20 april 2024

Redaktionen

alt
Inte nog med att prestigeprojektet om 4 miljarder danska kronor för avfallsanläggningen Amager Bakke, i Amager vid kusten till Öresund, har spårat ur ekonomiskt, det finns heller inte tillräckligt med danskt avfall för den stora anläggningen. Amager Bakke har på toppen Danmarks största skidbacke.

 

Planen var att köpenhamnarnas avfall skulle sorteras ut miljövänligt på den nybyggda, och rekorddyra Amager Bakke. Men avfallsanläggningen har under sommaren drabbats av allvarliga tekniska problem.

 

Anläggningen har kostat fyra miljarder danska kronor att bygga och har världens mest miljövänliga och avancerade teknik. Men det har hjälpt föga under sommarens tekniska kollaps, vilket har lett till att tonvis med sopor har deponerats.

 

Kostnaden för de tekniska problemen ska dock främst drabba den amerikanska huvudleverantören, men teknikstrulet får även kritik av andra anledningar.

 

– Hela idén med att bygga en avfallsförbränningsanläggning var att undvika deponering. Jag hoppas verkligen att Amager Bakke snabbast möjligt löser problemen, i annat fall har investeringen helt missat sitt mål, säger Jens Peter Mortensen på Danmarks Naturfredningsforening, till Finans.dk.

onsdag, 09 augusti 2017 13:50

Newsec köper danska DATEA

alt
Björn Lindeborg, chef för Newsec Property Asset Management, menar att det bara har varit en tidsfråga innan Newsec skulle gå in på den danska marknaden.

 

Newsec förvärvar samtliga aktier i DATEA – Danmarks ledande förvaltare av kommersiella fastigheter. Säljare är DADES. Det innebär att Newsec även etablerar sig som ett av de ledande företagen inom fastighetsförvaltning på den danska marknaden. För Newsec är detta ett strategiskt steg för att ytterligare stärka positionen på den nordiska marknaden och expandera verksamheten i Danmark. För DATEA ger det ökade möjligheter att växa i nya riktningar, arbeta med internationella investerare och få tillgång till ett större nätverk av kunder. Någon köpeskilling för förvärvet av DATEA har ej publicerats.

 

– Just nu är det rätt tidpunkt för DATEA att byta ägare, både ur ett marknads- och affärsstrategiskt perspektiv. Vi erhöll in ett antal bud på samma nivå, men för oss, som också är en av DATEAs största kunder, var det viktigt att hitta en ny ägare med ett långsiktigt engagemang för företaget och gedigen branschkännedom. Vi har alltid betonat vikten av att fokusera på medarbetare och kunder och ser samma prioriteringar hos Newsec, säger Boris Nørgaard Kjeldsen, vd för DADES.

 

Tillsammans med DATEA får Newsec cirka 1.400 medarbetare, omkring 370 Mdr kr i underliggande förvaltningsvärden. Newsec tecknar dessutom varje år leasingavtal motsvarande cirka 600.000 kvm, samt hanterar transaktioner om över 30 Mdr kr och genomför fastighetsvärderingar med ett underliggande fastighetsvärde om mer än 1.000 Mdr kr.

 

– Som the Full Service Property House i norra Europa har det bara varit en tidsfråga innan vi skulle gå in på den danska marknaden med vårt erbjudande inom fastighetsförvaltning. Att få välkomna DATEAs medarbetare och kunder till vårt team känns särskilt bra eftersom vi har följt dem under många år och sett det framgångsrika arbete de har gjort och fortfarande gör. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med dem och att lära av varandra, säger Björn Lindeborg, chef för Newsec Property Asset Management.

 

Framöver kommer förvaltningstjänster erbjudas i Danmark under Newsecs varumärke som Newsec Datea och Flemming B. Engelhardt kommer att vara chef för verksamheten.

 

– Det känns väldigt spännande att bli en del av Newsec. Jag tycker att det här är rätt val för oss just nu och möjliggör ytterligare expansion samtidigt som vi håller oss relevanta både för medarbetare och kunder, säger Flemming B. Engelhardt, chef DATEA.

