19 april 2024

Redaktionen

torsdag, 04 februari 2016 11:54

NCC bygger för 299 Mkr åt Haninge Bostäder

alt

Henrik Landelius, chef för NCC Building Sweden, och Christoph Vejde, vd för Haninge Bostäder.


NCC har fått i uppdrag att bygga Kvarteret Kalvsvik i Jordbro, söder om Stockholm. Uppdraget omfattar 229 hyresrätter och beställare är Haninge Bostäder. Bostadshusen kommer att ligga centralt med närhet till centrum, pendeltågstation och grönområden. Ordern är värd 299 Mkr.
    

Södra delen av Jordbro byggdes ut under 1950 till 1970-talet och består idag huvudsakligen av hyresrätter i flerfamiljshus.
    – Vi är tacksamma att kunna bidra positivt till utvecklingen av Jordbro med både nya fina hus och flera nya hyresrätter på en gång, säger Christoph Vejde, vd för Haninge Bostäder AB.
    

De nya hyreslägenheterna byggs i punkthus om sex till åtta våningar i storleken 1 till 3 rum och kök. Samtliga lägenheter får öppen planlösning och balkong eller uteplats.
    

– Tillsammans med Haninge Bostäder har vi hittat lösningar som förbättrar boendemiljön i området och ger hyresgäster fina funktionella bostäder med lågt energibehov, bra inomhusklimat och gedigna material, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building Sweden.
    

NCC:s arbete påbörjas till sommaren och kvarteret kommer att stå helt klart i januari 2019. De första hyresgästerna beräknas kunna flytta in redan under sommaren 2018.
    

Bostäderna hyrs ut via Haninge Bostäders förmedlingssystem BoPlats Haninge.

onsdag, 03 februari 2016 19:25

SSSB förtätar Lappis med 750 bostäder

alt

Studentbostadsområdet Lappkärrsberget strax norr om Frescati, där merparten av Stockholms universitet finns.

 

Stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB) har fått klartecken till bygge av cirka 750 nya studentbostäder. Det handlar om en förtätning av studentbostadsområdet Lappkärrsberget (Lappis) och är en del i Stockholm studentbostäders satsning på att bygga 2.000 nya studentbostäder. Produktionen planeras starta i början av nästa år och första inflyttning kan ske under 2017.

 

– Många studenter väljer bort Stockholm som bostadsort på grund av underskottet av studentbostäder. Det vill vi som ledande studentbostadsägare råda bot på. Våra nya bostäder vid Lappkärrsberget kommer tillsammans med produktionen av 250 nya bostäder i Solna att generera över 1.000 nya studentlägenheter de närmaste åren. Det är ett paradexempel på att vi på Stockholms studentbostäder tar oss an uppgiften att vara en möjliggörare för Stockholm som konkurrenskraftig kunskapsregion, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

 

De nya studentbostäderna kommer till tack vare möjligheten till fristående förtätning på egen mark. De kommer att bestå till övervägande delen av så kallade studentettor, det vill säga lägenheter med ett rum och pentry.

 

Sedan tidigare har Stockholms studentbostäder ett stort antal bostäder vid Lappkärrsberget.

 

– Med det nya tillskottet kommer antalet att uppgå till nästan 3.000 i denna universitetsnära stadsdel, avslutar Ingrid Gyllfors.

onsdag, 03 februari 2016 19:16

Peab Bostad växlar upp

alt

Peter Svensson, chef Peab Bostad.

 

Peab växlar upp segmentet bostadsutveckling ytterligare. Under senaste tiden har flera nya chefsbefattningar tillsatts inom Peab Bostad AB som driver och utvecklar Peabs egenutvecklade bostadsprojekt.

 

Nya regionchefer för Peab Bostad i Stockholm är Annika Eriksson och Michael Schwieler. Båda har närmast varit distriktschefer inom samma enhet.

