24 april 2024

Redaktionen

tisdag, 25 oktober 2016 17:22

CBRE rekryterar Jakobsson och Baehrendtz

alt

                                                                                                                                            

Som ett led i CBREs fortsatta expansion har Beata Jakobsson (t v) och Julia Baehrendtz (t h) anställts som Associates till Capital Markets-teamet. Båda kommer närmast från Catella, där de har arbetat med fastighetstransaktioner under fyra respektive två års tid.

 

– CBRE fortsätter att expandera inom Capital Markets för att bibehålla positionen som en av de ledande fastighetsrådgivarna i Sverige. Vi är mycket glada över att Beata och Julia har valt att börja jobba hos oss. Deras erfarenheter kommer vara mycket värdefulla när vi ska fortsätta att stärka och utveckla vårt erbjudande till våra kunder, säger Daniel Andersson, Head of Capital Markets på CBRE Sweden

tisdag, 25 oktober 2016 11:18

Österlund blir vd för Botkyrkabyggen

alt

                                                                                                                          
I februari nästa år blir Chris Österlund (bilden) ny vd för AB Botkyrkabyggen efter Ulf Nyqvist. Hon kommer närmast från SABO som chef för ekonomi och finans och har tidigare arbetat som vd för Nynäshamnsbostäder och Stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB). Under några år i början av 2000-talet arbetade hon även som administrativ chef i Botkyrkabyggen.
    

– Botkyrkabyggen är innovativt och ligger i framkant i utvecklingen. Att leda företaget och ta ut kursen mot framtiden är ett ansvar som jag tar mig an med glädje, säger Chris Österlund.
    

Botkyrkabyggen äger och förvaltar 10.600 lägenheter i Botkyrka kommun, varav ungefär 80 procent i miljonprogram. Företaget ska framöver renovera och nyproducera ett stort antal lägenheter varje år samt förvalta lägenhetsbeståndet med nöjda boende.    

 

– Vi är mycket glada över att Chris Österlund blir ny vd. Hon är en kompetent, kreativ och visionär ledare. Det passar bra för någon som ska leda ett företag med stora åtaganden, säger Bo Johansson, styrelseordförande för Botkyrkabyggen.
    

Som chef för ekonomi och finans på SABO har Chris Österlund arbetat med allmännyttans framtidsfrågor.


– Finansiering av renovering och nyproduktion är ett par av de viktigaste frågorna för allmännyttan. Det är kunskap och erfarenheter jag tar med mig till Botkyrkabyggen. I utmaningarna ligger även många möjligheter och Botkyrkabyggens lösningar kommer att vara viktiga för hela allmännyttan, säger Chris Österlund.

tisdag, 25 oktober 2016 11:17

Skanska hyr ut 840 kvm till spelutvecklare

alt

Internetstiftelsen i Sverige – IIS, Softronic och Silentium får sällskap av Arrowhead Game Studios i Stockholm Seaside.


Skanska hyr ut 840 kvm i Stockholm Seaside vid Hammarby Kaj till spelutvecklaren Arrowhead Game Studios AB. Inflytt sker i juni 2017. I och med uthyrningen är drygt 80 procent av ytorna i projektet uthyrda.
    

– Vi är glada att få välkomna ytterligare en hyresgäst till Stockholm New Creative Business Spaces. Den verksamhet som Arrowhead bedriver är helt i linje med den vision vi har för området, att skapa en stimulerande miljö för kreativa företag och organisationer, säger Fredrik Lantz på Skanska Fastigheter Stockholm.
    

Arrowhead är en svenskägd spelstudio som utvecklar kooperativa spel vilka uppmuntrar till kreativitet och social interaktion. Studion har nu funnits i sju år och har släppt fyra spel.
    

– Vi är väldigt nöjda med lokalerna som kommer anpassas efter våra unika behov och önskemål. Nu står Arrowhead inför nästa steg som företag och behöver ett kontor som matchar vår profil och ger utrymme för nyrekrytering. Vi ser fram emot känslan av ett andra hem, ett kontor utformat med en genuin norrlandskänsla, vilket speglar vår historia, säger Johan Pilestedt, vd för Arrowhead.

tisdag, 25 oktober 2016 11:11

Stor fest när BSK fyllde 50

alt

Närmare 200 glada gäster uppmärksammade BSK Arkitekters jubileumskalas.


Närmare 200 glada gäster uppmärksammade BSK Arkitekters jubileumskalas i torsdags. Kunder, samarbetspartners och nya och gamla medarbetare fick ta del av ett ståtligt party med mycket glitter och glamour. Mat, champagne och skön musik med Anneli Evaldsons magnifika trio gav en minnesvärd kväll för alla. Under kvällen projicerades kontorets många uppdrag på husets fasader.
    