 

Newsec är idag norra Europas ledande företag inom fastighetsförvaltning samt –rådgivning och investerar ständigt i ny teknik för att kunna ligga före konkurrenter och erbjuda de bästa lösningarna på respektive lokal marknad. DATEA har en stark position som leverantör till bostadsrättsföreningar varifrån man idag härrör cirka 20 procent av intäkterna och DATEA har cirka 1000 kunder. Newsec Datea kommer fortsatt bygga sin position gentemot fastighetsinvesterare och föreningar.

 

Rådgivningstjänster i Danmark kommer fortsatt att erbjudas av Newsec Egeskov & Lindquist och det finns inga förändringar i ägarstrukturen eller ledningsgruppen för den verksamheten som ett resultat av Newsecs förvärv av DATEA. De två organisationerna kommer att arbeta sida vid sida.

onsdag, 09 augusti 2017 13:38

Colliers växer

alt
Joachim Svedberg är ny regionchef och transaktionschef för Göteborg och Rozana Yevno är ny tf. chef för affärsområdet Uthyrning.

 

Som ett led i Colliers tillväxtstrategi och för att ytterligare stärka den kvalificerade fastighetsrådgivningen, har Colliers Sverige genomfört organisatoriska förändringar. Joachim Svedberg har tillträtt tjänsten som regionchef och transaktionschef för Göteborg. Han ingår nu dessutom i Colliers ledningsgrupp. Svedberg, som har arbetat med Colliers transaktioner i sex år, är sedan tidigare även partner i bolaget. Med sina 17 år i branschen har han en gedigen erfarenhet och ett brett kontaktnät på både lokal och internationell nivå.

 

Rozana Yevno har tillträtt tjänsten som tf. chef för affärsområdet Uthyrning. Dessutom är hon numera även partner i Colliers Sverige. Hon har en lång erfarenhet inom uthyrning och försäljning och har under hennes två år på Colliers uthyrningsavdelning varit en otrolig tillgång i teamet.

 

Dan Törnsten, CEO Colliers, säger i kommentar:

– Colliers har en stark tillväxt både i Sverige och internaltionellt och för att möta marknadens efterfrågan har vi ökat antalet medarbetare med 20 procent, bara i år. Vi är väldigt måna om att våra medarbetare ska växa tillsammans med oss och det var därför helt naturligt att tjänsterna som regionchef/transaktionschef Göteborg och tf uthyrningschef skulle gå till Joachim och Rozana. De har under deras tid hos oss verkligen visat sin skicklighet och kompetens inom deras respektive områden och de kommer att fortsätta vara en fantastisk tillgång för bolaget.

Colliers har under året gjort en storsatsning på transaktion och dessutom breddat sitt utbud av tjänster genom att nu även erbjuda rådgivning och försäljning av nyproduktion bostäder. 

 

– Vi kompletterar vår transaktionsavdelning på både bredden och djupet vilket gjort att nya positioner tillsats i bolaget. Tidigare i våras tillsatte vi tjänsten som transaktionsansvarig för Stockholm. Just nu är vi även igång med en rekryteringsprocess för tjänsten som affärsområdeschef för transaktion. Personen kommer att ha ansvar för hela affärsområdet både strategiskt och operativt samt ha ansvar för bolagets största kunder. Vi ser fram emot att hitta rätt person som kan leda vårt transaktionsteam och bli en del av Colliersfamiljen, framhåller Dan Törnsten.

alt
Det belgiska finansdepartementet sålde Finance Tower till Zweegers och hans bolag Breevast år 2002 och tecknade samtidigt ett långt hyresavtal om 27 år. Köpeskillingen år 2004 var endast cirka 200 MEUR, istället för dagens 1.300 MEUR. Problemen med försäljningen av Finance Tower år 2002 är relaterade till några välkända banker och tidigare avtal mellan dessa banker och bolaget Breevast, som idag äger fastigheter för cirka 12,3 Mdr kr.

 

alt

I samband med arrestering i Capri hamn, beslagtog den italienska polisen Zweegers motoryacht Unicorn, om 55 meter och till värde om cirka 370 Mkr.