 

Vidare har Kim Kulstad anställts som ny regionchef för Peab Bostad i Skåne. Hon kommer närmast från en anställning som marknadsområdeschef på Skanska Nya Hem. Ny regionchef för Peab Bostad i Västerås är Mats Tapper, som närmast har varit regionchef inom Peabs byggverksamhet.

 

Dessutom har Stefan Liljebris en ny tjänst som regionchef för Peab Bostad i Uppsala och Joakim Bernhardsson anställts säljchef för Peab Bostad. Liljebris har närmast varit regionchef inom Peab Fastighetsutveckling, medan Bernhardsson har varit regional försäljningschef inom Peab Bostad i Göteborg.

 

– Vi är en av Sveriges största bostadsutvecklare och vi har en tydlig strategi och målsättning om vad vi vill åstadkomma. Dessa rekryteringar ska ses som ett led i detta arbete och i vår ambition att ta ytterligare steg, säger Peter Svensson, chef Peab Bostad.

onsdag, 03 februari 2016 19:11

Cushman & Wakefield: Starkt Q4 2015

alt

Karin Witalis, Associate Director, Research, Cushman & Wakefield.

 

Trots osäkerheten i makroekonomin var fastighetsmarknaden i Sverige fortsatt stark under det fjärde kvartalet ifjol. Det framgår av Cushman & Wakefield senaste

marknadsrapport. Transaktionsvolymen uppgick till 48 Mdr kr, vilket var 37 procent högre än genomsnittet för kvartal fyra under perioden 2003-2014.

 

Detta var dock inte tillräckligt för att överträffa 2014 års rekordhöga transaktionsvolym om 158 Mdr kr. Istället slutade helåret 2015 volym på 146 Mdr kr, vilket ändå låg i linje med de volymer som registrerats under föregående topp 2006-2008.    

 

Storstockholm var den marknad som lockade stört intresse från investerarnas sida under det fjärde kvartalet, medan bostäder den största sektorn med 36 procent av den totala volymen.

 

Avkastningsnivåerna fortsatte nedåt och kontor med bästa läge i Stockholm ligger nu på 3,75 procent,  medan motsvarande avkastningskrav i Göteborg respektive Malmö var 4,20 procent respektive 5,00 procent.

 

Cushman & Wakefield tror på en fortsatt hög aktivitet på fastighetsmarknaden i år, med förbehåll för att det finns tillgångar som uppfyller investerarnas kriterier.

onsdag, 03 februari 2016 12:38

Succé för Diös kontorshotell i Falun

alt

Falukurirens gamla lokaler inrymmer numera ett kontorshotell.


Efterfrågan på flexibla kontorslokaler med full service är stor i Falun. Endast några månader efter lansering hart Diös hyrt ut samtliga rum i Falu kontorshotell, som är resultatet av en varsam renovering av den anrika 1800-talsbyggnaden där Falukuriren tidigare huserade. Här erbjuder Diös ytor om totalt 1.200 kvm, förutom kontorsrum även samlingsytor i form av två konferensrum, ett stort och inbjudande kök samt fräscha toaletter med dusch.
    

I december ifjol flyttade de första hyresgästerna in i Falu Kontorshotell. I takt med att de 22 kontorsrummen färdigställs, fylls lokalerna på med både etablerade företag och nykomlingar.
    

– Vi hade inte kunnat drömma om att efterfrågan skulle vara så här stor. För att möta alla förfrågningar, håller vi nu på att se över hur vi kan nyttja de stora öppna ytorna som idag finns tillgängliga i byggnaden. Det är bara en tidsfråga innan vi kan välkomna fler hyresgäster, säger Annelie Nisser, ansvarig för uthyrningen av lokalerna på Diös.
    

Hon fortsätter:
– Utformningen av det nya kontorhotellet är väl anpassat efter de krav som framkom när vi genomförde marknadsanalysen. Redan tidigt stod det klart att behovet av centralt placerade, flexibla kontorsytor där all service redan finns tillgänglig, är större än vad utbudet i Falun är.
    

