18 april 2024

Redaktionen

tisdag, 15 april 2014 16:50

MER landar SAS i Frösundavik

alt
SAS återvänder till 1 000 arbetsplatser i Frösundavik.

 

SAS har nu återvänt med sitt huvudkontor till Frösundavik i Solna. MER fick uppdraget att gestalta SAS nya kontorskoncept samt ansvara för omlokalisering för de dryga 1000 arbetsplatserna.

 

Frösundavik är en spännande fastighet. När den uppfördes 1985 åt SAS var den nästan extrem i sin arkitektur och fortfarande idag känns den mycket modern. Den öppna inbyggda gatan får hela fastigheten att bada i ljus och de glasade partierna mot den anlagda dammen och Brunnsviken skapar ett härligt lugn trots det centrala läget. SAS flyttar nu återigen in i huset i nyrenoverade lokaler designade av MER.

 

Husets cirka 55 000 kvm byggdes för kombikontor men visar sig fungera ypperligt för de öppna kontorslösningar SAS nu flyttar in i.

 

MER har sedan flera år arbetat med SAS och Frösundavik. Med kunskapen om huset och SAS organisation kombinerat med MERs breda kompetens inom kontor, varumärkesbyggande arkitektur och flyttsamordning så var valet enkelt.

 

MER har levererat en totallösning som omfattar designkoncept, inredningsförslag och lokalplanering samt samordning av inköp och flyttlogistik.

 

I ett tätt samarbete med SAS har våra arkitekter arbetat med att ta fram behov och skapat en helhetsbild av kontorsförändringen för att anpassa kontorslokalerna efter SAS komplexa verksamhet.

 

Fokus har varit att skapa moderna och flexibla lokaler som ska möta SAS behov i framtiden. Öppna och flexibla kontorsytor har kombinerats med olika typer av tysta rum, samtalsrum samt ”touch down” arbetsplatser.

 

Designen är skandinavisk precis som SAS ursprung. Färgsättningen har synkroniserats med SAS brand identity och inspiration har hämtats från flygplatsmiljöer.

 

MER ansvarade även för hela flytten och inköpssamordningen. På fyra rekordsnabba veckor var all befintlig och ny inredning på plats i Frösundavik. Med begränsad tid ställdes det krav på rätta och snabba beslut och en väldigt detaljerad tidsplan. Flytten skedde från fyra olika adresser med sammanlagt dryga 1 000 arbetsplatser.

 

MER har skapat ett hypermodernt kontor i en kreativ miljö och samtidigt behållit enkelheten i en långsiktig skandinavisk form. I de cirka 15 500 kvm stora lokalerna får SAS nu möjligheten att samla ihop sig under ett och samma tak.

tisdag, 15 april 2014 16:40

Fabege hyr ut 2 400 kvm i DN-huset

alt
Fabege köpte DN-huset av Niam i december 2007.

 

Fabege har tecknat avtal med Keolis Sverige AB om drygt 2 400 kvm och kontraktet löper till 2022. Flytten till DN-huset i Marieberg sker i augusti och hyresvärdet är drygt 5,8 Mkr årligen.

 

– Jag är mycket nöjd över att vi har hittat ett kontor som lever upp till våra önskemål och som är både funktionellt och representativt. Inom Keolis är vi experter på att driva och utveckla stadstrafik och det vill vi tydliggöra genom att ha ett verksamhetsnära kontor, säger Magnus Åkerhielm, vd Keolis.

 

I samband med att DN och Expressen tecknade nya långsiktiga avtal under föregående år, friställdes större ytor, vilket medförde att Fabege för första gången på länge har möjlighet att erbjuda större sammanhängande lokaler i fastigheten.

 

– Vi är väldigt glada att välkomna Keolis till Marieberg. Intresset för DN-huset är stort och Keolis är det första nya företaget vi tecknar hyresavtal med. Det är en stadsdel under snabb utveckling och det är glädjande att se helt nya företag etablera sig här, säger Urban Sjölund, uthyrningschef Fabege.