 

För några dagar sedan arresterades den holländske fastighetsutvecklaren och miljardären Frank Zweegers i yachthamnen på Capri, Italien, för misstankar om finansiella brott.

 

Nu riktas misstankarna om brott i samband med Frank Zweegers försäljning av Finance Tower i Bryssel, om 174 meter, i 38 våningar omfattande totalt 220.000 kvm, via sitt bolag Breevast, till irländaren Derek Quinlan för 1,3 miljarder euro, cirka 12,5 Mdr kr.

 

Det belgiska finansdepartementet sålde Finance Tower till Breevast år 2002 och tecknade samtidigt ett långt hyresavtal om 27 år. Köpeskillingen år 2004 var endast cirka 200 MEUR, istället för dagens 1.300 MEUR.


Zweegers misstänks även för att ha betalt mutor till Glen Audenaert, den tidigare chefen för den belgiska federala polisen, enligt den holländska tidningen Volkskrant. Efter mutan genomförde sedan polischefen Audenaert att den federala polisens huvudkontor flyttades till RAC-komplexet (Rijksadministratief Centum) i Bryssel år 2013, vid en tidpunkt då RAC ägdes av Zweegers fastighetsbolag Breevast.


 

Problemen med försäljningen av Finance Tower år 2002 är relaterade till några välkända banker och tidigare avtal mellan dessa banker och bolaget Breevast, som idag äger fastigheter för cirka 12,3 Mdr kr.

 

Under flera år har Zweegers, som är bosatt i Monaco, varit förknippad med brottsmisstankar kring flera utvecklingsprojekt och försäljningar av fastigheter i Bryssels finanscentrum. Och belgiska myndigheterna har i åratal jagat Zweegers och hans holländska bolag Breevast, utan framgång. Men nu har Zweegers enligt italienska medier gripits på Capri efter att en europeisk arresteringsorder som hade utfärdats av den belgiska polisen.

 

Enligt tidningen Il Mattino var Zweegers på semester med sin familj på sin lyxyacht Unicorn, då han greps av italiensk polis i hamnen på Capri. Nu har Zweegers förts till Napolis obehagliga fängelse Poggioreale i avvaktan på utlämning.

 

I samband med arrestering i Capri hamn, beslagtog den italienska polisen Zweegers motoryacht Unicorn, om 55 meter och till värde om cirka 370 Mkr.

tisdag, 08 augusti 2017 19:27

Sweco ökade vinsten till 585 Mkr

alt
Tomas Carlsson, koncernchef för Sweco.

 

För första halvåret ökade Sweco nettoomsättningen till 8.670 Mkr (8.387), vilket ledde till att EBITA steg till 807 Mkr (690), med en rörelsemarginal som ökade till 9,3 procent (8,2)

 

Resultatet efter skatt förbättrades till 585 Mkr (489), motsvarande 4,89 kr/aktie (4,09).

 

Koncernens nettoskuld minskade till 2.064 Mkr (2.534).

 

I en kommentar till halvårsrapporten säger koncernchef Tomas Carlsson:

 

– Swecos verksamhet utvecklades stabilt under andra kvartalet. Ökade timarvoden och lägre projektjusteringar bidrog positivt till utvecklingen. EBITA ökade med cirka 23 Mkr justerat för kalendereffekter och förra årets extraordinära poster. Eftersom kvartalet hade färre tillgängliga arbetstimmar jämfört med samma period förra året är den redovisade resultatutvecklingen negativ.

 

– Under kvartalet tilldelades Sweco ett antal viktiga projekt för att planera och utforma framtidens samhällen och städer, såsom utformning av inkapslingsanläggningen för Sveriges använda kärnbränsle, planering av tre nya stadsdelar i Amsterdam samt rådgivning vid konstruktionen av en ny kraftanläggning som kommer att fördubbla energiproduktionen i Rwanda.
 

– Vår huvudsakliga prioritet är fortsatta operationella förbättringar. Vi fokuserar på våra kunder, intern effektivitet och på att ha branschens bästa medarbetare i enlighet med Swecos verksamhetsmodell. Med stöd av en stark finansiell ställning och en marknadsposition som Europas ledande arkitekt- och ingenjörsbolag, är Sweco väl positionerat för fortsatt värdeskapande tillväxt. Strategin för framtiden är att upprepa vår historia. Vi kommer att fortsätta utveckla vår ledande position på den nordeuropeiska marknaden genom såväl förvärv som organisk tillväxt.

