB har en målsättning att nå 10 000 studentbostäder genom att bygga cirka 2 000 nya lägenheter, och har redan identifierat cirka 75 procent av dessa genom möjliga byggrätter på egen mark. Ingrid Gyllfors har både rätt bakgrund och är rätt person för att leda vårt arbeta för att nå våra uppsatta mål, säger han.

onsdag, 19 november 2014 20:38

Fortsatta framsteg för CLS Holdings

alt

CLS Holdings har nyligen färdigställt Spring Mews i centrala London. Projektet omfattade 378 studentlägenheter samt Staybridge hotel med 93 rum.

 

Sedan halvårsskiftet har CLS Holdings gjort framsteg på en rad områden. Investeringsverksamheten har levererat i linje med, eller över, förväntningarna och finansieringskostnaderna var fortsatt mycket låga. Den vägda genomsnittliga kostnaden för skulderna är en av de lägsta i fastighetssektorn med 3,72 procent (3,73). I augusti färdigställdes utvecklingsprojektet Spring Mews om 21000 kvm i centrala London – i tid och enligt budget. Här är samtliga 378 studentbostäder uthyrda och i december öppnar Staybridge hotel med 93 rum. Nu i november färdigställer CLS projektet Clifford’s Inn om 3400 kvm moderniserade kontorsytor och åtta nya lägenheter.

 

Fram till dags dato har vakansnivån i CLS fastigheter i London minskat till rekordlåga 3,1 (3,5 vid halvåsskiftet) och i bolagets franska portfölj minskade vakansen till 6,4 procent (7,1). Vakansen i koncernens enda direktägda fastighet i Sverige, Vänerparken, är oförändrat låga 0,6 procent av hyresvärdet, och i bolagets tyska portfölj steg vakansen något till 1,8 procent (1,5). Efterfrågan från befintliga och potentiella kunder betecknas som stabil, med stigande hyresnivåer i framförallt London och Frankrike.

 

Sedan den 1 juli har kontrakt om 7017 kvm av löpt ut eller blivit lediga, varav 6265 kvm har hyrts ut eller förnyats och 2125 kvm tagits bort från marknaden och lagts till i utvecklingsportföljen. Av koncernens intäkter är drygt 60 procent indexerade och över 73 av hyresgästerna är statliga eller stora företag.

 

Sten Mörtstedt, styrelseordförande i CLS, säger i en kommentar:
– Fortsatta tecken på motståndskraft i den brittiska ekonomin, både i London och på andra håll, bådar gott för CLS. Jag är särskilt glad över att vår vakansgrad har minskat till sin lägsta nivån någonsin, ett resultat av vår framgångsrika strategi i hela Europa. Nyligen började Fredrik Widlund som vd och jag ser fram emot de mervärden som han kommer att ta med till koncernen.

onsdag, 19 november 2014 20:34

Citycon säljer sitt köpcentrum i Litauen

alt

Nils Styf, investeringschef på Citycon.

 

Citycon har tecknat avtal om att sälja Mandarinas köpcentrum i Vilnius, Litauen. Köpeskillingen uppgår till cirka 12,5 MEUR (116 Mkr) och speglar en premie om nära 10 procent jämfört med senaste värdering enl IFRS. Slutförandet av transaktionen är föremål för ett godkännande av den litauiska konkurrensmyndigheten. Transaktionen beräknas ske före årsskiftet.    

 

Mandarinas, med en uthyrningsbar yta om cirka 7900 kvm, är Citycons enda tillgång i Litauen.

– Avyttringen är i linje med Citycons strategi att fokusera på urbana, livsmedelsförankrade köpcentrum i Norden och Baltikum samt att avyttra en icke-kärnportfölj med mindre detaljhandelstillgångar och köpcentra. Vi känner att det är rätt tid att avyttra denna mindre icke-strategiska tillgång till en bra värdering. Litauen kommer att förbli en strategisk marknad för Citycon även i framtiden, säger Nils Styf, investeringschef på Citycon.

tisdag, 18 november 2014 20:48

Hemfosa byter stort med Hemsö

alt

I en bytesaffär, som totalt omfattar cirka 4,4 Mdr kr, köper Hemsö Novum (tomträtten Medicinaren 19) i Huddinge från Hemfosa.

 

 

I en strategisk bytesaffär köper Hemfosa 60 samhällsfastigheter på elva orter i Sverige från Hemsö till ett underliggande fastighetsvärde av närmare 3,3 Mdr kr. Samtidigt säljer Hemfosa en tomträtt, närmare bestämt Medicinaren 19, alias Novum, i Huddinge till ett underliggande fastighetsvärde av drygt 1,1 Mdr kr till Hemsö. Med denna affär stärker Hemfosa sin position inom det prioriterade segmentet samhällsfastigheter, medan Hemsö ökar sin satsning på fastigheter för vård, forskning och utbildning. Novum ligger dessutom i direkt anslutning till Hemsös och SveaNors miljardsatsning Technology for Health i Huddinge. Catella Corporate Finance och Advokatfirman Glimstedt har bistått Hemsö vid affären.

 

– Förvärvet av Novum är strategiskt viktigt samtidigt som avyttringarna skapar förutsättningar för en effektivare förvaltning, säger Hemsös vd Per Berggren.

 

De fastigheter som Hemfosa förvärvar återfinns i Stockholmsregionen, Härnösand, Sundsvall, Umeå, Karlskrona, Finspång, Malmö samt Eksjö och har ett underliggande fastighetsvärde om 3266 Mkr.