 

Stockholms stad har tagit fram ett program som visar hur Marieberg skulle kunna utvecklas på sikt. Visionen är att tydliggöra att Marieberg är en del av innerstaden och innehåller förslag till en stadsstruktur och idéer för ökat stadsliv, nya stadsrum och ny bebyggelse. Planerna för Mariebergs utveckling är att skapa en levande och promenadvänlig innerstad med fokus på människor och trivsammare miljöer både för de som arbetar och för de boende.

måndag, 14 april 2014 18:18

Uppsalahem hyr ut 243 studentbostäder

alt

Uppsalahem/Studentstaden hyr ut 243 lägenheter i sju nybyggda huskroppar längs med Artillerigatan i Kåbo.

 

Nu startar Uppsalahem, via Studentstaden, uthyrningen av 243 nybyggda studentbostäder i Blåsenhus. De minsta lägenheterna är 25 kvm, där vissa av dem har sovalkov. För den som vill bo lite större finns även flera 2:or om 34-47 kvm. Alla lägenheter får eget kök och badrum. I området finns gemensamma grillplatser och gröna ytor med bänkar där de studenter som bor i området kan umgås eller sitta och plugga. Första inflyttning planeras till höstens terminstart 2014.

 

– Studentstaden har rivstartat med nyproduktion av studentbostäder. Totalt har vi närmare 350 i pågående produktion och planer på närmare 700 de kommande åren, säger Benny Enholm, vd Studentstaden.

 

Lägenheterna får individuell mätning av kallvatten och varmvatten, dessutom installeras temperaturmätare för att det ska gå att följa temperaturen i huset. Detta är ett steg i miljöarbetet för att minska energi- och vattenförbrukningen i Studentstadens fastigheter.

måndag, 14 april 2014 14:09

Igelström till Colliers

alt

                                                                 

Colliers International förstärker affärsområdet Transaktion med Mikael Igelström (bilden) som Senior Director. Igelström har lång erfarenhet från fastighetsbranschen, både inom finansiering och inom transaktioner. Han har tidigare varit direktör på Skandreting med inriktning på marknad och transaktioner och senast som vd för den svenska delen av Cornerstone.

 

Mikael Igelström kommer att vara placerad på Colliers kontor i Stockholm och ingå i affärsområdet Transaktion under ledning av Robert Treutiger. Han ska arbeta med alla typer av fastigheter i hela landet, men kommer att ha ett särskilt ansvar för handels- och samhällsfastigheter.

 

– Med Mikael Igelström som Senior Director har vi ytterligare stärkt vårt team, för att kunna ta ytterligare positioner på marknaden, säger Dan Törnsten, vd på Colliers International.

måndag, 14 april 2014 10:34

Niam säljer Polishögskolan till Centur

alt

År 1946 stod Svea Livgarde vid Sörentorp färdigt. När regementet fick nya lokaler i Kungsängen, flyttade Polishögskola till byggnaderna i Sörentorp.

 

alt

Christian Hahne, styrelseordförande i Centur.


Niam har sålt två fastigheter på Sörentorp i Solna och Sollentuna omfattande cirka 49 000 kvm lokalyta fördelade på närmare 50 byggnader, samt kommersiella byggrätter motsvarande cirka 20 000 kvm. Området omfattar närmare 87 hektar och är i sin helhet uthyrt till Rikspolisstyrelsen som bland annat driver Polishögskolan på fastigheterna.

 

Köpare är Fastighets AB Centur som ägs till 50 procent av Peab Fastighetsutveckling AB och till 50 procent av Fastighets AB Balder. Försäljningen genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 675 Mkr.