 

– Sammantaget är marknaden för Swecos tjänster god. Den svenska marknaden är fortsatt stark. Marknaderna i Norge, Danmark, Västeuropa och Centraleuropa är överlag goda. Marknaderna i Finland och Nederländerna håller på att förbättras.

alt
Aabenraa Psykiatriska Sjukhus består av sju sektioner placerade som en utvikt solfjäder runt en huvudaxel. Bild: White

 

Danska Aabenraa (Åbenrå) Psykiatriska Sjukhus, ritat av White arkitekter, har vunnit första pris i kategorin ’Mental Health Project’ i Design & Health International Academy Awards 2017. Aabenraa (Åbenrå) är en dansk kommun i den södra delen av Danmark, cirka 20 km norr om den tyska staden Flensburg.

 

Den fysiska miljön kan ha en avgörande betydelse för patienter inom den psykiatriska vården. På uppdrag av Region Syddanmark ritade White ett psykiatriskt sjukhus där arkitekturen främjar och stimulerar behandlingen. Visionen var att skapa ett sjukhus där natur, dagsljus och varierade rumsliga sekvenser spelar en betydande roll i tillfrisknandet.

 

Aabenraa Psykiatriska Sjukhus består av sju sektioner placerade som en utvikt solfjäder runt en huvudaxel. Stora fönster låter dagsljus, natur och den omgivande miljön vara en central del av byggnaden. Den transparenta och öppna byggnaden skapar en trygg och säker miljö för både personal och patienter, som kan röra sig fritt i huset. Istället för att vara slutet mot omvärlden öppnar sig byggnaden upp mot omgivningen i syfte att främja kontakt med omvärlden under behandlingstiden.

 

Den innovativa arkitekturen stöder behandlingen och bidrar till positiva resultat, vilket har lett till personalen uppnått 250 dagar utan bältesläggning på en av sjukhusets avdelningar.

 

White har i projektet samarbetat med DEVE Arkitekter ApS, ARKPLAN, Wessberg A/S och Ingeniørgruppen Varde.

 

Sjukhuset har tidigare vunnit Arkitekturprisen 2016 i Aabenraa kommun och nominerats till ett internationellt pris på MIPIM-mässan i Cannes för Best Healthcare Development samt erhållit en ’honourable mention’ i European Health Design Awards 2016.

tisdag, 08 augusti 2017 16:38

AIX: Nytt resecentrum i Flemingsberg

alt
Stationsbyggnaden i Flemingsberg ska moderniseras med ett utökat utbud av service och butiker. Bild: AIX Arkitekter

 

Flemingsberg växer så det knakar. I Flemingsberg växer en urban stadsmiljö fram med närmare 12.000 nya bostäder, 20.000 arbetsplatser och en ny central stadskärna med handel, kultur och service. I Flemingsberg planeras även ett helt nytt resecentrum som kan bli hela södra Stockholms centralstation. Pendel- och fjärrtåg ska samsas med Spårväg syd och busslinjer – allt med en god tillgänglighet för gång-, cykel- och biltrafik.

 

Flemingsberg växer som regional stadskärna och nu planeras ett nytt resecentrum för att bli hjärtat för all kollektivtrafik i södra Stockholm, med god tillgänglighet för gång-, cykel- och biltrafik.

 

Redan i dag kliver cirka 22.000 personer på och av vid Flemingsberg station och år 2030 kan Flemingsberg ha blivit en knutpunkt för cirka 600.000 personer. Nya vägar planeras med infart Riksten, Trafikplats Högskolan samt ett gång- och cykelstråk mellan Flaggplan och Hälsovägen. Trafikverket arbetar även med att bygga ett nytt järnvägsspår vid Flemingsberg station Det nya spåret behövs för upprustningen av järnvägssträckan mellan Stockholm central och Stockholm södra, även kallad Getingmidjan.

