19 april 2024

Redaktionen

torsdag, 02 juni 2016 18:06

Berg och Weiner i nya roller på Pandox

alt

                                                                                                                 

Pandox har utsett Anders Berg till Head of Communications and Investor Relations och Camilla Weiner till Head of Sustainability. Berg och Weiner tillträder den 19 juni, ingår i ledningsgruppen och kommer att rapportera till vd Anders Nissen.

 

– Med Anders och Camilla får vi ett starkt team inom strategisk kommunikation och hållbarhet. Jag är övertygad om att Anders och Camilla kommer att bidra positivt till Pandox fortsatta utveckling, säger Anders Nissen.

 

Anders Berg är civilekonom med lång erfarenhet från ledande positioner inom finansmarknad och kommunikation och är för närvarande Manager Investor Relations på Pandox.

 

Camilla Weiner (bilden) är civilekonom med lång erfarenhet från ledande positioner inom kommunikation och hållbarhet och är för närvarande Head of Investor Relations på Pandox.

torsdag, 02 juni 2016 18:00

Inflyttning i Nya Karolinska Solna

alt
Första delen av NKS har lämnats över till landstingen och universitetssjukhuset. Foto: Kristoffer Marchi

 

Nu har Stockholms läns landsting och Karolinska Universitetssjukhuset tagit över nyckeln till första sjukhusdelen av Nya Karolinska Solna (NKS) och inflyttning i de nya lokalerna kan påbörjas. De första patienterna tas emot under hösten.

 

NKS är Skanskas största enskilda byggprojekt genom tiderna och bakom gestaltningsprinciperna står White Tengbom Team.

 

I samband med det avtal som tecknades 2010 mellan Stockholms läns landsting och projektbolaget Swedish Hospital Partners (SHP), ett bolag som samägs av Skanska och Innisfree, valdes Coor som drift- och serviceleverantör. I samband med driftsättningen av sjukhuset ökar Coors uppdrag för Karolinska betydligt.

 

I början av 2016 hade Coor cirka 45 medarbetare i projektet, och under våren har ytterligare 100 servicespecialister rekryterats. När hela sjukhuset är i full drift 2018 kommer Coor att ha cirka 350 personer i kontraktet.

 

Avtalet består av en abonnemangsdel, som när sjukhuset är i full drift beräknas uppgå till cirka 350 Mkr per år (i dagens penningvärde), och möjlighet till ytterligare projektvolymer samt intäkter från kommersiell verksamhet i sjukhuset.

 

NKS-projektet resulterar i ett av det mest hållbara universitets-sjukhusen i världen och har byggts med människan i centrum. Sjukhuset har bara enkelrum för patienter och stor omsorg har tagits till hur anställda och besökare även ska uppleva miljön, allt från entréhall till operationssalar. Ett tydligt mål har också varit att knyta samman vården med utbildning och forskning som finns inom samma område.

 

–  NKS är ett unikt projekt vad gäller integrationen med omgivande stadsmiljö, där både vården och forskningen stärks och tar Karolinska Universitetssjukhuset in i framtiden, säger Monica von Schmalensee, vd för White.

torsdag, 02 juni 2016 13:54

FastPartner avtalar med H&M i Märsta

alt

H&M blir en viktig hyresgäst för Märsta Centrum.


FastPartner har tecknat ett hyresavtal med H&M, omfattande en butikslokal på 2.900 kvm i två plan i Märsta Centrum. Inflyttning är planerad till våren 2017. Uthyrningen är ett led i den centrumutveckling som FastPartner just nu driver i Märsta Centrum och där FastPartner för närvarande bygger ut centrumet med ytterligare cirka 20.000 kvm.
    

Utbyggnaden omfattar två fristående butiksbyggnader samt ett nytt parkeringsgarage med cirka 300 platser. För de nya lokalerna har hyresavtal redan tecknats med ICA Kvantum, Lindex, Apotek Hjärtat samt Folktandvården. FastPartners satsning i Märsta Centrum har skapat en stor efterfrågan på lokaler i centrumet.
    

– H&M är Sveriges största detaljhandelsföretag inom mode och en viktig hörnsten i skapandet av ett levande stadscentrum för invånarna i Sigtuna kommun. Etableringen lockar både kunder och nya butiker till Märsta Centrum och vi förväntar oss att teckna fler hyresavtal inom kort, säger Patrik Arnqvist, regionchef på FastPartner.
    

Totalt omfattar ”Projektet Nya Märsta Centrum” byggrätter om cirka 38.000 kvm. FastPartner har nyligen tillfört centrumet ett helt nytt bibliotek och konsthall och en ny byggnad för Kulturskolan. Under de närmast åren kommer Märsta Centrum att fortsätta växa med bostäder, butiker och kontor.

torsdag, 02 juni 2016 13:52

Skandia köper vid Stortorget i Malmö

alt

Skandia Fastigheter växer i Malmö med fastigheten Oscar 28.