Falu Kontorshotell är beläget med gångavstånd till Faluns nya resecentrum, som invigdes i slutet av förra året.

onsdag, 03 februari 2016 12:35

Skanska projektstartar i Solna

alt

Läkemedelsföretaget Roche ska hyra 3.550 kvm i fastigheten Illustratören i Solna.


Skanska har hyrt ut 3.550 kvm till läkemedelsföretaget Roche som i samband med flytten samlar sina båda svenska enheter under ett och samma tak i fastigheten Illustratören, som ligger i kvarteret Ingenting i Solna. Inflyttning planeras ske under fjärde kvartalet 2017.
    

– Närheten till både Nya Karolinska Solna och Karolinska Institutet var avgörande, då många av våra medarbetare arbetar där dagligen, säger Karsten Jung, vd för Roche AB.
    

– Jag är mycket glad för att byggnaden kommer vara miljöklassad på toppnivå då det ligger i linje med båda bolagens hållbarhetsarbete, säger Magnus Göransson, vd Roche Diagnostics AB.  
    

Illustratören ligger granne med Restaurang Asplund som drivs av kocken Fredrik Eriksson. Bredvid ligger även lägenhetshotellet Second Home Apartment, båda varsamt renoverade i arkitekten Gunnar Asplunds anda. Roche blir även granne med Säpos nya huvudkontor.

 

Området Ingenting är har en anrik medicinhistoria och många kända vaccin har forskats fram här.

– Därför är det extra kul att ytterligare ett framgångsrikt läkemedelsföretag väljer att flytta hit. Nu har vi bara en fastighet kvar, Kompositören, om totalt 14.000 kvm, där det är möjligt att flytta in 2018, säger Billy Forsell, ansvarig för uthyrningen på Skanska Fastigheter.

onsdag, 03 februari 2016 11:09

Datscha och Croisette i skånskt samarbete

alt

Per Svensson, vd Croisette Real Estate Partner, och Jacob Philipson, vd Datscha.


Datscha har slutit avtal med Croisette Real Estate Partner om geografiskt nischad hyresmarknadsinformation. Datschas kunder kommer från och med mitten av 2016 att kunna få detaljerad hyresmarknadsinformation för samtliga kommuner i Skåne.
    

– Vi ser ett stort värde i att kunna erbjuda våra kunder möjligheten till geografiskt nischad information. Vi tror att det här är en lösning som våra kunder kommer att uppskatta. Vi är glada över samarbetet med Croisette och ser det som ett win-win förhållande säger Jacob Philipson, vd Datscha.
    

Förutom att informationen är betydligt mycket mer detaljerad och fler till antal kommer det att publiceras informationsblad till varje kommun och i vissa fall till specifika lägen. Informationen uppdateras kvartalsvis.
    

Samarbetet innebär att Croisette Real Estate Partner kommer att leverera marknadsinformation avseende Skånes samtliga kommuner med minst tre delmarknader per kommun.
    

– Vår goda marknadskännedom i regionen tillsammans med vår samlade kompetens innebär att Datschas kunder kommer att kunna erbjudas detaljerad och nischad marknadsinformation på en helt ny nivå. Vi är mycket stolta och ser det som en kvallitetstämpel att Datscha har valt oss som leverantör säger Per Svensson, vd Croisette Real Estate Partner.

onsdag, 03 februari 2016 10:25

Malmö planerar ny urban stadsdel

alt

Nyhamnen beräknas få bostäder inklusive parkering om 750.000 kvm BTA (bruttototalarea), kontor inklusive parkering 420.000 kvm, skolor om 25.000 samt förskolor om 9.000 kvm.


Malmös nästa utbyggnadsområde med stor potential att utvecklas till en attraktiv stadsdel är Nyhamnen. Malmös stadskärna kan växa och på sikt kan höghastighetståg och Öresundsmetron ytterligare stärka tillgängligheten till området. Första etappen är klar i den nya översiktsplanen och nu har allmänheten möjlighet att tycka till om förslaget.
    