 

Nu har AIX Arkitekter fått uppdraget att formge moderniseringen av Flemingsbergs station. Det är ett stort uppdrag eftersom Flemingsbergs station är en av Sveriges mest trafikerade tågstationer med 4,4 miljoner resenärer årligen.

 

När nu stationsbyggnaden från 80-talet ska moderniseras med ett utökat utbud av service och butiker har Jernhusen anlitat AIX för arkitektuppdraget. Ombyggnationen är en del av upprustningen av den så kallade Getingmidjan, järnvägssträckningen mellan Stockholm Central och Stockholms södra. Flemingsberg kommer att vara omstigningsstation för södergående fjärrtågspassagerare under somrarna 2018 till 2020 när trafiken från Centralen stängs av.

 

I samband med ombyggnaden får stationen ytterligare ett spår för att öka kapaciteten till fyra spår för fjärrtåg och två för pendeltåg.

 

AIX Arkitekters uppdrag har fokus på att förbättra entrésituationen och flöden igenom stationsbyggnaden. Stationens fasad mot gångbron öppnas upp för att välkomna resenärerna och ett tillägg i form av lekfullt utformade skärmtak skapar en skyddad entréplats. Stationens planlösning har ombearbetats för att möjliggöra fler butiker och ett nytt utbud av mat och dryck. Interiören binds samman genom en böljande hjärtvägg med ett karakteristiskt kakelmönster.

 

Ombyggnadsarbetet har påbörjats och beräknas vara klart i februari 2018.

alt
Påhl Ahlsén, vd för Akelius Fastigheter.

 

Under första halvåret 2017 minskade Akelius hyresintäkterna till 2.035 Mkr (2.055) med ett driftöverskott som steg till 1.170 Mkr (1.144). Vinsten efter en skattebelastning om –1.143 Mkr (–981), sjönk till 4.194 Mkr (4.443).

 

Under perioden ingicks 13.510 hyres-avtal med en årshyra om 1.142 Mkr, vilken hade förlängts och omförhandlats. Den nya årshyran uppgick till 1.162 Mkr, en ökning med 1,7 procent.

 

Den reella vakansgraden minskade under perioden med 0,2 procentenheter till 0,9 procent. Vakansgraden för bostäder var 5,1 procent, varav 83 procent var till följd av uppgradering eller planerade försäljningar.

 

De långfristiga skulderna steg till 42.369 Mkr (37.644) medan de kortfristiga skulderna minskade till 8.297 Mkr (9.201). Under perioden ökade det egna kapitalet med 3.628 Mkr till 44.565 Mkr med en soliditet som minskade 46 procent (47). De räntebärande skulder hade i medeltal en kapitalbindning om 5,2 år, jämfört med 5,0 år vid slutet av 2016.

 

Den genomsnittliga belåningsgraden på korta lån uppgick till 37 procent. De korta lånen bestod dels av lån från 20 banker, dels från kapitalmarknadsfinansiering.

 

Under perioden steg värdet på förvaltningsfastigheterna starkt till 90,5 Mkr (75,3), medan fastighetsbeståndets verkliga värde uppgick, enligt rapporten, till 94.170 Mkr, vilket motsvarade 29.306 kr/kvm.         

 

Det genomsnittliga direktavkastningskravet var 3,63 procent, vilket var 0,19 procentenheter lägre än nivån vid årets ingång.

 

Vid halvårsskiftet ägde Akelius totalt 46.159 lägenheter, varav 12.388 i Berlin, 9.195 i Stockholm, 4.063 i Malmö, 4.163 i Hamburg, 3.154 i Toronto, 1.362 i London, 1.044 i New York, 862 i Boston, 1.446 i Montreal, 1.041 i Paris, 720 i Köpenhamn, 484 i Washington D.C. samt 6.227 i övriga städer.

 

Under första halvåret förvärvades bostäder för 3.846 Mkr jämfört med 3.670 Mkr för samma period 2016. De förvärvade fastigheterna hade i genomsnitt ett direktavkastningskrav om 3,58 procent.

 

Under perioden gjordes investeringar i fastigheter med 1.191 Mkr, jämfört med 1.217 Mkr under samma period 2016, vilket på årsbasis motsvarade 738 kr/kvm. Cirka 45 procent av investeringarna avsåg lägenhetsuppgraderingar.