Skandia Fastigheter ökar sin närvaro i Malmö genom förvärv av kontorsfastigheten Oscar 28 om 7.700 kvm på gågatan, mellan Stortorget och Gustav Adolfs torg. Säljare är Home Properties och tillträde skedde den 1 juni.
    

Fastighetens lokaler har fram till för ett par år sedan dominerats av Nordea, men idag är Fitness24Seven den enda hyresgästen. Huset erbjuder utöver gymmet cirka 5.500 kvm kontorsytor, drygt 1.000 kvm butiksytor samt ett garage. Kontors- och butiksytorna står till förfogande för företag som värdesätter det lättillgängliga och synliga läget i ett av Malmös absolut mest centrala kvarter, omgivet av gågatan, Stortorget, Gustav Adolfs torg och Lilla torg.
    

– Som långsiktig ägare, förvaltare och utvecklare av fastigheter i Malmö söker vi ständigt nya sätt att växa med staden. I centrum är vi bland annat närvarande med det tidigare konserthuset i kvarteret Davida, där vi nu förbereder för nya verksamheter och ett toppmodernt hotell, säger Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef Malmö på Skandia Fastigheter.    
    

Han fortsätter:
– Utöver detta är vi aktiva på flertalet lägen och vår ambition är att i nära samverkan med Malmö Stad utveckla näringslivs- och bostadskommunen Malmö. I Västra hamnen har vi vårt växande område Masthusen, där vi de senaste åren utvecklat en ny stadsdel med kontor, livsmedel, äldreboende, studentbostäder, hyresrätter och annan samhällsservice samt infrastruktur. Vår ambition är att de närmaste åren expandera än mer i Malmö och i takt med markanden investera i nya projekt och verksamheter.

torsdag, 02 juni 2016 13:48

Intea gör sitt andra förvärv

alt

Garnisonen i Linköping omfattar 84.200 kvm med hyresgäster som Nationellt Forensiskt Centrum och Landstinget i Östergötland. 

 

alt

Artilleristen 1 i Östersund om 48.400 kvm hyrs av bland andra Mittuniversitetet.


Intea Fastigheter har köpt Garnisonen i Linköping och Campus Östersund av Regementsfastigheter R Holding AB, ett bolag indirekt ägt av fastighetsfonder förvaltade av Blackstone och Areim. Den sammanlagda uthyrningsbara ytan i de förvärvade fastigheterna Smedstad 1:21 i Linköping och Artilleristen 1 i Östersund, upp-går till 132.600 kvm. Dessutom ingår outnyttjade byggrätter på omkring 40 000 kvm. Pangea Property Partners har varit Inteas rådgivare i transaktionen.
    

Den uthyrningsbara ytan i Garnisonen uppgår till 84.200 kvm. Hyresgästerna utgörs av bland andra Nationellt Forensiskt Centrum, Polismyndigheten, Rättsmedicinalverket, Domstolsverket, Landstinget i Östergötland och Linköpings kommun.
     

Den uthyrningsbara ytan i Östersund uppgår till 48.400 kvm. Största hyresgäster är Mittuniversitetet tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Kronofogden och myndigheten för Tillväxtanalys.
    

I slutet av april köpte Intea en fastighetsportfölj med Högskolan i Halmstad som hyresgäst. Tillsammans med nu genomförda förvärv uppgår Inteas totala uthyrningsbara yta till 165.000 kvm med ett sammanlagt fastighetsvärde om cirka 3,5 Mdr kr. Med byggrätter tillsammans med optioner har Intea en utvecklingspotential om ytterligare cirka 70.000 kvm.
    

Intea, som grundades i höstas av Svenska Handelsbanken Pensionsstiftelse, Volvo Pensionsstiftelse, Saab Pensionsstiftelse och Försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti (öms), arbetar vidare med flera affärsmöjligheter för fortsatt expansion inom segmentet kvalitativa samhällsfastigheter.

alt

Skanska deltar i ett prestigefyllt OPS-uppdrag för att bygga ut flygplatsen LaGuardia i New York.


Nu är Skanskas största avtal någonsin i hamn. Bolaget har, som en av parterna i LaGuardia Gateway Partners*, nått financial close och sjösatt ett hyresavtal med Port Authority of New York and New Jersey (PANYNJ). Det är ett OPS-avtal som innefattar finansiering, design, byggnation samt drift och underhåll av LaGuardia Airport Central Terminal B i New York City, USA, med ett hyresavtal till och med 2050. Avtalat inkluderar även byggnation av kringliggande infrastruktur och en ny, central entréhall.
    