– Vi har under alla år lyckats bra med att utveckla oss efter omvärldens ständigt förändrade förväntningar, men också tagit med oss viktiga erfarenheter och synsätt från varje tidpunkt, säger Ulf Mangefors, styrelseordförande i BSK Arkitekter.
    

Bland BSK Arkitekters mest kända uppdrag under årens kan nämnas Stockholms Polishus, Svenska Ambassaden i Tokyo, Postens nya huvudkontor i Solna, Södertäljes Stadshus. I dagarna tas Sveriges största passivhus, den nya rättspsykiatriska kliniken i Trelleborg, i drift.
    

– Vi ska fortsätta att utveckla vår position som innovativa och kreativa arkitekter, och leverera arkitektur som ger identitet och utveckling för våra kunder och deras kunder säger Stina Ljungkvist, vd för BSK Arkitekter.

måndag, 24 oktober 2016 17:19

CLS säljer i London och Antibes

alt

CLS har sålt Chancel House (bilden till vänster) uppförd 1960 i London och Chorus färdigställd 1990 i Antibes.

 

 

CLS Holdings plc säljer kontorsfastigheterna Chancel House i London och Chorus i franska Antibes. Londonfastigheten omfattar cirka 7.100 kvm kontor och 189 p-platser. Fastigheten säljs för 18,7 MGBP (cirka 204 Mkr), vilket var 39 procent över värderingen vid årsskiftet. Fastigheten Antibes, i området Nova Antipolis i Frankrike, omfattar 4.421 kvm kontor och säljs för 9,4 MEUR (cirka (91 Mkr), vilket var 2,4 procent över värdering.

 

– Försäljningarna av Chancel House och Chorus innebar möjligheter att realisera värden och att förfina vår portfölj. Vinsterna ska investeras i högre avkastningsmöjligheter på annat håll, säger Fredrik Widlund, koncernchef för CLS Holdings plc.

måndag, 24 oktober 2016 17:11

Centralposthuset i Köpenhamn blir hotell

alt

Arkitekten Heinrich Wencks imponerande byggnad från 1912 har huserat den danska posten i över hundra år i Köpenhamn. Nu ska Choice utveckla byggnaden till hotell.

 

Centralposthuset i Köpenhamn ska utvecklas till ett förstklassigt hotell i regi av Nordic Choice Hotels. Det blir ett fristående hotell precis som Skt. Petri i det inre Köpenhamn, The Thief i Oslo samt At Six och Hobo i Stockholm. Det enda dessa hotell har gemensamt är att de ska vara destinationer i sig själva och utmärka sig med en unik historia som ska reflekteras i inredning, design och konst.

 

Postnord för en tid sedan flyttade sin verksamhet såg Petter A Stordalen, ägare och styrelseordförande Nordic Choice Hotels, möjligheten att ge byggnaden, som omfattar 25.000 kvm, en ny funktion.

 

Planerna omfattar ett hotell med cirka 400 rum fördelade på tre våningar, en avdelning för konferens och wellness samt fem olika restaurang- och barkoncept. Hotellet beräknas öppna år 2020.

 

– Varje hotell som vi utvecklar är skapta för en kräsen målgrupp, med historien, byggnaden och områdets kvalitéer som utgångspunkt. Nu startar den spännande processen med konceptutveckling. Det enda vi vet är att vi vill skapa ett modernt, förstklassigt hotell med det yttersta inom design, konst, interiör, gastronomi och service, säger Torgeir Silseth, koncernchef Nordic Choice Hotels.

alt

Erik Pelling (S), ordförande i mark- och exploateringsutskottet i Uppsala.

 

Kommunstyrelsen i Uppsala har beslutat om den första försäljningen av verksamhetsmark i Östra Fyrislund. Detta innebär att Castellum får köpa 30.000 kvm av kommunens mark och ska i ett första skede bebygga 20.000 kvm av dessa. Östra Fyrislund ligger strategiskt vid E4:an och är ett område där kommunen vill se flera företag etablera sig.

 

– Vår ambition är att alltid ha verksamhetsmark till salu, så att de som vill starta eller vidareutveckla sina företag i vår kommun ska ha tillgång på mark när de behöver det, säger Erik Pelling (S), ordförande i mark- och exploateringsutskottet.

 

Förhoppningen är att mer ytkrävande verksamheter, som till exempel industri, lättare ska få tillgång till mark. Det ska även finnas möjlighet att bygga kontor, lagerlokaler och uppställningsplatser, där man inte behöver bygga på hela fastigheten. Kommunledningen vill samtidigt att även mindre företag ska ha råd och möjlighet att köpa mark. Kontakt har redan tagits med företag som är intresserade av att etablera sig eller expandera i Uppsala.