 

Akelius sålde i Sverige för 2.826 Mkr och i Tyskland för 294 Mkr. Totalt sålde Akeliusfastigheter under första halvåret för 3.120 Mkr, jämfört med 3.626 Mkr under samma period 2016. Försäljningspriserna var fyra procent högre än det verkliga värdet vid ingången av året och genererade ett resultat om 12 Mkr inklusive 37 Mkr i försäljningsomkostnader.

 

I rapporten säger vd Pål Ahlsén:
– I och med försäljningen av Helsingborg är operation ”clean the map” slutförd. Försäljningspriset var totalt 3,8 Mdr kr, vilket var 12 procent högre än det verkliga värdet vid början av året. Cirka 85 procent av portföljen finns i städer med mer än en miljon invånare, vilket vi tror att är den bästa försäkringen mot vakans. TM

alt
Göran Bengtsson, vd och chef för Barings Real Estate Advisers Norden.

 

Barings Real Estate Advisers (före detta Cornerstone) har förvärvat en bostadsportfölj om sju fastigheter i Finland för 43 MEUR, cirka 414 Mkr. Säljare är Varma Pensionsförsäkringsbolag. Efter förvärvet, äger Barings fastigheter i Norden för cirka 844 MEUR, cirka 8,12 Mdr kr.
    

Förvärvet består av 301 lägenheter i sju fastigheter, om totalt 18.770 kvm,  belägna i de viktigaste finländska tillväxtstäderna Espoo, Tammerfors, Åbo och Lahti.

 

Samtliga sju fastigheter ligger i populära bostadsområden med starka transportförbindelser och lokala tjänster. Portföljen är nästan helt uthyrd och den erbjuder långsiktiga intäkter. Merilampi fungerade som Barings juridisk rådgivare, Newsec och Borenius var rådgivare åt Varma i affären.

 

Göran Bengtsson, vd och chef för Barings Real Estate Advisers Norden, och före detta vd för Aberdeen Asset Management Sweden, säger:
    – Efterfrågan på hyresbostäder i Finland är fortsatt stark både hos potentiella hyresgäster och hos investerare och med en begränsad tillgång till nya bostadsprojekt och en fortsatt utveckling av urbanisering, förväntar vi oss att bostadsmarknaden kommer att stärkas ytterligare under de närmaste åren. Med 46 procent av hyresintäkterna från huvudstadsregionen i Helsinki ger denna portfölj en betydande och god kvalitetsexponering, men även från landets största tillväxtstäder. Det betyder att portföljen är väl positionerad för den stora efterfrågan på bostäder i Finland, både på kort och lång sikt.

måndag, 07 augusti 2017 18:09

Skanska bygger i Poznan, Polen, för 460 Mkr

alt
Skanska bygger nu  i Poznan, Polen, en kontorsbyggnad med sex våningar som kommer att ha en total uthyrningsbar yta på cirka 25.000 kvm, med två nivåer parkeringsgarage.

 

Skanska investerar 48 MEUR, cirka 460 Mkr, i fas I av ett kommersiellt fastighetsprojekt i Poznan, Polen.

 

Kontorsbyggnaden om sex våningar kommer att ha en total uthyrningsbar yta på cirka 25.000 kvm, med två nivåer parkeringsgarage.

 

Nowy Rynek är Skanskas tredje kommersiella fastighetsprojekt i Poznan. Komplexet, som består av fem oberoende byggnader i stadens centrala affärsdistrikt, kommer skapa ett nytt kvarter i Poznan.

 

Nowy Rynek kommer att omfatta kontor och detaljhandel med ett nytt torg som ska arrangera aktiviteter som är tillgängliga för lokalbefolkningen.
 

Den första fasen är en kontorsbyggnad som förväntas få LEED Gold-certifiering. Det kommer också att certifieras som en ”Byggnad utan barriärer” för dess tillgängliga design, inkluderande för personer med funktionshinder.

 

Byggnationen av den första fasen har inletts och ska vara slutförd under det andra kvartalet 2019.