 

Stefan Albinsson, Fund Manager på Niam säger:

– Vi har under vår innehavstid tecknat ett nytt 6-årigt hyresavtal med Rikspolisstyrelsen på Sörentorp vilket skapat ett starkt och långsiktigt stabilt kassaflöde för fastigheten. Utöver detta fortsätter Solna att växa kraftigt och utvecklas i snabb takt vilket talar för detta område på sikt.

 

Christian Hahne, styrelseordförande i Centur kommenterar:

– Sörentorp har ett strategiskt läge i gränslandet mellan Solna och Sollentuna, innan Silverdal. Rikspolisstyrelsen är idag en stabil hyresgäst som genererar ett tryggt kassaflöde. Vi anser att Sörentorp har en stor utvecklingspotential för nya attraktiva bostäder.

alt

Bladet 3, mer känt som If-huset, är belägen utmed och över Bergshamraleden.

 

Finska CapMan Nordic Real Estate Fund gör sitt andra köp i Sverige då fonden förvärvar Vasakronans kontorsfastigheten Bladet 3 i Bergshamra, Solna. Affären görs i bolagsform och köpeskillingen är beräknad utifrån ett underliggande fastighetsvärde om 630 Mkr.  JLL har varit köparens rådgivare i transaktionen.


Bladet 3, mer känt som If-huset, är belägen utmed och över Bergshamraleden i Bergshamra, Solna. Fastigheten består av fyra sammanlänkade kontorshus och den uthyrningsbara arean uppgår till cirka 31 700 kvm, motsvarande ett pris om knappt 20 000 kr/kvm. Byggnaden uppfördes 1986 och rymmer i huvudsak kontor men även restaurang, garage, motionshall och datorhall.


– Vasakronans bestånd i Solna är koncentrerat till några få relativt sammanhållna arbetsplatsområden som vi framöver kommer att fokusera på och investera i. Bladet 3 ligger inte nära några av våra andra fastigheter och därför väljer vi att sälja, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.


CapMan Nordic Real Estate Fund tillträder fastigheten den 6 maj.

söndag, 13 april 2014 18:14

Byggstart för Malmös nya stadsdel

alt

Glasvasen med torg i Södra Nyhamnen, Malmö. Bild: Kanozi Arkitekter

 

I fredags startade bygget av Glasvasen med minst 500 nya arbetsplatser i ett av Malmös bästa kontorslägen, precis vid Centralstationen. Stadsbyggnadsnämndens ordförande Carina Svensson (S) tog det första (tårt)spadtaget för bygget som även utgör startskottet för den nya stadsdelen Södra Nyhamnen. Området kommer innehålla ett stort antal bostäder utöver de kontor, hotell och handelsytor som ingår i de första stegen.

 

Intresset för kontorslokalerna i Glasvasen är väldigt stort från de företag som ser fördelarna med nyproduktion i detta extremt kommunikationsnära läge i den ”nya” delen av Malmö. Utöver 6 000 kvm kontor kommer Glasvasen att innehålla 1 000 kvm butikslokaler.

 

– Glasvasen vänder sig till de företag som inte är så fyrkantiga och vi ser att både läget och arkitekturen är mycket intressant. Genom att sitta här bygger man sin image och förenklar sitt nätverkande – snart får vi se vem som blir först in, säger Ann Wiberg, chef för Stadsprojekt på Jernhusen.

söndag, 13 april 2014 18:11

Solna United – kontorshus med drömrum

alt

Skanskas kontorshus Solna United har s k pods på taket.

 

Skanska planerar ett nytt kontorshus strax intill Solna station. Byggnaden får namnet Solna United och rymmer en takterrass med så kallade pods – separata glasade rum som hyresgästerna kan inreda efter eget önskemål. Huset planeras få en total yta på 45 000 kvm och beräknas stå klart för inflytt hösten 2017.

 

Solna United är ett kontorshus för företag som värdesätter gemenskap. Huset har flera lösningar som främjar möten, till exempel podsen på husets tak. Här kan man arbeta i grupp, ha kundträffar eller fira en framgångsrik affär tillsammans. Hur podsen inreds bestämmer hyresgästen själv.