Det totala värdet på design- och byggkontraktet av projektet uppgår till 4 miljarder dollar, cirka 33 Mdr kr. Skanskas andel av kontraktet som är 70 procent, värderas således till cirka 23 Mdr kr. Beloppet kommer att delas lika mellan Skanska USA Building och Skanska USA Civil och inkluderas i orderingången för det andra kvartalet 2016.
    

Projektet finansieras med eget kapital, skuld, ersättningar från PANYNJ samt intäkter från detaljhandel och flygbolag. Som ägare av 33,3 procent i LaGuardia Gateway Partners kommer Skanskas kapitalinvestering att uppgå till cirka 70 miljoner dollar, cirka 580 Mkr.
    

– Vi är stolta över att investera i och leda byggnationen av det här projektet som kommer att förbättra flygkvaliteten för miljoner människor. Projektet för Terminal B på LaGuardia är ett perfekt exempel på hur vi, genom offentlig-privat samverkan, kan påskynda byggandet av kritisk infrastruktur, och samtidigt föra samman Skanskas bygg- och investeringskapacitet, säger Johan Karlström, vd och koncernchef på Skanska.
    

Byggnationen påbörjas omedelbart. Merparten av den nya terminalen kommer öppnas 2020, för att i allt väsentligt vara färdigställd under 2022.
    

* LaGuardia Gateway Partners består av Skanska Infrastructure Development, Vantage Airport Group och Meridiam som projektsponsorer och medinvesterare. Skanska och Walsh bildar samriskbolaget för byggnation och design, där HOK och WSP Parsons Brinkerhoff anlitats som designrådgivare.

alt

Fastigheten Oskar II 11 är belägen på Drottninggatan 17/Roskildegatan 4-6 i Helsingborg.

 

I december i fjol tecknade Willhem och Wallenstam ett avtal om att Willhem successivt ska överta Wallenstams fastigheter i Helsingborg. Som en del i denna överenskommelse tog Willhem igår över fastigheten Oskar II 11. Det överenskomna fastighetsvärdet uppgår till 142 Mkr, vilket är i nivå med värdering, och den uthyrningsbara ytan uppgår till 4.905 kvm.

 

– Fastigheten Oskar II 11 är den första fastigheten som vi utifrån vårt avtal med Willhem nu överlämnar till dem. Det känns både tryggt och bra att lämna över stafettpinnen till en bra aktör som kommer att ta den vidare på bästa sätt, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

 

Avtalet mellan Willhem och Wallenstam omfattar totalt cirka 380 hyreslägenheter varav knappt hälften är under produktion. Beräknat fastighetsvärde vid färdigställande blir totalt cirka 1,3 Mdr kr. 

onsdag, 01 juni 2016 13:28

Varning för finanskris i Kina

alt
Thomas Mattsson rekommenderar investerare att följa utvecklingen av en eventuell försämring av hävstången för wmp:s (wealth management products) i Kina.

 

Av Thomas Mattsson, chefredaktör

 

Kinesiska placerare jagar lönsamma placeringar. De låga räntorna i den globala ekonomin är orsaken. Tidigare har det varit lönsamt att satsa i så kallade wmp:s (wealth management products). Men nu fruktar många placerare bristfälliga underliggande värden för instrumenten.

 

Om färre placerare vill köpa wmp:s blir det svårare att lånefinansiera satsningar i fastighetsaktier. Hävstången för dessa investeringar försämras, vilket drabbar den kinesiska fastighetsmarknaden och spiller över på den svenska. Många aktörer står plötsligt utan finansiering för sina placeringar.

 

– Det finns en oerhört stark press på finansinstituten att utforma produkter med realavkastning som ger 5 procent eller mer. Då är det frestande att ta större risker. Regleringar är därför nödvändiga, men vi vet inte riktigt hur reglerade de här produkterna är, säger Hun-Suck Song, som är docent i fastighetsekonomi vid KTH.

 

Wmp:s påminner om de så kallade subprimelån som triggade finanskrisen i USA 2008. En regional kris i USA, som i sin tur utlöste en global finanskris.

 

Problemet med wmp:s är att slutplacerarna inte vet vad det finns för ägg i korgen. Risken är ofta högre än man trott från början, säger Hun-Suck Song.

 

Men Martin Guri, aktiestrateg hos Nordea, är av en annan uppfattning:

– Jag tror risken för en finanskris i Kina är överdriven. I Kina har man större riskspridning än vad man hade i USA i samband subprime-kraschen 2008. Den uppstod därför att man gjorde placeringarna i samma bransch. Då hjälpte det inte att man hade stor riskspridning i olika finansiella produkter.

 

Wmp:s är komplexa och paketerade finansprodukter med intrikat struktur. Kinesiska placerare handlar i varandras wmp:s. Wmp-produkten beskrivs bäst som en stor fond som du kan lägga i stort sett vilka instrument som helst i, säger Martin Guri.