– Nyhamnen kommer att bli en viktig testbädd för centrala frågor inom hållbar stadsutveckling; täthet kopplat till god livsmiljö, resursanvändning i relation till FN:s 17 nya globala utvecklingsmål och Malmökommissionens mål i praktiskt genomförande från start. Nyhamnen kommer att symbolisera nästa fas i Malmös utveckling till den hållbara staden, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör.
    

Fullt utbyggt kommer Nyhamnen rymma runt 6.000 nya bostäder och 13.000 arbetsplatser i en till stora delar tät och urban miljö. Nyhamnens centrala läge vid vattnet, hamnmiljöerna och de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna är områdets största tillgångar som både tas tillvara och vidareutvecklas i planen. Dessutom får Nyhamnen nya parker och grönytor, något som idag är en brist i området.
    

Enligt planförslaget ska bland annat Jörgen Kocksgatan byggas om till ett centralt och grönt stråk, som binder samman centralstationen och de vattennära områdena i väster med de östra delarna.
    

Den slutliga översiktsplanen förväntas bli antagen i slutet av 2017.

onsdag, 03 februari 2016 10:22

ICA ska etablera en Maxi i Arninge

alt

ICA köper en tomt för en ny etablering i Arninge. Preliminär byggstart är hösten 2017 med färdigställande hösten 2018.


I våras gick Täby kommun ut med en markanvisningstävling för två oetablerade markområden i Arninge: Tumstocken och Arninge entré. Tilldelningsbeslut har nu fattats för hörntomten Tumstocken, om drygt 10.000 kvm byggrätt vid infarten till handelsområdet. Det blir ICA som förvärvar och utvecklar tomten. Det stod klart efter måndagens styrelsemöte i det kommunala bolaget Täby Fastighets AB, då tilldelningsbeslutet fattades. ICA, som i dagsläget har en mindre butik i Arninge, kommer att bygga en modern och miljöcertifierad Maxi stormarknad med Apotek Hjärtat och annan service.
    

– Tillsammans med pågående inflyttning i de nya bostadsområdena i Arninge-Ullna, satsningar på resecentrum, grönområden och rekreation, kommer den här försäljningen att innebära startskottet för en önskad utveckling av Arninge handelsområde, säger Hans Ahlgren (L), kommunalråd och ordförande i Täby Fastighets AB.
    

Täby kommun samarbetar med olika fastighetsägare för att bygga ut handelsområdet till att bli mer attraktivt och funktionellt. Arninge-Ullna kommer i framtiden att erbjuda drygt 2.000 bostäder i närheten av fina naturområden och handel. Det planerade resecentrumet, med en ny station på Roslagsbanan, blir en knutpunkt för att underlätta pendling till och från angränsande kommuner.
    

– Det är roligt att många är intresserade av området och förstår vilken potential det har. Nu påbörjar vi detaljplanerarbetet för att kunna utveckla ett trivsammare och mer tillgängligt Arninge, säger Johanna Frodestedt, projektchef för Arninge-Ullna.

alt
Eric Bergström, partner Sveafastigheter.

                                                                                                
Fastighets AB Regio, gemensamt ägt av Sveafastigheter och Tredje AP-fonden, har köpt en portfölj om åtta fastigheter i Uppsala och Södertälje av Aberdeen Fastighetsfond Sverige. Cushman & Wakefield har varit rådgivare till säljaren. Fastigheterna omfattar totalt närmre 38.000 kvm varav majoriteten är handel- och kontorslokaler.
    

De fyra fastigheterna i Södertälje är centralt belägna utmed gågatan, medam fastigheterna i Uppsala är belägna i handelsområdet Boländerna, Fyrislund samt centralt i staden.
    

– Förvärvet stämmer väl överens med Regios strategi att investera i handel och kontor i växande städer i Sverige. Vi är nöjda över att addera kompletterande fastigheter till det befintliga beståndet i Uppsala och samtidigt ta ett kliv in i Södertälje som är en ny och intressant marknad för oss, säger Eric Bergström, partner Sveafastigheter.