 

Den totala uthyrningsbara ytan är cirka 275000 kvm och hyresgästerna är till övervägande del kommunala verksamheter såsom äldreboenden, skolor och vårdinrättningar, men omfattar även Polismyndigheten och Domstolsverket. Uthyrningsgraden uppgår till 98 procent och den genomsnittliga löptiden för hyreskontakten, beräknat från årsskiftet 2014/2015, uppgår till 9,0 år.

 

Under Hemsös innehavsperiod har bolaget investerat över 100 Mkr i fastigheterna för att möta hyresgästers behov av verksamhetsanpassade och moderna lokaler. Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensverket. Tillträde beräknas ske den 17 december.

 

– Vi är glada över att kunna genomföra denna strategiska affär och därmed kraftigt expandera vårt bestånd. Förvärvet är ett viktigt steg i Hemfosas strategi för tillväxt och fokusering på området samhällsfastigheter, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa Fastigheter.

tisdag, 18 november 2014 18:59

NP3 mot börsnotering

alt

Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

alt

 Rickard Backlund, styrelseordförande NP3 Fastigheter.

 

NP3 Fastigheter AB har nu publicerat ett prospekt om villkoren för att teckna nyemitterade aktier då bolaget ska noteras. Första handelsdag på Nasdaq Stockholm beräknas till den 4 december 2014.

 

 

Totalt ska drygt 6,6 miljoner aktier noteras till en teckningskurs om 30 kr per aktie. Utgångspunkten för teckningskursen har varit att bolagets egna kapital per 30 september 2014 var 31,1 kr per aktie med en intjäningsförmåga om 4,31 kr/aktie.

 

Vid full teckning av de drygt 6,6 miljonerna aktierna kan bolagets styrelse besluta om en Övertilldelningsoption, vilket kommer att innebära att antalet aktier i NP3 ökar till drygt 7,6 miljoner aktier, motsvarande en utspädning om 15,8 procent av de totalt antalet aktier och röster.

 

Om nyemissionen fulltecknas, inklusive Övertilldelningsoptionen, kommer NP3 tillföras 230 Mkr före emissionskostnader.

 

I en kommentar till prospektet med villkoren för nyemissionen säger vd, Andreas Nelvig:

– NP3 fokuserar på högavkastande kommersiella fastigheter i norra Sverige och kännetecknas av god lokalkännedom, affärsmässighet, effektiv organisation och en personlig stil. Vi har sedan starten 2010 skapat en väldiversifierad fastighetsportfölj med ett marknadsvärde om drygt 3,2 Mdr kr som utgör en bra bas för effektiv förvaltning och fortsatt expansion. Genom lokal närvaro och god marknadskännedom tar vi en aktiv roll som långsiktig fastighetsägare på utvalda orter. För NP3 är en börsnotering ett naturligt steg i en fortsatt spännande utveckling.

 

Rickard Backlund, styrelseordförande säger i en kommentar:

– NP3 har det som kännetecknar framgångsrika entreprenörsföretag, en liten organisation med korta beslutsvägar och en tydlig affärsidé och strategi. Erbjudandet och noteringen kommer att bredda ägandet och ge NP3 en bättre tillgång till kapitalmarknaden samt skapa en likvid aktie. En notering förbättrar förutsättningarna att expandera och utvecklas på den norrländska marknaden där vi ser fortsatt intressanta affärsmöjligheter.




tisdag, 18 november 2014 14:43

Urban Escape ändrar Stockholms city

alt
AMF Fastigheter växer i Stockholm city, från 95000 kvm till 130000 kvm.

 

Mitt i Stockholms city finns fem hus, fyra gator och två torg. Här ska AMF Fastigheter bygga ett nytt stadsrum – Urban Escape Stockholm. Konceptet består av en kombination med kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.

 

Det idédrivna koncept ska innehålla innovation, kunskap och kreativitet för husen på Hamngatan, Regeringsgatan och Malmskillnadsgatan vilka omgärdar Gallerian. Totalt handlar det om fem fastigheter, två torg och fyra gator.

 

En kombination av kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster. AMF Fastigheter ska utöka lokalarean från befintliga 95000 kvm till cirka 130000 kvm.

 

Utveckling av Brunkebergstorg sker tillsammans med Stockholms Stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza). Projektutveckling av Regeringsgatan kommer att förverkligas tillsammans med andra fastighetsbolag.

 

Under projektperioden 2014-2018 kommer de fem fastigheterna i kvarteret att byggas om och till i ett flertal etapper.

tisdag, 18 november 2014 14:33

Fredrik Arpe lämnar ByggVesta

alt
Fredrik Arpe lämnar vd-posten på ByggVesta.

 

ByggVestas vd Fredrik Arpe lämnar bolaget av personliga skäl. Styrelsen har inlett arbetet med att rekrytera en ny vd och bolagets ordförande Rolf Weste Eriksson går in som tillförordnad vd.

 

Bakgrunden är att Fredrik Arpe lämnar bolaget är att han har utvecklat en privat relation med en medarbetare och kollega. För att undvika att försätta företaget och kollegor i situationer som kan riskera att påverka yrkesrollen väljer han att lämna ByggVesta.

 

– Fredrik har varit en uppskattad vd och han har gjort viktiga och betydande insatser för att vidareutveckla ByggVestas verksamhet. Vi vill önska honom lycka till i framtida utmaningar, säger Rolf Weste Eriksson.