 

– Vi vill ge möjlighet också för små och stora företag att etablera sig och växa i Uppsala. Därför har vi valt att inte ha budgivning om marken, utan i stället sälja i turordning. På det sättet undviker vi att stora företag gör omfattande markinköp, styckar upp marken och säljer vidare. Risken med det är att små företag slås ut, vilket vi vill undvika, säger Erik Pelling.

måndag, 24 oktober 2016 15:27

Sten Wetterblad slutar på Akademiska Hus

alt

Efter åtta år slutar Sten Wetterblad som regiondirektör för Akademiska Hus i Stockholm. Foto: Adele Edling


 

Efter drygt åtta spännande och utvecklande år kommer Sten Wetterblad att sluta som regiondirektör för Akademiska Hus i Stockholm vid kommande årsskifte. Han anställdes i september 2008 av Akademiska Hus. Före Akademiska Hus var han bland annat fastighetsdirektör för Stockholms stad från den 1 januari 2005 till den 31 augusti 2008.

 

I en intervju säger Sten Wetterblad:

– Att med Akademiska Hus fantastiska fastighetsbestånd och hyresgästers spännande verksamheter som grund fått vara med och utveckla både kunskapssverige och universitetshuvudstaden Stockholm har för mig varit en mycket stor förmån och något jag verkligen brinner för. Inte minst att fått vara delaktig i uppförandena av Nya Kungliga Musikhögskolan, Aula Medica, Nya Arkitektur och det pågående Biomedicumprojektet.  Men vid årsskiftet är det nu dags för mig att gå vidare. Vad det blir är ännu inte klart.

måndag, 24 oktober 2016 13:22

KUST Hotell & Spa lyfter Piteå

alt
Kust Hotell & Spa i Piteå. Hotellet har 14 våningar och 93 rum och 4 sviter. Arkitekt: ETTELVA

 

alt

En lobby med öppen spis. Design: MER

 

alt

Uppe på 13:e våningen finns en takterrass med havsutsikt och en intilliggande bar och restaurang.

 

alt

En vacker trappa. Design: MER

 

Det nyöppnade KUST Hotell & Spa i Piteå har efter bara några månader överträffat alla förväntningar. Efter succéöppningen väntar nu ett minst lika händelserikt vinterhalvår.

 

– Det är otroligt roligt att vår hotellsatsning slagit så väl ut. Responsen har överträffat våra förväntningar och vi ser ett fortsatt stort intresse. Hotellets starka designkoncept i kombination med den lokala förankringen har visat sig vara en avgörande framgångsfaktor, säger Christina Skoog, vd på privatägda Skoogs-koncernen som ligger bakom projektet.

 

MER och systerföretaget ETTELVA Arkitekter står för utformningen av KUST Hotell & Spa. Det 15 våningar och 53 meter höga designhotellet är en av norrlandskustens högsta byggnader. Med konferensavdelning, restaurang, spa och skybar är KUST Hotell & Spa ett landmärke för norra Sverige, och ett nytt resmål för både nationella och internationella gäster. Hotellets utformning bjuder på en upptäcktsfärd längs den mäktiga Piteälven – från isiga fjäll i norr, till havet och skärgården i söder. Midnattssolen, norrskenet, rennäringen och den finaste löjrommen är delar av Piteås naturliga skattkista och också självklara delar av hotellet helhetsupplevelse.

 

– Satsningen på KUST Hotell & Spa ska inte bara utveckla Piteå utan framförallt bidra till en mer levande region. Det blir ett nytt utflyktsmål för shopping och weekendresor. Med det mottagande vi fått känner vi att vi är på god väg att nå vårt mål, framhåller Christina Skoog.

 

KUST Hotell & Spa ägs och drivs av privatägda Skoogs-koncernen, ett av Norrlands mest expansiva företag. Med storsatsningen av hotellet visar Skoogs att företaget är en stark aktör som nu på allvar ger sig in i den växande resebranschen.

måndag, 24 oktober 2016 10:59

Genesta säljer Värmdö Marknad till Alecta

alt

Genesta köpte Värmdö Marknad av KF Fastigheter 2008 och säljer nu handelsplatsen till Alecta.


Genesta säljer handelsplatsen Värmdö Marknad om 25.000 kvm för fonden GNBRE:s räkning. Köpare är Alecta.
    

Genesta köpte Värmdö Marknad 2008. Under Genestas tid som ägare slutfördes ett utvecklingsprojekt som ökade fastighetens uthyrningsbara yta, stärkte hyresgästernas sammansättning och lyfte handelsplatsens sammantagna attraktionskraft som shoppingdestination. Dessutom tecknades två långa hyresavtal med Coop och City Gross.
    

– Vi är nöjda med avyttringen av Värmdö Marknad och det goda samarbetet med Alecta. Värmdö Marknad har varit en bra investering för GNBRE och vi ser fram emot att ta oss an liknande värdeskapande projekt i framtiden, säger David Neil, vd för Genesta.

 

Transaktionen genomfördes med CBRE och Roschier som rådgivare till Genesta.