 

Rekommendationen för den som vill investera i svenska fastighetsaktier är att avvakta och se vad som händer. Bloomberg News och Financial Times har utfärdat varningar för det ”pyramidspel”, som korsvisa investeringar med ibland otillräckliga underliggande värden, innebär.

onsdag, 01 juni 2016 10:58

Nils Styf blir ny vd för Hemsö

alt

                                                                                                                                
Styrelsen för Hemsö har utsett Nils Styf (bilden) till ny vd för Hemsö efter Per Berggren. Nils Styf tillträder sin nya tjänst under senhösten kommer närmast från Citycon Oyj där han är Chief Investment Officer med ansvar för bolagets investerings- och projektutvecklingsverksamhet i Norden och Baltikum.
    

Nils Styf har bred erfarenhet från fastighetsbranschen med fokus på fastighetsmarknaden i Europa och Norden. Han har tidigare arbetat på Merrill Lynch, Deutsche Bank, Doughty Hanson & Co och Areim. Sedan 2005 har han ansvarat för investeringar och utvecklingsprojekt med ett sammanlagt värde på över 60 Mdr kr. Styf har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.
    

– Vi är glada över att ha kunnat rekrytera Nils Styf till ett av Sveriges mest attraktiva uppdrag i fastighetssektorn. Han har en gedigen erfarenhet av både den svenska och europeiska fastighetsmarknaden. Tillsammans med Hemsös övriga medarbetare kommer han att kunna ta bolaget till ytterligare en nivå, i både Sverige och utomlands, säger Pär Nuder, styrelseordförande Hemsö.
    

– Hemsö är ett välskött bolag med långsiktiga och starka ägare. Jag är glad över att ha fått styrelsens förtroende att driva bolaget vidare. Hemsö har en ledande position inom samhällsfastigheter och det finns goda förutsättningar att skapa fortsatt tillväxt och mervärde för aktieägare och hyresgäster, säger Nils Styf.

onsdag, 01 juni 2016 10:46

Fabege hyr ut till Ambea i Arenastaden

alt

Ameba får moderna lokaler i  Fabeges Uarda 6 i Arenastaden.

 

alt
Niclas Ternstål, marknadsområdeschef Arenastaden, och Andreas Malmsäter, uthyrningschef Fabege.


Ambea, ett av Sveriges ledande företag inom stöd och omsorg, har beslutat sig för att lämna Solna Strand och flytta sitt huvudkontor till Arenastaden. Fabege och Ambea har tecknat ett sjuårigt hyresavtal om cirka 3.600 kvm till ett årligt hyresvärde om drygt 10,5 Mkr exklusive tillägg. Inflyttning sker augusti 2017 på Evenemangsgatan 21 och Ameba får Siemens och H&M som grannar i fastigheten.
    

Det nya kontoret ligger högst upp i fastigheten Uarda 6 med utsikt över Råstasjön. Byggnaden har en stor inglasad ljusgård i mitten med entréer mot både den livliga Evenemangsgatan och mot den lugnare Dalvägen med fina grönområden.
    

− Vi ser många fördelar för oss och våra medarbetare med vårt nya läge i Arenastaden. Främst att vi får mer utrymme, men också att vi hamnar i ett mer attraktivt och expansivt område med närhet till ett större utbud av butiker, restauranger, träning och evenemang. Dessutom får vi möjlighet att utveckla våra arbetssätt och skräddarsy utformningen av interiören så den passar oss, säger Fredrik Gren, vd för Ambea.
    

Hyresavtalet är ett så kallat Grönt hyresavtal där båda parter har ambitioner att finna resurseffektiva och miljösmarta driftslösningar och byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Guld.
    

− Vi är glada över det fortsatt starka intresset för Arenastaden och hälsar Ambea varmt välkomna till området sommaren 2017, säger Niclas Ternstål, marknadsområdeschef i Arenastaden för Fabege.
    

Uarda 6 är ritad av T+E Arkitekter och har en tonvikt på naturliga material som sten och ljusa träslag. Interiören har drag av skandinavisk modernism och exteriörmaterialen har valts ur ett livscykelperspektiv avseende energieffektivitet och hållbarhet.
    

− I och med uthyrningen till Ambea är huset nästan fullt uthyrt. Vi har bara drygt 700 kvm kvar högt upp i huset, men lyckligtvis har vi fler byggrätter som vi kan fortsätta utveckla i Arenastaden, säger Andreas Malmsäter, uthyrningschef på Fabege.
    

Ambea bedriver cirka 500 verksamheter runt om i landet. Företaget verkar genom varumärkena Nytida och Vardaga och har även en bemanningssektor, Rent-A-Doctor & Nurse. Under 2015, hade koncernen en årlig omsättning på cirka 4 Mdr kr och cirka 14.000 anställda.