 

– I podsen kan företagen ta ut svängarna och skapa egna drömrum. Podsen går till exempel att inreda i ett tema som möter varumärkets värden och profil, säger Fredrik Lantz, uthyrare på Skanska.

 

Även Solna Uniteds entréplan inspirerar till möten, det är öppet och välkomnande. Här planeras för restaurang, barer och kaféytor där hyresgäster och besökare möts. En stor trappa knyter samman planets växlande nivåer och är en av husets mest dynamiska mötesplatser.

 

– Vi tänker oss en utåtriktad organisation som tycker om att stå i rampljuset. Därför skapar vi en öppen publik bottenvåning och adderar pods på taket, säger Helena Hemminger, arkitekt på Tengbom Arkitekter.

 

Solna Uniteds entré ligger endast 130 meter från Solna station. Härifrån går Tvärbanan västerut och under 2017 invigs Citybanan som tar resenärer, via Odenplan, till T-centralen på sex minuter. Läget intill stationen ger närhet till all tänkbar service, runt hörnet finns Mall of Scandinavia, Friends Arena och Quality Hotel Friends.

alt

Skanskas huvudkontor Entré Lindhagen.

 


Med hjälp av gröna ängsväxter och bin på taket, el från vindkraftsparken i Sjisjka och ett egenpatenterat kylsystem har Skanskas nya huvudkontor Entré Lindhagen klarat kraven för den högsta nivån – Platinum enligt det internationella certifieringssystemet LEED.

 

Skanskas nya huvudkontor Entré Lindhagen på västa Kungsholmen stod klart i januari 2014. Kontoret, som Skanska delar med Nordea, är en av de största nybyggda kontorsfastigheterna i Sverige.

 

– Hållbarhetsfrågor är ständigt närvarande i allt vi gör på Skanska. Vi uppmuntrar våra kunder att ställa tuffa miljökrav. Det är därför en självklarhet att våra egenutvecklade projekt ska vara LEED-certifierade, säger Caroline Arehult, vd

 

Skanska Fastigheter Stockholm, som själv är imponerad över de smarta hissarna som regenererar energi ut i husets system.

 

Förutom smarta lösningar vad gäller el och kyla har Skanska satsat på miljövänliga transporter med bland annat en miljöbilspool med elhybridbilar och ett stort cykelgarage.

alt

Nya kontorsytor skapas i Kista.

 

Klövern har tecknat ett 12-årigt hyresavtal med Tele2, som ska hyra kontorslokaler på Torshamnsgatan i Kista. Avtalet omfattar cirka 20 000 kvm och kommer att innebära nyproduktion av cirka 27 000 kvm.

 

Tele2 kommer i och med detta att samlokalisera hela sitt svenska huvudkontor med två andra idag externa etableringar i Stockholmsområdet. Tele2 beräknas tillträda lokalerna efter halvårsskiftet 2016.

 

– Tele2 är en spännande hyresgäst och vi ser fram emot ett långvarigt och givande samarbete. Vi är också nöjda med att Tele2 väljer att stanna kvar i Kista. Det visar på fortsatt hög attraktionskraft i norra Storstockholm, säger Klöverns vd Rutger Arnhult.

 

Det fanns många argument till att Tele2 valde Kista och Klöverns föreslagna fastighet. Flexibla och yteffektiva lokaler i rätt storlek i kombination med bra kommunikationer, goda parkeringsmöjligheter och en attraktiv hyresnivå för nya moderna kontorslokaler var viktiga faktorer som bidrog till beslutet.

 

– Det är riktigt bra att vi tillsammans med Klövern har hittat en lösning, som dels gör att vi bor kvar i Kista, dels ger oss möjlighet att flytta in i ett nytt hus anpassat för våra behov av en modern och väl fungerande arbetsmiljö med hög flexibilitet och yteffektivitet, säger Thomas Ekman, vd Tele2 Sverige.